26.01.2011 | 23:11
Dajmo svoja predviđanja pa se vratimo ovamo kroz neko vrijeme i pogledajmo tko je bio bliže istini.
Priklanjam se struji koja Mac App Store doživljava pozitivno - ne samo kao korisnik nego i kao developer. Vanjuška je lijepo sažeo ključne prednosti - moja iskustva su slična (iz perspektive korisnika), a pojednostavljena distribucija i "besplatan worldwide marketing" me, kao developera, potiču na mahanje repom.
No, primjetio sam jednu "žicu" koja mi je u startu izgledala kao moj ishiteni zaključak, ali kako vrijeme prolazi sve sam uvjereniji da nisam daleko od istine. Dok jedni špekuliraju da Apple u svojim top-secret laboratorijima ima road map u koji su ucrtali kako će se razvijati u sljedećih 5 ili 50 godina, u zadnje vrijeme sam u potpunosti sklon odustati od zaključka da oni uopće imaju takav road map. Da, siguran sam da imaju neki short-term dokument u kojem pišu featuri koje pripremaju za Liona ili za novi iMovie, ali da se kladim, kladio bih se da ne postoji Velika Knjiga u koju je Jobs vlastitom krvlju upisao da će iOS za 5 ili 50 godina zavladati (Apple) svijetom.
Nisam sklon veličanju Jobsa pa ne želim da se sljedeća izjava shvati u tom smislu, ali od pojave iPhonea 4, s vremena na vrijeme glavom mi proleti slika uzburkanog oceana po kojem se ljulja Appleova karavela - nama nepoznati junaci, zaposlenici Cupertina, pokušavaju svladati more i nemaju pojma u kojem smjeru će Jobs okrenuti kormilo. A on ga okreće koristeći kombinaciju iskustva, zdravog razuma (puls tržišta), debelog financijskog zaleđa (koje si je sam osigurao) i vraške količine sreće. I dovodi karavelu na čudnovate destinacije, "where no man has gone before".
O čemu zapravo pričam? O "nepredvidljivim detaljima" zbog kojih imam osjećaj da je Apple, unatoč (i ovdašnjem) dojmu da se pretvaraju u trule kapitaliste, zapravo i dalje posvećen onome što ga godinama dovodi do uspjeha - inovaciji. I to ne zato jer su jako pametni ili zato što je Jobs, sam za sebe, tako briljantan inovator. Niti su posebno pametni (u smislu inoviranja) niti je Jobs tako briljantan inovator. Ali ima nos za namirisati inovaciju koja će postati mainstream i ima je muda ugurati u masovnu proizvodnju dok ostali CEOovi čekaju analizu analize uspješnosti budućeg proizvoda. To ga čini vraški dobrim kapetanom.
Jedan od takvih "detalja" zbog kojeg se vraćam na ovakva razmišljanja je Retina display. Na stranu to što odlično izgleda. Na stranu to što je boostao upotrebljivost malog ekrana. Na stranu i sam tehnički napredak u guranju toliko pixela u tako mali prostor. Ali ima jedan presudni "detalj" u cijeloj priči - odnos Retina displaya i antialiasinga.
Zadnjih godina navikli smo na sve žešće postavke antialiasinga, pogotovo u igrama. Ali kvalitetan antialiasing nije "besplatan", dapače "skup" je (po grafičku karticu). iPad je katastrofa po tom pitanju jer ne može imati dovoljno jaku grafiku koja ga je u stanju odraditi. Pa smo se pomirili sa starim dobrim "jagged" izgledom koji smo zadnje tolerirali Sonyu na PSPu. A onda se, iznenada, pojavi Retina display i preko noći ukloni potrebu za antialiasingom - jer je rezolucija takva da je omekšavanje rubova nepotrebno, a slika i bez toga fantastična.
Netko je mogao imati 30" ekran ultra-visoke rezolucije godinama u laboratoriju, ali ne bi znao što s njim jer nema te grafičke kartice koja bi ga upogonila. Apple je izbalansirao postojanje ekrana takve rezolucije s veličinom na kojoj je primjenjiv i u praksi. I istovremeno je uklonio potrebu za antialiasingom što i korisnike i developere jednako veseli. Teško da je Retina display planiran kao device koji će riješiti problem antialiasinga. Ali riješio ga je, kao posljedica sretnog eksperimenta. I pomakla se letvica. Što je i sam Apple dovelo pred novi izazov - iPad 2. Nije problem nagurati pixele u njega. Problem je ugurati dovoljno jaku grafiku koja će na tako velikom ekranu odraditi isti posao kao na iPhoneu. Ili odustati od Retine na iPadu 2 i unaprijediti GPU tek toliko da dobije antialiasing i prestane zaostajati za manjim bratom. Hmm.
Nekima je, vjerujem, antialiasing sasvim nebitna stavka (ili barem tako misle) pa ne dijele moje oduševljenje ovakvim razvojem situacije i tim "detaljem". Ali bottom line je da je Apple plasirao nešto na tržište "zato jer je mogao". Ne vjerujem u Vijeće Mudraca unutar Applea koje je duboko promislilo o budućnosti tog poteza. Lakše mi je povjerovati da se Jobs jednog jutra probudio i rekao "Imao sam viziju, tako ćemo".
I Retina je postala dio novog iPhonea samo zato što se pojavila u pravom trenutku.
Lion se polira za izlazak, uglavnom znamo što nas u njemu očekuje, a u skladu sa standardnom "road maps" politikom, pretpostavljam da se gomila featura kojih su se sjetili putem, kao i uvijek, prelila u budući 10.8. Dakle, ne dijelim ni mišljenje da je 10.7 zadnji OS X.
iOS ima puno vlastitih problema. Jedan od većih, u koji su samo dodatno zaglibili uvođenjem Retine, je zadržavanje GUI elemenata u rasteru. Mene taj problem "živcira" na 27" iMacu nakon prijelaza na njega sa 24" iMaca - riječ je o "banalnosti" zbog koje mi je veličina menu bara različito velika na ta dva stroja (točnije, na 27" iMacu je sve "malo manje" - i to u prvo vrijeme itekako smeta očima naviknutim na maaalo veći menu bar - i sve ostale elemente GUIja, naravno). Sveti gral GUIja je vektorski pristup elementima user interfacea. Nadao sam se to vidjeti u Lionu, ali nije se spominjalo. Još uvijek se nadam da će to biti "one more thing". Ako ne bude, značit će da niti jedan proizvođač GPUa nije uspio riješiti svoj dio problema. Pa će implementacija u OS još malo pričekati. Ako nije jasno o čemu pričam: pojednostavljeno, u konačnici ćemo imati vektorske ikone. I vektorske elemente GUIja koje će konačno "boliti briga" na kojem uređaju (veličina!) ih gledamo.
App Store je bio pun pogodak. Mac App Store je klon toga. Da, moraju postojati komprimisi da bi funkcionirali. Ali nepravedno je reći da je Apple, i u slučaju App Storea, restrikcije (koje povlači za sobom distribucija putem App Storea) uveo kao jedinu opciju - nije. Ponudio je korisnicima kupovinu licence koja im omogućava legalni deployment softvera na njihove iOS uređaje pri čemu Apple ne zabada nos ni u taj softver ni u uređaje. Ali isto tako ne stoji ni iza tih aplikacija. Pa ako netko želi sam sebi napisati virus i distribuirati onima s kojima dijeli takvu licencu, Apple mu to ne brani.
I što onda donosi budućnost? Mišljenja sam da u slučaju Applea to apsolutno nitko ne zna. Nije tajna zaključana u sefu. Jednostavno NITKO ne zna. Ni Jobs ne zna. Znat će "sutra" kad mu šapnu da se pojavila neka nova điđa i kad mu šapnu kako bi se tu điđu moglo uklopiti u nešto. Ako ona njegova kombinacija iskustva, zdravog razuma, debelog financijskog zaleđa i vraške količine sreće (opet) bude dobitna, veselit ćemo se. Ako ne, čekat ćemo sljedeće bacanje kocke koje ovisi o X faktora, a najmanje o Jobsu. Hoće li se nakon Jobsa naći neki novi Jobs koji će jednako uspješno bacati kockice? Vjerujem da hoće. U teoriji, to može biti bilo tko, a kockice može bacati dok god Apple zbog niza dobronamjernih, ali loših odluka (ponovo) ne dođe na rub bankrota.
U međuvremenu uživajmo, veselimo se novim điđama i pokušajmo ih iskoristiti što kreativnije.
Ili se paranoično ubedirajmo i zapjevajmo s Morrisonom "This is the end…"