App Store - pocelo je!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

App Store - pocelo je!

25.01.2011 | 01:03
Cini se da taj App Store i nije tako bezazlen jer je vec doslo do posljedica uzrokovanih raznim ogranicenjima u storeu poput onih u iTunes app storeu. Gledam sto je novog na Macupdate danas i vidim da je izasao novi TextWrangler. Pogledam sto je novoga i ovo mi privuce paznju:
"If "Make Writeable" fails because you have insufficient (non-elevated) privileges, TextWrangler will flag the file for authenticated saving instead of refusing to let you do anything. (Note: This does not apply to App Store versions of TextWrangler, which are not able to perform authenticated saves.)"
WTF? "App store versions"?
Dame i gospodo, pozdravite cuvene "guidelines" od sada i na svojem desktopu.
Evo jos malo:
groups.google.com/group/textwrangler/bro...34004c9098cabc?pli=1
25.01.2011 | 01:24
Rekoh ja, jos davno, da cemo mi jailbrekati nase Macove kako je krenulo

Ako bude Steve cistom pohlepom puno otisao u krajnost, imam osjecaj da ce izgubiti puno korisnika...
25.01.2011 | 03:24
Hate to say: "I told you so..."
Enivej. Ja sam ostao na 10.6.5
25.01.2011 | 09:23
Ovo mi je vrlo zanimljivo. Ako ovakvo ponašanje postane pravilo na nama je odlučiti što činiti:
- kazniti proizvođača programa koji stavlja restrikcije ne kupujući takav program
- osuditi se na 10.6.5. i time ostati bez AppStorea te koristiti klasičnu instalaciju (dugoročno je ovo teško izvedivo)
- napustiti čitavu platformu (Apple na Lionu može uvjetovati instalaciju samo putem AppStorea pa se neće moći tako lako odustati samo od AppStore-a)
- progutati knedlu i pristati na ograničenja

BTW sam način prodaje putem AppStore-a ne uvjetuje takvo ponašanje (ovo kažem na osnovu informacija koje imamo). Naime, zasad ima programa koji se prodaju putem AS, a nemaju nikakve restrikcije. Dakle, ne bih optuživao takav način prodaje nego ponašanje prodavača sofvera i Apple-a.

Vidimo se za koji mjesec na Pingvinjaku?
25.01.2011 | 09:48
drlovric je napisao:
Rekoh ja, jos davno, da cemo mi jailbrekati nase Macove kako je krenulo

Ako bude Steve cistom pohlepom puno otisao u krajnost, imam osjecaj da ce izgubiti puno korisnika...

a i jest pohlepan.ne znam ali meni jos uvijek iwork koji je legalno kupljen nije prepoznao na storeu.vidjet cemo kako ce biti sa sljedecim update-om.
25.01.2011 | 11:27
Dugoročno Mac i Mac OS kao koncept ionako umiru. Apple sve gura prema iĐiđa i iOS priči. Tako da, po svoj prilici, dugoročno napuštam Apple. Iako to kod mene zaista može biti dugoročno. Jer sadašnje strojeve planiram koristiti sa sadašnjim softverom dokle god se ne pokvare bez mogućnosti popravka u razumnim troškovima.

I neće to biti prva dobra stvar koja umire zbog gluposti ili pohlepe svog vlasnika.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.01.2011 | 11:32
Ne kužim ja tu vašu OS X 10.6.6 paranoju. Zar nije App Store samo aplikacija koju treba pokrenut da bi radila? Ako ju ne vrtiš sve ok.

Ja i dalje kupujem software direktno od proizvođača sa njihovih web stranica, prvenstveno zato jer uvijek prvo skinem Demo ili TBYB da se uvjerim da će mi raditi ono što mi treba. I za sada to radim i dalje neometano i slobodno kao i prije izlaska App Storea. Za divno čudo, ovih par komada app koje sam kupio mimo App Storea su mi prepoznali i nude update iako ga ja i dalje radim direktno iz samih aplikacija.

Nakon ovo malo druženja sa App Store mislim da je stvar za sada totalno promašena. Tko bi platio neki softver od desetak pa do par stotina dolara samo na osnovu šturog opisa i nekoliko screenshotova? Po meni samo budala sa puno para. Ja sam već i ikonicu sa docka maknuo.

