10.10 Yosemite
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

10.10 Yosemite

06.06.2014 | 17:55
MacSlavko kaže:
Ekipa, kako se u Mailu dođe do onog Mark Up?

Mislim da najprije moraš imati sliku ili jpg kao att i kada ideš kursorom preko te slike u gornjem desnom kutu slike bi se trebala pojaviti mala ikonica za Mark Up.
06.06.2014 | 21:51
Za sad ništa od kursora i ikonice. Jedino ako ju dvokliknem i otvori se Preview, tamo editiram i spremim sliku, pa ju dovučem u mail... A to mi nije unutar aplikacije i nije baš Straightforward
  • User
  • Posjetitelj
07.06.2014 | 12:55
Sir Oliver kaže:
Moje skromno mišljenje je da dizajn nije presudan, sve dok je OS stabilan i jednostavan ja cu ga koristiti. Da li je sivi gradient ili glossy style nije mi važno uopće. Također, bilo je pitanje vremena kad će nova verzija izgledati vizuelno kao iOS, u tom smijeru valjda idu unatrag nekoliko godina.
Inače sam pobornik jednostavnosti tako da mislim da će mi 10.10 leći odlično. Više se razočaram kad je sistem instaliran sa bugovima kao što je bio slučaj sa nekim prijašnjim verzijama OS-a.

Dizajn nije presudan kad ne ometa korištenje. Meni je ovaj dizajn dovoljno neugodan da mi je i korištenje neugodno, najviše zbog kričavog i šarenog sučelja u kojem sve kontrole izgledaju kao da su izrezane od kolaža i nalijepljene.

Bilo je komentara na 2D dock. I meni više paše 2D iako mi 3D nije nikad smetao. Ikone su mi sve redom definitivno ružnije no prije.

Sir Oliver kaže:
Daj nam info kako se OS vrti na tvojoj masini

Sučelje je blago trzavo, primijete se glitchevi kod finder prozora i povremeno neiscrtavanje sadržaja, ali ništa neočekivano za betu. Boot radi jako brzo, valjda zbog instalacije na čisto, ali ne djeluje mi ništa bitno brže od Mavericksa koji je nadograđen s Mountain Liona i u normalnoj upotrebi već dulje vrijeme.

Mašina je rMBP mid-2012.

Air kaže:
Osobno živim od tog "dizajna". Moram priznati nešto i znam , ali mi ne pada napamet analizirati i kritizirati uratke Sir Ive-a jer gledajući njegove uratke (apple-a) shvaćam koliko ne znam.

Ajmo odma karte na stol - Ive je samo čovjek i nije nepogrješiv. To što netko ima izvrsne rezultate ne znači da se na temelju toga ne smije propitkivat njegov daljnji rad. Meni izjava "ne pada mi napamet analizirati" znači da se od Ivea praktički radi kult ličnosti.

Da se razumijemo, dizajnirao sam neke stvari jedino za osobne potrebe i nisam dizajner niti bih se uspoređivao s njime. Međutim, kao dugogodišnji korisnik koji, između ostalih, Appleove alate koristi svakodnevno i njima zarađuje za kruh imam itekako pravo na pritužbu kada me ovako "nagrade".

Nabacit ću i par argumenata čisto da ne ostane sve na onome "ružno mi je":
- prozirnost i šarenilo negativno utječe na vidljivost kontrola, ikona i teksta
- Helvetica mi je nešto manje čitljivija od Lucide Grande
- neprozirne kontrole (buttoni, polja za unos teksta itd.) "strše" i ne djeluju konzistentno s ostatkom sučelja
- prebacivanje iz običnog moda u full screen djeluje sporo i traljavo (ovo je primjedba i na Mavericks, Lion, ML), ali su ovdje još dodatno uklonili relativno korisni + button

Ne znam je li ti argumentacija zadovoljavajuća ili nije, ali to je samo moje mišljenje. Cijeli OS mi se čini kao debeli poluproizvod.

drlovric kaže:
Pregledao sam slike sucelja, nisam probao uzivo, i meni nije ruzno. Pljuvali su svi OS 7 (jao grozno, fuj, pu-pu, kaka), danas to niko niti ne primjecuje. Na svako sucelje se naviknes za par dana, i to je to...

