App Store - pocelo je!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

App Store - pocelo je!

28.01.2011 | 17:44
Đipi, tvoja je argumentacija posve tehnička (inženjersko-softveraška). Svjedoci smo da Apple već godinama namjerno u proizvode unosi tehnički besmislena (neopravdana) ograničenja s pozicije marketinških odluka, a u cilju zlouporabe vlastitog tržišnog položaja.

Eto odlične ideje za članak - prekopati povijest Appleovih odluka i vidjeti o kojim je točno ograničenjima riječ i kakav su utjecaj imali na korisnike ina dalji razvoj proizvoda, ali i same kompanije.

Ti (čini mi se) zastupaš najkritičniji stav pa bih utoliko rado pročitao tvoj osvrt na ovu temu - i tamo nastavio komentiranje.
28.01.2011 | 17:47
Ja sam debelo ubijedjen da je danas puuuuuuuno veci broj kucnih Mac korisnika, nego iskonskih profesionalaca koji ga koriste iskljucivo za posao.

Da nije tako, ne bi udarna vijest na Keynote bio iLife 11, vec bi predstavljeni bili Pro paketi, kao Adobe Suite, Maya, pa i MS Office...npr, jedva da je i spomenuto od strane Apple-a da je izasao AutoCad za Mac...toliko o tome da oni "gadjaju" profesionalce koji su velika vecina kupaca

Pa i sama struktura clanova ovdje na forumu mi govori u prilog tome. Smatram da je puno vise ljudi koji imaju Mac doma, nego da ga imaju iskljucivo na poslu.

Oni koji nemaju Mac doma, ili skupljaju lovu ili su ovdje da se informiraju prije kupnje

Naravno postoje osobe koje ga imaju i doma i na poslu, ali ipak spadaju i u consumer segment, jer je Mac na poslu vjerojatno kupio poslodavac
28.01.2011 | 17:51
Nego, lijen si slagati Čovječe ne ljuti se figurice?

Zapravo sam lijen izvaditi ga iz ormara. Kamen-papir-škare je praktičniji jer ne zahtjeva instalaciju, ali, priznajem, Čovječe ne ljuti se ima bolji GUI.
28.01.2011 | 19:07
Djipi je napisao:
Eto odlične ideje za članak - prekopati povijest Appleovih odluka i vidjeti o kojim je točno ograničenjima riječ i kakav su utjecaj imali na korisnike ina dalji razvoj proizvoda, ali i same kompanije.

Ti (čini mi se) zastupaš najkritičniji stav pa bih utoliko rado pročitao tvoj osvrt na ovu temu - i tamo nastavio komentiranje.

Je. Još i da istražujem... Kupi mi na E-bayu još po 12h dnevno kroz idućih godinu dana pa ću ti istraživati.

Osim toga, iskreno, ne da mi se pisati uopće takav članak jer bi se to onda razvilo u diskusiju o tumačenju raznih odluka, na što bi onda Davor lakonski uletio sa "pih! pa kome to uopće i treba..."

Konkretno, ograničenja koja mi padaju na pamet ovako iz rukava:

- bluetooth na iPhone
- inzistiranje na syncanju iPhonea putem kabela i to kroz iTunes
- ograničenja raspoloživosti određene ponude na iTunes i AppStore, ovisno o tome iz koje je zemlje domicilni account
- razni primjeri prilikom izlazaka (u tom trenutku) novih Mac modela koji su imali razne "rupe" u HW konfiguraciji, u svrhu prisiljavanja određene grupe kupaca da se drži skuplje linije (MacBook bez firewire, ukidanje 24" iMac i sl.)
28.01.2011 | 19:35
Je. Još i da istražujem... Kupi mi na E-bayu još po 12h dnevno kroz idućih godinu dana pa ću ti istraživati.

Nema.

Osim toga, iskreno, ne da mi se pisati uopće takav članak jer bi se to onda razvilo u diskusiju o tumačenju raznih odluka, na što bi onda Davor lakonski uletio sa "pih! pa kome to uopće i treba..."

I to što kažeš.

Dobri primjeri. BT ne koristim otkako sam sa SE switchao na iPhone pa nisam nikad ni pokušao pronaći odgovor na pitanje što se s tim zapravo događalo. Sync kroz iTunes mi paše radi preslagivanja contenta, ali mi definitivno NE paše nemogućnost synca bez žice. :/ Ograničavanje ponude u Storeovima me od svega nabrojenog najviše "boli". Mogu se jedino tješiti da mi štedi pare jer sam lijen otvoriti "fake" US account (a i ne sviđa mi se ideja imanja fake accounta, u smislu lažne adrese). Živim u nadi da će taj dio riješiti jer imaju dobar motiv ($). Ovo su rupama u konfiguraciji je uvijek lutrija po pitanju hoće li se u pravom tranutku pojaviti stroj koji ima sve što ti treba. U mojem slučaju se uglavnom ne pojavi pa pristajem na kompromise i pokrpam nekako sam te nedostatke (čitaj: koristim dodatni HW ili ne koristim onaj koji više ne mogu elegantno spojiti).
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.01.2011 | 01:32
Djipi je napisao:
Kamen-papir-škare je praktičniji jer ne zahtjeva instalaciju, ali, priznajem, Čovječe ne ljuti se ima bolji GUI.

