02.08.2017 | 18:23
To za brojač sam i ja čuo, ali nisam ga vidio, i nije mi jasno kako bi trebali zaustaviti ulazak tustima u grad (ograničenje se ne odnosi na lokalno stanovništvo), to bi podrazumijevalo policijsku patrolu, ali nisam vidio ništa slično. Lučka kapetanija je sada to regulirala i kolio sam čuo, naplaćuje se određeni iznos po putniku. Prije toga se isto zarađivalo, ali s obzirom da Luka nije uzimala polog, znalo bi se dogoditi da, zbog dugog roka uplate, posrednička agencija u međuvremenu propadne, i Luka ostane bez zarađenih novaca.
Drugi problem je bila kabotaža tj. prijevoz putnika od broda do luke (u slučaju kad je kruzer usidren izvan luke) koju su obavljali sami kruzer svojim 'life-boat-ima' jer nije postojala lokalna firma koja je to u stranju odraditi, sada je i to riješeno.
Snimanje stranih block-buster-a je svakako veliki doprinos popularnosti i važnosti na turističkom tržištu (pogotovo to važi za Amerikance, koji su cijeli u Hollywood-u, i imaju antologijsko glupa pitana tipa: 'Da li vi nakon ljeta rastavite zidine i zimi ih spremite u skladišta?' A što je najbitnije, snimanje filmova (pogotovo van sezone) povećava zaradu od turizma i produžava sezonu.
Što se tiče te scene, mislim da se radilo o Katedrali, a ne o crkvi Sv. Vlaha, i tu nema diskusije Crkva ima pravo zabraniti snimanje gole žene kako izlazi iz crkve, jer je sama građevina pod njezinom jurisdikcijom.
To što nisi nikad bio Dubrovniku, ne brini, nisi puno propustio, Dubrovnik nije ništa posebno a zimi se ne razlikuje puno od većine manjih priobalnih naselja. Ja osobno ne idem tako često u Grad (tako mi lokalni zovemo Stari grad tj. dio grada koji većina turista naziva Dubrovnikom), možda 2-3 puta godišnje, i to ako baš moram, nemam nekog posebnog razloga za ići tamo a naći parking i zimi je često nemoguća misija.
BTW Lakše malo sa tim pitanjima, ne pišeš valja neki članak o Dubrovniku?!