Meni je gotovo sve na iOS-u 7 "kliknulo" od prve i osim ikona i Helvetice mi se generalno sviđa. Yosemite ostaje "grozno, fuj, pu-pu, kaka" jer isti dojam imam i nakon 2-3 dana od instalacije. Sreća što nisu ubacili ništa specijalno novo pa će se ostat na Mavericksu još neko vrijeme, a ovisno o 10.11 donijet će se odluka o upgradeu ili promjeni OS-a.
07.06.2014 | 20:56
User kaže:

Ne znam je li ti argumentacija zadovoljavajuća ili nije, ali to je samo moje mišljenje. Cijeli OS mi se čini kao debeli poluproizvod.

Pa naravno, pobogu, riječ je o prvoj beti
07.06.2014 | 22:52
Nekad davno, dok se softver razvijalo s dugoročnom vizijom koristi kao glavnim motivom, a ne samo beskrajnom pohlepom i naganjanjem besmislenog ritma "izbaci pošto-poto novu verziju svake godine", riječ "beta release" značila je da je proizvod već odavno potpun, a ne poluproizvod.

"Alfa release" je mogao biti poluproizvod jer su ga prije toga testirali isključivo sâmi programeri pa je dan zatvorenom krugu educiranih testera na prvo, grubo tesanje.
Tek kad alfa testeri nisu više nalazili ništa, davalo se softver van, kao beta release, širokom krugu korisnika od kojih se očekivalo povratne informacije.

A danas i "gamma release", koji je nekad bio potpuno stabilan i istitran softver koji se kao takav koristi nekoliko godina bez d*kanja po njemu, svjesno izdaju van pun bugova, a do iduće major verzije niti ne namjeravaju porješavati sve bugove koji će se tek pronaći, nego možda tek one za koje će se ljudi najviše buniti...
07.06.2014 | 23:07
@smayoo sve stoji, ali ključna fraza je 'nekad davno', nažalost danas su druga vremena.....
  • User
  • Posjetitelj
07.06.2014 | 23:10
papittovenga kaže:
User kaže:

Pa naravno, pobogu, riječ je o prvoj beti

Mislio sam po pitanju dizajna, a debelo sumnjam da će se isti do jeseni bitno promijenit.
07.06.2014 | 23:16
@ Smayoo: danas živimo brzo. Sve se mijenja brže nego nekad. Apple software (i hardware) pogotovo...

@ User: ja se ne bavim dizajnom i nisam u tome profi, ali meni je vizualno taj Yosemite vrlo u redu. Ne kužim što ti je toliko ”grozno, kaka, fuj” itd., no de gustibus non est disputandum.

@ svi: moj Late 2008 MBP se preporodio. Sve radi osjetno brže. Npr. Excel se diže za 2-3 keunde. Word za 3-4. Na Mavericksu to isto traje duplo duže.

Pootvarao sam danas na Yosemite sve apse koje imam (sistemske + još par drugih). CPU je bio jedva opterećen, a temperatura je 15 C manja nego kad sam iste te otvorio na Mavericksu. Show Application Windows s tri prsta gore-dolje po Trackpadu ide glatko i ništa ne trza, kao ni prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju.

Do sad sam imao 3 buga: jedno rušenje Previewa kad sam u Full Screen modu do besvjesti iscrtavao jedan .png, zatim točkice u Docku za dvije aplikacije kao da su aktivne, a sve je bilo pogašeno i jednom 60% indikator baterije a u opisu stoji da je skroz puna.
Od testiranih appsa ne radi mi Swift Publisher.

Ukratko: mislim da je ovo jako dobra i stabilna Beta (First release), a meni je čak i lijepa .
Prilozi:
  • User
  • Posjetitelj
08.06.2014 | 07:49
MacSlavko kaže:
@ User: ja se ne bavim dizajnom i nisam u tome profi, ali meni je vizualno taj Yosemite vrlo u redu. Ne kužim što ti je toliko ”grozno, kaka, fuj” itd., no de gustibus non est disputandum.

Pa napisao sam u gornjem postu par stvari koje su mi odbojne, ali naravno nije mi cilj nikoga kome se sviđa uvjeravat u suprotno niti to želim

Samo me zanimalo jesam li stvarno jedini kome novo sučelje toliko smeta. U svakom slučaju vjerujem da će većini ljudi odgovarat, nekima zapravo, a nekima koji će sebe uvjerit da im se sviđa jer je to Apple.
08.06.2014 | 10:37
^potpuno se slazem sa zadnjom recenicom..
08.06.2014 | 11:45
@User
Potpisujem.
09.06.2014 | 11:29
Evo mali osvrt na detalje jednog blogera.

Detalji se vide kad su prikazani jeda do drugog, ali čini mi se da se ne primjete toliko kad koristiš sam OS. S vremenom će te se svi naviknuti, Apple to zna...
09.06.2014 | 11:32
MacSlavko ti koristiš OS na Hrvatskom? Svašta, ja odmah prebacio na Engleski.

BTW mislim da Apple nastavlja i dalje s poliranjem softvera kako bi radio što bolje s postojećim hardverom, što je super, a i čuva bateriju.
09.06.2014 | 14:00
Josip R. kaže:
MacSlavko ti koristiš OS na Hrvatskom? Svašta, ja odmah prebacio na Engleski.

A ti koristiš OS na engleskom? Ja ne, ja na hrvatskom. A znam jednog čovjeka koji ga koristi na arapskom. I dvojicu-trojicu na francuskom. Jednog na talijanskom. Jednog na švedskom. I još dvojicu znam koji ga koriste na njemačkom...

Jebote, koji smo mi čudaci... Jedini ti normalan...
09.06.2014 | 15:01
Ja isto koristim sav software na engleskom. Jednostavno sam naucio tako od prvih dana na racunalima.

Lakse mi je nastaviti, nego uciti neku terminologiju koja se precesto (za moj ukus) mijenja.

A volio bi da vidim korisnika koji bi se snasao u Photoshopu ili Maya na hrvatskom jeziku
09.06.2014 | 16:17
Zašto "Finder" nije preveden na hrvatski?

Ne bi li fora bilo da se zove "Tragač"?
  • Air
  • Korisnik
  • 70
09.06.2014 | 17:54
User kaže:

Ajmo odma karte na stol - Ive je samo čovjek i nije nepogrješiv. To što netko ima izvrsne rezultate ne znači da se na temelju toga ne smije propitkivat njegov daljnji rad. Meni izjava "ne pada mi napamet analizirati" znači da se od Ivea praktički radi kult ličnosti.

Da se razumijemo, dizajnirao sam neke stvari jedino za osobne potrebe i nisam dizajner niti bih se uspoređivao s njime. Međutim, kao dugogodišnji korisnik koji, između ostalih, Appleove alate koristi svakodnevno i njima zarađuje za kruh imam itekako pravo na pritužbu kada me ovako "nagrade".

Nabacit ću i par argumenata čisto da ne ostane sve na onome "ružno mi je":
- prozirnost i šarenilo negativno utječe na vidljivost kontrola, ikona i teksta
- Helvetica mi je nešto manje čitljivija od Lucide Grande
- neprozirne kontrole (buttoni, polja za unos teksta itd.) "strše" i ne djeluju konzistentno s ostatkom sučelja
- prebacivanje iz običnog moda u full screen djeluje sporo i traljavo (ovo je primjedba i na Mavericks, Lion, ML), ali su ovdje još dodatno uklonili relativno korisni + button

Nije poanta da li je meni ili nekom drugom zadovoljavajuća tvoja ili nečija argumentacija.
Kada si ju izrazio tada mogu pogledati na tu istu stvar "tvojim očima", preispitati svoje zapažanje ili razmišljanje, nadograditi ga ili potvrditi itd. Tada imamo komunikaciju
"Dolazim" na ove stranice čitati komunikacije jer je za razliku od drugih stranica ih ima, i koliko ja imam dojam teži određenoj kvaliteti i kulturi.
Kada bilo tko kaže samo "ružno mi je" tada nema nikakve komunikacje

Samo sam želio da komunikacija ide naprijed...

Glede Ive, rekao sam da to nije kult ličnosti, takav stav nemam prema nikom. To je tema za sebe, i pitanje znanja vizualne komunikacije u odnosu na današnje nametnute i prihvaćene nerazumne zahtjeve/zadatake prodaje. Tj. kada nešto znaš tada možeš preciznije odrediti svoje "mjesto" u tom području.
09.06.2014 | 21:07
Čuj, moj je dojam da sad izvrdavaš i zapetljavaš. Činjenica je da si napisao "ne pada mi na pamet analizirati" upravo u kontekstu da nema tko što stavljati kritiku na dizajn jednog Ivea, a sad pričaš o komunikaciji.
10.06.2014 | 06:07
Koliko znam Ive je diplomirao industrijski dizajn, i u tom polju je stručnjak, ali to nema nikakve veze sa dizajnom korisničkog sučelja.
10.06.2014 | 07:36
Možda ne bi bilo loše da Ive pročita knjigu bivšeg kolege.
The Humane Interface
  • Air
  • Korisnik
  • 70
10.06.2014 | 12:04
smayoo kaže:
Čuj, moj je dojam da sad izvrdavaš i zapetljavaš. Činjenica je da si napisao "ne pada mi na pamet analizirati" upravo u kontekstu da nema tko što stavljati kritiku na dizajn jednog Ivea, a sad pričaš o komunikaciji.

