App Store - pocelo je!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

App Store - pocelo je!

03.02.2011 | 23:26
IMHO postavljanje ograničenja na storeu (bilo kojem, ne samo Appleovim) je u tome što iako korisnici danas znaju što žele i kako to žele, kad dođe killer aplikacija - korisnici su spremni odreći se svega -u ovom slučaju, ako treba, i samog Applea [1]. Apple se na tome i izgradio prije 30 godina (sjeća li se itko VisiCalca?), i to je Stevica dobro znao kad je izbacio iMac prije 15 godina (killer aplikacija je bilo - jednostavnost korištenja, naročito sa Internetom). Ideja ograničenja kupnje samo na neki određeni servis (knjige, glazba wtvr) pali samo ako je taj servis nena**ebivo bolji od svih ostalih. Ali će se obiti Apple u glavu ako izađe netko nebulozno bolji [2]

[1] OK, bit ćemo iskreni, Apple fanboyi bi jeli i Stevičino govno kao rahat lokum, i od njih bi uvijek bilo prodaje, ali normalan narod uzme ono što misli da im je najbolje.

[2] Na stranu na to je li Android bolji ili lošiji, ali ga se reklamira kao nešto nebulozno bolje. Appleovim zatvaranjem smanjuju se mogućnosti ispoljavanja inventivnosti i kvalitete koje njihove platforme mogu dati - dokaz su razne poslovne aplikacije na iPhoneu, što se rijetko dešavalo u dosadašnjem smartphone svijetu. Android reklamiraju kao otvoreni sustav i može samo profitirati Appleovim zatvaranjem.

PS. Ne znam otkud vama toliko sreće oko WiFija, skoro svugdje gdje dođem imam muku sa besplatnim wirelessom. Na Incheonu sam našao jednu otvorenu mrežu, i 100 zatvorenih, i to nakon podosta warwalkinga, a vi ste surfali sa WCa?
  • Sank
  • Moderator
  • 221
03.02.2011 | 23:43
Velika sloboda ili velika otvorenost kod ljudske rase brzo dovodi do anarhije, to je već ne jednom u ljudskoj povijesti dokazano. Takva anarhija u većini slučajeva anulira svaku korisnu inventivnost i na kraju završava u blatu.

Pored toga, kvaliteta je obrnuto proporcionalna kvantiteti. Koliko sam čitao, to se upravo događa Android trgovini. Zbog nedostatka kontrole i proklamirane demokracije ono malo kvalitetnih aplikacija sve se više gubi u masi totalne nekvalitete, plagijata i gluposti. To posljednično uzrokuje sve manje povjerenje kupaca u trgovinu te pad prometa. Za trgovinu pad prometa znači samo jedno: pad u blato
04.02.2011 | 00:04
Ma tako je sank. Kako je ono Orson Welles u filmu Third Man rekao:

... Remember what the fella said: In Italy for 30 years under the Borgias, they had warfare, terror, murder and bloodshed ... But they produced Michaelangelo, Leonardo da Vinci and the Renaissance.
In Switzerland they had brotherly love.
They had five hundred years of democracy and peace, and what did that produce?
The cuckoo clock!
So long, holly!"

Naravno to je u filmu izgovorio čovjek (uloga) bez ikakva morala kojemu je ovo služilo kao opravdanje za ono (ubojstva) koja su njegova krivica.

Naravno ovo je puno ljepše čuti kad to izgovara on - so go ahead -> youtu.be/LDplfsZxrbg
04.02.2011 | 00:13
Pored toga, kvaliteta je obrnuto proporcionalna kvantiteti. Koliko sam čitao, to se upravo događa Android trgovini. Zbog nedostatka kontrole i proklamirane demokracije ono malo kvalitetnih aplikacija sve se više gubi u masi totalne nekvalitete, plagijata i gluposti. To posljednično uzrokuje sve manje povjerenje kupaca u trgovinu te pad prometa. Za trgovinu pad prometa znači samo jedno: pad u blato

Uz ovo vrijedi podsjetiti na prošlogodišnje "proljetno čišćenje" App Storea, kad je Apple izbacio nekih 5.000 aplikacija iz Storea. Dobar ili loš potez? S obzirom na aplikacije koje su dumpali, po meni, dobar. Koliko god jedni mogu vikati da su uskratili kupcima "slobodu izbora" i odlučili umjesto njih, ja sam i dalje zahvalan kad se teta prodavačica u mom lokalnom dućanu pobrine da na policama nema "smeća". Je li mi uskratila izbor? Apsolutno. I zahvalan sam joj na tome - dok god se moji i njeni kriteriji takve selekcije preklapaju u meni prihvatljivom postotku. Kad se prestanu preklapati - selim u drugi dućan.
04.02.2011 | 00:33
Hmmm...

Android nema ograničenja = puno smeće aplikacija, korisnici su nezadovoljni.

App store ima ograničenja = ima 5000 smeće aplikacija koje su prošle reviziju, ali nema onih koje bi korisnicima bile korisne jer krše Appleov monopol.

Android telefona se u zadnjem kvartalu prodalo 33 milijuna. Appleovih 16 milijuna.

Jesam li ja jedini koji ne razumije matematiku?

PS. Nokia je prodala 32 milijuna "pametnih" telefona, a Blekberija je bilo 14 milijuna.
04.02.2011 | 00:47
Čitam i ne vjerujem svojim očima.

Možda i niste svjesni, ali na nekoliko ste mjesta izjavili nešto prilično slično zabilježenim povijesnim izjavama nacističkih faca tipa Göbbelsa, Himmlera i Göringa. Jedna od zaključnih rečenica "Der endlicher Lösung" (dokumenta kojim je predložen recept istrebljenja Židova na način da masa vjeruje da ih samo sele, tako da ne upadnu u moralne dileme) bila je vrlo slična ovom - čistimo populaciju od smeća, a ljudi će nam biti zahvalni, dokle god se to poklapa s njihovom preferencijom (nije citat, nije mi sad pri ruci, ovo je grubi prijevod, po sjećanju).

EEEEK!!!

Trebam li podsjećati na nacističko spaljivanje knjiga?

Ili na McCarthyjev lov na vještice u USA pedesetih godina?

Ili na UDB-aške progone u bivšoj Jugoslaviji?

Teze koje ste iznijeli su vrlo, vrlo, vrlo, *VRLO* opasne, upravo zato što se doimaju tako logične i lako prihvatljive. Zašto? Zato što s jedne strane (anarhija) podrazumijevate da će se ispoljiti negativni sociološki aspekti, dok s druge (kontrola i nadzor) podrazumijevate da se ti isti negativni sociološki aspekti *neće* ispoljiti?

Ako se ispoljavaju u anarholiberalnom okruženju, zašto mislite da se ne bi ispoljili u reguliranom (čiji je ekstrem - totalitarno)?

Inače, prije nego olako stavljate riječ "anarhija" u negativni kontekst, proučite malo Bakunjina i ostale anarhiste pa ćete vidjeti da je to zapravo vrlo pozitivan, utopijski društveni koncept. Društvo koje nema vlast jer ne treba vlast, jer funkcionira na vlastitoj savjesti svakog pojedinca.

To je ono čemu treba težiti, a ne sustav u kojem ćemo još biti i zahvalni nekom što nam ograničava slobodu. Jer smo - što? Glupi i nesposobni odlučiti sami za sebe? PFFFFF!
04.02.2011 | 00:51
stajpZg je napisao:
Na Incheonu sam našao jednu otvorenu mrežu, i 100 zatvorenih, i to nakon podosta warwalkinga, a vi ste surfali sa WCa?

Da. Na samom Incheonu nisam surfao jer sam se prekratko tamo zadržao. Po Seoulu - posvuda. Čak i u Intercontinental hotelu (ti skupi fancy hoteli pogotovo imaju običaj naplaćivati pristup internetu neku nesuvislu lovu - tako je bilo i u ovom što se soba tiče, ali je wifi u lobbyju bio mukte).
04.02.2011 | 00:52
ja sam mislio da sam jasno dao do znanja da ironiziram Sankovu izjavu!?
04.02.2011 | 00:53
Sorry. Meni nije bilo jasno. Ali me Đipijeva izjava zapravo najviše uznemirila.
04.02.2011 | 01:11
ja kazem
Naravno to je u filmu izgovorio čovjek (uloga) bez ikakva morala kojemu je ovo služilo kao opravdanje za ono (ubojstva) koja su njegova krivica.

