Licemjerje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Licemjerje

15.03.2013 | 23:56
Radije nemoj. Napisao sam prilično jasno da je to moj zaključak na temelju 5+ godina praćenja postova (na temu kvarova) ovdje, na Jabučnjaku.
  • mileni
  • Posjetitelj
16.03.2013 | 02:48
smayoo kaže:
Ne znam tko kakve zahtjeve ima na monitor, no ja i nisam govorio o onima koji kupe iMac zato što im stvarno treba, tj. što im Mini ne bi mogao raditi to što njima treba. Ne znam ni za što tebi treba tako jaka grafika i tako jak monitor. Znam da u Technomarketu ima za kupiti Samsungov monitor/TV od 27" za par tisuća kn. Plus cijena Minija, to je debelo jeftinije od iMaca. I ne može mi nitko reći da to nije dovoljno dobro za ono što 80% korisnika rabi svoja desktop računala.

Ali dobro, ovo je otišlo skroz off. Jednostavno sam htio reći da je od svih Macova iMac najlošiji po pitanju kvarova, a masa ljudi ga kupi iako im ne treba, samo da bi poslije bili frustrirani problemima.

Ma sve 5, no provjeri cijene monitora koji imaju rezoluciju kao imac. Ne mozes smece od 27 i sa samo full hd rezolucijom usporedjivati sa tim.
16.03.2013 | 11:38
Mene zapravo uopće ne zanima ta usporedba. Nije bitno što koji kompjuter može, nego što njegovom korisniku zaista treba.
  • mileni
  • Posjetitelj
16.03.2013 | 13:34
E sta nekome treba... Za to se valjda sami taj korisnik treba brinuti, a ne netko drugi
  • Mobius1
  • Posjetitelj
16.03.2013 | 13:59
mileni kaže:
E sta nekome treba... Za to se valjda sami taj korisnik treba brinuti, a ne netko drugi

Teško da je tako danas...većinom nam kompanije govore što nam treba,tako je nešto i Jobs rekao ako se ne varam...smiješno i žalosno u isto vrijeme
18.03.2013 | 21:50
scarface32 kaže:
sad vidjeh da se graficka ne moze dodati.steta.

Ako mini ima lošu grafulju,koju se ne može nadograditi,onda to ima i macbook pro-retina 13"koja tjera 2560 by 1600 pixels on up to two external displays,a duplo je skuplja....i šta ćemo sad!
18.03.2013 | 22:09
cariblanco kaže:
Ako mini ima lošu grafulju,koju se ne može nadograditi,onda to ima i macbook pro-retina 13"koja tjera 2560 by 1600 pixels on up to two external displays,a duplo je skuplja....i šta ćemo sad!

Od stare babe nikad mlada cura!

Pa valjda se računalo kupuje prema potrebama, a ne tjera se računalo da zadovolji potrebe. Ako ti treba jača grafička, tada kupiš komp koji je ima. Zašto integrirana grafika nebi mogla tjerati dva monitora? Realno za 2D i ne treba nešto pre jaka grafiča, a ni memorije ne treba mnogo (16MB po izlazu).
01.07.2013 | 00:05
smayoo kaže:
Općenito, staviti riječ "savršeno" i "proizvod" u istu frazu može samo netko tko ne razumije načine kako se proizvodi razvijaju, izrađuju i općenito osmišljaju. Ne samo da niti jedan nije savršen, nego niti jedan nije niti zamišljen, niti radjen s namjerom da ikad bude savršen.

Probudi mi paznji linkom iz nove teme, pa zakasnjelo zakocih na tvom komentaru. Necete zamjeriti ako probudim temu, posebno u "povijesnom" datumu koji me je veceras posebno raspisao. Primjetih da isto ne robujes kultovima, pa ti mozda bude i drago da nisi u pravu

Nacelno bi se slozio, danas je gotovo neobranjivo tvrditi suprotno - gotovo za sve igrace. Ipak, vjerujem da ce te zanimati radi povijesti same, posebno ako zelis temeljiti ovaj zakljucak na prijasnje dekade, odnosno neke dijelove korisnicke i profesionalne industrije.

Itekako su postojali, danas rade i svjedoce proizvodi koji su radjeni beskompromisno. Mogao bih ti dati vise primjera, ali namjerno odabirem NED. Posebno zato sto ovaj clanak, uz obradjivanje glavnog motiva price, temeljito objasnjava mentalitet pojedinih industrija i zasto su ovakvi proizvodi bili najmanje dvije dekade ispred svog vremena. Preporucam svakome da doda ovaj addendum u svoj instrumentarij tehnoloske kolektive

Decade of seemingly limitless possibilities

Kapljica u moru slicnih kreacija ali lijep primjer onoga sto sam htio spomenuti.

Period 1979 - 1994, posebno 82-89, doba je najveceg zanosa industrije ikad u modernoj povijesti. Nemam vremensku masinu, da mogu skociti stoljece nazad i posvjedociti neopisane kutke zacrtanih pravila "His-Story" i povijesti pobjednika. No po svemu pisanom, i prozivljenom, ne postoji period kad je industrija imala gotovo sanjalacke domete s vise proizvoda ispred vremena od ijedne druge dekade. Nije divljenje goloj materiji vec stanju razmisljanja. Nazalost, ono se nikad nije moglo zadrzati, ali ostaje kao utopija, ideal koji ce mozda ponovo neko pozeljeti probuditi.

Povijesno govoreci, neke od najlucidnijih ideja su tada dolazile od ljudi koji su 10x prekoracili svoje budjete i najcesce bili na rubu bankrota. Drugi ulazak u trgovinsku mrezu EU, tada osnazenog Goldstara i vojske mu partnera, do kraja 94-te, uspostavlja novi proces japanskog dizajna i znacajno pojednostavljivanje procesa, koji su preko noci poceli usvajati. Jako duga i datumima povezana storija uz konzumeriju, buduci da je po njoj lakse nizati detalje.

Jednom je doista postojao pristup u kojem su tvorci stvarali potpuno nestandardne solucije, jer drugacije nisu mogli realizirati svoju viziju. Nisu je gledali kao savrsenost, ali ih je realizacija i sloboda razmisljanja ucinila takvima. Onoliko koliko materija to moze i smije biti, dok se metal ne pozeli vratiti kuci i postati ono sto je uvijek bio : R u d a

Razdor nedostupnosti,specifican za dekadu, koji se nadomjestavao imaginacijom da bi nesto postalo dostupno, to ulazi ne samo u etiku, vec i daje sasvim drugo svjetlo bavljenju temom. Diletantski bi bio pokusaj da oslikam sve sto bi se moglo reci. Za to bi trebala posebna tema i brdo teksta. Htjede samo reci, jednom je i sasvim namjenska sfera industrije uz sva pravila igre (profit, uspjesnost...) imala na vrlo kratko vrijeme, izuzetno plemenit i danas nepojmljiv pristup. Netko tko cita, inzistirat ce i na prijasnjim dekadama s punim pravom, no, nijedna nije u toliko razlicitih sfera svjedocila spomenutu inovaciju - bez limita i ponavljam, s vise proizvoda ispred vremena, nego ijedna dekada prije ili kasnije. Poput koncepta auto industrije cije postojanje ima se dozirati u neku novu generaciju vozila, a nikad u izvornom obliku biti dostupan. U vrlom kratkom ali posebnom vremenu, koncepti su postojali kao dostupni proizvodi.

Napomena : Youtube se vec neko vrijeme glupira zbog kojekakvih odrzavanja, pa redovito ne postuje "#t=" vremenski podesene markere. Ako vas ulovi u takvom stanju, onda sami stavite na 02m-04s.

Stari vuk Colani, slicnih grandioznih procjena svoje osobe poput Jobsa, morao je dobiti za zivota, vlastiti muzej, samo bi mogao sve ideje koje je osmislio lakse predociti. Na slicnu temu : Gubitak hrabrosti u pristupu danasnjice

Sjetim se Lionel Martina koji je prijatelju naplatio stotinjak papira vec cijenu od onoga sto ga je kostala proizvodnja, jer ga je prijatelj trazio da mu proda po tvornickoj cijeni. Razocaranom prijatelju koji se cudio zasto mu je naplatio vise, Lionel je odgovorio na tragu : Dragi prijatelju, ja upravo toliko gubim na svakom prodanom automobilu
01.07.2013 | 01:34
Nemec kaže:
smayoo kaže:
Općenito, staviti riječ "savršeno" i "proizvod" u istu frazu može samo netko tko ne razumije načine kako se proizvodi razvijaju, izrađuju i općenito osmišljaju. Ne samo da niti jedan nije savršen, nego niti jedan nije niti zamišljen, niti radjen s namjerom da ikad bude savršen.

Primjetih da isto ne robujes kultovima, pa ti mozda bude i drago da nisi u pravu

Dosta pjesnički post. I pomalo hermetičan, moram priznati. Ali lijepo zvuči i s većinom se slažem. Osim s ovim što citiram gore - jer njime nisi dokazao da nisam u pravu. "Beskompromisno" i "savršeno" nisu sinonimi. To što netko nije žalio troška (pa je zato kasnije propao), ne znači da nije bio ograničen samim tehničkim i tehnološkim mogućnostima te da ih nije bio svjestan. Dakle, ostajem pri tvrdnji da tako nešto može izjaviti samo netko tko ne razumije način kako se proizvodi osmišljaju, razvijaju i izrađuju.
01.07.2013 | 02:46
smayoo kaze: Dosta pjesnički post. I pomalo hermetičan, moram priznati.

On ce biti onoliko hermetican, koliko detaljno mozes uci u povijest dijela koje sam komentirao i jasno, naglasih, premalo teksta koji ostavlja potrebu, kad i ako bi se detalnije pozabavii temom savrsenog u domeni humanoida.

smayoo kaže: Ali lijepo zvuči i s većinom se slažem. Osim s ovim što citiram gore - jer njime nisi dokazao da nisam u pravu. "Beskompromisno" i "savršeno" nisu sinonimi. To što netko nije žalio troška (pa je zato kasnije propao), ne znači da nije bio ograničen samim tehničkim i tehnološkim mogućnostima te da ih nije bio svjestan. Dakle, ostajem pri tvrdnji da tako nešto može izjaviti samo netko tko ne razumije način kako se proizvodi osmišljaju, razvijaju i izrađuju.

Bojim se da onda nisi imao strpljenja procitati kompletan prvi link koji sam ti stavio. Ako uredjaj koji radi 25-30 godina (ovisno o 9x modelu) u rezimu 24/364 i znam da neki do danasnjeg dana nisu vidjeli rekapiranja, bez da i pokusam uci u objasnjenje tehnoliskih dosega koji su ubrzali 20-tak godina u nekoliko polja, resursima kojim se inace slazu "instrumenti" masovnog unistenja, oni koriste za masovnu kreativnost. ABLE koji je koristen u modelu iz druge polovice 70-ih, mocniji od vecine dostupnog sto je ostatak US vojske imao, ali vidi cuda, njima nije sluzio za lansiranje nicega. OS toliko stabilan da ih je NASA angazirala da im izgrade letne kompove. Ekipa akademije koja nikakvih apsiracija vojsci nije imala, a svako dio implementacije, udarili su ispred svega do tada vidjenog ili zamislivog.

Imati zadnju "ekstenziju" dostupnosti specifikacija koja uvijek zavrsava prvenstveno u vojnoj domeni i potpuno je oslobode za do tada, nevidjen pristup izvan iste. Kako bi tocno ovo pozicionirao na skali savrsenosti?

Sto bi tocno po tebi prepostavljao savrsen uredjaj. Funkcionalnost, vizionarstvo u praksi,puki datum kvarljivosti ili sam sindrom kalkuliranog otpustanja trajanja? Po svemu, ovo gore ulazi u maksimum sto covjek moze u jednom trenutku dati, ovisno o sferi specijalnosti.

U materiji si uvijek s necim ogranicen - uvijek! To je valjda neka normalna perspektiva na kojoj mozemo razumno rangirati savrsenstvo. Ali time nisi ni dokazao da si u pravu

Nesavrseno u savrseno moze rekreirati jedino umjetnost, ako ce zadnji materijalni sud biti culo vida ili dodira, dalje smrtnik ne poznaje. Ali i tada, umjesto u polju djelovanja, ostaje siroka interpretacija njenih dosega i visoko je subjektivna. I u prepoznavanju i negiranju.

Naspram danasnjem nacinu i pristupu, kapljicu koju sam ti ponudio, po meni je realizirana savrseno. Pokrenula je dvije dekade industriju da implementira saznanja, koje ni danas u potpunosti nije preuzela ili iscrpila. A ovo je samo jedan primjer i u samom jednom sirem podrucju upotrebe.
01.07.2013 | 10:25
Joj, daj, fakat...
Iz aviona je jasno da si neke umjetničke struke . Ili, ako i nisi formalno, takvim se poslom baviš.
Pa ti je onda normalno da arbitrarno tumačiš značenje riječi. Savršeno je ono što nema mane niti nedostatka ni u kojem pogledu. Savršeno je pridjev bez komparativa. Ne postoji savršenije od savršenog. Savršeno je samo sebi dostatno jer mu ništa ne nedostaje. Niti ičeg ima previše. Savršen je Bog. Ili Priroda. Ili Chi. Ili Nirvana. Ovisno o tom u što vjeruješ. Kriterije savršenstva čovjek ne može odrediti jer je i sam - nesavršen. Pa kako bi onda mogao išta savršeno izraditi? Može samo tome težiti.

Savršena nije ni ova, ni ona điđa, ma koliko skupa i kvalitetna bila, koja se u ovom ili nekom drugom trenutku jako dopada tebi, meni ili bilo kom trećem. Savršeno je ono što svatko i uvijek uviđa savršenim.

Pjesnički, mogu ja i dude moje drage (prije 20 godina ) nazvati savršenima. Ali daj da se ne upuštamo u diskusije o tome jer tu nema razmjene razumskih argumenata, neko samo umjetničkih dojmova.
01.07.2013 | 12:31
Smayoo,

nema potrebe za kocnicama u ovako opustenoj temi, samo,

bojim se da u postu nema vise nikakvog pomaka koje bi stimuliralo daljnju raspravu. Gradnju na apsolutnim polazistima naspram covjeka, mogao si odmah odrediti ali nisi. Dapace, prilicno materijalno si temeljio tezu koja u jednom dijelu, vidno svjedoci poimanje danasnjeg kalkuliranog proizvoda i kroz isto si pokusao zaokruziti kao cjelinu. Dapace, tvrdeci kako poznajes proizvodni proces (mada bez preciziranja) te time dajuci vise mistike nego stvarni uvid, kako se to pozicionira savrseni proces koji utjelovljuje savrseni proizvod?

Dao sam ti primjer koji to opovrgava i u vremenskom periodu ili periodima, svim svojim pokazateljima pokazuje drugaciju stranu. Tako je i usao u enciklopedije i takav rezime dobiva od vecine ljudi koji su ga svjedocili i danas to cime. Provjeri malo koliko je konzervatnih korisnika preokrenuo na potpuno drugaciji nacin razmisljanja. Njihove vrijednosne sudove iz svih sfera industrije. Nedostatak zelje da do kraja nesto istrazis, mijenjas u iskljucivost.

Realno poimanje covjekovih ogranicenja i same materije sam jasno naglasio. Dakle od pocetka su jasno dani okviri u kojima temeljimo savrsenost, dok naglo skreces od linearnosti na neka visa poimanja kao svom polazistu. A valjda je tu i zdravorazumska mjera na kojoj nesto nazivamo savrsenim, rijeci koja takodjer moze se promatrati nesavrsenom.

Ponavljam, imam dojam da nisi imao stpljenja citati prvi link. Vadjenje na umjetnost, poeziju ili nagadjanje vokacije, nije ravno pravom argumentu. Padom argumenta i relativizacijom, u jasnim okvirima teme, izgubio si pravo trazenja da ti dokazem suprotno. Dapace, sebe si stavio u poziciju da si duzan dokazati suprotno

Pad kvalitete u odgovoru jednostavno ne prati vise nastojanje za argumentacijom vec ide u neku dojmenu interpretaciju koja jedino zeli ucvrstiti vlastitu percepciju.

Beskompromisnost je jedno od najvisih stremljenja u nekoj proizvodnji, hoce li njeno gorivo biti zakon nepca, castohleplje, tastina dominacije (konkurencija) ili istinska zelja za inovacijom, to ulazi u dodatnu disciplinu, ali nju ne prepoznaje nasa tema kao potrebitu.

Meni je takodjer duhovni dio polaziste i destinacija savrsenog, ali u okvirima ljudskih teznji i mogucnosti dao sam maksimalan primjer. Kako ga bi god secirao, nasao bi da u poimanjima procesa proizvodnje, on svim nastojanjima ulazi u tu kategoriju.
01.07.2013 | 12:40
OK. Odustajem.
01.07.2013 | 13:04
nele bi rekao "profesore, televizija ne trpi sporo!"

Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 27 minuta
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Riba, Anonimci (1249)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO