Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19

• Daddo
  • Posjetitelj
11.11.2021 | 07:26
@Moonlike:
Post hoc ergo propter hoc je logička zabluda u kojoj se tvrdnja zasniva na miješanju vremenskog slijeda i uzročno-posljedičnih odnosa. Odnosno, ako B slijedi nakon A, to ne znači da je uzrok A, a B posljedica. (Wikipedija izvor)

Fallatia antecedent ili negiranje antecedensa, je logička pogrješka. Javlja se kod argumenata kojima je osnovica u uzročnosti. Javlja se kad se pokušava dokazati da ne će biti posljedice A, nema li jednog uzroka. Grješka se ovdje javlja zbog previđanja mogućnosti drugog uzroka koji može izazvati posljedicu A.

Ako daždi, trava je mokra.
Ne daždi.
Zaključak: trava nije mokra.

Zaključak očigledno nije točan jer trava može i na druge način biti mokra

Mokra trava svakako ne gori. Osim ako je poliješ kerozinom iz helikoptera HV-a koji spašava unesrećene na Kornatima?

Ironija ovog mog posta je u tome da mi je logiku predavao čovjek koji nije mario kojeg je roda imenica auto u standardnom književnom jeziku i sva su auta imala točkove.

A ja znam da je

samo jedan.

A da točkove imaju i kola. I kariola.

Hvala mu na tome. Naučio me (s)trpljenju. I toleranciji.
Netko drugi me naučio da otpor nikako nije pasivan. I da se mijenja s temperaturom.

*pogrješka je novohrvatski koji se meni ne sviđa i neprirodan mi je, iako sasvim formalno ispravan oblik.
11.11.2021 | 12:40
Air kaže:
Ajde molim te napiši mi čemu služi PCR test na Covid.

PCR test služi da bi dobio COVID putovnicu.
Negativan test - nema ausvajsa
Pozitivan test - ima putovnice

Umireš od korone a negativan si - ništa
Nisi zaražen a imaš pozitivan test - eto putovnice

Ovo gore temeljim na primjerima ljudi koji su imali u razmaku od par sati dva različita testa.

Brzi test je najbolje napraviti s pojavom temperature ili 4 dana od kontakta. Navodno da tada test ima najveću preciznost.
Ako se radi prerano ili prekasno, preciznost opada.
11.11.2021 | 14:05
Ja radio Covid test jutros, naplatili mi 25km. Prije par mjeseci je bilo 40-50. Prvi kad sam radio, platio sam 180km.

A taj test u nabavi ne kosta 2$, glavu dajem. Imam osjecaj da sam u skroz pogresnom biznisu
11.11.2021 | 14:41
A i struke.

Test u AT košta 1-2EUR. Ali to je tek dio priče. Drugi dio je unos u sustav potvrda. Valjda se i za to plača neka licenca.
  • Daddo
  • Posjetitelj
11.11.2021 | 15:45
A da tek znate pošto su rabljeni respiratori….
11.11.2021 | 18:46
JOHN, evo možda nešto za nas dvojicu - VAXX.

Samo treba preživjeti dok dođe u opticaj
11.11.2021 | 19:36
Iskreno, nemam više živaca sudjelovati u svemu ovome. Ne samo tu nego bilo gdje. ispikat ću se svim živim.
11.11.2021 | 19:40
JOHN kaže:
Iskreno, nemam više živaca sudjelovati u svemu ovome. Ne samo tu nego bilo gdje. ispikat ću se svim živim.

Znači, ideš na alternativno liječenje akupunkturom
11.11.2021 | 19:45
Alternativno liječenje je: špek, luk, češnjak i gemišt.
  • Dijete
  • Posjetitelj
11.11.2021 | 21:21
jura22 kaže:
Alternativno liječenje je: špek, luk, češnjak i gemišt.

Mene ucili da je to prevencija. I stamprlek rakije, naravno…
  • Dijete
  • Posjetitelj
11.11.2021 | 21:25
Daddo kaže:

Ironija ovog mog posta je u tome da mi je logiku predavao čovjek koji nije mario kojeg je roda imenica auto u standardnom književnom jeziku i sva su auta imala točkove.

