Mac OS X Mountain Lion - LUDNICA! :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac OS X Mountain Lion - LUDNICA! :)

16.02.2012 | 21:57
Smet sa mojim hardwerom je sve ok.zadnja serija iMaca.ajde sto moj taj bug ima, nego sam i prijatelju prije 3 mjeseca isto uzeo imac i na njemu se isto ponasa. I na zeninom mac bookpro se isto ponasa ako ukljuci opciju da se odloguje. Samo moja zena tu opciju ne koristi pa ni nema tih problema.ja koristim i to me opasno zivcira.
16.02.2012 | 22:36
kinsif kaže:
shvacam probleme sa bugovima, i taj dio nije pohvalan i svi se nadamo da ce na tome poraditi, ali bugovi nemaju veze sa "ajpedizacijom" OS X-a.

Imaju, imaju. To je upravo ono što sam ti napisao ranije: porast kvantitete uvjetuje pad kvalitete. Očito je da te bugove uopće niti ne namjeravaju ispraviti jer već najavljuju novi major release OS-a. Dakle, taktika Parallelsa, AutoDesk-a, Adobea, Microsofta - platio si smeće, nećemo ti ga popraviti, nego plati opet za novo smeće sa popravljenim starim bugovima i ubačenim novima.

i sto to konkretno ne mozete raditi a da ste prije mogli?

Da sam prešao na Lion (što nisam), konkretno, na stroju sa 8 GB RAM ne bi mogao normalno raditi u AutoCAD-u. Što na Snowu mogu. I k tome još imati i Windowse dignute u virtuali i još par aplikacija pod windowsima.

Ne bi mogao više normalno koristiti AddressBook, koji mi je *vitalan* dio posla (1300+ kontakata).

Ne bi više (bez kemijanja) mogao syncati kontakte i kalendar sa svojim smartphoneom (koji nije iPhone), koji mi je jednako *vitalan* za posao.

Ne bi više mogao koristiti meta-tagging sustav mailova (kojim mi je označeno nekoliko *desetaka* tisuća mailova, također *vitalnih* za moj posao), jer je na Lionu Apple uveo neki svoj kvazi-tagging pa 3rd party plugin koji koristim više nije podržan. Ovo je možda samo privremen problem, ali s tendencijom da postane trajan ako će oni sad svakih 6 mjeseci objavljivati novi major release OS-a.

GPG, koji koristim za enkripciju povjerljivih mailova i datoteka također još ne radi stabilno na Lionu, a ne radi uopće s Mail.app na Lionu.

OmniPlan, koji koristim za vođenje projekata, također još ima neriješenih problema s Lionom.

Općenito, poanta je u tome da se Apple okreće od profesionalne primjene prema zajebanciji pa i developeri to, naravno, slijede. Oni koji se bave zajebancijom - hvataju zalet, a oni kojii se bave profesionalnom primjenom - lagano puštaju gas (i čekaju da vide što će dalje). A, bogami, i ja isto tako.

pitanje nije postavljeno u namjeri provokacije, stvarno me zanima gdje je taj "zid" na kojeg su naisli pro korisnici, jer nisi prvi koji se zali, ali iz moje laicke perspektive ne vidim problem, pa me stvarno zanima.

Evo. Jesam li odgovorio na tvoje pitanje?
16.02.2012 | 23:46
Meni se isto svida sto ce cesce izbacivati OS naravno pod uvijetom da to sve bude ok. A mislim da bi trebalo biti. Snow Leopard mi se cinio puno stabilnijim od Liona, ali sasvim sam zadovoljan s Lionom za ono sto meni treba. I svakih godinu dana platiti 30 dolara za OS nije tragedija uopce.
16.02.2012 | 23:46
Ovaj put u potpunosti podrzavam Smayoota kad je rekao da im je lakse izdat novi os nego krpat postojeci koji se je ipak unatoc svemu pokazao dosta bugovit, te se takodjer slazem sa cinjenicom da sa kvantitetom definitivno opada kvaliteta.
Dpasaric je takodjer gore spomenuo da pozdravlja novotarije dok god ne unistavaju temelje, i sa tim se slazem al definitivno ne zelim kopiju ipada kad otvorim svoj MacBook.
16.02.2012 | 23:47
@smayoo
jesi! zahvaljujem.

