App Store - pocelo je!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

App Store - pocelo je!

27.01.2011 | 01:01
sto ljubomorno kenjamo?ne kontam kako ja mogu biti ljubomoran na steve-a?ok ,on ima vise para ali ja se bolje oblacim.heheh salu na stranu ali stvarno ,bio bih ljubomoran da sam npr gazda googlea pa mi android store nije dobar kao app store.a ovako samo mogu reci svoje misljenje o necemu sto mi se kod apple-a ne svidja.ili ja kao apple korisnik kritike samo mogu upucivati na MS i iste pljuvati?
  • Dijete
  • Posjetitelj
27.01.2011 | 01:04
*AUTOCENZURA* <- par odlomaka obrisanih

zelim:

1. konzumerski, cloud like konzumerski pristup informacijama u vidu star treka preko zatvorenog sustava kroz bilokakvu verziju iOS uređaja..

2. mogućnost kreativnog izrazavanja kroz ili cloud serversku moćnu mašinu kojoj upravljam opet nekim poluzatvorenim ili zatvorenim terminalom...

ustvari...

želim utopiju di smo svi jednaki i gdje nema kretena i zla i pizdarija pa da imamo sve silne resurse pa tako i manjak potrebe za gramzivoscu i inim stvarima.. i tada:

nemam potrebe da se bunim sto radim na zatvorenom sustavu jer znam da je u svrhu opceg dobra...
27.01.2011 | 01:11
Davore ja se s vremena na vrijeme nakon ovakvih tvojih postova nađem zbilja da se zapitam ako ti ovo govoriš kao osoba ili kao PR ovlaštenog Apple distributera. Jer iskreno, nemogu si objasniti zašto bi to neka osoba išla govoriti - trudim se, no nemogu.
27.01.2011 | 01:47
@ecvis17 - što napišem to i mislim i iza toga stojim svojim imenom. I iskreno mislim da je stvar baš ovakva kakvom sam je i opisao. Nisam ničiji PR, da barem jesam bilo bi neke love od toga . No, kako jesam dio tog tehnološkog eko-sustava i to na dva kraja - kao partner u firmici koja je developer i kao Apple certificirani profesionalac, imao sam prilike pokupiti dosta inside informacija od ljudi koji su radili ili rade u centrali, pa znam i iz te ruke kako funkcioniraju. I ne, još se nisu pretvorili u Microsoft, a možda i neće ako nastave paziti svoju filozofiju i kulturu koju su vremenom izgradili.

@scarface32 - kenjate o kultu ličnosti, o zlim namjerama, o ograničavanju slobode, o gramzivosti, o kraju Mac OS-a, o napuštanju platforme... a oni napravili najbolju moguću stvar koju su mogli napraviti i koju bi svatko inteligentan i dobronamjeran napravio na njihovom mjestu nakon što je App Store za iUređaje napravio revoluciju. I naravno da možete kritizirati, ali treba razlikovati osnovanu kritiku i isprazno kritizerstvo uz nagađanja, poluinformacije i paranoju. Ako vam se App Store ne sviđa, nemojte ga koristiti. Ja mislim da su napravili pravi potez i da su totalno fleksibilni obzirom na sve o čemu moraju brinuti.

Da stvar bude veselija - koliko sam pohvatao dobar dio kritika ovdje dolazi od ljudi koji baš i ne koriste App Store i koji nisu niti probali novi Mac App Store. Toliko o objektivnosti!
27.01.2011 | 09:15
a sto da koristim app store,kad su me vez zaj....oko iWork-a?po njihovom bih ga morao ponovo kupiti, i ako sam ga kupio preko apple store-a prije godinu i po. a izgleda da cu ga najvjerovatnije morati kupiti, da li sa sljedecim update-om ili sa OS lion-om.zar ti Davore mislis da je app store radi korisnika? hahhhahhah grohotom se smijem.Osladilo ima se uzimati 30% od prodaje programa i igrica.
U Nizozemskoj se vec bune radi toga.Nr, pretplatnici dnevnih novina koji imaju iPad su mogli skinutoi App i citati novine bez doplacivanja.A od prije nekoliko dna vise ne mogu.Jer Apple hoce 30% od prodaje app-a kao novina.A dogovor je bio sasvim drugaciji.
27.01.2011 | 10:38
Davore, naravno da nema objektivnosti. Niti ja, niti ti, niti itko treći koji se u ovu temu uključio *nema* objektivan stav. Sve su to naši subjektivni stavovi.
Osim toga, sam sebi skačeš u usta - kažeš - ako nam se ne sviđa AppStore, neka ga ne koristimo (to i radim - ne znam ni kako izgleda AppStore pa ne mogu reći da mi se ne sviđa, ali mi se ne sviđa *koncept* iza toga - ne sviđa mi se ni na iPhoneu, a još manje na Macu), a onda u idućem postu kažeš da nemamo pravo ništa kritizirati jer ga ne koristimo. Kvaka 22. Po tvom - nemamo pravo ništa reći. Sad mi je jasno zašto su te prozvali Apple desničarem.

