17.02.2012 | 13:44
Dolaze nova vremena novi načini korištenja računala i to je to. Mi stari korisnici gunđat ćemo jedno vrijeme jer će ove promjene tražiti od nas da mijenjamo svoje navike i ustaljene načine odnosa sa našim strojevima, a prijelazni period oduvijek je bio bolan i ne bez problema.
Definitivna zamjena tipkovnice i miša sa touch panelima i prepoznavanjem govora će se prije ili kasnije dogoditi i jedini problem kod toga će biti kaskanje razvoja softwera koji bi sve to trebao raditi na neki novi jednostavniji način i naravno bez grešaka. Dakle i razvijatelji softwera će morati mijenjati svoje navike, ustaljena razmišljanja i krenuti novim putem.
Ova promjena će naravno zamagliti graničnu crtu između profi i konzumerskih uređaja, ali samo u ovom periodu promjena, a onda će se s novim iskustvima ponovo odvojiti prema potrebama. Zapravo kad bolje razmislite i danas je profi zapravo nešto što je komplicirano za običnog korisnika i što mogu koristiti samo diplomirani inženjeri
Mislim da ako neko računalo ili software mogu koristiti svi jer je pojednostavljeno to ne znači automatski da se ne može koristiti u profesionalne svrhe. Ima tu malo nekog "ja sam inženjer ega" koji jednostavno smatra ako je nešto jednostavno da ga i dijete od 3 godine može koristiti da onda nije za profesionalnu upotrebu.
Ionako će i dalje najveću ulogu u stvaranju novoga imati kreativnost korisnika, a pojedostavljeno korištenje bi trebalo samo pomoći.
I tako dok se vi ovdje trsite oko toga hoće li Apple napustiti profesionalne vode, valjda ne vidite kako se profesionalci sve više koriste iPadom. Čitao sam neki dan kako će ih USAF naručit jedno 18000 za početak kako bi piloti zamjenili jedno 20kg papira s tim laganim strojem, samo Apple mora iznaći načina da piloti ne mogu instalirati i igrati igre za vrijeme dužeg leta na auto-pilotu (eto jailbreak zajednici novog izazova)
Naravno da Apple, kao uostalom i SVI drugi, ne radi sve to samo radi dobrobiti svojih korisnika, već mora tu biti i ona važna komponenta PROFITA na kojem se bazira cijela naša suvremena civilizacija.
Mislim da postoji velika razlika između znanja korištenja nekog stroja i znanja stvaranja na njemu. Pa tako mislim da ima dosta onih koji misle da su profesionalci samo zato jer znaju baratati kompliciranim strojevima i softwerom, a da zapravo nemaju kreativnosti. Naravno da će njih ovo pojednostavljivanje najviše pogoditi
Ja smatram da je jako dobro da se alati pojednostavne i da ne traže diplomu iz njihovog korištenja pa će kreativci imati više vremena da se bave kreativnošću nego učenjem kako da to budu. Za primjer iBooks Creator ili neki od profi DTP programa xPress ili nešto slično.
Zato ja ne vidim ništa loše da kupujem sa App Storea, jer je jednostavno, a plaćeni software mogu automatski instalirati i na druge strojeve. Doduše volio bih da dodaju mogućnost testiranja prije kupovine.
Ovo pojedostavljivanje drugih dijelova OSa također gledam pozitivno. U ovom prijelaznom periodu bit će muka što zbog mojih ustaljenih navika, a što zbog toga jer je to prijelazni period, kad se aplikacija već prilagođava novom načinu korištenja, a još uvijek su mi na stolu tipkovnica i miš.
Od kada sam instalirao Liona više koristim Magic touchpad nego glodavca, a uvelike koristim mogućnosti multitouch gresta i sada puno više koristim Launchpad od Spotlighta i onog nepreglednog Application izbornika. Da ner kažem kako je super prebacivati se između full screen aplikacija uz pomoć tih gesti, a i mission control je samo jednu gestu daleko.
Super jednostavnost i intuitivnost korištenja te snaga je budućnost računalstva i mislim da Apple ide u tom pravcu i daleko je ispred svoje konkurencije. Kad se još k tome doda i portabilnost onda definitivno imamo pobjedničku kombinaciju. Dakle, na kraju ostaje samo pitanje da li smo mi spremni mijenati navike i način korištenja te nove tehnologije, jer ako malo bolje pogledate unazad, primjetit ćete da većina primjedbi dolazi od potrebe da se mijenjaju navike i način rada
(prvo odbacivanje floppy pogona, pa sada sve više optičkih pogona, pa mobilni uređaji bez USBa i punokrvnog bluetootha i da sad ne nabrajam dalje)