Nisi još updejto firmware pa nemaš Spocka i Lizarda???
29.01.2011 | 04:06
smayoo je napisao:
[quote]Djipi je napisao:
- bluetooth na iPhone

Kako veli Djipi, otkad sam na iPhoneu nisam koristio BT osim za kontakte i telefoniranje u autu. No mogu zamisliti situacije gdje bi mi bolja podrška za BT dobro došla.

S ovim dijelom nemam problema, pa cjelokupni internet kod nas je još dječja igračka - gdje ću syncati over-the-air 32GB podataka? A kontakti, mailovi i ostale sitnice se syncaju već sada, ovako ionako. Kako bilo, itekako vidim u bližoj budućnosti nešto na tu foru + over-the-air updejtanje i sl.

- ograničenja raspoloživosti određene ponude na iTunes i AppStore, ovisno o tome iz koje je zemlje domicilni account

Mislim da ovaj dio najviše ovisi o developerima, ne o Appleu.

- razni primjeri prilikom izlazaka (u tom trenutku) novih Mac modela koji su imali razne "rupe" u HW konfiguraciji, u svrhu prisiljavanja određene grupe kupaca da se drži skuplje linije (MacBook bez firewire, ukidanje 24" iMac i sl.)

I tu si u pravu, znalo se desiti da sam htio nešto s nečime, ali je bilo moguće samo u skupljoj varijanti. A s druge strane pak gledam malo nove aute, htio bih par opcija uzeti i nadoplatiti, no one su dostupne samo u najskupljoj opremi koja ima hrpu toga što mi ne treba, niti me zanima. I što sad?
29.01.2011 | 10:02
I što? Tebi je to odgovor ili, nedajbože, opravdanje? Drugi to rade pa je OK da i Apple to radi. Uostalom, ja imam čak i bitno lošije mišljenje o spomenutoj industriji, nego o Appleu. Upravo zbog toga.
29.01.2011 | 10:09
Nisi još updejto firmware pa nemaš Spocka i Lizarda???

Ne spominji! Zaskočili su me s tim. Kao da nije dovoljno što me PS3 terorizira SVAKI put kad ga upalim da napravim update <nečega>. Pa vrijeme koje sam jedva izdvojio za zabavu ode u čekanje apdejta i na kraju odustanem od ideje - i tako do sljedećeg apdejta. Argh, Sad ćemo još početi apgrejdati i "normalne" igre: Lovice 2.0.1beta, Crna Kraljita Lite, Skrivača Xmas Edition, Olimpijada Pro Advanced... nije ni čudo da se više ne igram.

Ali! Zato smo Marko i ja sinoć u Pikiju, na Noći muzeja, pred publikom zaigrali SWOS na CD32! Uspjeli smo se uznojiti (!), dobiti žuljeve od joysticka (!!) i nakon dvije odigrane nemamo pobjednika pa ćemo morati nastaviti prvom sljedećom prilikom. SWOS je dan danas, u društvu, zabavniji od svega što sam igrao od '97 na ovamo. I nema apdejta!

Zaključak: ako završim u raju, nadam se da me tamo neće čekati ni Jobs, ni Macovi, ni ajfoni, ni djevice... samo jedna A500 i ja sretan. Ups. OK, može i Jobs, mogu i djevice, ali samo ako će igrati SWOS sa mnom.
29.01.2011 | 11:55
Meni je za društveno igranje nikad nadmašen Wizard of Wor (još sa C64). Close second je i Way of the Exploding Fist.
29.01.2011 | 12:00
smayoo je napisao:
[quote]Djipi je napisao:

- bluetooth na iPhone

- Bluetooth je meni OK ovakav kakav je jer ga i prije nisam koristio za neke transfere jer je spor, ali volio bih jako da se može izvesti stereo slušalice putem BT. To bi zaista bilo korisno, ali za drugo ne vidim puno svrhe. Možda za izmjeniti AddressBook card s nekim tko je s tobom za stolom.

- Sinkanje kabelom me uopće ne smeta, dapače mislim da jedino suvislo obzirom na sve to što se sinka. Ja ga sinkam jednom tjedno i taman mi dobro dođe da ga spojim na kabel da se napuni.

- raspoloživost ponude, da, slažem se, to je diskriminatorno, ali mali uvijek izvise...

- za četvrto se isto slažem, ali samo u slučaju kada je to namjerno napravljeno da se osakati proizvod (ona jedna MacBook serija) i to mi je grozno, ali nema tih promijera toliko. Npr. ukidanje 24" modela ne smatram da ide u tu kategoriju. Sada se nude 21.5" i 27" i to je to, raspon je ok.
29.01.2011 | 12:08
Vanjuška je napisao:
smayoo je napisao:

I tu si u pravu, znalo se desiti da sam htio nešto s nečime, ali je bilo moguće samo u skupljoj varijanti. A s druge strane pak gledam malo nove aute, htio bih par opcija uzeti i nadoplatiti, no one su dostupne samo u najskupljoj opremi koja ima hrpu toga što mi ne treba, niti me zanima. I što sad?

Slažem s Vanjom i mislim da Apple ima jako dobro opravdanje za to. Alternativa bi bila previše modela u ponudi. To je situacija koju je Apple imao u povijesti - i to onda kada je bio u najvećoj krizi. Kada se Jobs vratio u kompaniju prvo što je napravio je bilo to da je počistio "matricu proizvoda" - i držim da je u potpunosti imao pravo.

Ne može Apple napraviti baš idealni model za svakoga. Uvijek postoji jedan koji može zadovoljiti sve, ali je skup - kao i kod drugih proizvoda, ali ako korisniku to ZAISTA i treba, onda mu i veća cijena nije problem. Dakle, mislim da onaj tko kuka da mu MacBook nema ovo ili ono, neka pregrize, uštedi još malo i kupi MacBook Pro.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.01.2011 | 13:50
smayoo je napisao:
...Konkretno, ograničenja koja mi padaju na pamet ovako iz rukava:

- bluetooth na iPhone

Je upravo onakav kakav je u početku i zamišljen, da omogući da se spoji na drugi uređaj i prenosi zvuk, za sve ostalo ionako je bezbeze. Ako želiš razmjeniti s nekim kontakte, pošalješ SMS-om, ako želiš razmijeniti neku sliku ili dokument onda je na raspolaganj e-mail. Meni nikad nije ni trebao za više osim za spojiti ga na audio system u autu zbog hands free.

Najbolja solucija da se izbjegne kaos i nestabilnost. Pored toga, danas postoji puno aplikacija koje omogućuju prijenos mutimedije preko WiFi da je sinkronizacija preko iTunesa postala nepotrebna, osim ako zaista baš želimo nešto ponijeti sa sobom, a u tom slučaju nije problem spojiti kabel.

Mislim da to nije samo do Applea nego i do developera i njihove odluke na kojem Storeu se žele objaviti. Ja čak mislim da bi to moralo biti i rigoroznije i bolje rađeno pa da nam se ne pojavljuju u HR storeu aplikacije napisane na jezicima kao što su Korejski, Kineski, Arapski itd te samo otežavaju pretraživanje.

Steve je uvijek bio ispred vremena, pa je prije svih ukidao zastarjele tehnologije i donosio nove, a i onaj MAKov link pušten u vikalici najbolji je odgovor na tu politiku pa ga ponavljam ovdje da se ne izgubi: How Steve Jobs 'out-Japanned' Japan by Jeff Yang
29.01.2011 | 14:55
Sank je napisao:
smayoo je napisao:
...Konkretno, ograničenja koja mi padaju na pamet ovako iz rukava:

- bluetooth na iPhone

Je upravo onakav kakav je u početku i zamišljen, da omogući da se spoji na drugi uređaj i prenosi zvuk, za sve ostalo ionako je bezbeze.

Obećao sam sebi da neću više ulaziti u ovakve polemike. Što nekom ne treba, nekom drugom je nezamjenjivo. Što je tebi bez veze, meni je super cool. I glupo mi je o tome diskutirati, a još je gluplje što mi takve stvari navodite ovdje kao protuargument.

Međutim na ovo moram reagirati, jer iskrivljava činjenice. Bluetooth je u samom početku zamišljen kao "Personal area network" za blisku bežičnu komunkaciju raznih uređaja, prvenstveno u svrhu interakcije, pa tek onda svega ostalog. I kao takav funkcionira odlično. Taj whitepaper (ako se ne varam, iz 2000.) još je dostupan na netu pa pročitaj. Googlaj "original bluetooth whitepaper".

Uostalom, ako je to takvo sranje, zašto onda *SVI* Macovi imaju potpuno funkcionalan bluetooth, i to najbolji na stolnim/prijenosnim računalima uopće?

Kako to da moj Mac pomoću iSynca savršeno i od prve, uz nula problema, synca sve moje kontakte, rokovnik, to-dos, bilješke s bilo kojim telefonom koji sam do sad imao, a za iPhone mi treba kabel i iTunes?

29.01.2011 | 15:46
Smayoo ti si kralj ! Apsolutno se slažem s tvojim gore navedenim postom.
Opet se vraćamo na ono @Scarface: 'Steve pisa parfem a sere rahat lokum'.... Jebate, da je bilo koji drugi proizvođać napravio uređaj s ovakvim Bluetoothom ovdje bi ga redom svi izasrali (oprostite na mom tečnom francuskom).

Ja ću iznijeti samo svoje osobno mišljenje (ono što sam primjetio kao mane kod Applea od kada se služim njihovim proizvodima):
1) Svi iPhone-ovi, do četvorke, su poluproizvodi
2) Apple NIKAD nije napravio dobar miš, s obzirom na poziciju koju drži na tržištu (za razliku od tipkovnica)
3) kvaliteta materijala na nekim proizvodima (koje sam imao, npr. MacBook White) je MEGA sranje
4) nemam pojma, samo ovog sam se sad sjetio

...još da se vratim na iPhone....
- Bluetooth (Smayoo je sve rekao)
- Profili (aloooo ekipa, pa ovo je must have skoro iz za kućnu bijelu tehniku)
- sync 'bez žice' (mislim, plati MobileMe pa se rugaj, ako si kupio Mac i iPhone, mit iTunes - jebi se...... svašta.)
29.01.2011 | 16:45
papittovenga je napisao:
Ja ću iznijeti samo svoje osobno mišljenje (ono što sam primjetio kao mane kod Applea od kada se služim njihovim proizvodima):

A ja ću zadržati pravo da se s tobom ne složim.