Pozitivan aspekt AppStore koncepta (povećanje tržišne prilike malim developerima) uopće ne osporavam. Stvar je u tome da se svaka pozitivna stvar može zlorabiti, a Apple je već pokazao kako ima namjeru i želju zlorabiti svoj položaj tamo gdje može (iPhone/iPad) pa itekako imam razloga vjerovati da će to pokušati i ovdje.

Što se oklade tiče - prihvaćam! Dorina od 500g, s cijelim lješnjacima, za društvo. Štoviše, predlažem tri oklade:

1. kladim se da će u 10.7 biti onemogućeno instaliranje aplikacija mimo AppStorea

2. kladim se da će 10.7 biti zadnji Mac OS X

3. kladim se da OS XI neće nikad izaći, nego će izaći iOS za Mac, ili će pak cijelu Mac platformu prodati nekoj kineskoj firmi, kao što je IBM prodao Lenovu.

Dijete, sve što si napisao - potpisujem! Potpuno se slažem! Kad bismo živjeli u utopijskom društvu stvarnog sklada, pravde i etičnosti, gdje ne bi postojali niti pojedinci, niti skupine vođene pohlepom ili primitivnim porivima vladanja, i ja bi itekako rado prihvatio svaki kolektivistički koncept.
27.01.2011 | 10:53
smayoo je napisao:
Recite mi, vjerujem da nisam jedini kojeg živcira što se u Konzumu ne može kupiti baš ništa od npr. Gavrilovića, niti ikoje drugo ulje osim Zvijezde, itd. Mene to živcira jer je to otvorena i argoantna zlouporaba tržišnog položaja. Idući korak je da nas na neki način prisile da moramo kupovati samo u Konzumu.

Kako bi se reklo, ako voliš svoju državu, ne kupuj u Konzumu već kod stranaca. Zašto? Jer stranci (Ipercoop, Lidl, Mercator) robu našim dobavljačima, naših HR proizvoda plaćaju odmah, dok je Konzum prvo imao odgodu od 6 mjeseci plaćanja, a sada filozofiraju o robnoj razmjeni, odugovlače po godinu dana ili jednostavno ne plaćaju robu. Todorića bi trebalo privesti na ispitivanje, pa malo kazni Konzumu itd... No nitko se ne usudi, još...
27.01.2011 | 10:59
Hear, hear!!
27.01.2011 | 11:08
drlovric je napisao:
Ukidanje X-Serve samo pokazuje da se Apple sve vise okrece consumer dijelu trzista

Ni meni se ne sviđa taj razvoj situacije i ukidanje serverskog dijela kolača - osobito jer Appleu ide dobro i može podnijeti slabiju prodaju.

No ako ih ukidaju, očito je da je prodaja ne samo slaba, nego praktički nikakva, zar ne?
27.01.2011 | 11:17
smayoo je napisao:
ali mi se ne sviđa *koncept* iza toga - ne sviđa mi se ni na iPhoneu, a još manje na Macu)

Tebi se vjerojatno više sviđa otvoreni model kakav je na Androidu? Da svaki developer može izdati bilo kakvu aplikaciju, bilo gdje, bez ikakve kontrole?

Što se oklade tiče - prihvaćam! Dorina od 500g, s cijelim lješnjacima, za društvo. Štoviše, predlažem tri oklade:

1. kladim se da će u 10.7 biti onemogućeno instaliranje aplikacija mimo AppStorea

Prihvaćam okladu, ako si spreman na više paralelnih

Prihvaćam okladu. Uz ogradu da ti dobivaš ako se slijedeća verzija sistema bude zvala ikako drukčije osim Mac OS X 10.8, može?

3. kladim se da OS XI neće nikad izaći, nego će izaći iOS za Mac, ili će pak cijelu Mac platformu prodati nekoj kineskoj firmi, kao što je IBM prodao Lenovu.

Prihvaćam i ovu okladu, vrijedi recimo do 31.12.2016. To ti je dovoljno? Ako do tada ne prodaju Mac sektor, gubiš!

