19.02.2012 | 01:12
Za mene je SL zasad vrhunac OS X-a, iako je dosta ljudi i za njega njurgalo da je neupotrebljiv i sl.
No ipak sam na Lionu od prvog dana kad je pušten na App Store i ne mogu reć da mi ne služi, ali u nekim bitnim stvarima je ipak korak natrag. Najviše me pogodilo kad sam došao na faks i probao se s friškim installom Liona spojit na Eduroam preko wirelessa, što je na SL-u bilo izuzetno lako za podesit. E ali...
...na Lionu nije, jer je upravo podešavanje naprednijih mrežnih postavki (802.1X) zasrano iOS-izacijom Mac OS-a. Prije mi nisu trebali nikakvi profili ni ništa, sve se radilo direkt u System Preferencesima, dok sad moram koristit
iPhone Configuration Utility da bi
MacBook spojio na mrežu faksa
. Posebna je čar što nisam mogao skinut ICU jer nisam imao pristup netu
Broj takvih ozbiljnijih nedostataka s obzirom na napredne korisnike će vjerojatno rast s vremenom.
Nekad su mi Macovi (sve do zadnjih PPC strojeva) ostavljali dojam workstationa za po doma i šire, i tada sam najviše slinio za njima. S prelaskom na X86 postali su mi "normalna" računala opće namjene, što je bilo super jer su mi tokom prvih godina faksa ipak trebali Windowsi, a Tiger, Leopard i Snow Leopard su super radili na "novoj" arhitekturi. Danas Macovi sve više idu prema embedded kategoriji, što mi je već alarm za uzbunu. iPad i iPhone su fenomenalni embedded uređaji, ali bi računala trebala ostat računala u smislu uređaja opće namjene.
I pod time ne mislim na to da mi smetaju iOS đinđe-minđe u sučelju, jer ima nekih koje su stvarno dobre i upotrebljive, niti da je stabilnost nešto ekstra narušena - nego upravo na rezanje naprednih mogućnosti i prednosti OS X-a zbog podilaženja korisnicima koji neće puno dalje od Worda/Pagesa, Maila, Face-a i pokoje productivity aplikacije.
Za mene je najbolji OS onaj koji je najoptimalnije moguće prilagođen svim vrstama korisnika, a dugo vremena je OS X debelo prednjačio u tome (imho, naravno). Trenutno stanje OS X-a, Windowsa, kao i GNOME-a 3 i Unity-ja na Linuxu je da svi žele što više sakrit dojam da korisnik zapravo ima računalo ispred sebe, što je OK za nezahtjevne korisnike. Međutim, zahtjevniji korisnici znaju da postoje puno efikasnije metode rada kada znaš kako sve funkcionira ispod glazure.
Da korisnici ipak više vole slobodu i konfigurabilnost pokazuje i izmicanje Ubuntua s trona najpopularnijih Linux distribucija i porast popularnosti Minta koji je sličan, ali puno fleksibilniji.
Kao što naredbeni redak sa svim svojim prednostima nije umro nakon pojave desktop paradigme, tako ni desktop paradigma ne smije umrijet nakon pojave ovoga što dolazi. Za mene je Mountain Lion generalno korak naprijed u odnosu na Lion, ali ne ispravlja Lionove nedostatke u odnosu na ranije verzije.