Uglavnom ... to je jako seksi stav ... no khm khm ... eto takvi ga cesto izgovaraju.
pogledaj video na linku ... kratak 'al sladak

PS a djipi ionako nesto cesce ima apsolutisticke tendencije
  • Sank
  • Moderator
  • 221
04.02.2011 | 01:14
Nemojmo pretjerivati sa spominjanjem totalitarnog društva jer nama još uvijek nije uskraćeno biranje trgovine.

Ako vam se Apple app trgovina ne sviđa jer je previše čista i smatrate da je izbor od 300.000 aplikacija ograničen nitko vam ne brani da odete u Android ili neku drugu trgovinu zar ne? Kad smo već kod matematike, s ove ograničavajuće trgovine je skinuto do sada preko 10 milijardi aplikacija, a da glazbu ni ne spominjemo jer nam je naša demokratska stečevina dala izbor da ne možemo kupovati na iTunes, ali možemo u Croatia Records

Ono što sam ja htio naglasiti jest da prevelika sloboda jednako ne valja kao ni njen potpuni nedostatak. Uostalom cijela naša civilizacija zasniva se na pravilima i ograničenjima i da ih nema ne bi bilo ni civilizacije. No, ovo ipak nije forum za takve teme.
04.02.2011 | 01:41
@Sank - umem da kažem samo:

i

• Sank
  • Moderator
  • 221
04.02.2011 | 01:44
Ja sam samo pisao u kontekstu trgovine, jer ako se ne varam takav je naslov ove teme, a trgovina ne može predstavljati društvo u cjelini, jer trgovina je ipak privatno vlasništvo i njezin vlasnik ima pravo donositi pravila, a mi kao kupci se s time možemo složiti ili ne i otići u drugu trgovinu.

Vi ste naravno, paranoično, odmah to poistovjetili sa totalitarnim društvom, nacizmom i udbom?!? Svaka čast

Smayoo ti spominješ anarhizam kao društveni koncept, ali i sam kažeš da je utopijski zar ne? Pretpostavljam da jako dobro znaš što znači "utopijski". Anarhizam u tom kontekstu zaista ima pozitivni predznak, ako se odnosi na prestanak potrebe za vođom čopora i kontrolorom.

Ja sam spomenuo anarhiju u puno užem kontekstu tek jedne trgovine, čiju slobodu iskorištavaju pojedinci bez savjesti i morala, a što je zbilja našeg društva, a oni time umanjuju komfor kupcima te trgovine. Umjerena doza kontrole može u tom slučaju umanjiti rabote takvih nesavjesnih spodoba, te obraniti komfor kupcima i sačuvati povjerenje.
04.02.2011 | 01:51
Ali me Đipijeva izjava zapravo najviše uznemirila.

To je u redu - sjeti se teme u kojoj se zalažem za ukidanje demokracije u korist meritokracije.

Ajmo obrnuto: koji oblik funkcioniranja App Storea bi tebe zadovoljio?

Imaj na umu da postoje pojedinci (a ja sam jedan od njih) kojima ne paše zilijarda aplikacija u App Storeu. Kao što mi ne paše ni zilijarda proizvoda u supermarketu. Jer mi ih se ne da birati. Imam pametnijeg posla u životu od prebiranja između 100 <bilo čega>. U tom smislu se uvijek nostalgično prisjetim vremena u kojima sam pizzu naručivao sa "pizzu, molim vas" nakon čega bih dobio miješanu pizzu vulgaris, bez puno dodatne filozofije, s guštom je pojeo i otišao se dalje baviti Važnijim Stvarima od jedenja pizze. Da ne spominjem mogućnost izbora između žutog i crvenog soka koja je rubna dilema s kojom se želim baviti u nebitnim stvarima.

Kao što mi paše radio umjesto ponavljajuće kolekcije MP3eva (jer, kao što je Riba rekao, "na radiju netko drugi bira glazbu umjesto mene" ), tako mi paše da se netko drugi brine i što je u App Storu. Tim "nekim drugim" u jednom trenutku upravlja korporativna politika, u nekom drugom vjerojatno iskreno oduševljenje nekom aplikacijom koja završi među "New & Noteworthy". Zapravo me i ne zanima mehanizam jer ako sam dovoljno "glup" da ne primjetim da mi neko sustavno marketinški ispire mozak, onda sam valjda i "zaslužio" da mi i ispere mozak - nije da ću vidjeti razliku, zar ne?

Ali dok vidim razliku (ili barem živim u tom uvjerenju - i tako je subjektivna komponenta ono od čega ne možemo pobjeći) nemam problema ni s konceptom App Storea, ni s konceptom Mac App Storea, ni s Appleovim guidelineima, ni s promjenama istih. Kao što nemam problema ni sa sutrašnjom prognozom vremena. Onakva je kakva je i na meni je da joj se prilagodim. Za razliku od prognoze na koju (za sad) ne mogu utjecati, iz Apple svijeta se uvijek mogu maknuti, kao i svi mi - ako mi se ne sviđa to što rade. Za sad mi se sviđa, zato sam tu.

I zahvalan sam što netko radi "težak posao sužavanja izbora" za mene. Neki imaju modnog mačka da ih ujutro oblači, a ja imam (meni upotrebljivu) logiku App Storea da se ne moram probijati kroz tone smeća. Može li se "moj problem" riješiti drugačije? Naravno da se može! Mogu pustiti Guglu da me izanalizira uzduž i poprijeko, da me upozna bolje nego što poznajem sam sebe i da mi počne nuditi isključivo ono što zna da me zanima, u svijetu beskonačne ponude. Ali i za to smo preparanoični. Gdje je "sredina"? Čini se da je u ekonomiji. To je i Sank napisao. Apple prodaje samo ono što kupci kupuju. Kupci "kupuju" i aktualna pravila igre, dakle zadovoljene su potrebe većine. No, ispada da ni to ne valja. Što onda valja?

Unaprijed se veselim tvojoj viziji App Storea. Nazovimo je Smayoo Store. Možda je fakat super. Možda zadovoljava svačije potrebe. A možda je samo utopističko razmišljanje. Sav sam uho!
04.02.2011 | 01:55
@Sank - prvi post gotovi o dvije verzije Text Wranglera - jednog pogodnog za App store, a drugog nepogodnog. Preko toga je smayoo došao do ideje kako u budućnosti možda neće uopće biti moguće instalirati aplikacije mimo storea. Završili ste na očitom blokiranju Applea svega što bi im onemogućilo monopol.

Za tvrtku koja se dičila otvorenošću, davanju informacija, inovaciji, završavaju na gramzljivom skupljanju para, drastičnom zatvaranju mogućnosti plaformi sve u duhu "boljeg osjećaja za korisnika". Sank, još ih i braniš. Rahat lokum i parfem...
  • Sank
  • Moderator
  • 221
04.02.2011 | 02:30
@StajpZg - koliko sam uspio skužiti, u app store verziji TextWranglera maknuta je jedna moćna opcija koja bi nestručnom korisniku omogućila da sruši OS?

Ako sam dobro shvatio, onda većini korisnika ta opcija zapravo i neće nedostajati jer se ionako neće usuditi mijenjati sistemske datoteke takvim alatom, a ostalim malobrojnim znalcima svog zanata i dalje je dostupna puna verzija TextWranglera na stranicama proizvođača.