Jedino, ako si za, ja volim papicu, pa možemo na neki biftek kad budeš u Zagrebu
Za svaku od oklada, dakle tri bifteka... Jedan na ljeto, drugi cirka 2013, a treći za 5 godina...
27.01.2011 | 11:22
drlovric je napisao:
Rekoh ja, jos davno, da cemo mi jailbrekati nase Macove kako je krenulo

Ja sam za fer play!

Uostalom nikada se nećemo riješiti toga mentaliteta dok ne budemo poštovali nečiji rad.

Treba podosta vremena za napisati nekakav programčić koji je koristan i zašto ona ne bi uredno platili čovjeku koji se je za to namučio i potrošio tko zna koliko vremena?

Čak sam se i ja zainteresirao napraviti kakvu iPhone aplikaciju i na tome nešto zaraditi (kao i neki iz naše domovine).

I zato mislim da je to dobra ideja...

Dinar platiš pa se klatiš...

Tko zna, možda bude puno toga i pojeftinilo.
27.01.2011 | 11:24
Vanjuška, ad 3 - ne treba nam datum. Ako izađe nešto što se zove Mac OS XI, ili 11 i nastavlja se na OS X, a ne na iOS - gubim. Ako prije izlaska tako nečeg prodaju cijeli Mac business nekom drugom - dobivam. Ako ne prodaju Mac business, ali OS gurnu prema iOS-u, dobivam.

Prihvaćam sve tri oklade, za biftek (ili nešto slično). Tražit ćemo da nam ih izrežu u obliku odgrižene jabuke.
27.01.2011 | 11:29
sferenci je napisao:
drlovric je napisao:
Rekoh ja, jos davno, da cemo mi jailbrekati nase Macove kako je krenulo

Ja sam za fer play!

Uostalom nikada se nećemo riješiti toga mentaliteta dok ne budemo poštovali nečiji rad.

Uostalom treba podosta vremena za napisati nekakav programčić koji je koristan i zašto ona ne bi uredno platili čovjeku koji se je za to namučio i potrošio tko zna koliko vremena?

Čak sam se i ja zainteresirao napraviti kakvu iPhone aplikaciju i na tome nešto zaraditi (kao i neki iz naše domovine).

I zato mislim da je to dobra ideja...

Dinar platiš pa se klatiš...

Ne iskrivljuj sad sliku. Po tome ispada da sam ja za krađu softvera zato što sam protiv AppStorea. A to nije istina. Ja sam protiv koncepta za koji smatram da vodi pokušaju monopolizacije *kanala* prodaje softvera (kao što je slučaj na iPhoneu).

Da ujedno odgovorim i Vanjuški: Da, ja sam za koncept gdje svatko ima pravo napraviti aplikaciju kakvu god želi (dok nije ilegalna - što ja znam, pedofilska ili nešto slično), prodavati je kroz koji god kanal želi, po kojoj god cijeni želi. I svatko ima pravo kupiti aplikaciju kakvu god želi (a ne kakvu propisuje Apple), od koga god želi, preko kojeg god kanala želi.

Je li to kao na Androidu? Ne znam, ne koristim Android i *nikad* neću. Ako jest, onda je na Androidu ta konkretna stvar bolje riješena nego kod iOS-a.

Laissez faire, laissez passer.
27.01.2011 | 11:31
scarface32 je napisao:
a sto da koristim app store,kad su me vez zaj....oko iWork-a?po njihovom bih ga morao ponovo kupiti, i ako sam ga kupio preko apple store-a prije godinu i po. a izgleda da cu ga najvjerovatnije morati kupiti, da li sa sljedecim update-om ili sa OS lion-om.

Zašto bi morao kupovati noviju verziju iWorka ako ti stara bude radila kako treba?
Tebe živcira što ti na MASu ne piše da ti je iWork instaliran? Pa jesi li ga updejtao kompletno? Jesi ga probao izbrisati i reinstalirati?

Svejedno, da te podsjetim, iWork nema update mehanizam, pa nakon što si kupio iWork '07, nećeš dobiti iWork '09 po manjoj cijeni već samo po istoj. Dakle, u čemu je problem?

Dalje, osobno mislim i slažemo se da je veliki nedostatak MASa to što nema (JOŠ) mogućnosti updejta, ako imaš stariju verziju aplikacije. Mogućnost demo verzija, također.

