Lion izlazi danas!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Lion izlazi danas!

21.07.2011 | 16:00
Pozz again,

nije mi dao ponovno skinuti na iMac-u na kojeg sam ga odmah instalirao ali ga daje na MBP pa cu na nj. napraviti back up. Hvala za odgovore.
21.07.2011 | 18:11
radar kaže:
Pozz again,

nije mi dao ponovno skinuti na iMac-u na kojeg sam ga odmah instalirao ali ga daje na MBP pa cu na nj. napraviti back up. Hvala za odgovore.

Napravi ovako onda, skini ga preko appstore-a i onda odi u Applications i desni klik na file - Show Package Contents, pa najdi folder SharedSupport , iz njega izvuci sljedeći fajl InstallESD.dmg i kopiraj ga nekam drugdje, to ti je install lion-a, njega možeš spržiti na cd i napraviti clean instalaciju ili upgredjat već postojeću
21.07.2011 | 18:32
Sve napravljeno kako je opisano vec dolje nize; nakon skidanja file-a sam "cancelirao" instalaciju, kopirao sam iz applications foldera install Mac Os X LIon file, ekstraktirao ga te iz "sharedsupport" foldera kopirao na desktop installESD.dmg, u disk utilityju za "burn" odabrao taj file sa desktopa i lion instalacijski dvd je gotov,

pozdrav svima i hvala za savjete
21.07.2011 | 20:21
Prestao mi je raditi Vodafone Mobile Broadbend zadnja verzija 4.05.07. za pristup internetu preko USB stika. Instalirao sam launch2net Premium,( taj se treba platiti) i sad mi na Lionu bežićno spajanje na internet štima. Eto to su moja prva iskustva, ne šljakaju stari programi za power PC, poput Claris Worka i sličnih. Lijepi pozdrav
21.07.2011 | 20:31
onio kaže:
jel netko dobio kod sa uptodate programa?

Ja još nisam... Poslao sam jučer podatke i skenirani račun na: www.apple.com/hr/macosx/uptodate/ ali još uvijek ništa...
21.07.2011 | 20:38
Hja... Živio sam skoro 10 godina s Windowsima XP i uspješno eskivirao Vistu. Isto tako ću učiniti i sa Snow Leopardom, odnosno Lionom.
21.07.2011 | 20:41
Instalirao i - deinstalirao! Tj. vratio sam se na SL.

Safari se diže munjevito, no stalno se smrzava. Nisam mogao normalno raditi. Scroling web stranice trza i na Safariju i na Chromeu.

1 Password se čudno ponaša u Safariju, ne pamti password onoliko vremena koliko je podešeno, smrzava se zajedno sa Safarijem.

Launhcpad - nepotrebno
Mission control - nepotrebno

Numbers - odbija upisivanje teksta u već upisana polja, nije radila desna tipka miša (nije se mogao dobiti izbornik), nakon određenog vremena uopće ne reagira ni na miša ni na tipkovnicu

Address Book - smiješan

Mail - to je jedino što mi se svidjelo (no još ne radi Mail Tags što nema veze sa Appleom).

Sav rad u Lionu bio je nekako trzav (pustio sam da Spotlight sve indeksira, to nije bio razlog).

Ovo su kratki i osobni dojmovi.

BTW iMac 24'', 2009., 4 Gb rama, upgrade na SL (nije bio clean install), sve sam aplikacije prije instalacije Liona upgradeao na zadnje inačice te sam napravio i update nakon instalacije Liona
21.07.2011 | 22:18
Koliko sam probao, za sada je brži, Mail mi je bolji, Vodafone ni meni ne radi, sve drugo za kućne potrebe, šta sam isprobao do sada, radi. Adress Book mi odgovara, za Launchpad i Mission Control se slažem jer ne vidim neke potrebe. Još malo ću ga koristiti pa ako se nađemo , ostavim ga, a ako ne lako se vratit.
21.07.2011 | 22:41
evo odgovora za sve one koji su u poziciji kao i ja:

When you submit a claim for the upgrade of OS X Lion Up-to-date version, it takes Apple 3-5 business days to look over your claim and make sure that all your information is correct.