Onda svi drugi smartphoneovi i obični phoneovi su što? Mene je iPhone preporodio i oslobodio me računala u dosta situacija i na tome sam mu zahvalan. Od 2G modela, do ovog kojeg sad imam.
A priče kako 2Gu fali MMS, 3G ima lošu kameru itd su upravo to - priče za besposlene.

2) Apple NIKAD nije napravio dobar miš, s obzirom na poziciju koju drži na tržištu (za razliku od tipkovnica)

Ma nemoj? Najbolja 3 miša koja sam ikada koristio su kronološkim redom: Beige ADB Apple Pro Mouse (sa jednom tipkom), Crni laser Apple Pro Mouse (opet sa jednom tipkom) i sad ovaj aktualni Magic Mouse... Služili me svi dugo, jedan te isti cijelo vrijeme svoga trajanja, i nikada bio razočaran ili nešto u ova tri krasna primjerka.

3) kvaliteta materijala na nekim proizvodima (koje sam imao, npr. MacBook White) je MEGA sranje

I opet, kvaliteta u odnosu na što? Pro strojeve? Plastične PC konkurencije?
Nikad niti jedan lap nije bio sasvim savršen, no reći da je MEGA sranje je malo smiješno...

BT na iPhoneu sve radi odlično osim ovog dijela kojeg Smayoo spominje, a tu je NAMJERNO ograničen, iz razloga koje smo već pretresli. Samo što se vi nikako nemrete odlučiti biste li golu anarhiju ili ipak malo uređenije društvo

U životu nisam koristio profile, no mogu razumjeti da tebi treba profil kad si u kinu, profil za sastanke, profil dok sereš na wc i slično. Jesi se sjetio poslati bug req da nema profila?

- sync 'bez žice' (mislim, plati MobileMe pa se rugaj, ako si kupio Mac i iPhone, mit iTunes - jebi se...... svašta.)

Strpljenja, doći će i to na red. Reci, jesi li syncao WinMo, Symbian ili bilo koji drugi mobitel bez žice, skupa sa aplikacijama, mjuzom, fotkama i svime inime? Daj please, pretty please with cherry on top.
29.01.2011 | 17:09
Vanjuška je napisao:

BT na iPhoneu sve radi odlično osim ovog dijela kojeg Smayoo spominje, a tu je NAMJERNO ograničen, iz razloga koje smo već pretresli. Samo što se vi nikako nemrete odlučiti biste li golu anarhiju ili ipak malo uređenije društvo

Pa upravo o tome sam i govorio - da NAMJERNO nešto ne naprave. I da su time pokazali tendenciju zlouporabe svog položaja. I da im radi toga ne vjerujem. Pa me onda Đipi tražio da provedem istraživanje koji su to točno primjeri. I BT na iPhoneu je upravo prvi i najeklatantniji.

A špreha da je to tako napravljeno iz razloga sprječavanja "anarhije" je fakat...

Strpljenja, doći će i to na red. Reci, jesi li syncao WinMo, Symbian ili bilo koji drugi mobitel bez žice, skupa sa aplikacijama, mjuzom, fotkama i svime inime? Daj please, pretty please with cherry on top.

Sony Ericsson P910
Sony Ericsson P1
Sony Ericsson U1 Satio

Syncam ih svaki dan, od jeseni 2007 kad sam kupio svog prvog Maca. Syncam kontakte, rokovnik, to-dos, notes. Preko bluetootha. I radi savršeno. S vremena na vrijeme činio sam isto i s raznim drugim Samsunzima, LGjevima, itd.

Ne syncam aplikacije (kako se uopće "syncaju" aplikacije?), niti fotke, a ponajmanje muziku. Smartphone mi ne služi za muziku, ni za igranje, ni za gledanje televizije, ni za pečenje bureka...
29.01.2011 | 17:56
Pa upravo o tome sam i govorio - da NAMJERNO nešto ne naprave. I da su time pokazali tendenciju zlouporabe svog položaja. I da im radi toga ne vjerujem. Pa me onda Đipi tražio da provedem istraživanje koji su to točno primjeri. I BT na iPhoneu je upravo prvi i najeklatantniji.

Tek smo načeli BT temu, a već nisam siguran da bi uopće trebala biti na tom popisu jer...

Syncam ih svaki dan, od jeseni 2007 kad sam kupio svog prvog Maca. Syncam kontakte, rokovnik, to-dos, notes. Preko bluetootha. I radi savršeno. S vremena na vrijeme činio sam isto i s raznim drugim Samsunzima, LGjevima, itd.

Ne syncam aplikacije (kako se uopće "syncaju" aplikacije?), niti fotke, a ponajmanje muziku. Smartphone mi ne služi za muziku, ni za igranje, ni za gledanje televizije, ni za pečenje bureka...