Paranoja treba nastati ako u OS X 10.7 ugrade kakvog rezidentnog policajca kojeg se nećemo moći riješiti i ograniči nam instaliranje aplikacija koje nisu kupljene preko App Storea. Onda će stvarno trebat ili ostat na starom OS ili počet jailbreakat i Macove
25.01.2011 | 11:41
Ja uopće ne sumnjam da će u 10.7 to već postojati (možda u početku ne tako skroz rigidno, ali s nekakvim neprestanim zanovijetanjem i upozoravanjem, pa onda kroz par updateova do potpune blokade), ali jednostavno nisam više siguran i smatram da postoji realna mogućnost da se neki skriveni okidač instalira već sa 10.6.6. I zato ga ne želim na svom stroju.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.01.2011 | 11:53
smayoo je napisao:
...smatram da postoji realna mogućnost da se neki skriveni okidač instalira već sa 10.6.6. I zato ga ne želim na svom stroju.

Moguće je i da si u pravu i da Apple oće napraviti sa Macovima isto ono što su napravili sa svojim mobilnim iUređajima, ali mene ne brine toliko kontrola što ću od aplikacija instalirati, nego što će se događati sa mojim podacima i privatnošću.

Dok god budem na raspolaganju imao koristan softver koji će moj hardware učiniti korisnim i ugodnim za rad sve ok, ali više se treba brinuti za svoje podatke jer ovo otvaranje platformi prema oblacima (magli) je za mene veći problem od jednog App Storea.
25.01.2011 | 12:56
Mene ne brine "samo" Appstore i "rezidentni policajac" nego taj smjer koji mislim da Apple uzima. Čak je krivo reći brine, više se radi o tome da ja za iOS based tip uređaja ne trebam / ne želim, a OSX kakav je recimo 10.5.x želim i trebam. Onog trenutka kad 10.5.x bude zastario na način da bude smetao mom radu, ja kupujem neku alternativu, neki flavour, MS-a, ili neku open source alternativu.

Jedino što mi je žao, jer sam zavolio rad na OSX-u.
25.01.2011 | 21:46
Ma dobro ljudi, zar doista imate toliko manjka briga u zivotu da se imate potrebu opterecivati takvim trendovima kao sto je zatvaranje platforme?

Par stvari:

- prvo i vrlo osnovno: NEMA teorije da se, u doba kada na jednom kraju spektra postoji GNU licenca i cijeli open source POKRET, jedna platforma kojoj je, prvenstveno, u cilju korisnikov komfor, zatvori na nacin da cijeli OS stavi u određeni sandbox unutar kojega se moze samo kroz placanje provizije. Ne razumijem kako niste svjesni toga da bi takav potez bio cisti suicid u kompjuterski pismenoj zajednici. Jedini koji bi ostali vjerni takvoj platformi su zagrizeni profesionalci kojima je jedino bitno da svoj prijelom/dtp/muzika/film nastave raditi u poznatom okruzenju i da ne trebaju razmisljati o platformi.

- drugo: cemu ta paranoja? Da, identitet je odavno postao comodity na internetu. Da, krađa identiteta se događa. Pa što? I ovako i onako, svi mi imamo barem tri identiteta koja vrtimo po netu, ovisno o razini rizika. (Ako nemate barem tri identiteta, predlazem da razmislite o istima.) Da li ce nam netko ukrasti identitet ili nece je iskljucivo stvar naseg zdravorazumskog pristupa sigurnosti na mrezi. Međutim, paranoja u takvim stvarima vise odmaze nego sto pomaze. Kako bi malo pojasnio sto zelim reci dat cu dobro poznat primjer iz biologije: sto dijete vise drzimo pod "staklenim zvonom" (dali fizickim, dali emotivnim, dali intelektualnim), to vise ce dijete biti zakinutije, kasnije u zivotu, za sva iskustva koje nije proslo, te se nece znati nositi sa problemima koja se pred njega postavljaju. Dali je u pitanju imunološki sistem koji se nije razvio, dali je u pitanju emotivna zrelost koja nije bila poticana na razvoj ili je u pitanju intelektualna znatizelja koja se nije probudila.
Nedajte se navlacit na paranoicne izolacije, necete skupiti dovoljno iskustva za nositi se sa svijetom koji ce se, oko vas, nastavit razvijat.

-trece: zar je doista moguce da se netko boji sigurnosti vlastitih podataka koji su u vlasnistvu jedne tvrtke kao sto je Apple? Ako mislite da takvi podatci mogu biti iskoristeni protiv vas, odnosno na vasu stetu, a da se pritom nije dogodila neka REVOLUCIJA koja, u potpunosti, negira kompletno postojanje takvih sistema i takvih tvrtki, mislim da ste malo kratkovidni.
Da malo pojasni sto zelim reci. Naime, da se dogodi krađa podataka na nekoj "root" razini, tvrtka kao sto je Apple bi propala. Bez da ulazim u racionaliziranje toga sto sam napisao, postavit cu pitanje: koja je daleko najvrijednija stvar koju svaka tvrtka moze posjedovati? Po meni je odgovor: informacija. Dali je u pitanju informacija o stanju na trzistu ili je u pitanju informacija o klijentu, u svakom slucaju je to stvar koja cini razliku. Vrijedne stvari se cuvaju.
Ako, pak, mislite da bi tvrtka poput Applea koristila vase privatne podatke, postavljam pitanje za sto bi ih koristila. Koga boli uvo (sto bi rekli nasi susjedi) za to kako se vi zovete i na kojoj adresi obitavate te koji vam je broj kreditne kartice. Skupa sa autorizacijskim brojem za on line kupovinu. Pa ne zivi Apple od toga da krade novce nego od toga da vas motivira da ih potrosite kod njih.