ali dobar dio problema koje si izbjegao imaju veze sa aplikacijama koje nisu prilagodjene lionu. devovi imaju skoro pola godine vremena od prve bete do konacnog proizvoda, tako da dio odgovornosti trebas pronaci i u njima.

moram se dotaknuti i odnosta kvaliteta/kvantiteta. kada je hardver u pitanju, to je najcesce pravilo, ali kad razvijes OS, moze ga koristiti 10 a moze ga koristiti i nekoliko milijuna ljudi. tu mi je odnost kvantitete i kvalitete malo tanji. prije bi bugove pripisao slabijem angazmanu jer je fokus tvrtke bio na drugim projektima. nadam se da ce se taj dio promijeniti.

i necemo nikada gledati ipad kada otvorimo mac jer ce apple imati dva ista proizvoda i jedan od njih dvoje ce morat umrijeti. siguran sam da ni jedan nece dozivjeti tu zlu kob u narednim godinama.
17.02.2012 | 00:03
ko ima AppleTv2,a nece da ceka Planinskog Lava i AirPlay Mirroring...:a moze sebi da priusti kupovinu programa...evo neceg zanimljivog...
AirParrot
airparrot.com/
17.02.2012 | 00:03
Tetanus, i ja mislim da su izbacili novi lion jer se na ovaj zalilo puno korisnika. A tvrdim da je ovo trebao biti update ,ali kontaju uzmimo od levata jos po 30€.( i sam sam levat)Samo mi nikad nece biti jasno zasto nisu radili na tome da icloud radi na SL. Zar je totoliko komplikovano.
17.02.2012 | 00:05
kinsif kaže:
@smayoo
jesi! zahvaljujem.

Kažeš da jesam. A zašto onda nisi pročitao taj odgovor?

ali dobar dio problema koje si izbjegao imaju veze sa aplikacijama koje nisu prilagodjene lionu. devovi imaju skoro pola godine vremena od prve bete do konacnog proizvoda, tako da dio odgovornosti trebas pronaci i u njima.

Kako rekoh (a što nisi pročitao, valjda): Kako se Apple od profesionalnih korisnika okreće tržištu zajebancije, tako se developeri koji se bave ozbiljnim stvarima sve teže pronalaze na toj platformi.

"Dobar dio" je polovica (3 problema od 6 koje sam nabrojao). Pri čemu su prva tri (oni koji su samo do Applea) puno, puno teži. Probleme s GPG i Mailom bi vjerojatno riješio prijelazom na neki drugi mail client koji bi sve prihvatio i odradio kako treba (isto kao i problem s OmniPlanom) da nema problema koje stvara sam OS.

Ovako - jednostavno ne vidim smisao u tome da platim $30 da bi onda dobio masu glavobolja koje moram rješavati (i to nekakvim kemijanjem) umjesto da se bavim svojim poslom. To sam imao kad sam bio na Windowsima. Samo što je bilo puno jeftinije.

moram se dotaknuti i odnosta kvaliteta/kvantiteta. kada je hardver u pitanju, to je najcesce pravilo, ali kad razvijes OS, moze ga koristiti 10 a moze ga koristiti i nekoliko milijuna ljudi. tu mi je odnost kvantitete i kvalitete malo tanji. prije bi bugove pripisao slabijem angazmanu jer je fokus tvrtke bio na drugim projektima. nadam se da ce se taj dio promijeniti.

Nije fokus tvrtke na drugim projektima, nego na drugoj klijenteli. Baza njihovih kupaca/korisnika stubokom se mijenja. Umjesto njurgavih zahtjevnih cjepidlaka koji žive od svojih Macova i spremni su ih platiti cijelo bogatstvo, sad najedamput imaju stotine milijuna balavaca koji se zadovoljavaju trivijalnostima, ali im je bitno da sve to bude što jeftinije. I onda - u OS-u prolaze svi oni bugovi koje ta balavurdija ne percipira (jer ne koriste svoje strojeve na način da dolaze do izražaja).

i necemo nikada gledati ipad kada otvorimo mac jer ce apple imati dva ista proizvoda i jedan od njih dvoje ce morat umrijeti. siguran sam da ni jedan nece dozivjeti tu zlu kob u narednim godinama.