No, ako ćemo gledati Steam za primjer, ni tamo baš nema demoa, gledaš slike i filmiće i tako odlučuješ o investiciji od 10 do 50USD, dakle kao i na MASu. I svima je super.
27.01.2011 | 11:39
sferenci je napisao:

Treba podosta vremena za napisati nekakav programčić koji je koristan i zašto ona ne bi uredno platili čovjeku koji se je za to namučio i potrošio tko zna koliko vremena?

Oni koji žele platiti nečiji rad, platiti će ga; oni koji će krati, krast će ovako ionako.

Svi smo krali, osobito dok smo bili mlađi i s bitno manje sredstava, ja među prvima, dok nisam počeo zarađivati. Po cijenama softvera u nas, da nisam krao, nikad ne bih naučio raditi ono što znam, pa ne bih ni zarađivao. Slijedom toga, ne bih sada ni kupovao aplikacije koje sam ranije krao. Catch 22
27.01.2011 | 11:50
smayoo je napisao:
Da ujedno odgovorim i Vanjuški: Da, ja sam za koncept gdje svatko ima pravo napraviti aplikaciju kakvu god želi (dok nije ilegalna - što ja znam, pedofilska ili nešto slično), prodavati je kroz koji god kanal želi, po kojoj god cijeni želi. I svatko ima pravo kupiti aplikaciju kakvu god želi (a ne kakvu propisuje Apple), od koga god želi, preko kojeg god kanala želi.

Je li to kao na Androidu? Ne znam, ne koristim Android i *nikad* neću. Ako jest, onda je na Androidu ta konkretna stvar bolje riješena nego kod iOS-a.

Laissez faire, laissez passer.

Vidiš, tako jest na Androidu. Uopće nema kontrole i zaštite pojedinih developera. Angry Birds recimo, ima barem 20 klonova igre sa istim ili neznatno drukčijim imenom. Koriste čak ISTU grafiku iz originala.

Da ne spominjem ostale krađe, tipa Disneyevih likova i ino... Android Store je divlji zapad i meni je cijeli taj koncept odbojan. Ne samo što nikad ne nadjem što tražim isprve, i uvijek mi baca lažne klonove, nego je sve prepuno zaštićenog materijala kojeg ljigavi developerine-lopine bezočno kradu.

A zaštite, osim sudske, za sada nema. Osobno mislim da tolika razina plagijata ne postoji ni na jednoj drugoj platformi, bilo desktop bilo mobile.
27.01.2011 | 12:15
Uviđam tvoj argument. Ali posve je kriva metoda boriti se protiv toga monopolizacijom kanala i uvođenjem bilo kakve "cenzure". To ti je ista fora kao što je za vrijeme SFRJ postojala ona komisija koja je određivala da li je nešto kvalitetna literatura ili je šund, pa se na šund plaćao dodatni porez ne bi li se destimuliralo njegovo objavljivanje. U načelu, pozitivna stvar koju bi ja podržao. Samo što je s vremenom u tom "šundu" završavalo sve manje šunda, a sve više autentične, kvalitetne literature koja je bila politički nepodobna. E, o tome se radi.

A, kad o tome govorimo, upravo to je i Apple radio na iPhoneu. Iz marketinških razloga je štopao neke aplikacije koje su objektivno zadovoljavale sve kriterije kvalitete, ali su tržišno ugrožavale sam Apple. Primjer kojeg se sad ovako iz rukava mogu sjetiti je Opera za iPhone. Nikad je nisu propustili u App Store, nego tek Opera Mini (što je sasvim nešto drugo, namijenjeno običnim mobitelima i uskom bandwidthu) da ne bi ugrozila Safari.

(nisam pratio što se kasnije događalo pa se unaprijed ispričavam ako je ovaj konkretan primjer kasnije dobio drugačiji epilog)
27.01.2011 | 15:08

Zašto ovo misliš? Da bi to funkcioniralo, user bi morao biti lišen admin privilegija, odnosno account u kojem radi bi morao biti sandboxan (kao na iOS uređajima). Što bi cijeli Mac pretvorilo u "glupi terminal". Taj scenarij eventualno ima smisla u sklopu neke cloud ideje gdje "posuđujemo" aplikacije, ali tada je i koncept "instaliranja" suvišan. Meni Mac App Store i dalje miriše samo na olakšanu centraliziranu distribuciju - u pozitivnom smislu - olakšanu jer kupujem jednim klikom (i "samo se seli" na stroj koji trenutno koristim), a centraliziranu jer na jednom mjestu dobijem gomilu potrebnih informacija potrebnih u najmanju ruku za usporedbu aplikacije A i B. Praktičan minus je nepostojanje demo verzija, ali tu očekujem pomake na bolje - pretpostavljam da razvijaju mehanizam za triale koje bi, zahvaljujući in-app purchaseu, mogao apgrejdati u plaćenu aplikaciju.

Što ovo znači u praksi? Misliš da ćemo na Macovima koje imamo moći instalirati još 10.7 i vječno ostati na njemu, odnosno baciti ih u smeće kad vrijeme pregazi 10.7? A Apple će paralelno razvijati iOS? Čemu taj zaključak ako znamo (znamo li?) da je iOS (pojednostavljeno) OS X kojem su skresani featuri koje iOS uređaji ne mogu odrađivati i dodan mu je samo Touch layer (API)? Kad iOS uređaji dobiju jači hardver, na njima će se pojaviti više OS X frameworka (kao što smo dočekali i Core Data na iOSu). A Touch ima smisla "portati" (što je glupo za reći jer je i razvijan na OS X-u) u OS X onog trena kad se OS X bude mogao vrtiti na bilo kojem uređaju koji ima touch input (dakle, dovoljno jaki HW da vrti punokrvni OS X + touch screen).

OS X je šira slika. iOS je uža slika. A s obzirom da iOS preuzima od OS X-a, zašto bi dumpali bazu i nastavili razvijati samo nadgradnju? I to nakon što su boostali app developing upravo kroz Mac App Store?

iOS za Mac je uzaludan bez touch uređaja kao sastavnog dijela Maca. Ni MSov Surface (kao nešto postojeće, a "desktop" ) ni igračke iz Minority Reporta ne izgledaju upotrebljivije od današnjih "primitivnijih" tehnologija za unos podataka. Čemu onda forsiranje iOSa? Da neće možda i MS prestati razvijati Windowse i fokusirati se na Win Mobile?

iOS ideja (kao jedinstvenog OSa) ima smisla u kontekstu brandinga. Meni osobno je iOS bolje ime od Mac OS X. I nemam ništa protiv toga da Max OS X 10.8 Lion (!) postane jednostavno iOS 5 (ili koju već logiku imenovanja odluče uvesti). Pod uvjetom da takav iOS čini postojeći OS X (kojeg pak čini komad NeXTstepa) sa ugrađenim Touch APIjem. Pa kad kupim kineski touch monitor i spojim na Mac (ako me to veseli), moći ću ga i iskoristiti za radnje s prstićima. Zapravo, suludo mi izgleda okomito mlataranje po zraku (Minority Report), ali neka Surface ideja za dnevni boravak je dobrodošla - pogotovo kao zamjena za društvene igre na "običnom stolu" - i to samo zato da ne moram slagati Riziko ili Čovječe ne ljuti se nakon što odigramo.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
28.01.2011 | 01:05
Alaj ste ga razbuktali i zahuktali plamen rasprave da me strah da će mi se iMac zapalit ako predugo ostanem ovdje.

Ja mislim da se neće dogoditi one najcrnje predviđanja koja gura smayoo i mislim da to on radi samo da razbukta raspravu dakle, ne vjerujem da će se MAC OS pretvoriti u zatvorenu platformu, ali da će se pokušati barem malo više kanalizirati promet softwera kroz Mac App Store te time pokušati dodatno zaraditi sigurno hoće.

Ja sam do sada kupio par aplikacija preko Mac Storea, a nešto direktno od proizvođača softwera i sve mi je uredno prepoznato kao instalirano od strane Mac App Store aplikacije. To što mi nije prepoznao iMovie, a Final Cut Expresa ili Proa još ni nema tamo za kupit mislim da je zato jer su ovo tek počeci i imaju oni još puno za radit dok to ne prošljaka kako treba.

Svakako se nadam da će u budućnosti dati mogućnost skidanja demo ili TBYB aplikacija, jer opis i slike koliko god bile dobre nisu dovoljne da pokažu korisniku da je upravo ta aplikacija za njega zadovoljavajuća. To vjerojatno nije lako implementirati pa zato još nije moguće. Naime, kad sam instalirao demo jedne aplikacije, App Store je javio da je instalirana i više mi nije dao kupiti. S obzirom da sam već upisao za probu prave podatke, nisam ju htio deinstalirati i zato sam kod proizvođača kupio i samo u demo upisao šifru za otključavanje i nastavio koristiti.