S obzirom da je Mac app store još u razvoju, normalno je da se sada mogu dogoditi neke nepoželjne posljedice njegovog korištenja, kao što je obnova softwera koji zapravo nije kupljen preko njih. Uvjeren sam da će se to s vremenom usavršiti, te da će uvesti i mogućnost testiranja aplikacija prije kupovine jer tek tada će sve to imati smisla.
04.02.2011 | 10:45
Jako dobar članak na temu App Storea, od Marca Armenta, developera Instapapera, a must have aplikcije za sve koji mnogo čitaju s nogu...

http://www.marco.org/
04.02.2011 | 10:49
Sta mislite o novim pravilima koristenja store-a? Da prodavac aplikacije moze tvoje ime i prezime, maili postanski broj koristiti za buduce reklame. Ko zna sta jos moze raditi sa tim podatcima. Dao nam je mogucnost da se ne slozimo s tim ali evo ja sam kasno saznao i vec sam dao pristanak. Ko jos cita 3 stranice pravila kad te pitaju slazes li se s tim ili ne?
04.02.2011 | 10:50
stajpZg je napisao:
a tvrtku koja se dičila otvorenošću, davanju informacija, inovaciji, završavaju na gramzljivom skupljanju para, drastičnom zatvaranju mogućnosti plaformi sve u duhu "boljeg osjećaja za korisnika". Sank, još ih i braniš. Rahat lokum i parfem...

Stajp, ne mogu se oteti dojmu da si jako kratko na Apple platformi...

Otvorenost, davanje informacija??? Kada je Apple bio takav? Možda djelomično u vrijeme između Stevea Jobsa, a znamo kako je tada to skoro završilo.

Inovacije? Kada su prestali inovirati, po tebi?

Drastično zatvaranje mogućnosti? Pa na kojim si ti drogama? Od prvog iPoda i iTunes Music Storea, koji su unatoč DRMu krajnjim korisnicima davali mnogo veću slobodu nego sve dotadašnje trgovine i playeri... Klanjam im se i tome što su preoteli kontrolu telekomima, onu istu koju su oni imali nad našim mobitelima sve ove godine - mislim hej, radije bih da mi Apple diktira uvjete, jer sam siguran da će više misliti na mene od jednog T-mobilea ili VIPa...

Ako ti sve to toliko smeta, zašto uopće kupuješ i radiš na Apple platformi, prestani im davati pare - konkurencija barem postoji i nije čak ni toliko loša...
04.02.2011 | 11:25
I još jedan:

Apple’s Ambiguity: There’s an app for that

Citiram:
Technology changes. Competitors change. Regulations change. Markets change. User preferences change. Apple’s needs change. A precise codification of what is and what isn’t permissible in the App Store at any given time period is thus neither practical nor beneficial, for Apple. App Store policies need ambiguity to keep pace and adapt. This is not Android, and Apple’s not stupid. After all, on the eve of its long-awaited entry into games, it was Google that just kicked out from the Android Marketplace the popular Kongregate Arcade app that allows downloading of — of all things — Flash games.
04.02.2011 | 18:42
@Vanjuška: imaš pravo, na Apple platformi sam kratko i uzeo sam samo onaj komad Apple opreme koji je bio bolji od konkurencije. U trenutku kupovine konkurencija je bila ili puno skuplja, ili puno lošija. Nemam potrebu kupovati opremu (bilo Apple bilo što drugo) koja će zadovoljiti većinu mojih potreba a potajno ću gledati konkurenciju - odmah kupim ono što mislim da je najbolje.

Apple se do ovog tisućljeća dičio otvorenošću. Do Jobsovog povratka. Pogledaj bilo koju reklamu, bilo koji komad softvera i hardvera, bilo koji tekst o Appleovim proizvodima. I kad se Jobs vratio, otvoreno su prigrlili Internet.

Onda su počele Appleove inovacije. Slažem se,iPod, iPhone[1], iPad su inovacije. Ali su počeli ograničavati što korisnici mogu napraviti s tim uređajima. Moram koristiti iTunes da bi poslao podatke na uređaj - što ako moja platforma nema iTunes? Za razvoj (ne prodaju, samo razvoj) aplikacije za te uređaje moram ili jailbreakati uređaj ili platiti XX dolara? OK, razumijem, brinu se za korisnike i platformu, ali Apple zapošljava 50 tisuća ljudi - broj korisnika se mjeri u milijunima. 300,000 aplikacija nije napisao Apple, napisali su korisnici. I to je 300,000 aplikacija koje su zadovoljile nekakva pravila - pravila koja se lako savijaju kako Appleu paše. Koliko ih nije prošlo reviziju? Inovacija nije samo kad smisliš novi uređaj za korisnike, inovacija je kad korisnici postojeći uređaj upotrebe na način na koji nitko nije očekivao. Poput greek.digitalslife.com/tag/aircraft-avionics/ . Apple može zabraniti te aplikacije i nesvjesno prepustiti to tržište konkurenciji.

O tom zatvaranju mogućnosti platformi govorim - onome što korisnici mogu donijeti. Mislio sam da im je u interesu promjeniti svijet, poboljšati svijet (barem su se time hvalili), a radi se o religiji i križarskim ratovima sa konkurencijom. Ako želiš pobjediti, daj bolji proizvod, nemoj zabranjivati ono što je netko napravio - za korisnika.

Ti si zadovoljan time što je Apple uzeo neke stvari u svoje ruke. Slijedit će te i drugi dok god će usluga koju Apple nudi biti bolja od konkurencije - i time pobjeđuje. Problem je što nikad u povijesti monopol/prednost nije trajao beskonačno...

[1] Fascinantna je bila opčinjenost korisnika kad je iPhone 4 dobila kameru s prednje strane. Wow. Napokon! I kineski mobiteli u sve po 12 kuna su tad već imali prednju kameru ..

Disclaimer: meni se Apple sviđa, produkti i ideje mi se sviđaju. Politika zatvaranja prema 3rd party inovacijama baš i ne.
05.02.2011 | 15:36
Stajp je napisao sve baš isto kao što bih i ja, skupa s disclaimerom. Hvala, Stajp. Meni ostaje samo odgovoriti na Đipijevo pitanje:

Unaprijed se veselim tvojoj viziji App Storea. Nazovimo je Smayoo Store.

Ne možemo je nazvati "Smayoo store" jer to nije moja vizija. Nije čak uopće više vizija, već davno realiziran koncept. I to na nebrojeno mjesta. User review rating.

Macupdate ga ima, zar ne? I funkcionira. Tražiš neki softver, utipkaš ključnu riječ i sortiraš rezultate po broju zvjezdica, a onda prije downloada možeš čak i pročitati detaljne komentare onih koji su ranije probali taj software. Ako ga nitko nije probao, a stoji tamo već mjesecima ili godinama - i to nešto govori, zar ne?

I ne samo Macupdate. Ista stvar funkcionira na 100 načina. Zadnjih 30 hotela koje sam si rezervirao po svijetu (pa i kod nas!) birao sam isključivo po www.booking.com ratingu, i to po kategoriji korisnika. Kad sam putovao obiteljski, gledao sam samo ratinge obitelji s malom djecom. Kad sam putovao poslovno, gledao sam samo ratinge solo putnika. I funkcionira super! Niti jedan jedini put nisam došao u hotel i ostao neugodno iznenađen. Sve je bilo točno kako sam i očekivao, a to znači - meni prihvatljivo ili bolje od toga.

Isto tako ima npr. na www.ciao.de (i stotine sličnih siteova) user review rating trgovaca koji prodaju razne vrste roba.

Isto tako ima i tzv. "unbiased consumer review" siteova s ocjenama raznih proizvoda. Kupuješ npr. TV? Poklikaš koje su ti bitne stvari, rang cijene i on ti ispljune listu proizvoda koji tebi mogu pasati, sortirane po rangu koje su proizvodi dobili na temelju tisuća korisnika koji su ranije kupili taj isti proizvod.

Eto, to je vizija App Storea kakvog ja smatram prihvatljivim. Bez cenzure, ali s klasifikacijom koju daju sami kupci. I uopće nema problema ako na App storeu postoje milijuni trash aplikacija. Kao da nekog pitaju kruha.... Ako su trash, korisnički review će im biti ili vrlo nizak, ili nikakav pa će samim tim potonuti na dno.

Prirodna selekcija. Znate ono - Darwin, kornjače, Galapagos, i te priče...