Mislim da se nekim stvarima treba pristupiti na malo drugaciji nacin. Po meni se sigurnost na mrezi, danasnjih dana, svodi na anonimnost kroz brojeve u masi drugih brojeva. Cijeli zivot se borim protiv mediokritetstva ali pocinjem uviđati da je to najbolji oblik security-ja na netu. Što više odskaces od mase, to vise si vidljiv te zanimljiv. Postoje neke informacije koje se trebaju skrivati i cuvati ali je to, mozda, 10 posto od onoga sto se danas smatra intimom, privatnošću.

Malo sam si dao oduška, najte kaj zameriti. Samo mi je zao kada vidim da netko zivi u strahu a za to nema potrebe.
Ajd živili vi meni sto godina!
25.01.2011 | 22:51
Sve si ti to super smislio, samo što si zaboravio jednu bitnu stvar - najgore stvari u povijesti čovječanstva nastale su kao slijed ne samo loših, nego i suludih odluka ljudi koji su stjecajem okolnosti imali dovoljno moći da ih provedu. Kako je došlo do tih suludih odluka? Tako što je razum izbačen iz procesa njihova donošenja i donesene su na temelju emocija, i to pretežno negativnih, te niskih poriva (pohlepom, zavišću i sl.). Tako da svi tvoji razumski argumenti stoje, ali su posve irelevantni.
26.01.2011 | 00:08
smayoo je napisao:
Sve si ti to super smislio, samo što si zaboravio jednu bitnu stvar - najgore stvari u povijesti čovječanstva nastale su kao slijed ne samo loših, nego i suludih odluka ljudi koji su stjecajem okolnosti imali dovoljno moći da ih provedu. Kako je došlo do tih suludih odluka? Tako što je razum izbačen iz procesa njihova donošenja i donesene su na temelju emocija, i to pretežno negativnih, te niskih poriva (pohlepom, zavišću i sl.). Tako da svi tvoji razumski argumenti stoje, ali su posve irelevantni.

hehe, znaci zivjet zivot emotivno, pritom sa naglaskom na emociju straha?

Znas kako bi rekli u South Parku? Screw you guys, I'm going home...

live long and prosper! (sretno i beričetno)
26.01.2011 | 00:16
Strah nije isto što i obazrivost. Ja se ne bojim, ali to ne znači da ću tek tako ugaziti u govno koje mi je netko očito podmetnuo.
26.01.2011 | 00:20
@tarik - Hvala ti što si izdvojio vremena ovo napisati umjesto mene, sve potpisujem! Ja u Mac App Storeu vidim samo pozitivno, ne znam zašto su ga mnogi paranoično dočekali "na nož".
26.01.2011 | 01:58
tarik.capar je napisao:
Pa ne zivi Apple od toga da krade novce nego od toga da vas motivira da ih potrosite kod njih.

Jedno je motivacija, a sasvim je nesto drugo prisiljavanje?

Zbog čega jailbrekamo svoje iPhone?
26.01.2011 | 06:53
@dpasaric: Ma, gle, da se ne bi krivo razumjeli, nisam ni ja bas u ekstazi sto se tice app store-a. Budimo realni, korporacije postoje kako bi zarađivali novce. Svaka korporacija bi dušu Vragu prodala da može na legalan način doći do monopola. App store je nešto najbliže tome što sam ikada vidio ako ne uzmemo u obzir prve godine t-coma. Ali, sa druge strane, mislim da oko toga ne treba stvarati neku fobiju ili razmisljati o teorijama zavjere.

@NenadX: ne znam kako ti stojis sa jailbreakom, ali ja svoje iPh nisam breakao od uvođenja copy/paste u 3 iteraciju iOS-a. I sahvatio sam da su sve moje potrebe za mogucnostima na iPhoneu bile, kad tad, sluzbeno rijesavane. Primjera radi, evo nam sada dolazi opcija WiFi access point-a. Meni osobno taman na vrijeme.
Mišljenja sam da je masu ekipe nastavilo sa jailbreakanjem i iz određene inercije. Pogotovo ekipa koja je dugogodišnje kompjuterski osposobljena, ekipa koja je cijeli zivot instalirala neke piratske verzije sto OS-a sto aplikacija sto igara. I ako to uzmes u obzir kao neku vrstu bunta, sto mislis da bi se desilo sa OSX-om da se krene u sandboxing? Pogotovo obzirom da je danas jednostavno složit Hackintosh-a...

