14.01.2015 | 01:57
Svoje ću mišljenje o bivšem i budućoj predsjednici izraziti izvadcima iz tekstova kolegice Sandre Bartolović.
Prvi se pasus tiče pobjednice na izborima, i redakture suvremene političke povijesti koju nitko, osim dežurnih kroničara, izgleda ne pamti..
.
Riječ je o citatu iz intervjua sa Stipom Mesićem:
"Iritira me kada Kolinda Grabar Kitarović govori o najvažnijem uspjehu Hrvatske – ulasku u nestalno članstvo Vijeća sigurnosti UN-a. Amerika je bila protiv nas. Za nas su glasale sve moguće male države, za što smo se pobrinuli Budo Lončar, Amir Muharemi i ja, a ona kao ambasadorica nije uspjela u tome da nas i Amerika podrži, nego su oni dali potporu Češkoj. Zamjeram joj što sada to pripisuje sebi u zasluge".
Ista je novinarka dala zgodan osvrt na Ivu Josipovića, s kojim se također u potpunosti slažem...
“Mnogi bi ga voljeli da nije htio da ga svi vole.
Tako se ukratko može rezimirati petogodišnji predsjednički opus Ive Josipovića. U povijest ulazi kao prvi predsjednik kojega je narod smijenio i kao šef države koji nije uspio potvrditi mandat.
Ne možeš se protiviti antigay-referendumu i za bliskog suradnika držati Stjepu Bartulicu. Ne možeš se boriti za prava srpske manjine u Hrvatskoj i koketirati s antićiriličarima u Vukovaru. Ne možeš ustvrditi da je Documenta savjest našeg društva i za Mirka Norca, koji je naredio pokolj pedesetero nevinih srpskih civila reći da je "zabrljao". Ne možeš inzistirati na poštivanju zakona i ustavnog poretka i onda otići na noge šatorašima u Savsku 66 zato što oni odbijaju razgovarati u institucijama države prije nego što se prihvate njihovi nerazumni zahtjevi da se smijeni njihov ministar sa suradnicima. Ne možeš u istom danu posjećivati rodne kuće i Tita i Tuđmana samo zato da se nikome ne zamjeriš. Ne možeš htjeti da te smatraju progresivcem dok ti za to vrijeme hvališ Tuđmanovu demokratičnost. Ne možeš očekivati da te zovu socijaldemokratom i ljevičarem dok istodobno podupireš Vladu koja donosi Zakon o radu fatalan za rad i radnike. Ne možeš vjerovati da si predstavnik i zaštitnik naroda ako se onih najugroženijih, obespravljenih, nezaposlenih, ovršenih, blokiranih, očajnih, poniženih sjetiš samo u posljednja dva tjedna kampanje, i to samo zato što su te teme nametnuli suparnici, a sam se nisi ozbiljno i istinski na vrijeme uhvatio u koštac s njima. Ne možeš pisati novi Ustav i dramatično rastućem broju gladnih nuditi konstitucionalnu ekonomiju i rat protiv zakrčenosti sustava. I predug je niz onoga što Josipović nije smio, a radio je, kao i onoga što je morao, ali nije učinio."
Što se svađa oko ljubavi između dva bića na ovaj ili onaj način tiče, na tu se distorziju nemam namjeru osvrtati - jer time bih doprinjeo činjenici da umjesto bitnih stvari, 24 godine nakon osamostaljenja iliti dva desetljeća nakon rata mi i dalje gutamo kretenarije tipa tko je Jugoslaven, a tko Hrvatina - dok se države koje su nam kao svima uzor - tipa Njemačke ili Japana, dva desetljeća nakon rata imale gospodarski razvoj koji mi možemo sanjati još pola stoljeća...