09.07.2017 | 21:33
@cairblanco - Volio bih vidjeti Finsku. O toj zemlji, osim nekih osnovnih činjenica, me zadivio podatak da su prvi u obrazovnom sustavu i to po sistemu manje je više - djeca moraju ostati djeca - nema domaćih zadaća, puno je igranja do 12. godine - tako nešto. A onda u srednjoj počinju raditi u hotelu koji je u okviru škole. Svi zaposlenici tog hotela, od čistačice do direktora - su učenici i odgovorni su donijeti profit, smisliti ponudu itd...
A POGOTOVO podatak da
ne postoje vrtići i škole za djecu siromašnijih i bogatijih građana. Svi idu u iste institucije, po blizini stanovanja. Kao, istraživanje im je pokazalo da će bogataška djeca tako lakše spoznati probleme onih siromašnijh, i razviti empatiju i kasnije ih u životu neće iskorištavati šta god postali.
Pa da im se pokloniš!
Nikada mi je bilo jasno zašto ne kopiramo te neke sjeverno-europske načine rješavanja zdravstva, školstva, ma svega - pa isti smo kontinent.
Mi baš uzeli za uzor najprljaviji oblik demokracije, američki.
Lova je sve, siromaštvo je za prezir...
A za tvoj savjet meni - iskreno - pročitao si me skroz!
Ovo je praktički jedini forum na kojem aktivno sudjelujem, iako sam i na Facebooku, Twitteru, Likedin-u - ali niti jedna od tih društvenih mreža me nije privukla na prvu - kao što Jabučnjak jest.
Na ostalim me mrežama nema po pola godine, godinu dana...
Dosadni su, baš zbog svađanja i prepucavanja...
Dok mi je ovaj site od početka bio drag - ima tu jako puno pametnih ljudi svih profila, zanimanja, spolova i nacija ovoga prostora i zaista je (kada sam se ja učlanio na stranicu) bio lišen ikakvih političkih, pa i osobnih sukoba. Mogao si napisati što si htio, ako se netko nije slagao s tobom - napisao je ne slažem se zbog toga i toga, nije te na prvu prozvao idiotom...
Jako, jako rijetko.
Ali, kako stranica raste, raste i to - jbg. No, moram priznati da si me stvarno istinito okarakterizirao - tako da ću prihvatiti i tvoj savjet, koji je tehnički isti savjet koji mi je ranije dao JOHN - samo detaljniji i točniji mojoj osobi.
Hvala ti na tome!
Pokušat ću ga se držati odsada nadalje - zaista.