Vlastelica?
  • Daddo
  • Posjetitelj
11.11.2021 | 22:07
JOHN kaže:

Sad mi je jasno zašto si vadio i pričao o tome kakvo je stanje s cijepljenjem u drugim državama.
11.11.2021 | 22:34
Misliš da to možda ima veze što im Sebastian Kurz više nije kancelar, nego su sad odabrali Elisabeth Pitschko?
12.11.2021 | 07:38
Daddo kaže:
JOHN kaže:

Sad mi je jasno zašto si vadio i pričao o tome kakvo je stanje s cijepljenjem u drugim državama.

Sad si me ponovno vratio u temu!
  • Daddo
  • Posjetitelj
12.11.2021 | 07:50
2x10 i cigareta prije i poslije?
  • Air
  • Korisnik
  • 72
12.11.2021 | 08:11
Čak je najiskusniji** čovjek na svijetu po pitanju virusa, razočaran u cjepiva.

link

"Očekivao sam više od cjepiva. Trebaju nam bolja"

Njegovi korisnici bi rekli: "Polako Billi, i 40 godina trebamo bolje Windowse pa ništa."

**
40 godina virusa na Windowsima i milijarde donirane za cjepiva.
12.11.2021 | 10:58
Air kaže:
...
"Očekivao sam više od cjepiva. Trebaju nam bolja"

Njegovi korisnici bi rekli: "Polako Billi, i 40 godina trebamo bolje Windowse pa ništa."
...

Plačem
  • Air
  • Korisnik
  • 72
12.11.2021 | 11:12
Još jedan lik... ovaj puta samo "kontravezni". link

Najmanje mi je bitna priča iz ovog linka na način tko je što rekao ili napravio.

Bitno mi je pitanje:

Da li može danas netko reći neku, bilo kakvu kritiku na postojeće stanje sa Covidom, na odnose i djelovanja vladajućih aktera, a da ga se ne nazove:
kontravezni, antivaxer, ravnozemljaš, teoretičar zavjere, i ne znam kako još?

Da li je to normalno?

Kako bi neki rekli novo normalno?
12.11.2021 | 11:57
Imam kritiku na nedosljednost u uvođenju mjera.
Ako u drugim državama ne daje rezultate, zašto bi kod nas.
Bilo kakva administrativna mjera, ne može zaustaviti virus.
Vjerujem da su nakane stožera časne, jer ako nisu, tada je to vrlo opasno.
12.11.2021 | 12:46
jura22 kaže:

Bilo kakva administrativna mjera, ne može zaustaviti virus.

Ovo je istina. Virus možemo zaustaviti mi, samo treba se odreći malo komocije, a to je poznavajući ljudsku vrstu, malo teže
12.11.2021 | 12:51
Gordana Lauca rastežu neopravdano.
Stihijski se ušlo u borbu s virusom, ali nekako mislim da virus i dalje vodi.

Jedan primjer:
Frend i supruga su cijepljeni, žena dobila koronu, on nema pravo na samoizolaciju, već je otvorio bolovanje kako ne bi širio virus. Mogao se napraviti mutav i dalje dolaziti na posao i prešutiti situaciju kod kuće. Niti ga ne šalju na testiranje, već to sam mora platit.
12.11.2021 | 13:48
U Španiji imaju koronu pod kontrolom zbog 79% cijepljenih, a vi kenjajte glupodsti.

P.S. Jedan antivaxer se zbog pritiska da se cijepi bacio s ruba zemlje.
12.11.2021 | 15:14
tino1 kaže:
U Španiji imaju koronu pod kontrolom zbog 79% cijepljenih, a vi kenjajte glupodsti. .

U Danskoj je 85% cijepljenih, pa nemaju ništa pod kontrolom. Nepovjerenje je naraslo ne zbog porasta "teoretičara zavjere" već zbog lažnih informacija od strane struke i stožera (u cijelo j EU).

