07.06.2014 | 12:55
Sir Oliver kaže:
Moje skromno mišljenje je da dizajn nije presudan, sve dok je OS stabilan i jednostavan ja cu ga koristiti. Da li je sivi gradient ili glossy style nije mi važno uopće. Također, bilo je pitanje vremena kad će nova verzija izgledati vizuelno kao iOS, u tom smijeru valjda idu unatrag nekoliko godina.
Inače sam pobornik jednostavnosti tako da mislim da će mi 10.10 leći odlično. Više se razočaram kad je sistem instaliran sa bugovima kao što je bio slučaj sa nekim prijašnjim verzijama OS-a.
Dizajn nije presudan kad ne ometa korištenje. Meni je ovaj dizajn dovoljno neugodan da mi je i korištenje neugodno, najviše zbog kričavog i šarenog sučelja u kojem sve kontrole izgledaju kao da su izrezane od kolaža i nalijepljene.
Bilo je komentara na 2D dock. I meni više paše 2D iako mi 3D nije nikad smetao. Ikone su mi sve redom definitivno ružnije no prije.
Sir Oliver kaže:
Daj nam info kako se OS vrti na tvojoj masini
Sučelje je blago trzavo, primijete se glitchevi kod finder prozora i povremeno neiscrtavanje sadržaja, ali ništa neočekivano za betu. Boot radi jako brzo, valjda zbog instalacije na čisto, ali ne djeluje mi ništa bitno brže od Mavericksa koji je nadograđen s Mountain Liona i u normalnoj upotrebi već dulje vrijeme.
Mašina je rMBP mid-2012.
Air kaže:
Osobno živim od tog "dizajna". Moram priznati nešto i znam , ali mi ne pada napamet analizirati i kritizirati uratke Sir Ive-a jer gledajući njegove uratke (apple-a) shvaćam koliko ne znam.
Ajmo odma karte na stol - Ive je samo čovjek i nije nepogrješiv. To što netko ima izvrsne rezultate ne znači da se na temelju toga ne smije propitkivat njegov daljnji rad. Meni izjava "ne pada mi napamet analizirati" znači da se od Ivea praktički radi kult ličnosti.
Da se razumijemo, dizajnirao sam neke stvari jedino za osobne potrebe i nisam dizajner niti bih se uspoređivao s njime. Međutim, kao dugogodišnji korisnik koji, između ostalih, Appleove alate koristi svakodnevno i njima zarađuje za kruh imam itekako pravo na pritužbu kada me ovako "nagrade".
Nabacit ću i par argumenata čisto da ne ostane sve na onome "ružno mi je":
- prozirnost i šarenilo negativno utječe na vidljivost kontrola, ikona i teksta
- Helvetica mi je nešto manje čitljivija od Lucide Grande
- neprozirne kontrole (buttoni, polja za unos teksta itd.) "strše" i ne djeluju konzistentno s ostatkom sučelja
- prebacivanje iz običnog moda u full screen djeluje sporo i traljavo (ovo je primjedba i na Mavericks, Lion, ML), ali su ovdje još dodatno uklonili relativno korisni + button
Ne znam je li ti argumentacija zadovoljavajuća ili nije, ali to je samo moje mišljenje. Cijeli OS mi se čini kao debeli poluproizvod.
drlovric kaže:
Pregledao sam slike sucelja, nisam probao uzivo, i meni nije ruzno. Pljuvali su svi OS 7 (jao grozno, fuj, pu-pu, kaka), danas to niko niti ne primjecuje. Na svako sucelje se naviknes za par dana, i to je to...
Meni je gotovo sve na iOS-u 7 "kliknulo" od prve i osim ikona i Helvetice mi se generalno sviđa. Yosemite ostaje "grozno, fuj, pu-pu, kaka" jer isti dojam imam i nakon 2-3 dana od instalacije. Sreća što nisu ubacili ništa specijalno novo pa će se ostat na Mavericksu još neko vrijeme, a ovisno o 10.11 donijet će se odluka o upgradeu ili promjeni OS-a.