Opet ti imaš trenutke vidovotosti zbog čega sam nešto rekao iako to nisam napisao
Barem ovaj puta nije bilo neprimjerenih riječi .

"Ne pada mi na pamet analizirati..." --- znači samo moj osobni stav i nema nikakvog negativnog prizvuka prema drugima, niti sam rekao da drugi ne smiju kritizirati.

Nisam onaj puta reagirao na ovu tvoju rečenicu ali sad ću.
smayoo kaže:
Naime, ljudi su to i pisali (ne sviđa mi se, ružno je, itd.), a ti si krenuo elaborirati kako je to djetinjasto, kako su oni laici i amateri, itd.

Daklem:
Da citiram rečenicu iz mog prvog problematičnog posta i obrazložim tu "složenu" rečenicu i njen kontekst:
"Iz tog činjeničnog stanja komentirati sa valja/ne valja rad takvih stručnjaka od strane amatera i potpunih laika je u najmanju ruku nedoraslo-dječje."
Možda bi ti bilo jasnije - "jednoznačnije" da stavim riječ "samo" ispred "sa valja/ne valja". Iako je sama rečenica vrlo precizna i poručuje da je njihov rad daleko, daleko od dileme valja / ne valja.

Nadalje:
- To je daleko od mog poimanja elaborata, naravno svi se razlikujemo u mnogo čemu.
- To što je netko amater ili laik u nekom području nije nikakva negativnost, ta svi smo laici samo u različitim područjima.
- Reči jednoznačno da nešto samo valja / ne valja a o tomu ne znati ništa je dječje i iza toga stojim.
10.06.2014 | 12:11
Nekada se raspravljalo o novim features, o tome kako ce se nove stvari uklopiti u poslovno/privatno okruzenje. Sta smo dobili? Sta izgubili? A danas?

Rasprava o tome kome se svidaju/ne svidaju ikone ili stupanj prozirnosti.

Jao sto mi je ruzno, fuj.
Ma nije ruzno, to tako treba.
Sta ti znas jel meni ruzno ili lijepo.

I onda obvezno filozofiranje, cupanje iz konteksta, demagogija, patetisanje

Pa dajte ljudi ovo je Jabucnjak, nije politicka stranka. Kome je ruzno nek preskoci ovaj update i mirna Bosna. Ko da Apple boli patka jel vama lijepo ili ruzno. Tako je kako je, take it or leave it.

Smijesno :/
10.06.2014 | 12:19
Ja samo hocu novi mini koji ce izgledati kao upola nizi Pro.
10.06.2014 | 12:26
Riba kaže:

Pinball ne radi dobro na starom?
10.06.2014 | 12:37
Moj kratki osvrt na dizajn...

Kada se iz Yosemite vratim na Mavericks, Mavericks mi izgleda staro barem 5 godina. Obsolete takorekoć
10.06.2014 | 14:39
Meni je više manje OK, u ovoj prvoj beti malo je truckavo skrolanje i slicno, vidjet ćemo kako će se razvijati stvari.
Ono što me muči je da iz verzije u verziju gubimo razne stare i potrebne aplikacije.
Ovoga puta ću dobro istestirati da li mi sve šljaka kak spada...

Inaće, uživo mi design izgleda bolje nego na keynote-u
10.06.2014 | 18:11
drlovric kaže:
Riba kaže:

Pinball ne radi dobro na starom?

To je sve ok, ali bi htio da je crne boje da mi ide uz tipkovnicu i monitor.
10.06.2014 | 18:13
Ha, prešao si na tamnu stranu?
10.06.2014 | 18:56
jzelko kaže:
Ha, prešao si na tamnu stranu?

S godinama sam postao fleksibilniji, ali bi sito da mi boja bude usklađena.
10.06.2014 | 23:19
Defou kaže:
Moj kratki osvrt na dizajn...

Kada se iz Yosemite vratim na Mavericks, Mavericks mi izgleda staro barem 5 godina. Obsolete takorekoć

Meni isto samo od gledanja novih slika Yosemite Mavericks izgleda nekako staro kada je u pitanju dizajn, baš čudno.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 17 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.45 Seconds

Provided by iJoomla SEO