Vjerujem da znaš dosta o satovima, ali očito ne baš previše o marketingu.
17.02.2012 | 00:14
scarface32 kaže:
A tvrdim da je ovo trebao biti update ,ali kontaju uzmimo od levata jos po 30€.( i sam sam levat)Samo mi nikad nece biti jasno zasto nisu radili na tome da icloud radi na SL. Zar je totoliko komplikovano.

Naravno da je trebao bit update, i isto tako je icloud trebao radit na SL, al kao sta si i sam rekao, cijela se prica ocigledno vrti oko 30€. Budimo u najmanju ruku sretni sta nisu kao microsoft jer bi nas onda "update" kostao 300€
17.02.2012 | 00:34
tetanus upgrade sa windows viste na 7-cu je 65€ i sedmica je izasla 2,5 godine iza viste. znaci upgrade kosta oko 26 €. ovi svake godine novi sistem po 30€ pa ti skontaj ko je skuplji.
17.02.2012 | 01:29
Rijec update sam stavio pod navodnike jer sam pod tim mislio na kupnju novih windowsa, a ako me sijecanje dobro sluzi najosnovnija verzija viste ili sedmice je bila oko 2000 kn pa na gore.
Ruku na srce, nikad u zivotu nisam imao legalnu verziju windowsa pa nisam uopce znao da se je mogao kupit upgrade na novu verziju (mada mi to sad zvuci vrlo logicno). Tako da ono sto pokusavam rec je da novi osx kosta 30 a windows 300€. Uglavnom kako bilo da bilo, lijepo si rekao da nas prave levatima i to je cinjenica
17.02.2012 | 02:41
smayoo kaže:
Nije fokus tvrtke na drugim projektima, nego na drugoj klijenteli. Baza njihovih kupaca/korisnika stubokom se mijenja. Umjesto njurgavih zahtjevnih cjepidlaka koji žive od svojih Macova i spremni su ih platiti cijelo bogatstvo, sad najedamput imaju stotine milijuna balavaca koji se zadovoljavaju trivijalnostima, ali im je bitno da sve to bude što jeftinije. I onda - u OS-u prolaze svi oni bugovi koje ta balavurdija ne percipira (jer ne koriste svoje strojeve na način da dolaze do izražaja).

nema ti kraja

jel onda obim nove ciljane skupine kriv za pad kvalitete OS-a ili su to karakteristike te (ne zahtjevne) skupine? po tvom pisanju (valjda ga dobro citam ) ispada da je ovo drugo, i to mi ima smisla. ali ne mogu bas direktno povezati kolicinu korisnika sa padom kvalitete OS-a.
da nije bilo popularizacije maca, ne bi vrtio autocad ni na SL-u, jer ga jednostavno ne bi bilo. i nije tako trivijalno!

a njurgavi ozbiljni developeri koji cekaju kuda ce apple krenuti da bi se odlucili na update svojih aplikacija (koje su mozda i prodali) su neozbiljni ili lijeni.

u teoriji, da nema bugova tipa adresar, ram, smb, dali bi te smetala "ajpedizacija" OS X-a? launchpad, aplikacija notes, ili reminders?

i da, kad mi neko pojede pola pizze ja mu kazem "uzeo si mi dobar dio"!
17.02.2012 | 09:25
Meni se sviđa što će češće izbacivati OS naravno pod uvjetom da to sve bude ok. A mislim da bi trebalo biti. Snow Leopard mi se činio puno stabilnijim od Liona, ali sasvim sam zadovoljan s Lionom za ono što meni treba. I svakih godinu dana platiti 30 dolara za OS nije tragedija uopće, jer šta bi trebali reći oni koji koriste WIN, koji košta kada se kupuje 200-300 eura..
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
17.02.2012 | 10:13
tetanus kaže:
Rijec update sam stavio pod navodnike jer sam pod tim mislio na kupnju novih windowsa, a ako me sijecanje dobro sluzi najosnovnija verzija viste ili sedmice je bila oko 2000 kn pa na gore.
Ruku na srce, nikad u zivotu nisam imao legalnu verziju windowsa pa nisam uopce znao da se je mogao kupit upgrade na novu verziju (mada mi to sad zvuci vrlo logicno). Tako da ono sto pokusavam rec je da novi osx kosta 30 a windows 300€. Uglavnom kako bilo da bilo, lijepo si rekao da nas prave levatima i to je cinjenica

Ruku na srce...10.8 nema teorije da platim (ako mi uopće bude trebao), a znam da ću ga skinuti bez beda, komplet sa iWorkom, iĐiđama, i ostalim glupostima koje naplaćuju, tako da....zero from me ubuduće...
17.02.2012 | 10:14
Tony , nije tragedija ako ce raditi kako treba. Da se ne ponavljam lionom uopste nisam zadovoljan.SL je radio ko doxa. Samo se bojim da ce svaki os imati sve vise bugova i opetcekaj na neke update ne bi li ih rijesili, i na kraju se ispostavi da ih ne mogu ili ne zele rijesiti. ja imam dva problema, srecom sa wifi nemam,ali mnogi ga jos uvijek imaju. I naravno da ne uslovljavaju kupnju osx-a s nekom stvari koja ce samo raditi na tom osx-u.Kao sa icloudom. Sti znaci ko ima starijeg mac-a mora kupiti novi imac da bi imao iclod, a ko ima relativno nov, mora kupiti novi osx da bi mogao icloud koristiti.To se posebno odnosi na vlasnike iphonea i ipada.
17.02.2012 | 10:22
@scarface32 - znaš kako se kaže sve to vuče jedno za drugim. Oni pretpostavljaju, ako imaš novaca da uzmeš Mac-a da ćeš imati i tih cca.30$ za software.
17.02.2012 | 10:23
Jučer sam naletio na jedan zanimljiv podatak.
Apple je u 2011. godini prodao iOS uređaja koliko je od svog osnivanja do danas prodao Mac računala.

Računica je jasna, a oni koji istinski žele promjeniti svijet IT-a su progutani ili zbog brzine vremena u kojem živimo ili novcem mega korporacija.
@smayoo je na žalost u većini toga u pravu i to jednostavno tako ide u svijetu kapitala.

BTW, jeste li primjetili kako se novi OS više ne zove Mac OS X, već samo OS X?

P.S. ne mislim da je sve to loše, ali da se Apple mijenja najradikalnije u svojoj povijesti, mijenja se.
17.02.2012 | 10:49
kinsif kaže:
[quote]smayoo kaže:
jel onda obim nove ciljane skupine kriv za pad kvalitete OS-a ili su to karakteristike te (ne zahtjevne) skupine? po tvom pisanju (valjda ga dobro citam ) ispada da je ovo drugo, i to mi ima smisla. ali ne mogu bas direktno povezati kolicinu korisnika sa padom kvalitete OS-a.

Jbg, ne mogu ti sad ovdje ab ovo objašnjavati načela marketinga i opće odnose marketinga, prodaje i proizvodnje. Ako ne znaš o tome čak niti toliko da shvatiš suštinski različite temelje masovnog cosumer elektroničkog proizvoda od niche profesionalnog elektroničkog proizvoda - jbg, ne možeš kompetentno voditi ovu diskusiju.

Preporučam ti neku uobičajenu literaturu na tu temu. Npr. Kotlera.

da nije bilo popularizacije maca, ne bi vrtio autocad ni na SL-u, jer ga jednostavno ne bi bilo. i nije tako trivijalno!

Lupetaš. Autodeskova klijentela su projektanti i arhitekti, a ne klinci koji igraju Angry Birds na iPhoneu. I, BTW, AutoCAD je postojao na Macu *prije* nego na PC-u, pa je dugo vremena postojao za obje platforme, pa je AutoDesk negdje 1999. napustio Mac (u vrijeme nakon što je Apple bio na dnu dna) da bi se prije 2 godine vratio.

A vratili su se jer su shvatili da gube dio tržišta jer značajan dio njihovih konkurenata nudi svoj softver na Mac platformi.

a njurgavi ozbiljni developeri koji cekaju kuda ce apple krenuti da bi se odlucili na update svojih aplikacija (koje su mozda i prodali) su neozbiljni ili lijeni.

Ili su možda shvatili da ih Apple isisava, jer im prebrzo mijenja OS specifikacije i tjera ih na tempo koji ih iscrpljuje (jer nisu svi mastodonti kao Adobe ili AutoDesk pa da si mogu dozvoliti da skupo prodaju svoje bugove), a da bi ih nakon nekog vremena zajebo tako da istu (ili prividno istu) funkcionalnost ponudi ugrađenu u OS. A developerima - štanga.

u teoriji, da nema bugova tipa adresar, ram, smb, dali bi te smetala "ajpedizacija" OS X-a? launchpad, aplikacija notes, ili reminders?

Vidi gore, pod osnove marketinga.

Da sam poljoprivrednik ili šumar, kao sredstvo za rad bi imao John Deere traktor s kotačima promjera 2 m, od 800 konja, hidraulikom, itd. Da li bi mi smetalo da mi počnu u moj traktor ugrađivati one ciganske cofleke što vise s vrha šoferšajbe, plišanog psa što klima glavom u stražnji prozor, supersexy 5.1 surround ozvučenje, frižiderić i mali televizor? Ne. Ali oni to radi poljoprivrednika ne bi ni radili. Nego bi to počeli raditi kad bi najedamput John Deere postao popularan među bogatunskom gradskom balavurdijom i sponzorušama (kao npr. idući korak nakon SUV-ova i Hummera).

A kad bi se to desilo, *neodvojiv* dio tog procesa bi bio i taj da toj balavurdiji (koje ima bitno više nego poljoprivrednika) više nije bitno da John Deere ima besprijekornu hidrauliku i 800 konja, da može vući plug od 12 redi i da se može iskopati iz svakog blata, nego da je 5.1 surround ozvučenje još više sexy i da se coflekima koji vise sa šoferšajbe može birati boja.

i da, kad mi neko pojede pola pizze ja mu kazem "uzeo si mi dobar dio"!

Ako je to normalna pizza - da, i ja. A što ako ti pojede onu polovicu na kojoj je samo tijesto i pomidori, a ona polovica gdje je sva šunka, gljive, sir i masline - ostane tebi? Je li ti i dalje pojeo "dobar dio"?
17.02.2012 | 10:54
soffoklo, pa barem oni imaju love dovoljno. Ako im macovi donose gubitak, nek ga pokriju sa dobitkom od iphonea i ipada. mada sumnjam da je to tako, jer za svaki mac oni traze tri puta vecu cijenu nego sto je njih kostao.samo evo napravise update za liona i za njega traze pare. ok nije to nesto puno para meni ali njima se nabere.Ma svijet je otiso u kujac krasni. isto Navigon za iphone.kad je tek izasao rekli su da svaku update navigona i karti je djaba. sad odjednom update softwera je djaba a update karti moras placati. sve go lopov.Ali hajde izdrzat cemo.
  • campo
  • Posjetitelj
17.02.2012 | 12:17
Lion mi je pao više puta nego svi ostali OS ovi u 15 godina Maca, a ML će ga nadmašit. zašto ? Prava je problematika u integraciji ...sve više OS teži da se integrira (social networks, game centar, news portals,...). Današnje generacije već rastu na FB i sličnim sranjima i nesvjesno im serviraju sve podatke o sebi ...otvoren je put neviđenoj manipulaciji (političkoj, marketinškoj i svakoj drugoj,..)Obavještajne službe otvoreno priznaju da 50 % podataka crpe sa twittera i FB. Ono što mi je počelo smetati kod applea je što su oni jedni od glavnih promotora toga i iskreno neću dugo još to trpjeti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.02.2012 | 13:44
Dolaze nova vremena novi načini korištenja računala i to je to. Mi stari korisnici gunđat ćemo jedno vrijeme jer će ove promjene tražiti od nas da mijenjamo svoje navike i ustaljene načine odnosa sa našim strojevima, a prijelazni period oduvijek je bio bolan i ne bez problema.

Definitivna zamjena tipkovnice i miša sa touch panelima i prepoznavanjem govora će se prije ili kasnije dogoditi i jedini problem kod toga će biti kaskanje razvoja softwera koji bi sve to trebao raditi na neki novi jednostavniji način i naravno bez grešaka. Dakle i razvijatelji softwera će morati mijenjati svoje navike, ustaljena razmišljanja i krenuti novim putem.

Ova promjena će naravno zamagliti graničnu crtu između profi i konzumerskih uređaja, ali samo u ovom periodu promjena, a onda će se s novim iskustvima ponovo odvojiti prema potrebama. Zapravo kad bolje razmislite i danas je profi zapravo nešto što je komplicirano za običnog korisnika i što mogu koristiti samo diplomirani inženjeri

Mislim da ako neko računalo ili software mogu koristiti svi jer je pojednostavljeno to ne znači automatski da se ne može koristiti u profesionalne svrhe. Ima tu malo nekog "ja sam inženjer ega" koji jednostavno smatra ako je nešto jednostavno da ga i dijete od 3 godine može koristiti da onda nije za profesionalnu upotrebu. Ionako će i dalje najveću ulogu u stvaranju novoga imati kreativnost korisnika, a pojedostavljeno korištenje bi trebalo samo pomoći.

I tako dok se vi ovdje trsite oko toga hoće li Apple napustiti profesionalne vode, valjda ne vidite kako se profesionalci sve više koriste iPadom. Čitao sam neki dan kako će ih USAF naručit jedno 18000 za početak kako bi piloti zamjenili jedno 20kg papira s tim laganim strojem, samo Apple mora iznaći načina da piloti ne mogu instalirati i igrati igre za vrijeme dužeg leta na auto-pilotu (eto jailbreak zajednici novog izazova)

Naravno da Apple, kao uostalom i SVI drugi, ne radi sve to samo radi dobrobiti svojih korisnika, već mora tu biti i ona važna komponenta PROFITA na kojem se bazira cijela naša suvremena civilizacija.

Mislim da postoji velika razlika između znanja korištenja nekog stroja i znanja stvaranja na njemu. Pa tako mislim da ima dosta onih koji misle da su profesionalci samo zato jer znaju baratati kompliciranim strojevima i softwerom, a da zapravo nemaju kreativnosti. Naravno da će njih ovo pojednostavljivanje najviše pogoditi

Ja smatram da je jako dobro da se alati pojednostavne i da ne traže diplomu iz njihovog korištenja pa će kreativci imati više vremena da se bave kreativnošću nego učenjem kako da to budu. Za primjer iBooks Creator ili neki od profi DTP programa xPress ili nešto slično.

Zato ja ne vidim ništa loše da kupujem sa App Storea, jer je jednostavno, a plaćeni software mogu automatski instalirati i na druge strojeve. Doduše volio bih da dodaju mogućnost testiranja prije kupovine.

Ovo pojedostavljivanje drugih dijelova OSa također gledam pozitivno. U ovom prijelaznom periodu bit će muka što zbog mojih ustaljenih navika, a što zbog toga jer je to prijelazni period, kad se aplikacija već prilagođava novom načinu korištenja, a još uvijek su mi na stolu tipkovnica i miš.

Od kada sam instalirao Liona više koristim Magic touchpad nego glodavca, a uvelike koristim mogućnosti multitouch gresta i sada puno više koristim Launchpad od Spotlighta i onog nepreglednog Application izbornika. Da ner kažem kako je super prebacivati se između full screen aplikacija uz pomoć tih gesti, a i mission control je samo jednu gestu daleko.

Super jednostavnost i intuitivnost korištenja te snaga je budućnost računalstva i mislim da Apple ide u tom pravcu i daleko je ispred svoje konkurencije. Kad se još k tome doda i portabilnost onda definitivno imamo pobjedničku kombinaciju. Dakle, na kraju ostaje samo pitanje da li smo mi spremni mijenati navike i način korištenja te nove tehnologije, jer ako malo bolje pogledate unazad, primjetit ćete da većina primjedbi dolazi od potrebe da se mijenjaju navike i način rada (prvo odbacivanje floppy pogona, pa sada sve više optičkih pogona, pa mobilni uređaji bez USBa i punokrvnog bluetootha i da sad ne nabrajam dalje)
17.02.2012 | 13:56
sank , eto ja se ne mogu naviknuti na trackpad .a takvih je dosta na planeti. ako izbace glodavca onda sam ja u minusu kao i mnogi drugi.

sto se tice aplikacija ja je prije nadjem u aplikacija folderu nego preko launchpada.ja dva puta kliknem do aplikacije a ti ako ti je u trecem prozoru ipak moras vise pokreta napraviti. ja ne vidim svrhu launchpada.

Ok, idemo ka novim vremenima,ali ta nova vremena prave previse gresaka,pa su zato sad umjesto update-a liona(kojim su zasrali) nam nude neki kao novi lion za 30€. i ne mislim ja samo tako,procitao sam dosta komentara i na stranim forumima.;ljudi su iznenadjeni i vecinom razocarani.osim balavaca kojima je cool da im imac bude kao iphone.
17.02.2012 | 14:01
svaka cast sank, potpisujem 100 % , svidja mi se ono ....ing.ega
nadam se da si u dobrim odnosima s KOTLEROM.
lp
17.02.2012 | 14:10
ono što bude pasalo ljudi će koristit, ono što ne neće. Ja recimo ne koristim Launchpad i to jer sam se od prvog dana naviknuo na spotlight pozivanje imena appa.

Trackpad ili mouse? i jedno i drugo ovisno o situaciji. Dali će OSX izgledati za 5 iteracija kao iOS, možda hoće možda neće. Nemojmo zaboraviti da u temelju iOSa u biti mac osx što je i sam Jobs rekao na prvom predstavljanju.

nova vremena, nove ideje, deal with it or dont.

Svaki put kada izađe nova verzija ili najave odmah plakanje i postovi od kilometra. Nije da vam apple drži ganu na glavi
17.02.2012 | 15:02
pojednostavljenje, alati za svakoga, bujanje kreativnosti. ne znam tko ovo nebi potpisao. al' ne pričamo o pojavi novih bendova krajem sedamdesetih u londonu. mislim da je ovdje riječ o žbrlji-mrlji ekipi dioničara i preprodavača elektrona sa 'odličnim nosom za biznis'. oni su danas kreativni. pogledajte samo kod nas. jedan jedini tip već 20 godina formira cijenu apple-a na ovim prostorima. cca 22 mil. ljudi. izniman stvaralački duh.
  • campo
  • Posjetitelj
17.02.2012 | 15:16
OS ide također prema touch monitorima,.. još koja mačka i mi ćemo šapama po monitoru,..to i nije toliko loše ako bude napravljeno kako treba
17.02.2012 | 15:36
Ja sam već dugo za touch ekrane.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
17.02.2012 | 16:06
scarface32 kaže:
sank , eto ja se ne mogu naviknuti na trackpad .a takvih je dosta na planeti. ako izbace glodavca onda sam ja u minusu kao i mnogi drugi.

Eto, potvrdio si upravo ono što sam napisao, promjene se onoliko teško prihvaćaju koliko je teško promjeniti navike. To što vas je dosta na planeti nefleksibilnih i koji teško mijenjate navike, ne znači da ostali radi vas moraju patiti i biti lišeni napretka zar ne? No, budi siguran kad budu izbacili glodavca da ni touchpad više neće trebati. Ako smo se svi na kraju navikli koristiti GUI sa glodavcima, a prije toga smo radili u DOSu, onda ne vidim zašto bi sad bilo teško sa tastature i mša preći na touch ekrane i glasovno upravljanje?? Touchpad je tu samo za privikavanje i pripremu.

sto se tice aplikacija ja je prije nadjem u aplikacija folderu nego preko launchpada.ja dva puta kliknem do aplikacije a ti ako ti je u trecem prozoru ipak moras vise pokreta napraviti. ja ne vidim svrhu launchpada.

Na samo jednom ekranu Launchpada stane 40 aplikacija tj. 8 x 5!! Ja nisam profesionalac, ali i kao amateru to mi je i više nego dovoljno za one aplikacije i igre koje ja najčešće koristim, a vjerujem i većina drugih.

Dakle, sve što ja moram napraviti jest pinch sa tri prsta, a onda s jednim dovesti strelicu miša na željenu aplikaciju i tada kliknuti. Ti pak moraš dovesti strelicu na Dock, kliknuti na Mapu aplikacija, potražiti željenu aplikaciju skrolanjem foldera te opet kliknuti da ju pokreneš. Vjeruj mi radio sam to prije Launchpada i jako dobro znam kako funkcionira, a kako sam fleksibilan i nisam rob svojih navika, kad sam kupio touchpad jako brzo sam se navikao na BOLJE!

Za razliku od App Foldera, na Launchpadu možeš slagati ikone aplikacija kako god hoćeš kao i na iUređajima! Launchpad nema svrhe onima koji se koriste glodavcem, ali dobija svrhu sa Touchpadom, a kao takav preijelazni je stadij prema touch ekranu i glasovnoj komunikaciji.

Ok, idemo ka novim vremenima,ali ta nova vremena prave previse gresaka,pa su zato sad umjesto update-a liona(kojim su zasrali) nam nude neki kao novi lion za 30€. i ne mislim ja samo tako,procitao sam dosta komentara i na stranim forumima.;ljudi su iznenadjeni i vecinom razocarani.osim balavaca kojima je cool da im imac bude kao iphone.

Ne pili, grešaka je oduvijek bilo i prije i sada, samo se sada čini nekima da ih je više jer smo u prijelaznom razdoblju pa se čak i neki novi featurei gledaju kao greške jer se ne uklapaju u naše dosadašnje navike korištenja računalima, a naglasak je na prijelaznom razdoblju. Evo što se ljudima događa sa Laptopima u PC svijetu:

A New Windows 7 notebook reminds me why I love my Mac

Mene upravo veseli da je većina tih "ozbiljnih profesionalaca" razočarano, jer to znači da se stvarno događaju dobre promjene, a boli mene ona stvar što oni sebe smatraju stručnjacima koji ne moraju mijenjati svoje navike. Daj malo bolje pokušaj shvatiti s čime su to zapravo svi ti ljudi na forumima razočarani? Odakle zaista dolazi to razočarenje. Pritom se sjeti kako se govorilo za iPad da ništa ne valja, da je to čisti promašaj, da nema USB, da nema utora za memorijske kartice, bla, bla bla, pa vidi sad gdje je taj iPad i tko ga sve i zašto koristi. Definitivno ga ne koriste samo spomenuti balavci.

Ako se ne varam i Microsoft je izdao Vistu navrat nanos jer XP već dugo nije imao nikakvog napretka, a onda ubrzo nakon toga su izdali sedmicu. Možda se vani i može kupiti upgrade windowsa, ali koliko ja znam kod nas su takve retail verzije vrlo rijetke i SKUPE!!! pa većina instalira OEM verzije koje se ne mogu "upgrejdati" za malu paru već slijedeći put treba opet kupiti novu verziju po punoj OEM cijeni koja nije mala! Pa sad ako ja za Windowse moram svakih par godina (obično 5) dati 200€, to je godišnje 40€, onda ne vidim zašto bi trebao biti problem za OS X odvojiti svake godine 30€? Uostalom nitko te ne sili da to moraš napraviti. evo vidi smayoou, on je super zadovoljan sa Snow Leopardom i njemu definitivno još nisu uspjeli izbiti tih 30€ iz džepa
17.02.2012 | 16:25
oprostite što spamam.
smayoo, dal mogu zet tvoj tok misli i predstavit kao svoje? idem večeras na male bonding, ti dečki ne čitaju jabučnjak. ispast ću pametan.
17.02.2012 | 16:37
Malo ću i ja zaspamati ,…
... a što ste se svi uhvatili da Windowsi 7 dođu 200-300€,… licenca ili ti ključ putem weba (kod Microsofta naravno, ne u KIni ) je 109$ što je daleko od tih pustih Eura koje navodite i ako uzmete u obzir da ih kupujete jednom u 3 (ili 5) godina ispadne da koštaju jednako ili i manje nego OS X (ako Aplle kerene izdavati OS-ove ovim ritmom),…
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (772)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.49 Seconds

Provided by iJoomla SEO