27.06.2017 | 09:27
JOHN kaže:
Kao prvo, ja ne lajem. Možda si svakodnevno u krugu ljudi koji laju, a to je onda više tvoj problem.
Nečim sam te očito uvrijedio. Pretpostavljam baš time. Ispričavam se i žao mi je. "Lajati pred krivim vratima" je, što se kaže, narodna uzrečica, metafora koja znači "tražiti uzrok problema na krivom mjestu". Nisam kanio vrijeđati.
Hm....ti veliki stručnjak za tržište novca. Bojim se da si se malo precijenio, možda je ego u pitanju.
Nisam veliki stručnjak za tržište novca, ali razumijem osnove financija. Nije to neka nuklearna fizika, pogotovo ako inače barataš inženjerskom matematikom. Naučio sam osnove od prof. Orsaga, na poslijediplomskom studiju, a njegovu knjigu svakako preporučam, čovjek piše jednostavno i ne mistificira.
Da si toliki financijski stručnjak i barataš pravim informacijama (do kojih sigurno ne možeš doći) kretanja novca na tržištu,
Ne baratam uopće nikakvim informacijama. Samo zdrava pamet i razumijevanje osnovnih financijskih mehanizama. Kamata/prinos/profit je uvijek u srazmjeru s rizikom. Što veći rizik, to veće kamate/prinos/profit. Ako banka nudi kredit s manjom kamatnom stopom, to je zato što je taj kredit za NJU manje rizičan. Ako je za NJU manje rizičan, to znači da je za drugu stranu više rizičan. Jednostavno, zar ne?
od 2008 godine smayoo do danas si trebao plivat u lovi. Al jbg, ne plivaš pa onda zaključujemo da ipak nisi toliki stručnjak koliko god bi ti to stvarno želio biti.
Uopće to ne bih želio biti. Na financijskom tržištu obogatiti se (osobito u kratkom roku) možeš jedino špekulativnim transakcijama. A to je isto što i kockanje. Omjer rizika i dobiti je drugačiji, ali na kraju svatko izgubi. Važnije od toga - svaki dobitak se temelji na nečijem gubitku, a ne na stvaranju vrijednosti.
Četvrto, banka nije kladionica/kockarnica.
Zapravo jest. Samo su ulozi veći, "koeficijenti" puno manji, a i rizik isto tako.
Mislio sam baš na razumijevanje, imati ga oko problema koji je nastao i ljudima dati podršku.
Kakvu podršku? Daj konkretnije. Što ti znači "razumijevanje" i "podrška"? Doći na taj skup i tapšati ih po ramenu? Reći "jbg, stari, ja te razumijem"? Ili...? Što?
Ti razumijevanja tada ni sada očito nemaš ili ga ignoriraš.
Ne ignoriram ga, nego ga zaista nemam. Ne razumijem kako bi to trebao razumijevati ljude koji su donijeli takve odluke pa ispali zajebani? Kako sam ti opisao ranije, to je svijet u kojem živimo. Ja sam svakog koga sam mogao - upozorio na to.
Nisam "znao" da će se dogoditi sranje. Nisam stručnjak za devizna tržišta, nisam čak ni čitao članke koje spominje Kloba (vjerujem da ih je bilo), jednostavno sam ljudima skretao pažnju na zlatno pravilo - povoljniji uvjeti (vrijedi i za kredite, i za depozite) = veći rizik. A rizik je uvijek puno bitniji na dugom roku, nego na kratkom.
Peto, likuješ jer im predbacuješ nešto o čemu su navodno trebali voditi brigu, umjesto nadležnih institucija (HNB)
Ne smatram da je to likovanje. Jednostavno, ne vjerujem u tu mantru da je HNB to nešto mogla ili trebala voditi brigu. Kažem, nije to prvi put da su ljudi u financijskim poslovima ispali zajebani, nažalost, neće biti ni zadnji. To je sustav u kojem živimo, kakvog smo prihvatili i, u krajnjoj liniji, za njega glasali (na referendumu 1991.).
Ovo sa štedionicom, imao sam samo 10g a par godina kasnije sam se tiskao s rodbinom u 60m2 i razmišljao oću li ostat bez oba ujaka, djeda i bake i kakva ih sudbina čeka. Pojam štednje meni i mojima je bila nepoznanica.
Neće biti, ne pričamo o ratnim godinama, nego o kraju 90-ih i početku 2000-ih. Ali nema veze. Što si zapravo želio reći ovom rečenicom? Ja je čitam kao "moji nisu imali viška novca za štednju pa me nije briga za one koji jesu i koji su pokušavali uštedjeti pa ispali budale"? Jesam li nešto krivo shvatio? Ili sad ispada da ti nemaš "razumijevanja"?
Sedmo, ne razumijem čemu takav bezobrazluk.
Opet kažem - ispričavam se što sam te (nečim) uvrijedio. Nisam to želio, ali ukaži mi, molim te, čime?
Likovao jesi(kad su glupi i neuki, nisu slušali smayoo-u)
Zašto je to "likovanje"? Ja sam pokušao objasniti zašto smatram da svatko snosi odgovornost za svoje odluke. Ja sam svakom koga znam pokušao objasniti zašto to nije dobra odluka, oni su je donijeli svejedno i ne vidim zašto bi sad ja trebao imati "razumijevanja" (i što to uopće znači?)?
Meni je žao što su ljudi nastradali. Ne uživam u tome, nije mi ni na koji način drago zbog toga, mnogi među njima su mi bliski i dragi i osobno bih i ja bio sretniji da im se to nije dogodilo. Ali činjenica je da za svoje odluke svatko treba prihvatiti odgovornost. Ne pričamo o tome da im je rat, potres ili šumski požar uništio kuću (ne daj, Bože). Ugovorili su svojom voljom kredit koji je ispao loš za njih.
Kako god sad okreneš, prebacivanje te odgovornosti s njih na "banke" na kraju znači da svi mi (i oni koji jesu imali kredite u švicarcima, i mi koji nismo) snosimo trošak te štete.
Jer banka nema "svoj" novac. Sav novac u bankama je novac nekog od nas, malih ljudi, u krajnjoj konzekvenci.