19.01.2015 | 16:49
Borostef kaže:
reći ću samo da Zemlja nikad nije imala problem kakav ima sada - Problem koji se zove ljudska vrsta.
Jedino je problem što pod "nikad" zapravo mislimo "otkad postoji pisana ljudska povijest, otprilike, pa još malo unatrag koliko su se sjećali oni koji su prvi zapisali".
A to je, u odnosu na starost našeg planeta i svemira općenito - kao koliko traje jedno prosječno pišanje u odnosu na cijeli prosječni ljudski život. O svemu što se Zemlji događalo prije nego smo mi postali svjesna bića - samo nagađamo.
Kvragu, nagađamo i o nekim stvarima koje su se dogodile prije manje od 1000 godina, a kamoli o ovom. Postoje geološki ciklusi koji su 100x dulji nego što ljudska vrsta uopće postoji. Mi *ZAISTA* ne možemo 100% sigurno znati da se ne radi o redovnom geološkom ciklusu zatopljenja.
Slažem se da ljudi umnogome negativno utječu na svoj planet. Uništavaju prirodnu biocenozu prekomjernim i preintenzivnim ratarstvom i stočarstvom. Truju vode i zrak kemijskim otpadom koji se taloži u tlu i u živim organizmima, a Prirodi će trebati milijuni godina da se toga riješi. Proizvode nezamislive hrpetine, planine smeća koje onda odbacuju u divljinu, jer ne žele da budu blizu njih. Prčkaju po genima biljaka, životinja i ljudi. Igraju se silama koje uopće ne razumiju...
Ali u ovom konkretnom slučaju (globalnog zatopljenja) uistinu nisam siguran da to zaista ime veze s tim što mi radimo. Onaj vulkan što je erumpirao prije koju godinu i zaustavio sav zračni promet na planetu - proizveo je više "neobnovljivog" CO2 nego što ga svi ljudski strojevi na fosilna goriva proizvedu zajedno u 10 godina. To ne znači da krivim vulkane za globalno zatopljenje, nego da mi se čini da je ljudski utjecaj tu (iako negativan) - zapravo nebitan.
na globalnoj razini to će dovesti do toga da ćemo mi ubiti zemlju,
Nećemo. Jer je ne možemo ubiti. Premoćna je ona za nas. Da, u nekom trenutku ćemo dotjerati do kraja, zatrovat ćemo si konačno vodu, ili zrak, dovoljno da nas efikasno sve pobije. Ili radijacijom. Ili nekako već. Ali nećemo time ubiti Zemlju. Sve što mi na Zemlji radimo, u njenom je životnom vijeku jedan nemjerivo kratak trenutak. Kad sami sebe istrijebimo, izumrijet ćemo. I to 10000 puta brže nego dinosauri.
A Zemlja će nastaviti dalje. Za par milijuna godina, sve će biti kao da nas nikad nije ni bilo. Bit će drugačije. Neće možda biti jelena i vjeverica, miševa, mrava i pčela. Ali Njoj je to svjedno. Samo nama nije.