...ispada da krećeš od premise da je smartphone "ono što ima (samo) kontakte, rokovnik, todos i notes". Ne daj Bože da može ispeći i burek jer kakav je to smartphone koji služi i pekaru?! Možda je odgovarao tvom poimanju prije par godina, kad drugo nije ni mogao. Što su tebi bilješke u tekstu, meni su, primjerice, kad nešto režiram, video bilješke. Dok tvoja bilješka ima koji kilobajt i mogao si je bilježiti kao takvu i prije 5 godina, moja, kao video, ima par desetaka MB. I nisam je mogao bilježiti prije par godina. Barem ne na mobitelu/smartphoneu. Morao sam je bilježiti s kamerom. Danas je, zahvaljujući iPhoneu 4, mogu bilježiti s njim. Čini li ga to manje smartphoneom? Mislim da ne. Upravo suprotno - tek sad je postao upotrebljiv za to. Bi li mi pogao BT za prijenos tih datoteka? Pričamo o par GB podataka kod svakog synca.

Ponavljam: ne veseli me kabel. Ali ne mogu reći da bi BT riješio MOJ problem. Tvoj možda i bi. Ali treba li uopće rješavati "tvoj" (podrazumijeva određen, solidan broj potencijalnih korisnika s istim problemom - kao i Ribin slučaj s TextWranglerom) kad, ni da je riješen, ti ne bi kupio iPhone jer mu fali <nešto drugo> što SE ima. I čemu onda BT uvrstiti na popis iPhoneovih nedostataka kad se Apple istovremeno pobrinuo da Mac tvoj SE synca bez problema? Kome točno (od korisnka) nedostaje? Daleko od toga da kažem da nema nikoga kome ne nedostaje - siguran sam da ima. Ali bi li forsiranje BTa umjesto postojećeg rješenja koristilo "većini"? Volio bih vjerovati da bi, pogotovo ako krenem od pretpostavke da bi to zapravo usavršilo BT pa bi se u međuvremenu riješili i žice. Ali bez obzira što nisu (Apple) krenuli tim putem, moje probleme su (barem što se tiče iPhone) riješili - istina, većinu tek sa iPhoneom 4.

Za par godina će na nekom pekarskom forumu netko pljuvati po nekom budućem smartphoneu jer fakat ima sve feature samo (još uvijek) ne peče burek. I to ga čini stupidphoneom.
29.01.2011 | 18:00
Ja sam se duboko razocarao u SE pametnim telefonima, P800 i P990i. Ovaj drugi se nije ispravno sincao s Macom. Samo kontakti su bili OK, ostalo ne. S time da je svjetlo na preklopnoj tastaturi krepalo odmah. Bio je spor, trzao je, Garminova navigacija se rusila kao padavicar. Radije imam okljastreni BT koji radi nego full otkljucani koji nije jasno kad ce raditi, a kad nece.
Meni nije jasno cemu toliko natezanje. Postoji roba i postoje kupci. Nema prisile. Recimo meni su BMW auti ruzni i nikad ih ne bi kupio, naravno Mercedes je odlican. Kupio nam Nissan jer sam imao toliko novaca.
Kaj se tice miseva, razocarao sam se s Logitechom Mx700 i Mx1000 i jedan maleni za prijenosnik. Mani su oni sranje jer imaju tvrde tipke.
Ovo za profile mi nije jasno i nemrem nist reci.
29.01.2011 | 18:07
Meni kao laiku i "home user vulgaris"-u, najbliži Djipijev stav.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.01.2011 | 18:09
Smayoo nemoj se samo ljutit i žestiti Ti si čovjek od znanja pa prihvaćam da ti je ponekad teško shvatiti da ima ljudi kojima tehnika ne leži i odgovara im da ih njihov omiljeni uređaj ne pita nerazumljiva pitanja, ne ometa nekakvim nerazumljivim obavijestima, a pogotovo ne podržava neke komplicirane načine upotrebe.

Slažem se da se neki mobiteli mogu bolje sinkronizirati sa Macom od iPhonea, pa čak i bežično. Doduše nije to baš tako jednostavno kako si ti prikazao. Zapravo jest tebi kad si Kralj u tehničkom znanju kako navodi papittovenga, ali moraš znati da većini nije lako shvatiti da treba otići na stranice proizvođača njihovog telefona, pronaći i skinuti plugin za iSync i k tome ga još instalirati.

Ja sam to odmah skužio, nakon što sam ponukan tvojim postom, pokušao sinkronizirati moju Nokiu E71 preko bluetootha pa nije išlo od prve, a zahvaljujući mom skromnom tehničkom obrazovanju. Možeš li zamisliti onda nekog tko nije tako tehnički podkovan kad mu iSync kaže da vidi Nokiu E71, ali da ju ne može sycati, a smayo the king je rekao da je to moguće od prve?

Dakle, kod Applea je naglasak na JEDNOSTAVNOSTI KORIŠTENJA, a ne na svekolikim mogućnostima i opcijama, a tu je onaj MAK-ov link iz vikalice od esencijalne važnosti za pročitati.