Daklem, ja mislim da će Apple pokušati spojiti MAC OS i iOS u jednu platformu gdje će pokušati od obje iskoristiti ono najbolje. Ta neka nova iMac OS platforma će na računalima i dalje biti otvorena za korisnike, dok će na mobilnim uređajima i dalje ostati zatvorena kako bi zadržala svoju stabilnost i unificiranost.

Mac App Store će biti tek jedna od mogućnosti instalacije softwera, a nadam se da će biti selektivna i da ipak neće dozvoliti da se svakakvo smeće na njemu nudi, baš kao i na iTunes App Storeu.
28.01.2011 | 01:09
@scarfacew32 - kažeš: "a sto da koristim app store,kad su me vez zaj....oko iWork-a?po njihovom bih ga morao ponovo kupiti, i ako sam ga kupio preko apple store-a prije godinu i po."

Zaista ne znam o čemu pričaš, ali sasvim sam siguran da te Apple nije prevario oko iWorka niti da ćeš išta morati ponovo kupiti. U čemu je problem? Tvoj legalno kupljeni iWork je prestao raditi? Čisto sumnjam da bi Apple izveo takav kiks, pogotovo sa svojim vlastitim paketom.

@smayoo - ne kažem da ne treba kritizirati koncepte, nije to problem, nego što mi se čini da kritike koje ovdje padaju ne stoje u činjenicama - mnogi nisu niti isprobali kako to zaista radi, pa su cijeli koncept možda nepotpuno doživjeli - ili jednostavno neke stvari krivo pretpostavljaju. Npr. ti si počeo odmah na nož da se App Store sigurno uvlači pod kožu OS-a i tko zna što sve ružno radi, a ja sam komentirao da je to samo jedna obična aplikacija koja brine o pregledu, downloadu i ažuriranju aplikacija. Ne, nisam analizirao kod, ali zaista izgleda i ponaša se benigno.

Oklada ovako:

1) prihvaćam - dakle, ja tvrdim da će na 10.7 i dalje biti moguće instaliranje aplikacija mimo App Storea i to na isti način kao i sada na 10.6. Nagrada za pobjednika velika fina čokolada.

2) Ovo je već sklizak teren jer sam i sam u priči o Magic Trackpadu nagađao o fuziji OS X-a i iOS-a. Dio toga je najavio i sam Jobs u zadnjem Keynoteu, ali ipak mislim da se to neće dogoditi baš toliko brzo. Ipak je hardver u mobilnim uređajima još uvijek znatno različit od pravog moćnog desktopa, a dobar dio profesionalnog tržišta ovisi o OS X-u. Dakle, prihvaćam i tu okladu, mada ovdje više nisam 100% siguran. E sada, pitanje je brendinga - hoće li se 10.8 zvati iOS Desktop ili nekako drugačije, ali bit oklade možemo definirati u stilu hoće li Apple imati JEDAN univerzalan OS (pod bilo kojim imenom) ili će i dalje postojati odvojeni mobilni i desktop OS-ovi. Ovdje se možemo kladiti u vrećicu čokoladnih rižića od Kraša!

3) Ovo je prilično daleka oklada, pa bih to pustio za iduću godinu.

@drlovric & @Vanjuška - kada sam prvi put čuo da ukidaju Xserve bilo mi je krivo. Onda sam se zapitao koliko ih oni zapravo prodaju? Npr. u Rijeci znam samo za jedan komad! I posao koji taj radi bi sada sasvim cool mogao raditi novi Mac mini Server. Mislim da su jednostavno uvidjeli da je to neisplativ proizvod i da je tehnologija toliko napredovala da i običan Mini može sasvim lijepo obavljati poslove velikog broja servera - ako se ne traži neka super sigurnost, redundancija sustava, napajanja itd., a u većini manjih biznisa to nije kritično, glavno da su podaci sigurni.
28.01.2011 | 10:08
dpasaric je napisao:
ili jednostavno neke stvari krivo pretpostavljaju. Npr. ti si počeo odmah na nož da se App Store sigurno uvlači pod kožu OS-a i tko zna što sve ružno radi, a ja sam komentirao da je to samo jedna obična aplikacija koja brine o pregledu, downloadu i ažuriranju aplikacija. Ne, nisam analizirao kod, ali zaista izgleda i ponaša se benigno.

Dakle, moji su argumenti da Apple uvodi na Mac koncepciju prokušanu na iPhoneu gdje je od početka stvari postavio zatvoreno i zato smatram da imam razloga vjerovati da će to pokušati i na Macu. I *uopće me ne zanima* kako izgleda aplikacija, jer je sama aplikacija nebitna. Bitan je koncept.