Ma, ljudi dragi, opustite se i prepustite se Velikom Bratu. Protiv njega se ne možeš borit direktno, moraš se, ipak, malo i infiltrirati...
26.01.2011 | 09:04
dpasaric je napisao:
@tarik - Hvala ti što si izdvojio vremena ovo napisati umjesto mene, sve potpisujem! Ja u Mac App Storeu vidim samo pozitivno, ne znam zašto su ga mnogi paranoično dočekali "na nož".

dsparic,uz svo postovanje ali po tebi Steve pisa parfem a sere rahat lokum.po meni je postao gori od MS-a.vec sam negdje napisao da je u Nizozemskoj dosao do parlamenta njegov app store .A nije daleko vrijeme kad ce mu EU pucati kazne zbog monopola(kao i MS-a prije nekoliko godina).
26.01.2011 | 10:20
scarface32 je napisao:
dsparic,uz svo postovanje ali po tebi Steve pisa parfem a sere rahat lokum.

Moram se složiti, iz teme u temu skoro uvijek dobijem ovakav dojam. Valjda jedino gdje nije tako su ovaj tač maus i izdvojeni tač za desktope. I ono jednom neki problem s iPhoneom.

Ja se ničeg ne bojim, nema nikakve zavjere ... ja samo mislim da apple mjenja fokus na ljude koji računala koriste izključivo za mail, face, youtube, skype, google maps, i izradu i koelkciju obiteljskih foto albuma i trebaju uređaj koji je raumljiv jednako kao veš mašina - i ograničen, da bi takav bio.

A ja to ne želim i to govorim, i žao mi je da je tako jer mi se OSX ... sviđa kakv je. I mislim da app store predstavlja korak u razvoju u tom smjeru.

Nema paranoje, ja samo tako mislim.
poz
26.01.2011 | 11:19
scarface32 je napisao:
Steve pisa parfem a sere rahat lokum.p

Eto, opet me boli trbuh od smijanja...

Da rahat lokum... Dobra...
26.01.2011 | 11:34
Slažem se sa stranom koja misli da previše pretjerujete oko cijele priče. Mac App Store će se s vremenom poboljšavati što se tiče uvjeta za upad, siguran sam. Mene on veseli i već vidim da ću updejtati nove verzije postojećih aplikacija preko njega. Zašto? Jer me Steam preporodio, više se ne maltretiram sa medijima, no cd crackovima (jer ne želim nositi cdje svuda sa sobom) i slično. Sada samo instaliram Steam tamo gdje se nalazim i povučem kupljenu igru koju taj tren želim odigrati. Ista stvar i sa MASom - kupim aplikaciju, koristim je i u uredu i doma, odlična stvar.

Ako vam smeta, skidajte i dalje sa stranica od developera, provjeravajte ručno da li je sve updejtano, nitko vam to ne brani. I sad će Smayo uletjeti sa: "Još..."
26.01.2011 | 12:45
Mislim da je App Store odlicna stvar tak dugo dok se dopustaju 3rd party aplikacije.
26.01.2011 | 21:35
Recite mi, vjerujem da nisam jedini kojeg živcira što se u Konzumu ne može kupiti baš ništa od npr. Gavrilovića, niti ikoje drugo ulje osim Zvijezde, itd. Mene to živcira jer je to otvorena i argoantna zlouporaba tržišnog položaja. Idući korak je da nas na neki način prisile da moramo kupovati samo u Konzumu.

Srećom, to je na tom primjeru u praksi neprovedivo, tako da ja još uvijek koristim svoju potrošačku slobodu izbora trgovine u kojoj kupujem.

Ali u slučaju Applea ne samo da nije neprovedivo, već je, po mom mišljenju i vrlo vjerojatno da će to pokušati. Ni ja to ne smatram nikakvom teorijom zavjere. Jednostavno njihovim otvorenim i arogantnim pokušajem da na zakonski nereguliran način dođu do monopola ili de facto monopola po već prokušanom receptu.

Uostalom, ne moramo sada nastaviti ovu diskusiju. Dajmo svoja predviđanja pa se vratimo ovamo kroz neko vrijeme i pogledajmo tko je bio bliže istini.