Dakle, možemo mi ovdje diskutirati o tome kako je iPhone poluproizvod, kako je iPad bezveze jer nema USB priključka i kamere, a MAC-ovi preskupi, kako je MAC App Store velika zavjera, a iTunes Store diskriminirajući i rasistički, pa ipak je Apple danas jedna od najjačih IT firmi u svijetu sa milijunima prodanih iPhonea, iPada i Macova i sa preko 10 milijardi skinutih aplikacija. Brojke govore same za sebe!

Ja sam se nakon prelaska prvo na iPhone, zatim na iPad i na kraju na MACa preporodio. Donijeli su mi više zadovoljstva nego bilo koji uređaji do sada i zato sam im spreman oprostiti nedostatke, ako se prazan prostor u prstenu ili u čaši može uopće tako nazvati.
29.01.2011 | 18:27
Ja sam se duboko razocarao u SE pametnim telefonima, P800 i P990i.

Ja se nisam nikad razočarao u drugim pametnim telefonima jer sam s mobitela (a zadnji je bio SE W610i, kojeg sam uredno spajao preko BTa na Mac) switchao na iPhone - i niti SE niti iPhone u tom trenutku nisam doživljavao posebno "smart" jer sam u oba mogao upisati bilješku, oba su imala kalendar i tu su manje-više prestajale MOJE potrebe. Jedino s čim sam se razočarao bio je nedostatak radija i LED lampice na iPhoneu. Lampicu sam dobio "nazad" sa iP4, a kad "moram" slušati MP3ice, zamislim scenu u kojoj davim Jobsa jer mi je "ukrao" radio.

Što nas dovodi do nečega što bih rado dodao na popis Appleovih spornih odluka! Nedostatak FM radija na iPhoneu. Utoliko više što uredno živi na iPodu. Mrmlj.
29.01.2011 | 18:49
Sank je napisao:
Dakle, možemo mi ovdje diskutirati o tome kako je iPhone poluproizvod, kako je iPad bezveze jer nema USB priključka i kamere, a MAC-ovi preskupi, kako je MAC App Store velika zavjera, a iTunes Store diskriminirajući i rasistički, pa ipak je Apple danas jedna od najjačih IT firmi u svijetu sa milijunima prodanih iPhonea, iPada i Macova i sa preko 10 milijardi skinutih aplikacija. Brojke govore same za sebe!

Ja sam se nakon prelaska prvo na iPhone, zatim na iPad i na kraju na MACa preporodio. Donijeli su mi više zadovoljstva nego bilo koji uređaji do sada i zato sam im spreman oprostiti nedostatke, ako se prazan prostor u prstenu ili u čaši može uopće tako nazvati.

Apsolutno se slažem, 100%, ali mi, bar ja, diskutiram o tome da sektaši ne prihvaćaju činjenicu da nedostatci postoje
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.01.2011 | 19:01
papittovenga je napisao:
...Ja ću iznijeti samo svoje osobno mišljenje (ono što sam primjetio kao mane kod Applea od kada se služim njihovim proizvodima):

Svi mobilni telefoni do izlaska Androida su poluproizvodi

Čisto subjetivan stav. Meni je Magic Mouse fantastičan, najljepši napravljen do sada i ima najbolji način skrolanja, ali to je sad moj subjetivan stav i svejedno trenutno koristim Logitech MX1000, najviše zbog navike

Auuuu, opet subjetivan doživljaj. Ne bi vjerovao koliko sam ja u rukama imao proizvoda loše napravljenih barem kad je plastika u pitanju, a čak i nisu bili Appleovi proizvodi.

4) nemam pojma, samo ovog sam se sad sjetio

Pa eto zar je moguće da se ne sjećaš onog promašenog Newtona? (smayoo ovo je udica)

...još da se vratim na iPhone....

Iskreno, imao sam prije dobre mobitele, Sony Ericsson, Nokia, Motorola.. ne sjećam se da sam ikada uoće upalio taj bluetooth na njima. Više ga koristim sada na iPhoneu ovako zaključanog nego onda kad je mogao sve, a najviše u autu za handsfree.

Pa iPhone ima dva profila, jedan sa zvonom i drugi samo sa vibracijom bez zvona, i što je super na dohvat su prsta kao prekidač, a ne skriveni negdje u nekakvom izborniku. A ako si mislio na promjenu izgleda, a što se tu zapravo ima mijenjat osim pozadinske slike?

Ako se ne varam, kontakti se mogu sinkronizirati i preko Yahoo ili Google što je naravno besplatno i ide bez žice (nije ograničeno samo na Apple). Većina multimedije (video, audio i fotografije) se mogu dijeliti preko WiFi-ja zahvaljujući mnogim aplikacijama ( sa PCa, MACa i NASa). Dokumenti razni mogu se dijeliti preko npr. DropBoxa opet naravno bez žice (svaki uređaj koji ga podržava), knjige se u Stanzau mogu prebacivat sa računala (PC i MAC i Linux) iz Calibre opet bez žice. Eto, vidiš da nisi osuđen na MobileMe, ali ako hoćeš jednostavnost i univerzalnost onda je uredu da to platiš.
29.01.2011 | 19:18
@papittovenga - kvaka je što većinom to nisu "nedostaci", nego potrebni kompromisi koji su, prije nego li su učinjeni, jako dobro odvagani. I takvih primjera kod Applea ima stotine. Njihova lista prioriteta ili "trijaža" je fantastična i na tome im se posebno divim. Oni "bez sluha" kako jedan takav sustav funkcionira to pak vide kao grozne nedostatke - sjetimo se samo gluposti oko "iPhone nema MMS, jao-jao!", a onda kada su našli vremena to dodati, više nitko o tome ne priča, a malo tko ga uopće i koristi pored slanja fotki mailom.