Probajte sadašnji koncept App Storea koji tako gorljivo branite aplicirati na nešto drugo, vama poznato. Na primjer - želiš kupiti novu stvar li novi album svog omiljenog benda ili pjevača-ice. Recimo da je, stjecajem okolnosti, tvoj glazbeni ukus takav da voliš slušati npr. (i odbijam bilo kakve komentare na ime koje ću navesti, jer je nebitno) Tonija Cetinskog. I dođeš u trgovinu (fizičku ili virtualnu, nije uopće bitno), tražiš TC, i dobiješ odgovor "Žalimo, ali gospodin Cetinski ne odgovara našim kriterijima etike, morala, dobrog ukusa i/ili umjetničkim standardima koje smo postavili u našoj trgovini te ne prodajemo njegova diskografska izdanja."

Za kraj, da naglasim: ne zanimaju me ničiji komentari na ovdje izneseno koji bi išli u smjeru "pih, meni je to bez veze, meni je bolje da Apple policija bira za mene" ili "ti ne znaš kako je to supercool jer ne koristiš..." itd. a pogotovo ne "ja bi volio da isti koncept funkcionira i u trgovni glazbom, kako si opisao". Ako netko ima volje razviti konstruktivnu diskusiju, rado ću se vratiti.
05.02.2011 | 17:58
Stajp je napisao sve baš isto kao što bih i ja, skupa s disclaimerom.

Obojici vam se sviđa Apple? A što je točno Apple ako ne zbir svega što ga čini, uključno sa (selektivnom) politikom zatvaranja prema 3rd party inovacijama? U protivnom bi to bio neki drugi Apple. Da, finesa. Ali kad si već sklon moje tumačenje Appleove politike staviti u kontekst Göbbelsa, Himmlera i Göringa zna se tko je Apple u toj priči - ali to nekud svrstava i korisnike proizvoda kojima se kompanija ipak sviđa.

Stajp. Meni ostaje samo odgovoriti na Đipijevo pitanje:

Ako dobro shvaćam ovo što si napisao, tvoj koncept savršenog Storea počiva na ideji/praksi da je u njemu SVE i da postoje komentari/ocjene pomoću kojih se kupac snalazi.

App/Mac App Store ima ključni dio tog mehanizma - reviewe pomoću kojih se možeš snaći. Ono što nema je "sve". I to iz različitih perspektiva.

Kao prvo, nema SVE što je isprogramirano za iOS/Mac jer dio isprogramiranog u startu (ili kasnije, nakon promjene) ne zadovoljava guidelinese. Shvatimo guidelinese kao prvi sloj "obrane" korporativne politike kojom se korporacija pokušava distancirati od konkurencije i izgraditi ciljani image, koji ljudi žele kupiti. Trgovina bio-prehrabmenim proizvodima također ima guidelinese - ako je izraslo uz pomoć pesticida, neće se naći u toj trgovini. K vragu i njihova Bio policija, em su skupi, em će oni meni birati što ću jesti - odo' ja u Kerum, tamo je jeftinije, a i veći je izbor!

Kao drugo, Apple je iz App Storea počistio aplikacije s ekstremno niskim ocjenama. Prvotno su puštene u App Store jer se nisu kosile s guidelinesima i nije bilo osnove za ih ne pustiti. Korisnici su rekli svoje, a Apple je prilagodio guidelinese da smanji budući "korov" - "korovom" su ga proglasili korisnici, a ne Apple. Postoji li neki razlog zbog kojeg bi, unatoč ekstremno niskim ocjenama i argumentiranim kritikama korisnika, Apple trebao reći "bogati smo, nije nam problem odvojiti par megabajta za VJEČNO hostati tu korov-aplikaciju"? Čemu? Da tebi srce bude na mjestu što su sve uploadane aplikacije još uvijek tamo?

I, kao treće, softver je vrlo specifična "roba". Malo teže ga je "potrošiti" i "isprazniti" skladište. Kad u Pevecu nešto ne ide, cijena padne na 1 kn i uglavnom to nešto ode, koliko god je loše. Ili završi u kontejneru iza Peveca nakon što istekne rok trajanja. Što sa softverom? Niti se troši sa skladišta niti mu ističe rok. Tko god krene u misiju "imati Store", zna da je ušao u nešto što će se beskonačno širiti - ako ne uvede BILO KAKVE limite. Neki od tih limita su tehnički, drugi su estetski, a treći (vjerojatno) u skladu s planovima poslovne politike. I koliko god puta sam se našao u situaciji (a nisam ni u tome jedini) da mi treba specifična STARIJA verzija softvera, uglavnom je neću naći - jer je politika storeova (pa čak i spomenutog Macupdatea) da pointa na najnovije. Fašisti! Tjeraju me da instaliram najnoviji bloatware samo zato što sam u havariji diska izgubio instalaciju v1.00 mog omiljenog programa koji je radio točno ono što mi treba. Treba li nam Store koji bi čuvao SVE releasove SVIH softwarea? Slažem se da bi to bilo zanimljivo, a ponekad čak i korisno. Ali… treba li nam doista? Bi li bilo optimalno graditi storage facility za takav poduhvat kad i tako 99,99% klijenata/kupaca želi "s police" uzeti samo najnovije?

Macupdate ga ima, zar ne? I funkcionira. Tražiš neki softver, utipkaš ključnu riječ i sortiraš rezultate po broju zvjezdica, a onda prije downloada možeš čak i pročitati detaljne komentare onih koji su ranije probali taj software. Ako ga nitko nije probao, a stoji tamo već mjesecima ili godinama - i to nešto govori, zar ne?

Da, da ga možemo maknuti od tamo, kao i paštetu koju nitko ne kupuje. Što se i tako dogodi "zahvaljujući" novoj verziji. Dakle, i softvere ubijaju, zar ne?

Eto, to je vizija App Storea kakvog ja smatram prihvatljivim. Bez cenzure, ali s klasifikacijom koju daju sami kupci. I uopće nema problema ako na App storeu postoje milijuni trash aplikacija. Kao da nekog pitaju kruha....

Pa pitaju - storage nije besplatan. I da, ponavljam, i Apple i Amazon, i Sony i <umetni> si ga mogu priuštiti. Ali zašto je to bolja odluka od toga da staru paštetu koju nitko ne kupuje bacimo? Nije li Pevecova logika… logičnija? Ne računajući Vesnin izlet u glazbene vode.

Probajte sadašnji koncept App Storea koji tako gorljivo branite aplicirati na nešto drugo, vama poznato. Na primjer - želiš kupiti novu stvar li novi album svog omiljenog benda ili pjevača-ice. Recimo da je, stjecajem okolnosti, tvoj glazbeni ukus takav da voliš slušati npr. (i odbijam bilo kakve komentare na ime koje ću navesti, jer je nebitno) Tonija Cetinskog. I dođeš u trgovinu (fizičku ili virtualnu, nije uopće bitno), tražiš TC, i dobiješ odgovor "Žalimo, ali gospodin Cetinski ne odgovara našim kriterijima etike, morala, dobrog ukusa i/ili umjetničkim standardima koje smo postavili u našoj trgovini te ne prodajemo njegova diskografska izdanja."

Mi živimo na istoj planeti? Da odem u Dallas Music Shop i pokušam kupiti CD Vesne Pevec? Ne da bi mi rekli "Žalimo, ali gospođa Pevec ne odgovara našim kriterijima etike, morala, dobrog ukusa i/ili umjetničkim standardima koje smo postavili u našoj trgovini te ne prodajemo njena diskografska izdanja." nego bi me metlom izbacili uz riječi kakve nije uputno pisati na Jabučnjaku. Bi li im zamjerio? Ne bi. I, da u idealnom svemiru su negativci koji su si uzeli za pravo biti Glazbena policija. U našem su "samo" apostoli zdravog glazbenog ukusa (naravno, iz moje, vrlo subjektivne perspektive - siguran sam da gospođa Pevec ne dijeli moje mišljenje).

I sve to uz napomenu da nemam pojma može li se ili se ne može u Dallasu kupiti CD Vesne Pevec.

Ono što mi je strano/nepoznato (u svijetu brandiranih trgovina - a Apple je samo jedna od njih!) je IDEJA dućana koji nema nikakvih kriterija po pitanju asortimana već poslovanje bazira na mehanizmu "ako postoji - možete kupiti kod nas". Što u tom slučaju razlikuje Wal-Mart i Bloomingdale's?

Za kraj, da naglasim: ne zanimaju me ničiji komentari na ovdje izneseno koji bi išli u smjeru "pih, meni je to bez veze, meni je bolje da Apple policija bira za mene"

Tvoje je pravo da te ne zanimaju. Ali isto tako drugi imaju pravo uživati u tome što im Apple bira aplikacije, a modni mačak krpice. Ni ja ne razumijem potonje, ali barem razumijem one prve jer sam na neki način među njima. Ali i ti si (u kontekstu Applea, ne i App Storea!) utoliko što si se u odabiru računala oslonio na Appleov odabir hardverskih komponenti na koje su zalijepili ugriženu jabuku kao znak kvalitete. Odabrao Đelo Hadžiselimović, odabrao Steve Jobs... a tek vlastita žena...! Nisu valjda svi oni fašisti jer, svaki na svoj način, nameću svoj izbor?
05.02.2011 | 19:47
Đipi evo ti pusa! :*
05.02.2011 | 21:36
Djipi je napisao:
Stajp je napisao sve baš isto kao što bih i ja, skupa s disclaimerom.

Obojici vam se sviđa Apple? A što je točno Apple ako ne zbir svega što ga čini, uključno sa (selektivnom) politikom zatvaranja prema 3rd party inovacijama? U protivnom bi to bio neki drugi Apple. Da, finesa. Ali kad si već sklon moje tumačenje Appleove politike staviti u kontekst Göbbelsa, Himmlera i Göringa zna se tko je Apple u toj priči - ali to nekud svrstava i korisnike proizvoda kojima se kompanija ipak sviđa.

Relativiziraš, ali neću na to nasjesti. Stupica ti je prilično prozirna, a Stajp je prilično jasno napisao što mu se sviđa, a što ne. A ja se s njim slažem. Točka.

Stajp. Meni ostaje samo odgovoriti na Đipijevo pitanje:

Ako dobro shvaćam ovo što si napisao, tvoj koncept savršenog Storea počiva na ideji/praksi da je u njemu SVE i da postoje komentari/ocjene pomoću kojih se kupac snalazi.[/quote]

Točno. Zašto si uopće trošio vrijeme pisati ono dalje. Samo recikliraš jednu te istu misao koju si već izrekao. A i ja sam izrekao svoje mišljenje o njoj pa ga neću ponavljati.

Mi živimo na istoj planeti? Da odem u Dallas Music Shop i pokušam kupiti CD Vesne Pevec? Ne da bi mi rekli "Žalimo, ali gospođa Pevec ne odgovara našim kriterijima etike, morala, dobrog ukusa i/ili umjetničkim standardima koje smo postavili u našoj trgovini te ne prodajemo njena diskografska izdanja." nego bi me metlom izbacili uz riječi kakve nije uputno pisati na Jabučnjaku.

Ovo je klasični Schopenhauerov eristički trik. Argument koji to nije. Tko si pak ti da tako autoritativno tvrdiš kako bi ti odgovorili u Dallasu? Razlog što ti ga ne bi prodali je vjerojatno taj što to nije CD iz njihove distribucije. I točka. Sumnjam da bi se bavili komentiranjem tvoje glazbene preferencije, a ako i bi, to bi bio čisto privatan stav prodavača, a sigurno ne službeni stav Dallasa.

Ako se usuđuješ ustrajati na svojoj tvrdnji, molim te, uputi službeni dopis kao član uredništva Jabučnjaka Dallasu i zatraži njihovo službeno očitovanje da li bi odbili distribuirati CD Vesne Pevec s temelja nezadovoljavanja moralnih, etičkih, estetskih ili umjetničkih kriterija koje sami službeno postavljaju.

Bi li im zamjerio? Ne bi. I, da u idealnom svemiru su negativci koji su si uzeli za pravo biti Glazbena policija. U našem su "samo" apostoli zdravog glazbenog ukusa (naravno, iz moje, vrlo subjektivne perspektive - siguran sam da gospođa Pevec ne dijeli moje mišljenje).

Upravo tako - to je iz tvoje subjektivne perspektive. Ja sam kao primjer namjerno stavio Tonija Cetinskog jer poznajem ljude koji ga cijene, a poznajem i one koji imaju loše mišljenje o njemu, a ja osobno i jedne, i druge cijenim. Pa je meni on dobar primjer gdje bi netko bio sretan, a netko drugi bi popi... (a ja pri tom do mišljenja obojice podjednako visoko držim).

Što se gđ. Pevec tiče, ne znam nikog koga cijenim, a tko nju cijeni kao pjevačicu.

Ono što mi je strano/nepoznato (u svijetu brandiranih trgovina - a Apple je samo jedna od njih!) je IDEJA dućana koji nema nikakvih kriterija po pitanju asortimana već poslovanje bazira na mehanizmu "ako postoji - možete kupiti kod nas". Što u tom slučaju razlikuje Wal-Mart i Bloomingdale's?

Previše si pametan da ne bi uvidio rupu u svojoj argumentaciji. To znači da je namjerno zanemaruješ, ne bi li (opet, eristički) odvukao vodu na svoj mlin koristeći se efektnom dijalektičkom figurom. Jedini razlog što ti odgovaram na ovo je taj što ne želim da itko pomisli da ti ne znam odgovoriti, ali moram priznati da me lagano vrijeđa da se uopće služiš takvim metodama, jer to implicira da misliš da sam dovoljno tupav da ih neću skužiti.

Kao prvo. Što se mene tiče, razlika između Wal-Mart i Bloomingdale's zapravo i nije u asortimanu (čak niti oni sami u svojoj promociji to ne ističu), nego u ugođaju kupovanja. Kupac plaća sve to, skupa s robom. Isto kao što plavica na žaru kod Iveta na Srdočima košta 35 kn, a u Le Mandraču 150. Diskutirati o tome zašto netko ide kod Iveta, a netko u Le Mandrač, a netko nekad amo, a drugi put tamo - isprazno je. Ali, naravno, to si znao i sam, zar ne?

Drugo, nisam govorio o dućanu koji prodaje SVE, nego koji prodaje SAV SOFTWARE i to za jednu određenu platformu. Ali - i to si znao.

Treće, i najvažnije - taj dućan, naravno, ne mora prodavati SAV softvware za tu platformu, pod uvjetom da nije JEDINI dućan koji je normalnom korisniku dostupan. Međutim, s obzirom da uporno forsira to da bude jedini dućan za iPhone/iPad, onda njegova odluka da diskriminira neki software od nekog drugog po IKOJEM kriteriju (pa čak i po tome da je užasno loše ocijenjen) više nije legitimna poslovna odluka, nego postaje diskriminatorna i trustovska. No - naravno - i to si znao. Zašto si me onda tjerao da tu gubim vrijeme i pišem to?

Za kraj, da naglasim: ne zanimaju me ničiji komentari na ovdje izneseno koji bi išli u smjeru "pih, meni je to bez veze, meni je bolje da Apple policija bira za mene"

Tvoje je pravo da te ne zanimaju. Ali isto tako drugi imaju pravo uživati u tome što im Apple bira aplikacije, a modni mačak krpice.

Apsolutno imaju to pravo i ja ću to pravo do smrti braniti, da parafraziram Voltairea.

A što je s onima koji žele svoje pravo da slobodno biraju softver za svoj uređaj koji su skupe novce pošteno platili? A takvih je očito dosta, s obzirom na trajan i rastući interes za jailbreakanje. Što je, dakle, s njihovim pravom? Njih - tko jebe, zar ne?

Odabrao Đelo Hadžiselimović, odabrao Steve Jobs... a tek vlastita žena...! Nisu valjda svi oni fašisti jer, svaki na svoj način, nameću svoj izbor?

Opet isto. Fakat mi smetaju takvi plitki pokušaji.

Moja je sloboda u tome da slobodno biram da li ću slijediti ono što bira Đelo, Steve, ili moja supruga. Danas hoću - sutra neću. Ako danas svojom slobodnom voljom odaberem mobitel kojeg je odabrao Steve i pošteno ga platim velike novce, otkad sad to da više nemam pravo birati softver koji jest ili nije Steve birao?