Moja prognoza:

10.6.x - polagano uvođenje i pojačavanje utjecaja AppStore (s vremenom razna upozorenja tipa - "Instaliraš 'neprovjerenu' aplikaciju koju Apple nije odobrio. Jesi li siguran? Jesi li stvarno siguran? itd."; onda ta ista upozorenja prilikom svakog pokretanja, pa sistemsko onemogućavanje pristupa nekim resursima - tipa aplikacija ne može na internet, ne može do sheranih resursa, itd.)

10.7 - posljednji OS X, onemogućeno instaliranje aplikacije mimo Apple Storea (normalnom korisniku koji ne pribjegava hackovima)

OS XI ili 11 - neće ni postojati. Zvat će se iOS desktop ili tako nešto i bit će 99% isti kao iOS za mobilne uređaje.
26.01.2011 | 21:52
To kako smayoo apokaliptično priča je manje vjerojatno po meni. iUređaji su dosta specifični. Nisu namjenjeni za nekoga tko se "razumije" u elektroniku, ono napravnjeni su za Dudeke. Kod računala je stvar malo drugačija, barem si ja tako zamišljam. Monopolizam bi mogli eventualno ugurati u računala ukoliko budu takva računala znatno jeftinija nego ona otvorena. Koliko sam shvatio, recimo iPhone se može ili otključati ili jailbreak-ati ili oboje. Jedno bez drugoga funkcionira. Doduše jailbreak-ani telefoni nisu u prodaji, dok ovi drugi jesu. Mislim da bude u tome smijeru možda išao Apple. Cilj im je prodati što više kompova a i programa naravno. Pa ko nebi kupio recimo MacBook za recimo 2500kn + neka kao pretpala na nešto. Možda je loš primjer, ali mislim da se shvaća kaj hoću reči.
Recimo iPad se rodaje otključani, ali nije jailbreak-ani.
Apple ima sigurno jaki odjel za proućavanje tržišta i ne bi dozvolili da se zaseru, jer su skoro propali svojevremeno.
iOS desktop mislim da se ne bude pojavio u nijednom obliku.
26.01.2011 | 22:20
Nepobitna je cinjenica da iUredjaji "cupaju" Mac racunala sa margine IT desavanja (u postocima prodaje) i zapravo svojom popularnoscu direktno utjecu na prodaju Mac racunala.

Jako je puno korisnika koji ne bi uopce ni kupili Mac racunalo da nisu sretni vlasnik (prvenstveno) iPhone-a, ali i ostalih iUredjaja.

Ekonomski i trzisno gledano, veliku vecinu kupaca cine bas kupci raznih iUredjaja i normalno je Apple njima pridaje veci znacaj, jer mu generiraju veliku lovu.

Ali zapostaviti Desktop segment i u potpunosti se ulagivati iOS kupcima (Lion je prvi korak u tom smjeru), je za mene ipak previse. Imali su dovoljno ideja i ljudskih resursa da su jako dugo paralelno mogli gurati obje platforme.

Ukidanje X-Serve samo pokazuje da se Apple sve vise okrece consumer dijelu trzista

Ovako ce OS X de facto nestati, a iOS ce toliko evoluirati da ce se bez problema veselo vrtiti i na iPhone 7 i na nekim minijaturnim laptopima, i tabletima koje ce Apple svako malo stancati i izbacivati na trziste, kao sto to sada rade svi proizvodjaci mobilnih telefona.

Meni osobno bi bilo jako zao da se ovo ostvari, ali sve mi se cini da stvari idu u tom smjeru.
26.01.2011 | 22:56
@smayoo - tvoje crne prognoze se neće ostvariti. Barem ne dok je Steve živ. I ne branim ga jer sam nekakav Apple zealot, nego sam prateći četvrt stoljeća što taj čovjek radi jednostavno već skužio kako razmišlja. I kada god je bila u zraku neka konkretnija priča "Hoće li Apple ovo ili ono..." nisam niti jednom fulao!

To što ti kažeš da će se dogoditi jednostavno nije njegov stil, on je i dalje u srcu hipi u komuni koja bere jabuke i veseli ga kada napravi uspješan proizvod, a ne kada mu se bankovni račun poveća s xyz na xyz+1. Novac je prebolio kada su ga šutnuli iz kompanije i kada je izgubio svoj prvi milijun dolara. Njemu osobno odavno nije do para (jest dioničarima, ali on je još uvijek jači i važniji) i poznat je po tome da svoje pare ne troši na luksuz već ih ulaže dalje u ideje koje mogu donijeti nove proizvode "for the rest of us".