When this process is done, you will receive 2 emails. One email will include the redemption code, and the other email will include the password.

All in all, it could take 3-5 days before you receive these two emails.
22.07.2011 | 01:14
kao što je netko rekao..Perian, pa onda ona nakarada od addressbook-a, a launchpad i Mission control..uzas. da ne moram toliki backup raditi vratio bi se nazad na SL...

rekao sam da cu mu dati priliku do 10.7.2.......ako nešto ne naprave po tome, da naprave u Addresboku "classic mode" kao i u mailu, odo ja nazad.

Opet ću se morati složiti s smayoom

smayooo, zli brate blizanče
22.07.2011 | 03:04
Konacno su se i securityem ozbiljnije pozabavili

www.theregister.co.uk/2011/07/21/mac_os_x_lion_security/

Inace, digo, sve proslo OK, ima vec dosta Lion kompatibilnog softvera, Blackmagic kartica radi sa danas izaslim 8.2 driverima, EyeTV i Terratec USB radi, Sil3124 eSATA kontroler radi sa starim driverima, ali Adobe CS5.5 paket ima ozbiljnih problema (Premiere i Encore se ruse, Afteri jos kako-tako), no barem su dokumentirali. Samo mi nije jasno kaj su radili sve ove mjesece dok je developer preview bio dostupan
22.07.2011 | 03:34
Ja sam poprilično zadovoljan za sada i nemam nikakvih zamjerki. Sve su animacije brze i fluidne na tri godine starom iMacu. Na geste se polako privikavam i novo natural skrolanje mi se dosta sviđa. Isplatila se kupnja Magic Trackpada. Svakako preporučujem upgrade.
22.07.2011 | 10:37
danijelr15 kaže:
Isplatila se kupnja Magic Trackpada.

Sad je odlično radit sa Magic Trackpadom, na SL sam ga jako malo koristio ali sad na Lionu ga koristim cijelo vrijeme! Čak razmišljam da se riješim Magic Mouse-a!

Da odmah pitam one koji su stavili Liona, jel vam radi FaceTime? Ja se nemogu logirati sa postojećim Apple ID niti napraviti novi account...čitam na apple forumu da puno korisnika ima taj problem, javlja "The server encountered an error processing registration." Nije mi FaceTime bitan ali samo želim isprobati kako radi.
22.07.2011 | 10:49
Ja sam se uspješno ulogirao sa svojim ID-om u Facetime. Nisam još probao ali ću uskoro.
Da se kratko nadovežem na prijašnju poruku u vezi iSynca... mislim da je prilično jasno s obzirom na to i na Airdrop da uskoro možemo očekivati da će potpuno izbaciti Bluetooth jer ga niti jedan *Apple* uređaj ne koristi za povezivanje.
Inače primjetio sam da se WiFi više ne zove Airport nego WiFi.
22.07.2011 | 11:17
Riba kaže:

Inače primjetio sam da se WiFi više ne zove Airport nego WiFi.

TO je politički korektno
22.07.2011 | 12:11
Evo malo:

http://techcrunch.com/2011/07/21/os-x-lion-new-features/

Osobno nemam nikakvih zamjerki za sad. Sve uredno radi ...
22.07.2011 | 13:27
@ Big Papi, dobro je to znati. Vjerovatno je zato nekima bilo problema sa Lionom.
Mene muči Printer tj. skener koji ne radi sa Lionom. To je inače problem sa Lexmarkom All in one. Interesantno da na čistoj instalaciji OSa radi, dok na upgrade neće.
22.07.2011 | 13:40
Riba kaže:potpuno izbaciti Bluetooth jer ga niti jedan *Apple* uređaj ne koristi za povezivanje.
Ne koristi li Apple periferija Bluetooth?
22.07.2011 | 15:04
Imap pravo, to sam potpuno smetnuo s uma jer uopće ne doživljavam bežične tipkovnice i miševe...
22.07.2011 | 16:35
Ja ga koristim već skoro 20 dana na tri različita stroja. Niti jedan crash ili problem, sasvim uredan uptime.