Neka mi onda pokloni mobitel pa može uvjetovati da moram pristati na to da koristim softver koji on bira. Nabijem ga na q.

I, BTW, smatram da je gđ. Neda Ritz nepravedno zaboravljena (u kontekstu Đele Hažiselimovića).
05.02.2011 | 23:37
Relativiziraš, ali neću na to nasjesti. Stupica ti je prilično prozirna, a Stajp je prilično jasno napisao što mu se sviđa, a što ne. A ja se s njim slažem. Točka.

Dakle, nema nikakve veze što kupovinom i korištenjem Apple proizvoda financiraš provedbu njihove politike?

Hitler je zao, Coca-Cola je osvježavajuća, Coca-Cola Co. financira Hitlera... odoh kupiti Coca-Colu, moram osvježiti grlo da bih mogao dalje propovijedati o tome kako je Hitler zao.

Samo recikliraš jednu te istu misao koju si već izrekao.

Da, pokušaj tumačenja dodatnim ilustracijama se može shvatiti i kao reciklaža.

Tko si pak ti da tako autoritativno tvrdiš kako bi ti odgovorili u Dallasu?

Ja sam onaj koji je očito previše puta u životu u "krivom dućanu" pokušao kupiti "krivu stvar" i naišao na široku paletu reakcija prodavača, u rasponu od blago-drsko-upitnog pogleda (prije 2 tjedna u VIPu) do komentara gorih od ovih kakve si naveo kao primjer. I da, mogao sam u većini slučajeva ljubazno zamoliti knjigu žalbe i prokomentirati epizodu u njoj. Što nisam učinio. Jer mi je nebitno. Do te mjere da dajem i prodavaču i trgovini za pravo imati takav stav - ako ih veseli.

Razlog što ti ga ne bi prodali je vjerojatno taj što to nije CD iz njihove distribucije. I točka. Sumnjam da bi se bavili komentiranjem tvoje glazbene preferencije, a ako i bi, to bi bio čisto privatan stav prodavača, a sigurno ne službeni stav Dallasa.

Na stranu Apple, ali ne mogu vjerovati da NIKAD u životu nisi naletio na reakciju poput ove koju smo uzeli za ilustraciju? Sve neki fini i pristojni ljudi oko tebe koji, kamenog lica, vlastite stavove u svoje radno vrijeme uspješno zadržavaju za sebe? Jednostavno statistički ne mogu vjerovati u to. Ne kažem da nije tako. Samo ne mogu vjerovati u takav statistički omjer - pogotovo ako krenem od pretpostavke da ipak živimo na istoj planeti.

Ako se usuđuješ ustrajati na svojoj tvrdnji, molim te, uputi službeni dopis kao član uredništva Jabučnjaka Dallasu i zatraži njihovo službeno očitovanje da li bi odbili distribuirati CD Vesne Pevec s temelja nezadovoljavanja moralnih, etičkih, estetskih ili umjetničkih kriterija koje sami službeno postavljaju.

Neću im uputiti dopis jer ni ja ne mogu kupiti 12 dodatnih sati na dan na e-Bayu ali ću ih zato usmeno pitati prvom prilikom. Pa ti javim postoji li izvođač koji bi dobio takav tretman. Hm. Spada li u podobne analogije ono kad Pula, odnosno Arena javno objašnjava zašto ne želi nastup Thompsona?

Što se gđ. Pevec tiče, ne znam nikog koga cijenim, a tko nju cijeni kao pjevačicu.

Damn. Ni ja. :/ Ako imamo takvog na Jabučnjaku, molio bih da se javi. Tek toliko da uvedemo ravnotežu.

Jedini razlog što ti odgovaram na ovo je taj što ne želim da itko pomisli da ti ne znam odgovoriti

!!!

Kao prvo. Što se mene tiče, razlika između Wal-Mart i Bloomingdale's zapravo i nije u asortimanu (čak niti oni sami u svojoj promociji to ne ističu), nego u ugođaju kupovanja. Kupac plaća sve to, skupa s robom. Isto kao što plavica na žaru kod Iveta na Srdočima košta 35 kn, a u Le Mandraču 150. Diskutirati o tome zašto netko ide kod Iveta, a netko u Le Mandrač, a netko nekad amo, a drugi put tamo - isprazno je. Ali, naravno, to si znao i sam, zar ne?

Na stranu plavice, mislim da su u praksi lignji bolja analogija. Bloomingdale's pokušava prodavati "domaće lignje, iz Jadrana", a Wal-Mart uvozne, jeftinije. Znamo koji su ukusniji. Po pitanju asortimana i jedni i drugi prodaju glavonošce. Samo koriste različite kriterije selekcije da bi se profilirali. Nema kriterija, nema selekcije, nema profiliranja i svi postaju "a department store". Što im očito ne odgovara.

Treće, i najvažnije - taj dućan, naravno, ne mora prodavati SAV softvware za tu platformu, pod uvjetom da nije JEDINI dućan koji je normalnom korisniku dostupan.

?! Pa i nije JEDINI. Jedini je samo u tvojoj apokaliptičnoj viziji OS X 10.7.

Međutim, s obzirom da uporno forsira to da bude jedini dućan za iPhone/iPad

Pričamo o Mac App Storeu, zar ne? Moja reakcija je reakcija na tvoju paranoju po pitanju da će to biti JEDINI dućan za Mac. A moj trenutni stav je da je taj dućan (Mac App Store) vrlo ugodan i komotan - kako za kupca tako i za developera.

onda njegova odluka da diskriminira neki software od nekog drugog po IKOJEM kriteriju (pa čak i po tome da je užasno loše ocijenjen) više nije legitimna poslovna odluka, nego postaje diskriminatorna i trustovska. No - naravno - i to si znao. Zašto si me onda tjerao da tu gubim vrijeme i pišem to?

Jer te fakat ne razumijem.

Na stranu natezanje s plitkim ili dubokim argumentima. Probajmo ovako. JA otvaram App Store. Zvat će se "Djipi Store" (to je onaj "Smayoo Store" s početka priče za koji sam očekivao objašnjenje). Taj Store je MOJ biznis. Otvorio sam ga ne zato da postoji i služi svijetu nego da meni zarađuje novac, da bih taj novac mogao ulagati u svoje druge projekte, a pritom si dopuštam misliti da baš tako pomažem svijetu (jer je to moja vizija svijeta kakvog želim izgraditi). I krenem u "Djipi Store" potpuno open minded, nema NIKAVIH RESTRIKCIJA. Mislim "ljudi su dobri" i "ništa ne može poći po zlu". Yeah, right. Dva dana nakon otvaranja Storea, svijet nije postao bolje mjesto zahvaljujući briljatnim aplikacijama koje olakšavaju svakodnevne taskove već cijeli Store vrvi od pornografije. O, kako neobično. OK. Uvodim pravila. Moj svijet preko noći postaje krući, a ti me već ružno gledaš jer zli Djipi ne pušta pornografiju u svoj Store. Dva dana kasnije više nema pornografije. Djipijeva policija je sve počistila. Djipi je zao. Pornofili sele na Porndroid platformu. No, Djipi Store ide dalje. Zarađujem, proizvodim sve bolje uređaje kako bih poticao interes za "Djipi Store". Raste krug developera, što mi je i bio cilj. Ne developaju pornografiju, ali... developaju aplikacije koje su nekako... jadne. OK, Djipi ne samo da je zao nego ima i visoke kriterije. < ovdje ide Djetetova opaska o ljudima koji govore o sebi u trećem licu > Tko mi daje pravo proglašavati aplikacije jadnima? Na to se svodi cijela dilema, zar ne? Vlasništvo mi daje pravo. To je MOJ Store. I ako ja mislim da je tvoja aplikacija jadna, zašto bih je MORAO prodavati ili nuditi nekom? I to nije nužno "Nosi se ti i tvoja aplikacija van iz mog dućana!" stav već - "Prepravi u skladu s uputama pa se javi ponovo". Nemam ništa ni protiv tebe ni protiv tvoje aplikacije, ali želim nuditi/prodavati kvalitetu. Po mojim kriterijima - jer to su jedini iza kojih mogu stati ako želim imati Store koji je poseban po tome što je, gle čuda, MOJ.

