Hammer kaže:
Kloba kaže:
E svaka ti čast za ovaj!
Jedan sa strane je vjerojatno bio Alija Sirotanović sa stare 20-ke
Zar nije bio na 10 dinara, a ne 20? BTW, novčanica od 20 dinara nije ni postojala...
Naravno da je postojala. WTF?
Šališ se ili što?
Nakon denominacije dinara za 2 nule 1964. godine (kad je nastala zbrka jer su svi i dalje sve zvali po "starim" dinarima pa je 10 ND bilo "hiljadarka" itd.) papirnati apoeni su bili 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1000. Za 1000 nisam siguran, taj možda nije izdan odmah 1964, nego kasnije.
Novčanica od 5 dinara je praktički povučena iz opticaja relativno brzo, nakon 10-12 godina, tako nešto. Ja je se sjećam skroz maglovito, kad sam krenuo u osnovnu školu 1977 već se nije koristila.
Na novčanici od 10 novih dinara (tzv. "žutoj" ili "hiljadarki") je bio Arif Heralić, a na puno kasnijoj, od 20000 ND (tzv. "dva miliona starih"
) negdje sa samog kraja 80-ih godina, je bio Alija Sirotanović, to sam već napisao par postova ranije.
Na novčanici od 20 ND ("ljubičastoj") je bio brod na doku. Nama su tada u školi govorili da je to riječka luka, iako je sam motiv previše općenit, mogla bi biti bilo koja luka.
Na 50 ND ("plavoj") je Meštrovićev motiv sa zgrade Skupštine SFRJ (mislim da se zove "Kosovka djevojka").
Na 100 ND ("crvenoj") je Augustinčićeva skulptura "Mir" postavljena pred zgradom UN-a u New Yorku.
Na 500 ND ("zelenoj") je Kršinićeva skulptura Nikole Tesle s Nijagarinih slapova.
Na 1000 ND ("sivoj") je neki bezimeni poljoprivredni motiv - žena, njiva, kombajn, plodovi zemlje.
Naravno da kao pravi jugonostalgičar imam još neke apoene u džepu, pa tako i tu 20icu.
Ispo' čekića. Viđe kako je lijepa:
Za 50icu sam bio uvjeren da to nije "Kosovka devojka", ali Wikipedija me razuvjerila
Općenito sam u 80ima bio zbunjen apoenima jer bi mi baka dala novčanice od 10, 20, 50... dinara, a govorila je o tisućama