Sve u svemu ok je, ali niš posebno i neke dobre stvari su uništili. Za sada ništa bitno ne propuštaju oni koji ostanu na Snow Leopardu. Nove funkcije su posebno fora ako imaš i voliš koristiti trackpad, ali mene s mišem to ne zanima previše.

Adobe radi sasvim normalno, nisam imao probleme.

Složio bih se da je AddressBook sada izgubio onu upotrebljivost, ali je kao šminka. Smeta me, ali ne toliko da bih koristio stari - koji BTW ne radi više na Lionu, probao sam! Novi Mail je fora iako sam se osjećao jako-jako čudno na početku.

Ima i dobrih stvari, nije da nema, ali ništa revolucionarno.

@Smayoo nema nikakvih restrikcija, tebe pere ta paranoja od Mac App Storea, a potpuno bez razloga, ti bi komotno mogao na Snow, čak sam probao hoće li njurgati ako se napravi ilegalna instalacija s torrenta i ništa - sve radi pic pic i bez kontrole, dakle nije im u interesu igrati nekakvu represiju.

Meni je najveći nedostatak što su ubili Rosettu, tako da PowerPC kod više ne radi. Izgubio sam tako oko 80 aplikacija koje sam još povremeno koristio. Ah, valjda je to cijena napretka.
  • User
  • Posjetitelj
22.07.2011 | 21:11
Ja sam jako zadovoljan Lionom. Na iMacu (21.5-inch, Mid 2010) sam primijetio određena ubrzanja, a MacBook2,1 je doslovno poletio s njime u odnosu na SL. Brži login, safari munjevit i sl.

Neke sitnice su mi bile iritantne poput invertiranog scrolla s običnim mišem i prevelikog fonta sidebara, ali sve se dalo podesit pa je sad OK. Kao što je Davor rekao, nije ništa revolucionarno, ali imho isplati se svake kune.

E i napokon terminal može u full screen. Da, znam da se to odavno moglo s iTermom al nekako preferiram ovaj OS X-ov svejedno.

9/10
22.07.2011 | 21:25
User kaže:

E i napokon terminal može u full screen. Da, znam da se to odavno moglo s iTermom al nekako preferiram ovaj OS X-ov svejedno.

9/10

Ne kuzim to sa terminalom? Meni na SLu uredno ide u full screen... Da ne radim sad screenshot 27" crnila... zapravo zasto ne.

4.png

dl.dropbox.com/u/21796902/Screenshots/4.png
22.07.2011 | 22:07
dpasaric kaže:
Složio bih se da je AddressBook sada izgubio onu upotrebljivost, ali je kao šminka. Smeta me, ali ne toliko da bih koristio stari - koji BTW ne radi više na Lionu, probao sam! Novi Mail je fora iako sam se osjećao jako-jako čudno na početku.

Aj pliz malo detaljnije - kakve su to radikalne promjene s Addressbookom i Mailom. To su mi dvije najviše korištene aplikacije, uz njih iCal i iSync. Tek onda NeoOffice, Keynote, CAD-ovi razni...

@Smayoo nema nikakvih restrikcija, tebe pere ta paranoja od Mac App Storea, a potpuno bez razloga, ti bi komotno mogao na Snow, čak sam probao hoće li njurgati ako se napravi ilegalna instalacija s torrenta i ništa - sve radi pic pic i bez kontrole, dakle nije im u interesu igrati nekakvu represiju.

Neka, neka. Pričekat ću ja još "period inkubacije". Recimo, do kraja godine, ili malo dulje možda. Ako dotle ne ispliva nikakva slična pi*darija od Applea, onda ću ozbiljno razmisliti da razmotrim eventualnu mogućnost da tokom idućih 6 mjeseci updateam na 10.6.7.

A tek nakon toga ću razmišljati o kupnji Liona.