Baš ste sve negativno izokrenuli - možda zato što živite zajedno sa mnom u ovoj izvitoperenoj i nakaradnoj državi gdje se na svaki potez gleda kao na krađu, podvalu i prijevaru, pa je onda sigurno i App Store podla zamka i krađa. Joj dajte, smirite se malo, udahnite, opustite se i uživajte u tome kako sada jednostavnije i brže možete doći do neke aplikacije za koju inače možda nikada ne biste niti čuli, a baš vam može zatrebati.

App Store je osmišljen da pomogne običnim korisnicima, da pomogne malim developerima i probudi tržište Mac aplikacija, a ne da špijunira korisnike, nameće i pravila i postavlja granice.

Mac App Store je želja da se iskoristi ono najbolje što je generirao iPhone/iPad App Store, ali prilagođeno fleksibilnosti desktop računala. Apple neće zarađivati kruh "pljačkom i špijuniranjem kroz App Store" nego tako što će *opet* ponuditi super soluciju za obične korisnike koja im olakšava život - baš kao što je prvi Mac s mišem i ikonama to napravio za tadašnje "obične korisnike".

Zamislite samo recimo mog oca koji koristi Mac s blizu 80 godina kako mu je zgodno na taj način skidati i isprobavati aplikacije. A prije App Storea nije niti pomišljao da to napravi sam, nego sam mu sve ja morao instalirati! Zamislite sada tako Šteficu u uredu i klince doma...

Zašto ste tako napuhani, sve "super stručnjaci" kojima to ne treba, koji će sve to sami i na stranici developera... pa naravno da hoćete! Nitko vam i ne brani! Ali pustite da Apple pomogne onima kojima računala nisu bliska kao nama ovdje.
26.01.2011 | 23:11
Dajmo svoja predviđanja pa se vratimo ovamo kroz neko vrijeme i pogledajmo tko je bio bliže istini.

Priklanjam se struji koja Mac App Store doživljava pozitivno - ne samo kao korisnik nego i kao developer. Vanjuška je lijepo sažeo ključne prednosti - moja iskustva su slična (iz perspektive korisnika), a pojednostavljena distribucija i "besplatan worldwide marketing" me, kao developera, potiču na mahanje repom.

No, primjetio sam jednu "žicu" koja mi je u startu izgledala kao moj ishiteni zaključak, ali kako vrijeme prolazi sve sam uvjereniji da nisam daleko od istine. Dok jedni špekuliraju da Apple u svojim top-secret laboratorijima ima road map u koji su ucrtali kako će se razvijati u sljedećih 5 ili 50 godina, u zadnje vrijeme sam u potpunosti sklon odustati od zaključka da oni uopće imaju takav road map. Da, siguran sam da imaju neki short-term dokument u kojem pišu featuri koje pripremaju za Liona ili za novi iMovie, ali da se kladim, kladio bih se da ne postoji Velika Knjiga u koju je Jobs vlastitom krvlju upisao da će iOS za 5 ili 50 godina zavladati (Apple) svijetom.

Nisam sklon veličanju Jobsa pa ne želim da se sljedeća izjava shvati u tom smislu, ali od pojave iPhonea 4, s vremena na vrijeme glavom mi proleti slika uzburkanog oceana po kojem se ljulja Appleova karavela - nama nepoznati junaci, zaposlenici Cupertina, pokušavaju svladati more i nemaju pojma u kojem smjeru će Jobs okrenuti kormilo. A on ga okreće koristeći kombinaciju iskustva, zdravog razuma (puls tržišta), debelog financijskog zaleđa (koje si je sam osigurao) i vraške količine sreće. I dovodi karavelu na čudnovate destinacije, "where no man has gone before".

O čemu zapravo pričam? O "nepredvidljivim detaljima" zbog kojih imam osjećaj da je Apple, unatoč (i ovdašnjem) dojmu da se pretvaraju u trule kapitaliste, zapravo i dalje posvećen onome što ga godinama dovodi do uspjeha - inovaciji. I to ne zato jer su jako pametni ili zato što je Jobs, sam za sebe, tako briljantan inovator. Niti su posebno pametni (u smislu inoviranja) niti je Jobs tako briljantan inovator. Ali ima nos za namirisati inovaciju koja će postati mainstream i ima je muda ugurati u masovnu proizvodnju dok ostali CEOovi čekaju analizu analize uspješnosti budućeg proizvoda. To ga čini vraški dobrim kapetanom.

Jedan od takvih "detalja" zbog kojeg se vraćam na ovakva razmišljanja je Retina display. Na stranu to što odlično izgleda. Na stranu to što je boostao upotrebljivost malog ekrana. Na stranu i sam tehnički napredak u guranju toliko pixela u tako mali prostor. Ali ima jedan presudni "detalj" u cijeloj priči - odnos Retina displaya i antialiasinga.