Onih negativnih naravno ima, ali jako malo spram onih dobrih. Resursi kojima Apple raspolaže nisu beskonačni iako se to mnogima tako čini. Površni promatrači će reći: "Ali oni imaju novca na vagone, mogu štogod...". Malo sutra! Da je stvar u lovi, Microsoft bi odavno napravio sve što i oni - koji su donedavno bili xy manja kompanija od velikog MS-a. Stvar je u kvalitetnoj jezgri tima i koordinaciji tih ljudi. Jobs je rekao da je naučio da ne može raditi s više od 100 ljudi, da je to njegova gornja granica. I iako Apple sada broji oko 50,000 zaposlenih, sve što je zaista bitno radi tih 100 ljudi. I ako za nešto treba 110 ljudi, to samo znači da će 10 od onih 100 svoj redovni posao staviti sa strane dok ne naprave ono što je prioritet u tom trenu. To je npr. bio slučaj sa Snow Leopardom kada je čekao radi iOS-a. Jer sve su to isti ljudi.

Tajna je u tome da se ne troši vrijeme na vrlo dobre ili odlične proizvode. Ne troše ga niti na izvrsne. Oni idu raditi samo one projekte i realizirati samo one ideje u koje vjeruju da su apsolutno najbolje. Umjetnost je što izbaciti, a da proizvod i dalje radi ono što je zaista bitno. Lista onoga što oni interno odbiju, bila bi za neku drugu kompaniju "odličan i uspješan proizvod", ali oni ne mogu raditi sve, ne mogu se pretvoriti u Sony koji ima milijun proizvoda, moraju zadržati fokus.

A po pitanju naših oklada OS X 7, 8, 9, iOS ovaj ili onaj - mislim da će sve to na kraju završiti u cloudu i računala u današnjoj formi će postati sve manje bitna.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
29.01.2011 | 19:37
papittovenga je napisao:
Sank je napisao:
Dakle, možemo mi ovdje diskutirati o tome kako je iPhone poluproizvod, kako je iPad bezveze jer nema USB priključka i kamere, a MAC-ovi preskupi, kako jeJa sam se nakon prelaska prvo na iPhone, zatim na iPad i na kraju na MACa preporodio. Donijeli su mi više zadovoljstva nego bilo koji uređaji do sada i zato sam im spreman oprostiti nedostatke, ako se prazan prostor u prstenu ili u čaši može uopće tako nazvati.

Apsolutno se slažem, 100%, ali mi, bar ja, diskutiram o tome da sektaši ne prihvaćaju činjenicu da nedostatci postoje

Ma naravno da imaju nedostatke, samo to zapravo ne ovisi o samim uređajima nego o nama i što bi mi zapravo htjeli od njih. Eto, Djipiju nedostaje FM radio u iPhoneu 4, tebi nedostaju profili, meni nedostaje mali ventilator da me hladi dok surfam na plaži itd. itd. Dakle, savršeni uređaj bi trebao imati oko 6 i pol milijardi opcija, za svaku dušu po nešto, pa bi onda možda bio skoro savršen.

Zašto skoro savršen? Pa, jer osim što ne bi stao u džep, zapravo u cijelu sobu, trebalo bi mu dva dana da se starta jer mora inicijalizirati sve te opcije, onda bi mu trebalo još jedno tjedan dana dok skine sve update za ispravak malog milijona bugova za sve te opcije i kad bi konačno bio spreman za upotrebu onda bi se korisnik divio svim tim opcijama da ne bi znao koju prvu probat i tako dok bi on razmišljao ovaj bi se opet restartao javljajući da su izašli novi update itd.

Onda se pojavio Steve i rekao, ova čaša je prepuna, hajdemo većinu opcija pretvoriti u ništavilo, znate ono korisno ništavilo koje zapravo čašu čine korisnom i tako je Apple polako skidao većinu tih opcija dok nije došao do iPhonea sa samo par dugmadi i jednostavnim multitouch sučeljem. Isto su napravili za iPad. USB komplicira uređaj jer se na USB može svašta ukopčavati. Kako napraviti da iPad prepozna sve te milijune uređaja? Znači moramo omogućiti uglavnom tehnički nepotkovanim korisnicima da instaliravaju razne drajvere u sistem. To će sigurno dovesti do nezadovoljstva jer ne možemo kontrolirati kvalitetu svih tih drajvera pa će iPad biti nestabilan i stalno će se rušiti. Ok, jednostavno izbacimo USB, a razmjenu datoteka neka rade preko kabela, WiFija etc. I tako se USB na iPadu pretvorio u zapravo korisno ništavilo Takvih primjera na Apple proizvodima ima napretek pa da zaključimo:

Većina nedostataka na Apple proizvodima su korisno ništavilo, a tek tu i tamo možda neki stvarno nedostaju samo zato jer ih potrebuje većina korisnika. Tako npr, nedostatak kamere na iPadu je bio korisno ništavilo dok većina korisnika to nije zaželila, pa će iPad 2 to vjerojatno dobiti.

