28.01.2011 | 01:09
@scarfacew32 - kažeš: "a sto da koristim app store,kad su me vez zaj....oko iWork-a?po njihovom bih ga morao ponovo kupiti, i ako sam ga kupio preko apple store-a prije godinu i po."
Zaista ne znam o čemu pričaš, ali sasvim sam siguran da te Apple nije prevario oko iWorka niti da ćeš išta morati ponovo kupiti. U čemu je problem? Tvoj legalno kupljeni iWork je prestao raditi? Čisto sumnjam da bi Apple izveo takav kiks, pogotovo sa svojim vlastitim paketom.
@smayoo - ne kažem da ne treba kritizirati koncepte, nije to problem, nego što mi se čini da kritike koje ovdje padaju ne stoje u činjenicama - mnogi nisu niti isprobali kako to zaista radi, pa su cijeli koncept možda nepotpuno doživjeli - ili jednostavno neke stvari krivo pretpostavljaju. Npr. ti si počeo odmah na nož da se App Store sigurno uvlači pod kožu OS-a i tko zna što sve ružno radi, a ja sam komentirao da je to samo jedna obična aplikacija koja brine o pregledu, downloadu i ažuriranju aplikacija. Ne, nisam analizirao kod, ali zaista izgleda i ponaša se benigno.
Oklada ovako:
1) prihvaćam - dakle, ja tvrdim da će na 10.7 i dalje biti moguće instaliranje aplikacija mimo App Storea i to na isti način kao i sada na 10.6. Nagrada za pobjednika velika fina čokolada.
2) Ovo je već sklizak teren jer sam i sam u priči o Magic Trackpadu nagađao o fuziji OS X-a i iOS-a. Dio toga je najavio i sam Jobs u zadnjem Keynoteu, ali ipak mislim da se to neće dogoditi baš toliko brzo. Ipak je hardver u mobilnim uređajima još uvijek znatno različit od pravog moćnog desktopa, a dobar dio profesionalnog tržišta ovisi o OS X-u. Dakle, prihvaćam i tu okladu, mada ovdje više nisam 100% siguran. E sada, pitanje je brendinga - hoće li se 10.8 zvati iOS Desktop ili nekako drugačije, ali bit oklade možemo definirati u stilu hoće li Apple imati JEDAN univerzalan OS (pod bilo kojim imenom) ili će i dalje postojati odvojeni mobilni i desktop OS-ovi. Ovdje se možemo kladiti u vrećicu čokoladnih rižića od Kraša!
3) Ovo je prilično daleka oklada, pa bih to pustio za iduću godinu.
@drlovric & @Vanjuška - kada sam prvi put čuo da ukidaju Xserve bilo mi je krivo. Onda sam se zapitao koliko ih oni zapravo prodaju? Npr. u Rijeci znam samo za jedan komad! I posao koji taj radi bi sada sasvim cool mogao raditi novi Mac mini Server. Mislim da su jednostavno uvidjeli da je to neisplativ proizvod i da je tehnologija toliko napredovala da i običan Mini može sasvim lijepo obavljati poslove velikog broja servera - ako se ne traži neka super sigurnost, redundancija sustava, napajanja itd., a u većini manjih biznisa to nije kritično, glavno da su podaci sigurni.