Tvoj je argument da si vidio aplikaciju i da zaista izgleda i ponaša se benigno.

Ali ja nisam vidio aplikaciju pa je moj sud pogrešan, a ti si je vidio, i "majke mi" ponaša se benigno pa je tvoj sud jamačno točan.

Jbg, što da kažem. Tvoji argumenti su jači.

Za oklade ne prihvaćam prijedlog. Isti ulog za sve tri oklade. Sve ili ništa. Ti bi meni vrećicu čokoladne riže....

Đipi, tvoja je argumentacija posve tehnička (inženjersko-softveraška). Svjedoci smo da Apple već godinama namjerno u proizvode unosi tehnički besmislena (neopravdana) ograničenja s pozicije marketinških odluka, a u cilju zlouporabe vlastitog tržišnog položaja.
28.01.2011 | 11:01
Ja nisam probao, niti imam znanja kao đipi da mogu na taj način o tome govoriti.
No vjerujem da iOS nije zatvoren kako je zatvoren zato što ima slabiji hardware nego; zato što apple to radi u večini za ljude koje računala ne zanimaju i ne žele razumjeti išta o OS-u prije nego počnu to rabiti, te u tom smislu želi napraviti određenu revoluciju u pristupu izgledu i radu OS-a koji bi sveo računala na uređaje poput recimo štednjaka gdje su podešenja nikakva i opcije skučene ... no stvar je krajnje pojednostavljena i jasna.

Naravno ovakvi uređaji nemogu biti baš multi purpose, što je vjerojatno i namjera, te će onda trebati odjeliti proizvodnju i dedicateati pojedine proizvode određenom području djelovanja.

U smislu lakoće rukovanja vjerujem da će s vremenom ovo značiti da će i osoba koja nikad nije imala računalo znati to koristiti ... kao i npr Video Recorder uređaj.

A u smislu otvorenosti, to je appleov pokušaj da se konačno stane na kraj divljem zapadu interneta i krađe softvera te da taj prostor (i ne samo u smislu piratiziranja) postane potpuno kontroliran kao i veći dio proizvodnje i kulture koja postoji van interenta.

A to će osim toga značiti da će kozumer proizvodi - što misilm da je njihovo područje kojem ciljaju ako ništa a onda zato jer je tog kupca najviše - zbilja i biti samo kozumer proizvodi, kao i iPad. Mislim da će rado žrvtovati profesionalni entuzijast sektor kojima ovo nemože odgovarati - u svrhu puno većeg broja kupaca na koji mogu računati iz konzumer sektora.

Eto - tako nekako.
Jel to loše, pa ovisi kako gledaš. Meni se osobno ne sviđa.
28.01.2011 | 11:33
@smayoo, ok može velika čokolada i pod 2), ono pod tri se ne kladim u ovoj formi, trebalo bi bolje definirati što točno znači OS XYZ jer oni ime mogu promijeniti bez da se drže pravila - kao što je MS imao "2000", "XP", "Vista", "7" - jedno nema veze s drugim... dakle, nekako definirati što određuje iduću generaciju desktop OS-a.
28.01.2011 | 12:39
Djipi je napisao:
Zapravo, suludo mi izgleda okomito mlataranje po zraku (Minority Report)

Još mi dan danas suze idu na oči kada se sjetim onih laptopa sa touch ekranom i windowsima na njima. A počnem se grohotom smijati kad mi navru i izjave ljudi koji nisu ni vidjeli stroj IRL kako je to prejebena stvar i budućnost...

ali neka Surface ideja za dnevni boravak je dobrodošla - pogotovo kao zamjena za društvene igre na "običnom stolu" - i to samo zato da ne moram slagati Riziko ili Čovječe ne ljuti se nakon što odigramo.

Dušu dalo za takvo nešto, klasičan kuhinjski stol sa staklenim pokrovom, a ispod ono pravo Surface mi se sviđa jako kao koncept, no dizajn su mi promašili - vjerojatno je još uvijek preskupo složiti tako veliki touch ekran bez onih senzora i kamera s donje strane koje zatvarju stol... A OS im još nije spopeglan, kad se sjetim priče developera koji su ga dobili da razvijaju neku aplikaciju, upale ga, a ono: "Molimo spojite tipkovnicu da biste prešli na drugi korak?" WTF?