Zadnjih godina navikli smo na sve žešće postavke antialiasinga, pogotovo u igrama. Ali kvalitetan antialiasing nije "besplatan", dapače "skup" je (po grafičku karticu). iPad je katastrofa po tom pitanju jer ne može imati dovoljno jaku grafiku koja ga je u stanju odraditi. Pa smo se pomirili sa starim dobrim "jagged" izgledom koji smo zadnje tolerirali Sonyu na PSPu. A onda se, iznenada, pojavi Retina display i preko noći ukloni potrebu za antialiasingom - jer je rezolucija takva da je omekšavanje rubova nepotrebno, a slika i bez toga fantastična.

Netko je mogao imati 30" ekran ultra-visoke rezolucije godinama u laboratoriju, ali ne bi znao što s njim jer nema te grafičke kartice koja bi ga upogonila. Apple je izbalansirao postojanje ekrana takve rezolucije s veličinom na kojoj je primjenjiv i u praksi. I istovremeno je uklonio potrebu za antialiasingom što i korisnike i developere jednako veseli. Teško da je Retina display planiran kao device koji će riješiti problem antialiasinga. Ali riješio ga je, kao posljedica sretnog eksperimenta. I pomakla se letvica. Što je i sam Apple dovelo pred novi izazov - iPad 2. Nije problem nagurati pixele u njega. Problem je ugurati dovoljno jaku grafiku koja će na tako velikom ekranu odraditi isti posao kao na iPhoneu. Ili odustati od Retine na iPadu 2 i unaprijediti GPU tek toliko da dobije antialiasing i prestane zaostajati za manjim bratom. Hmm.

Nekima je, vjerujem, antialiasing sasvim nebitna stavka (ili barem tako misle) pa ne dijele moje oduševljenje ovakvim razvojem situacije i tim "detaljem". Ali bottom line je da je Apple plasirao nešto na tržište "zato jer je mogao". Ne vjerujem u Vijeće Mudraca unutar Applea koje je duboko promislilo o budućnosti tog poteza. Lakše mi je povjerovati da se Jobs jednog jutra probudio i rekao "Imao sam viziju, tako ćemo". I Retina je postala dio novog iPhonea samo zato što se pojavila u pravom trenutku.

Lion se polira za izlazak, uglavnom znamo što nas u njemu očekuje, a u skladu sa standardnom "road maps" politikom, pretpostavljam da se gomila featura kojih su se sjetili putem, kao i uvijek, prelila u budući 10.8. Dakle, ne dijelim ni mišljenje da je 10.7 zadnji OS X.

iOS ima puno vlastitih problema. Jedan od većih, u koji su samo dodatno zaglibili uvođenjem Retine, je zadržavanje GUI elemenata u rasteru. Mene taj problem "živcira" na 27" iMacu nakon prijelaza na njega sa 24" iMaca - riječ je o "banalnosti" zbog koje mi je veličina menu bara različito velika na ta dva stroja (točnije, na 27" iMacu je sve "malo manje" - i to u prvo vrijeme itekako smeta očima naviknutim na maaalo veći menu bar - i sve ostale elemente GUIja, naravno). Sveti gral GUIja je vektorski pristup elementima user interfacea. Nadao sam se to vidjeti u Lionu, ali nije se spominjalo. Još uvijek se nadam da će to biti "one more thing". Ako ne bude, značit će da niti jedan proizvođač GPUa nije uspio riješiti svoj dio problema. Pa će implementacija u OS još malo pričekati. Ako nije jasno o čemu pričam: pojednostavljeno, u konačnici ćemo imati vektorske ikone. I vektorske elemente GUIja koje će konačno "boliti briga" na kojem uređaju (veličina!) ih gledamo.

App Store je bio pun pogodak. Mac App Store je klon toga. Da, moraju postojati komprimisi da bi funkcionirali. Ali nepravedno je reći da je Apple, i u slučaju App Storea, restrikcije (koje povlači za sobom distribucija putem App Storea) uveo kao jedinu opciju - nije. Ponudio je korisnicima kupovinu licence koja im omogućava legalni deployment softvera na njihove iOS uređaje pri čemu Apple ne zabada nos ni u taj softver ni u uređaje. Ali isto tako ne stoji ni iza tih aplikacija. Pa ako netko želi sam sebi napisati virus i distribuirati onima s kojima dijeli takvu licencu, Apple mu to ne brani.

I što onda donosi budućnost? Mišljenja sam da u slučaju Applea to apsolutno nitko ne zna. Nije tajna zaključana u sefu. Jednostavno NITKO ne zna. Ni Jobs ne zna. Znat će "sutra" kad mu šapnu da se pojavila neka nova điđa i kad mu šapnu kako bi se tu điđu moglo uklopiti u nešto. Ako ona njegova kombinacija iskustva, zdravog razuma, debelog financijskog zaleđa i vraške količine sreće (opet) bude dobitna, veselit ćemo se. Ako ne, čekat ćemo sljedeće bacanje kocke koje ovisi o X faktora, a najmanje o Jobsu. Hoće li se nakon Jobsa naći neki novi Jobs koji će jednako uspješno bacati kockice? Vjerujem da hoće. U teoriji, to može biti bilo tko, a kockice može bacati dok god Apple zbog niza dobronamjernih, ali loših odluka (ponovo) ne dođe na rub bankrota.

U međuvremenu uživajmo, veselimo se novim điđama i pokušajmo ih iskoristiti što kreativnije.

Ili se paranoično ubedirajmo i zapjevajmo s Morrisonom "This is the end…"
26.01.2011 | 23:13
scarface32 je napisao:
dsparic,uz svo postovanje ali po tebi Steve pisa parfem a sere rahat lokum.po meni je postao gori od MS-a.vec sam negdje napisao da je u Nizozemskoj dosao do parlamenta njegov app store .A nije daleko vrijeme kad ce mu EU pucati kazne zbog monopola(kao i MS-a prije nekoliko godina).

X

...a ovo je vrh: 'Ali pustite da Apple pomogne onima kojima računala nisu bliska kao nama ovdje.'

Stevo je Ghandi, a Apple UNICEF
26.01.2011 | 23:39
Baš tako. Se*e mi se od tog kulta ličnosti.
27.01.2011 | 00:20
Joj kako ljubomorno kenjate!

Kod pravog kulta ličnosti nema grešaka. Teško bismo našli diktatora u povijesti koje je priznavao greške - niti male, a kamo li velike. Takve "velike" osobe su nedodirljive i nepogrešive. Kult ličnosti je nešto što se namjerno gradi kako bi se lakše vladalo ili ratovalo, a nije kult ličnosti kada veliki inovator postane globalno popularan radi vrhunskih proizvoda kojima je mnogima poboljšao život. To je zaslužena popularnost, a ne kult ličnosti.

Steve Jobs je jedna od najpozitivnijih figura 20. i 21. stoljeća, čovjek koji je par puta promijenio kako nam funkcionira civilizacija, a nije nikakav ubermensch - on je geek koji logično i tehnološki razmišlja, s dobrim smislom za posao, radoholičar i zanesenjak. On će odgovoriti na privatan mail i priznati grešku: "Da, zeznuli smo, ali radimo na tome...", on će na Keynoteu javno priznati da im je prošli proizvod bio promašaj (AppleTV), on će na sajmu sjesti na pod i raspetljavati ethernet kablove da pomogne svojima, on će dići telefon i nazvati razočaranog kupca i vidjeti u čemu je problem, mom klincu zaželjeti sretan rođendan itd... Potpuno običan i normalan čovjek - sa svim svojim manama i vrlinama. Mislim da njega koji se ne skida iz traperica i tenisica još najviše smetaju ograničenja u ponašanju koja ima kao CEO takve korporacije i manjak vremena da hendla sve što bi želio - jer je notorni mikromanager.

Zamislimo da je Einstein napravio male fuzione reaktore, počeo ih prodavati kao "prve kućne reaktore", pa ih onda kasnije dodatno smanjio, pa učinio nečujnima, pa pa ovo, pa ono, a na kraju napravio lanac trgovina po svijetu "eReactor" u kojima je svatko mogao kupiti kvalitetan kućni izvor energije. Uz to je još izmislio super-žarulju, eco-grijač i što ja znam što. I svi ga vole i cijene i jedva čekaju njegov idući izum. A on je skroman, radna soba mu jednaka našima, godinama je živio u kući potpuno bez namještaja, samo radi i radi, ponekad zezne i prizna da je zeznuo, a cijelo to vrijeme još uvijek nađe vremena i za "obične ljude", pročita i odgovori na mail i traži idući izazov i inovaciju... i bismo li onda za Einsteina rekli da je to "kult ličnosti"?

O svemire daj nam više takvih "kulta ličnosti"!

P.S.

@smayoo - ono za 10.7 možemo uvijek pretočiti u okladu - ali kako ja nisam od klope, evo može čokolada!

@Djipi - pogodio si ono da nemaju pojma što rade, pa to je Jobs sam rekao na D5 konferenciji. Rekao je nešto u stilu da čak niti oni koji imaju najviše informacija nisu u stanju predvidjeti što će se dogoditi, koja tehnologija će zaživjeti, a koja neće i da im ostaje samo da što brže i logičnije sklapaju kockice kako ih stvarnost baca na stol.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.67 Seconds

Provided by iJoomla SEO