I onda ti dođeš i nonšalantno zaključiš da sam (kao vlasnik "Djipi Storea" ) aplikacijski nacist - jer namećem svoje kriterije.

Pa, pobogu, ajmo do nekog restorana koji za sebe voli misliti da je "fin" i pokušajmo naručiti dec Ribara! Tko njima daje pravo da ga nemaju u ponudi? Ili moram slati dopise finim restoranima u kojima će mi davati službene izjave zašto nemaju Ribara u ponudi?

A što je s onima koji žele svoje pravo da slobodno biraju softver za svoj uređaj koji su skupe novce pošteno platili? A takvih je očito dosta, s obzirom na trajan i rastući interes za jailbreakanje. Što je, dakle, s njihovim pravom? Njih - tko jebe, zar ne?

Misliš li da isti problem imaju i vlasnici Ferrarija sa Thuleom? Kupili su auto za skupe novce i pošteno ga platili, a ne mogu namontirati nosač bicikla koji može namontirati i susjed sa Stojadinom! I što sad? A, ništa. "Jailbrejkat" će Ferrari i nabiti mu i Thule i bicikl na krov. Jer mogu. Nema veze što pokojni Enzo misli da to nije OK i što se svijet zgraža. Oni to jednostavno moraju učiniti. Krklj.

Što sad ne valja argumentu? Preskup je i čeka se godinu dana?

Ako danas svojom slobodnom voljom odaberem mobitel kojeg je odabrao Steve i pošteno ga platim velike novce, otkad sad to da više nemam pravo birati softver koji jest ili nije Steve birao?

Jel' dovoljno "duboko" ako kažem da kupovinom mobitela nisi kupio pravo biranja ŠTO ĆE BITI na policama dućana? Kupio si pravo da biraš ono što JE na policama dućana. A dovoljno si pametan da znaš što si kupio.

I, BTW, smatram da je gđ. Neda Ritz nepravedno zaboravljena (u kontekstu Đele Hažiselimovića).

Istina, ali za to je sama kriva! Đelo je jači brend, znamo da njega bira i Chuck Norris.
05.02.2011 | 23:42
Đipi evo ti pusa! :*

Uh! Desničarske puse? <u sebi> Možda je Smayoo ipak u pravu? </u sebi>

P.S. Dolje Steve Jobs! Živio Jay Miner!
  • Dijete
  • Posjetitelj
05.02.2011 | 23:44
smayoo je napisao:
I, BTW, smatram da je gđ. Neda Ritz nepravedno zaboravljena (u kontekstu Đele Hažiselimovića). [/quote]

Bojim se da se u današnje vrijeme odabir cijenjenog gospodina svodi na jednogodišnji odlazak u Cannes na MIPTV i kaže dajte mi red dokumentaraca o svemiru, pa pol reda zivotinjskih gore (aha vidim da u tom paketu dobijam i serijal o mravima od BBCa)..

Al da bi ja to radio, radio bih...
06.02.2011 | 00:25

Na stranu natezanje s plitkim ili dubokim argumentima. Probajmo ovako. JA otvaram App Store. Zvat će se "Djipi Store" (to je onaj "Smayoo Store" s početka priče za koji sam očekivao objašnjenje). Taj Store je MOJ biznis. Otvorio sam ga ne zato da postoji i služi svijetu nego da meni zarađuje novac, da bih taj novac mogao ulagati u svoje druge projekte, a pritom si dopuštam misliti da baš tako pomažem svijetu (jer je to moja vizija svijeta kakvog želim izgraditi). I krenem u "Djipi Store" potpuno open minded, nema NIKAVIH RESTRIKCIJA. Mislim "ljudi su dobri" i "ništa ne može poći po zlu". Yeah, right. Dva dana nakon otvaranja Storea, svijet nije postao bolje mjesto zahvaljujući briljatnim aplikacijama koje olakšavaju svakodnevne taskove već cijeli Store vrvi od pornografije. O, kako neobično. OK. Uvodim pravila. Moj svijet preko noći postaje krući, a ti me već ružno gledaš jer zli Djipi ne pušta pornografiju u svoj Store. Dva dana kasnije više nema pornografije. Djipijeva policija je sve počistila. Djipi je zao. Pornofili sele na Porndroid platformu. No, Djipi Store ide dalje. Zarađujem, proizvodim sve bolje uređaje kako bih poticao interes za "Djipi Store". Raste krug developera, što mi je i bio cilj. Ne developaju pornografiju, ali... developaju aplikacije koje su nekako... jadne. OK, Djipi ne samo da je zao nego ima i visoke kriterije. < ovdje ide Djetetova opaska o ljudima koji govore o sebi u trećem licu > Tko mi daje pravo proglašavati aplikacije jadnima? Na to se svodi cijela dilema, zar ne? Vlasništvo mi daje pravo. To je MOJ Store. I ako ja mislim da je tvoja aplikacija jadna, zašto bih je MORAO prodavati ili nuditi nekom? I to nije nužno "Nosi se ti i tvoja aplikacija van iz mog dućana!" stav već - "Prepravi u skladu s uputama pa se javi ponovo". Nemam ništa ni protiv tebe ni protiv tvoje aplikacije, ali želim nuditi/prodavati kvalitetu. Po mojim kriterijima - jer to su jedini iza kojih mogu stati ako želim imati Store koji je poseban po tome što je, gle čuda, MOJ.

I onda ti dođeš i nonšalantno zaključiš da sam (kao vlasnik "Djipi Storea" ) aplikacijski nacist - jer namećem svoje kriterije.

Djipi prodaje baseball kape na ulazu na svoj stadion. Kape imaju samo jednu veličinu, pa je djeci prevelika, a ljudima čije su glave veće od Djipijeve premala. Nađe se netko tko preradi kapu, stavi malo čičak trake, i odjednom su kape puni hit. No Djipiju se to ne sviđa, pa zabrani ulazak na stadion svakome tko ima prerađenu kapu. 3 mjeseca kasnije, Djipijeve kape imaju čičak traku, a Djipijevi fanovu kliču.

U App Storu za iPhone bile su zabranjene aplikacije koje su davale podršku za copy&paste - jer ga iOS nije podržavao a ljudima je trebao. Zabranjene su bile aplikacije za napredniji rad sa kamerom. Zabranjene su bile aplikacije za internet telefoniju. Zabranjen je čitav niz aplikacija koje korisnici stvarno žele (a nisu pornografija), a ne mogu dobiti. Hence - nastala je Cydia.

Djipi store može reći - ja ne želim TO prodavati. Djipijevo pravo je napraviti kako on želi. Ali Djipi mora ostaviti mogućnost da korisnik, svjestan rizika da se radi o pornografiji/lošoj aplikaciji/doomsday machineu ipak želi koristiti tu aplikaciju ili slušati taj CD. Ivan Hrvatska možda nije najbolja glazba koja se može dobiti, ali ako ja to želim slušati, u svom domu, zašto bi me Djipi ili itko spriječavao u tome? Apple, zaključavanjem svojeg mobitela na to da se može koristiti samo njihov store, sprječava. Dijelim smayinu bojazan da će se to dogoditi i multifunkcionalnom uređaju kakvim su se računala pokazala do sada.

Ako hoću na najnoviji Lamborghini stavit nosač za skije - to mogu. Ružno je, ali mogu. Nije da ljudi to nisu radili aussieexotics.com/2009/03/30/lamborghini...olp640-with-ski-rack . U najgorem slučaju, proizvođač će mi skupo naplatiti rack koji će proizvesti samo za mene. No nema tog novca za koji će mi Apple staviti Flash na iPhone.
06.02.2011 | 01:49
Djipi prodaje baseball kape na ulazu na svoj stadion. Kape imaju samo jednu veličinu, pa je djeci prevelika, a ljudima čije su glave veće od Djipijeve premala. Nađe se netko tko preradi kapu, stavi malo čičak trake, i odjednom su kape puni hit. No Djipiju se to ne sviđa, pa zabrani ulazak na stadion svakome tko ima prerađenu kapu. 3 mjeseca kasnije, Djipijeve kape imaju čičak traku, a Djipijevi fanovu kliču.

Ajmo sad rečenicu po rečenicu. Ima li Djipi (damn, sam sam si kriv, mogao sam "ga" nazvati Pero) pravo prodavati baseball kape na ulazu na svoj stadion. Ima. Ima li pravo birati kakve će kape prodavati? Ima. Ako je odabrao samo jednu veličinu, da li je donio najbolju odluku koju je mogao donijeti? Nemam pojma, nemam uvid u sve potrebne varijable. Ali mogu špeklirati. Pa razmišljam ovako: možda je svoju poslovnu priliku vidio u kupovini kontejnera jednakih kapa? To je obično najpovoljnija kupovina. Ako je pametan, pritom je, mogavši birati bilo koju veličinu (ali samo jednu!), odabrao onu koja odgovara najvećem broju posjetitelja stadiona. Razumna poslovna odluka. Za sad. Netko prerađuje kapu. Smije li? Valjda smije. Kupio ju je i nije "kliknuo" ni na kakav agreement kojim bi se odrekao tog prava. E, tu je već Djipi pogriješio jer nije zaštitio svoj interes - a mogao je. Apple nije učinio tu grešku, pametniji je od Djipija. Valjda zato Djipi prodaje kape ispred stadiona. Ali prerađene kape su hit. Djipi i dalje ima gomilu kapa, a momak koji ih je preradio nema. No, i momak je "glup" jer nije patentirao svoj "izum". Pa ga Djipi primjenjuje i uskoro svi imaju kapu kakva im odgovara. Zato valjda i kliču. Ako kliču samo zato jer je Djipi to napravio, imaju ozbiljan problem i ni Djipi, njihov idol, im ne može pomoći.

U App Storu za iPhone bile su zabranjene aplikacije koje su davale podršku za copy&paste - jer ga iOS nije podržavao a ljudima je trebao. Zabranjene su bile aplikacije za napredniji rad sa kamerom. Zabranjene su bile aplikacije za internet telefoniju. Zabranjen je čitav niz aplikacija koje korisnici stvarno žele (a nisu pornografija), a ne mogu dobiti. Hence - nastala je Cydia.

Nemam pojma zašto je nešto od toga bilo zabranjeno u danom trenutku, ali mogu i ovdje (educirano) pogađati. Svaki razvoj ima svoj "road map". Pa tako i iPhoneov. Netko je ili pogriješio ili svjesno odlučio da copy&paste nisu prioritet na telefonu. iPhone je mogao izaći imajući copy&paste, ali ne imajući nešto drugo. Scenarij bi bio isti. Uvijek bi nekome nešto nedostajalo. A kad imaš veliko tržište, broj onih kojima fali pojedina komponenta uopće nije zanemariv. Je li Apple mogao drugačije riješiti taj problem? Vjerojatno je. Mogao je zadržati isti deadline za release iPhonea, ali povući crtu obaveznih featura na nekom drugom mjestu. Kako to riješiti operativno? Nemam pojma. Zapošljavanjem novih ljudi? Možda su paranoični pa im to ne odgovara, pogotovo u trenutku kad izbacuju na tržište điđu koja će "promijeniti svijet". Bi li ja na njihovom mjestu rađe zaposlio vojsku novih programera (čije sposobnosti tek moram utvrditi!) ili bih se oslonio na postojeći kadar, žrtvujući broj featura, a ciljajući fiksni deadline? Biram potonje. U nekoliko navrata sam odabrao ono prvo i rezultiralo je fijaskom. Možda je to samo statistika, ali to je moja statistika i jedino temljem čega mogu donositi svoje odluke. Kako je Apple donio svoju, nemam pojma. Možda su bacali grah. Ali razumno je za pretpostaviti da odluke nisu posljedica hira. To što mi ne znamo zašto su donešene, ne čini ih manje smislenim. Vrijeme će pokazati - veselim se kronikama koje će otkriti pikanterije. I uopće ne sumnjam da se usred gomile razumnih odluka potkrala i neka hirovita - zato jer ju je netko mogao donijeti. Takav je život.

I, da ne bude zabune, sve što u ovoj priči vrijedi za Apple vrijedi i za bilo koju drugu korporaciju. Ne branim Apple, nisu mi toliko simpatični ali branim njihovo pravo da definiraju i vode vlastitu poslovnu politiku. Tržišni udio dokazuje koliko su u tome uspješni. A tržišni udio im raste.

Djipi store može reći - ja ne želim TO prodavati. Djipijevo pravo je napraviti kako on želi. Ali Djipi mora ostaviti mogućnost da korisnik, svjestan rizika da se radi o pornografiji/lošoj aplikaciji/doomsday machineu ipak želi koristiti tu aplikaciju ili slušati taj CD.

Djipi i ostavlja korisniku to pravo. Ali ne na Djipijevom uređaju jer ga Djipi nije za to namijenio.

Ni meni fini restoran ne brani da pijem Ribara. Ali ne kod njih.

Ivan Hrvatska možda nije najbolja glazba koja se može dobiti, ali ako ja to želim slušati, u svom domu, zašto bi me Djipi ili itko spriječavao u tome?

Ne spriječava(m) te. Kao što te ni Enzo ne bi spriječio da instaliraš Thule na Ferrari. Ali da zna da to namjeravaš, zadržao bi svoje pravo da ti ga ne proda - prodao bi ga onome koji dijeli njegovu viziju. Viziju aerodinamičnog krova.

Apple, zaključavanjem svojeg mobitela na to da se može koristiti samo njihov store, sprječava.

I ti i Smayoo elegantno preskačete činjenicu da postoji licenca (dostupna svima za kupovinu) pomoću koje na vlastiti iOS uređaj možeš instalirati što god te volja. Dok god to nije u App Storeu, Apple s tim nema problema. Čemu uporno inzistiranje na tome da se u samoposluzi nađe svako <isprika na mom lošem francuskom> govno samo zato jer ga je netko posr'o?

Dijelim smayinu bojazan da će se to dogoditi i multifunkcionalnom uređaju kakvim su se računala pokazala do sada.

Ovo bi mogla biti potpuno nova tema i utoliko nevezana za Apple - trebaju li računala uopće biti multifunkcionalni uređaji? Danas svjedočimo nevjerojatnoj količini računala instaliranih worldwide koja mogu "svašta", a zapravo služe kao Facebook terminali. Pametan čovjek iz toga može zaključiti da svijetu onda zapravo ni ne trebaju računala - trebaju im Facebook terminali. Ako je cilj profit, odluka je jasna - napravimo Facebook terminale. Ide li Apple u tom smjeru? Nemam pojma. Možda i ide, vidjet ćemo. Ali ako i ide, ide samo zato jer tako ispunjava potrebu većine - one od kojih žive. To što Smayina, tvoja i moja potreba možda nisu u skladu s tim, e, to je već naš problem.

Osim toga, možemo pričati i o standardizacijama i o konvergenciji - kao nužnom (?) zlu. Čini li ISO svijet boljim ili gorim? Moramo li sve "ukalupiti" da bi "bolje" funkcioniralo? Treba li nam 50 "standarda" za pohranu teksta ili naginjemo konvergenciji pa bi bili sretniji da postoji samo jedan koji pokriva sve (stvarne) potrebe, a različiti softveri nude samo različit user-experience? Pa onda pitanje više nije samo kako bi trebao funkcionirati nečiji Store već kako bi trebao funkcionirati nečiji cijeli svijet.

Ako hoću na najnoviji Lamborghini stavit nosač za skije - to mogu. Ružno je, ali mogu. Nije da ljudi to nisu radili aussieexotics.com/2009/03/30/lamborghini...olp640-with-ski-rack . U najgorem slučaju, proizvođač će mi skupo naplatiti rack koji će proizvesti samo za mene. No nema tog novca za koji će mi Apple staviti Flash na iPhone.

Vjerojatno nema (iz nama nepoznatih razloga - i to bez obzira na špekulacije pa čak i na Jobsove izjave). Ali isti taj Apple će ti i dalje prodati licencu s kojom možeš sam staviti Flash na SVOJ iPhone. I koštat će te manje nego rack za Lambo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 2.10 Seconds

Provided by iJoomla SEO