Trenutno mi je megabed što nisam kupio novi MBP prije nego su krenuli s Lionom. Sad novi modeli koji će izlaziti više neće biti podržani u Snowu. Trebao bi sad brže-bolje kupovati neki koji se još prodaje sa Snowom, a ne volim kupovati na brzinu. Mislim da ću ipak ići na kupnju polovnog, ili ću nabosti neki surplus na E-bayu.
22.07.2011 | 23:10
Jel netko probao Liona na malo starijim strojevima?
Imam Intelov 20" iMac 2.16ghz (5.1) sa 3gb rama i nisam opce pametan da li da radim update?
23.07.2011 | 00:35
smayoo kaže:
[quote]
Trenutno mi je megabed što nisam kupio novi MBP prije nego su krenuli s Lionom. Sad novi modeli koji će izlaziti više neće biti podržani u Snowu. Trebao bi sad brže-bolje kupovati neki koji se još prodaje sa Snowom, a ne volim kupovati na brzinu. Mislim da ću ipak ići na kupnju polovnog, ili ću nabosti neki surplus na E-bayu.[/quote

Pa nije kasno, u trgovinama su jos sa SL. Ja sam uzeo prije 3 dana MBP 15 ulazni model s mat ekranom i dobio papir za besplatan upgrade. S kojim cu pricekati da vidim kako ce se situacija razvijati. Nego, nudi mi se upgrade za pages, numbers i keynote koje sam kupio u Apstoreu. Zanima me mogu li to instalirati bez upgradea na Liona.
I ajd kad sam vec tu malo offtopic. Ovo troje sam kupio na iMacu, i sad bez problema skinuo na MBP, ali glazbu ne mogu. Pise: One computer is authorised to play content purchased with this apple ID.
I da, za sada sam prezadovoljan s MBP, nakon asusa preporodjen! A trackpad me odusevio, ni ne pomisljam na misa.
23.07.2011 | 11:28
@ VINCE , izdali su Beta verziju Vodafone Mobile Connect za Lion i meni funkcionira.
Nego, molio bih za savjet ! Na Beta verziji Liona na vanjskom disku mi je radio skener Lexmark X5470 All In One, dok sad na Upgrade na Leopartda više ne radi. Probao bih napraviti čistu instalaciju Liona, pa me zanima kako, da ne zaje... podatke. Imam Time Capsule i na Leu mi nije bio problem klonirati sistem i Back up, a ovo mi je još skliski teren. Pretpostavljam da bi skener pri čistoj instalaciji radio na Lionu, pa bih pokušao.
23.07.2011 | 15:29
neznam o kojem se scanneru radi, ali provjeri prvo u image capture dal ga vidi po defaultu. Dosta tih scannera jer od nedavno podržano u sistemu. Upali Image capture i pričkaj i prošeći malo po opcijama "Devices i shared".
23.07.2011 | 16:25
Vjerovatno nisi memorirao, već od početka imam problem sa tim Lexmarkom, ono što si preporučio već sam odavno isprobao. Na SL mi je radilo kad sam napravio čistu instalaciju. Na beti Lion isto tako. Ovako moram virtualne Windoze uključiti zbog skeniranja nekog dokumenta. Ono sam pitao za Clean instalaciju stim da vratim podatke.
Kako sam na Lionu, Izbrišem disk i ponovno napravim instalaciju na čisto, te sa Time Capsule vratim podatke. S tim da mi serijski brojevi i ključevi aplikacija budu natrag vraćeni.
23.07.2011 | 17:15
onio kaže:
evo odgovora za sve one koji su u poziciji kao i ja:

When you submit a claim for the upgrade of OS X Lion Up-to-date version, it takes Apple 3-5 business days to look over your claim and make sure that all your information is correct.

When this process is done, you will receive 2 emails. One email will include the redemption code, and the other email will include the password.

All in all, it could take 3-5 days before you receive these two emails.

Dobio password! Prvi mail sadrži pdf u kojem se nalazi reedem password, a u drugom mailu se nalazi password za zaključani pdf iz prvog maila.
23.07.2011 | 17:35
Pa, onda , sretno!
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO