25.02.2013 | 11:22
Vanjuška, ja mislim da je tvoja percepcija subjektivna i emotivno obojena. Apple također boli ona stvar za korisnike, a i njemu također svašta prolazi. Apple se ne trudi poboljšati život korisnicima, nego se trudi postići što bolju prodaju svojih proizvoda, isto kao i bilo koja druga firma. Pri tom ima neku svoju strategiju, različitu od nekih drugih firmi. Ta strategija uključuje stvaranje religijskog kulta kojem i ti pripadaš.
Ali to ih ne čini ništa ni više, ni manje etičnima od drugih tvrtki. Tvoja je argumentacija jednako primjenjiva na bilo koju firmu. Npr. mogli bismo reći kako Samsung (među inim) ulaže velik novac u razvoj proizvoda koij služe ozdravljenju bolesnih, dok Apple proizvodi điđe i pi*darije za igranje. Mogli bismo, također, reći da Amazon, ne znam, promovira kulturu znanja jer prodaje knjige, a Apple kulturu kretenizacije jer prodaje (vidi gore) - điđe i pi*darije za igranje.
Napisao sam - mogli bismo to reći. Ne kažem da hoćemo. Ja sigurno neću, jer ne idealiziram niti jednu korporaciju. Sve su jednako smrdljive, eksploatatorske institucije i želim im svima što skoriju propast. Odnosno - želim cijelom svijetu neki novi ekonomski ustroj, utemeljen na svrhovitosti i stvarnim potrebama za stvarnim resursima, a ne na gramzljivosti.
Dakle, za mene tu nema licemjerja. Prezirem sve jednako. I koristim njihove proizvode - da (i Apple, i Samsung, itd.). Zašto? Zato što ih trebam. Pa onda u nedostatku boljeg rješenja, tj. pravednijeg ekonomskog sustava, funkcioniram u ovom dok se ne stvore uvjeti za nastanak bojeg.