Dosta se korisnika tužilo da im se kvari Home tipka pa je moguće da se u slijedećim verzijama iPhonea 5 i iPada 2 pretvori u korisno ništavilo, tj. zamjene ga multitouch geste. Ako se to ipak ne dogodi, onda to samo znači da majstor Steve nije posve zadovoljan rješenjem
29.01.2011 | 19:45
smayoo je napisao:

Neka ti bude.

A špreha da je to tako napravljeno iz razloga sprječavanja "anarhije" je fakat...

Pa čuj, kad jednom omoguće BT, i kad krenu sheranja mjuze, filmova, aplikacija?

Syncam ih svaki dan, od jeseni 2007 kad sam kupio svog prvog Maca. Syncam kontakte, rokovnik, to-dos, notes. Preko bluetootha. I radi savršeno. S vremena na vrijeme činio sam isto i s raznim drugim Samsunzima, LGjevima, itd.Ne syncam aplikacije (kako se uopće "syncaju" aplikacije?), niti fotke, a ponajmanje muziku. Smartphone mi ne služi za muziku, ni za igranje, ni za gledanje televizije, ni za pečenje bureka...

E vidiš. Meni se sve ovo što ti spominješ synca automatski, u pozadini. Kad sam u drugoj državi, dosta je da na tren dodjem blizu nekog free wifi hotspota i već sam updejtan sa računalom na poslu i doma. Ne razmišljam o tome što tebe muči, jer doista nemam potrebu. BT je u ovakvim okolnostima meni više gutač baterije nego korisna stvar.

Eh da, meni moj smartphone služi i za igranje, i za čitanje, i za gledanje TVa, i kao džepni album sa fotografijama, i za slušanje mjuze - kad nemam iPod ili nešto pri ruci, itd. Baš ta svestranost me i privukla, nisam više ograničen kao prije. Dok si ti po meni, zapeo u onim vremenima, kada je BT syncing doista bio zakon (znam, jer sam i ja kupovao samo isključivo mobitele sa BT, baš zbog toga).
29.01.2011 | 19:49
Djipi je napisao:
Što nas dovodi do nečega što bih rado dodao na popis Appleovih spornih odluka! Nedostatak FM radija na iPhoneu. Utoliko više što uredno živi na iPodu. Mrmlj.

Znam da troši data paket, no softverske varijante nisi razmatrao?
Ima ih, s našim stanicama i jako dobro delaju...
29.01.2011 | 19:56
dpasaric je napisao:
sjetimo se samo gluposti oko "iPhone nema MMS, jao-jao!", a onda kada su našli vremena to dodati, više nitko o tome ne priča, a malo tko ga uopće i koristi pored slanja fotki mailom.

I onda da se nadodam - Apple je iskoristio MMS kao platformu za grupni chat - pošalješ SMS poruku nekolicini svojih prijatelja, iPhone to formatira kao MMS (umjesto 5-6 SMS poruka platiš jednu MMS), no važnije - kada ti netko od njih odgovori natrag - svi primatelji tvojeg izvornog SMS/MMSa dobivaju isti odgovor. Izvrsna stvar, no iz nekog razloga T-mobile i VIP to nisu implementirali kod nas, vjerojatno jer je u Lijepoj našoj MMS još skup kao vrag. I što se sad dešava, frendica mi veli, poslala sam istu poruku grupi frendica, 4 su me nazvale i požalile se da ne vide poruku jer im mobitel ne čita MMSove...
29.01.2011 | 20:45
Dakle, savršeni uređaj bi trebao imati oko 6 i pol milijardi opcija, za svaku dušu po nešto, pa bi onda možda bio skoro savršen.

I eto nas na nemogućoj misiji - ne zato jer je nemoguće napraviti uređaj koji ima SVE. Moguće je, to je lakši dio. Teži dio je napraviti uređaj koji NEMA ono što pojedini korisnik NE želi.

Ja NE želim da moj smartphone ima ventilator za plažu. Ni pećnicu za burek. U teoriji želim samo 5 opcija koje MENI trebaju. Jer u praksi čak i da ventilator i pećnica teže nula dodatnih grama obično povlače za sobom nekakav kompromis tipa "ali troše malo više baterije". Umetnite kompromis po želji.

Netko bi mogao reći da "sve" ne može biti problem, pogotovo kad se do "svega" dolazi kroz dovoljno elegantan GUI koji može sakriti nebitno. Da, može. Ali kad moj smartphone ima samo 5 opcija koje mi trebaju, samo 5 stvari može poći po zlu i međusobno si raditi probleme. Ako ima N opcija, N opcija, u svim mogućim kombinacijama ne samo da može poći po zlu nego i polazi. Pa će grijač pećnice za burek, na plaži, zbog upaljenog ventilatora utjecati na antenu, a "pametan" telefon više neće moći obaviti najobičniji poziv. Možda i bolje - da ne pričamo s ustima punim bureka.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO