17.01.2015 | 19:53
A šta ako netko odluči da je normalno nešto što je zaista amoralno, pa krene tražit svoja prava. Nemojmo pretjerivat s tom liberalizacijom.
Što je to - zaista amoralno? Ja osobno ne priznajem nijednu društvenu moralnu normu, samo svoje vlastite. Pojam društvenog morala je samo kamuflaža za manipulaciju društvom. Za mene osobno, jedino što je amoralno u ovom kontekstu jest činiti štetu ili nažao drugome, odnosno prisiljavati nekog na činjenje ili nečinjenje neke stvari.
Što je, dakle, amoralno? Što je TEBI - ZAISTA amoralno? Hodati ulicom gol? Posrati se nasred tramvaja? Ne znam, lupam napamet...
U nekim islamskim zemljama je krajnje nemoralno da se muškarac rukuje sa ženom s kojom nije u bliskom srodstvu (s kojima se opet ne rukuje jer su bliski). Što veliš na to? Pripazi kad si među takvom ekipom, ne pružaj ženama ruku, da ti je ne odrežu.
Slično je među orijentalnim narodima. Kineskinji s kojom imaš poslovni kontakt, a koja nije navikla na zapadnjake, jednako je užasno da je na početku ili na kraju sastanka primiš za ruku (da se rukuješ s njom), kao da nekoj Hrvatici prije poslovnog sastanka pokušaš uvaliti jezik u grlo ili je primiš za sisu.
U Hrvatskoj je nemoralno dati otkaz čovjeku koji se razbolio i oporavlja se (npr. od infarkta). U SAD je to normalno. Štoviše, pravo je poslodavca otkazati zaposleniku koji se tako razbolio jer je on sklopio ugovor sa zdravim čovjekom, zaposlio je zdravog čovjeka i treba zdravog čovjeka, a ovaj više nije zdrav...
U Skandinaviji je nemoralno (nije nezakonito, ali se smatra nemoralnim) zabraniti šetačima da se šeću preko tvoje zemlje (tvog dvorišta), pa čak i da parkiraju na tvojoj zemlji i prespavaju tu, ili prostru dekicu i pojedu sendviče. Također je nemoralno u takvoj šetnji ili pikniku ostaviti smeće za sobom, brati cvijeće ili na bilo koji drugi način uništavati okoliš kroz kojeg si prošao.
U Hrvatskoj nije nemoralno proći šumom (čija god bila) i počupati sve gljive, borovnice, brusnice, jaglace, itd. do istrijebljenja. Pa se onda donese zakon da bude protuzakonito, dakle zabranjeno. Pa se onda netko nađe protiv toga buniti i još dobiju udarno vrijeme na državnoj TV.
Itd.