Nego, lijen si slagati Čovječe ne ljuti se figurice? )))) Riziko kužim, on mi je uz Monopoly i Pictorial jedna od velikih razloga da bi kupio nešto takvo kao Surface.
28.01.2011 | 12:42
dpasaric je napisao:
@smayoo, ok može velika čokolada i pod 2), ono pod tri se ne kladim u ovoj formi, trebalo bi bolje definirati što točno znači OS XYZ jer oni ime mogu promijeniti bez da se drže pravila - kao što je MS imao "2000", "XP", "Vista", "7" - jedno nema veze s drugim... dakle, nekako definirati što određuje iduću generaciju desktop OS-a.

Pa definirao je Smayoo na što misli:
ad 3 - ne treba nam datum. Ako izađe nešto što se zove Mac OS XI, ili 11 i nastavlja se na OS X, a ne na iOS - gubim. Ako prije izlaska tako nečeg prodaju cijeli Mac business nekom drugom - dobivam. Ako ne prodaju Mac business, ali OS gurnu prema iOS-u, dobivam.
28.01.2011 | 15:03
Da. Poanta je u tome da je moje predviđanje da će Macove ili prodati Kinezima, ili na njih gurnuti sandboxed OS sa "look & feel" iOS-a (naravno, proširen da uvaži hardverske razlike Maca i iĐiđa).

Ja se slažem s Đipijem da je to inženjerski nelogično i glupo, ali ipak vjerujem da će upravo to napraviti. Uostalom, pogledaj u kojem smjeru im ide razvoj:

- Mini s HDMI portom
- iMac 27" (a 24" ukinut)

To su mašine za dnevnu sobu, tako ih marketiraju i ciljaju. To što u ovim našim siromašnim krajevima netko na takvom stroju radi profi posao, njih ne zanima.

Objektivno, nekom tko nema pojma o sistemskom programiranju i arhitekturi računala (dakle nekom iz marketinga), najnormalnija je stvar na svijetu da stroj za dnevnu sobu ide na sandboxed OS.

MacBook/Pro će ugasiti i napraviti neki hibrid između iPada i MacBooka, opet s naglaskom na zajebanciji, a ne na profesionalnom radu, a Mac Pro će slijediti sudbinu Xservea.
28.01.2011 | 16:29
@ Smayoo: ma da i "od....t" ce 95% svojih usera (profesionalaca koji rade grafiku/design/video/audio)? Ono prek noci? Nisam bas siguran
28.01.2011 | 16:58
Ja isto ne vjerujem baš u taj scenario. Da se vratim na moju originlanu poruku - ono što mene brine je što ako developeri počnu uklanjati mogućnosti svojih alata kako bi se prilagodili uvjetima App storea? Što ako BareBones proda 1000 TextWranglera na storeu i 5 izravno i odluče da jednistavno uklone sporni feature jer im se ne isplati trošiti resurse za održavanje dvije verzije.
28.01.2011 | 17:35
Da se vratim na moju originlanu poruku - ono što mene brine je što ako developeri počnu uklanjati mogućnosti svojih alata kako bi se prilagodili uvjetima App storea? Što ako BareBones proda 1000 TextWranglera na storeu i 5 izravno i odluče da jednistavno uklone sporni feature jer im se ne isplati trošiti resurse za održavanje dvije verzije.

S obzirom da zaključak može biti i taj da samo 5 promila njihovih kupaca treba taj feature, u čemu je problem? Osim u tome što si ti baš među tih 5 promila.

Meni cijeli ovaj thread izgleda ishitreno (u smislu manjka argumenata "za" ili "protiv" ) utoliko što je i App Store bio pun mušica na početku jer Appleovi evaluatori (ljudi) ni sami nisu imali dovoljno iskustva za procjeniti što je benigno, a što ne. No, praksa je pokazala da se i to "posložilo" nakon nekog vremena pa je iznenada ozračje prešlo iz paranoičnog u "gle, postali su popustljivi". Nisu postali "popustljivi" - samo su pronašli sretan kompromis. A da je sretan dokazuje 10B downloada.

U slučaju TextWranglera to može značiti da će se sporna opcija vjerojatno "vratiti" u program. Ili je nepotrebna. Ili je potencijalno maligna. Ili <nešto deseto>. Vidjet ćemo.
28.01.2011 | 17:35
Nema "što ako". To će se tako i dogoditi.

Big Papi - kojih 95% svojih usera? Želiš reći da je 95% Mac korisnika danas - grafika/design/video/audio profesionalaca? Nekad - možda. Danas - mislim da je taj postotak davno pao ispod 50%.
Mogla bi jedna anketa i na tu temu...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.59 Seconds

Provided by iJoomla SEO