Neki od primjera:
1) "Cjepivo štiti 100%" - 2. mjesec 2021.
2) "Cijepi se, misli na druge" (trenutno je glavni izvor zaraze slobodno šetanje procijepljenih, a Covid pozitivnih)
3) "Hrvatska je pobijedila Covid-19, ova vlada je pobijedila Covid-19" - 26.5.2020.
4) "Maske nemaju nikakvog smisla" - stožer na početku pandemije, "Maske su obavezne" - stožer nekoliko mjeseci kasnije.

Ima takvih izjava koliko hoćeš, a onda se očekuje da netko nekome ovdje vjeruje?!
  • Air
  • Korisnik
  • 72
12.11.2021 | 15:45
Soffoklo kaže:
2) "Cijepi se, misli na druge"

Ja vjerujem kako se samo nismo razumjeli.

Mi smo mislili na naše bližnje,
a oni su mislili na farmaceutske kuće i sve ostale u financijskom lancu cjepiva.
12.11.2021 | 16:36
ali fakt je: da imaju cca 4600 novo oboljelih na 47 milijuna stanovnika a mi 6400 na <4 milijuna stanovnika. Što je tu laž? Što tu nije jasno? Ne kenjajte nego se cijepite. Do vas je da ovo sranje ide u prošlost. Svako ko ima iole klikera shvatio je!
12.11.2021 | 17:31
Nije jasno zašto misliš da je uzrok tome (ne)cijepljenje, umjesto (ne)pridržavanje mjera (maske, udaljenosti, pranja ruku, itd.)?
12.11.2021 | 17:35
Ne cijepljenje!
  • Daddo
  • Posjetitelj
12.11.2021 | 18:48
Soffoklo kaže:
tino1 kaže:
U Španiji imaju koronu pod kontrolom zbog 79% cijepljenih, a vi kenjajte glupodsti. .

U Danskoj je 85% cijepljenih, pa nemaju ništa pod kontrolom. Nepovjerenje je naraslo ne zbog porasta "teoretičara zavjere" već zbog lažnih informacija od strane struke i stožera (u cijelo j EU).

Neki od primjera:
1) "Cjepivo štiti 100%" - 2. mjesec 2021.
2) "Cijepi se, misli na druge" (trenutno je glavni izvor zaraze slobodno šetanje procijepljenih, a Covid pozitivnih)
3) "Hrvatska je pobijedila Covid-19, ova vlada je pobijedila Covid-19" - 26.5.2020.
4) "Maske nemaju nikakvog smisla" - stožer na početku pandemije, "Maske su obavezne" - stožer nekoliko mjeseci kasnije.

Ima takvih izjava koliko hoćeš, a onda se očekuje da netko nekome ovdje vjeruje?!

Može primjer za 1, nekakav dokaz za 2 i datumi bar okvirni za 4?

1. U veljači 2021. cijepljene su rizične skupine AstraZenecom (i to krajem, starački domovi) i ljudi u zdravstvenom sektoru. Izjava je "nepotpuna" jer se ovih 100% odnosi na što točno?
2. COV+ svakako ne šeću okolo. I definitivno nisu "glavni izvor zaraze" ti šetači. A još manje su u pitanju "procijepljeni".
3. Od 1. svibnja 2020. do 26.svibnja 2020. prema službenim izvorima umrlo je 26 osoba, na dan 26.05.2020. nismo imali novooboljelih, dakle broj NOVIH slučajeva je bio 0, od 1260 testiranja taj dan.
4. Maske nemaju nikakvog smisla je nepotpun podatak - u kontekstu početka pandemije, raspoložive maske zaista nisu imale nikakvog smisla. Širom dostupnošću FFP2 (KN95) maski i saznanjima o virusu stav se promijenio. Kad se sjetim s čim smo počeli i kako smo se štitili u odnosu na ono što je raspoloživo danas... nda.

Na stranu koliko je virus mutirao i povećao zaraznost kroz nove dominantne sojeve... i koliko se ukupno povećala mobilnost u tom periodu...

Klinci su bili doma i nisu bili meta prvih sojeva... danas je stvar znatno drugačija.
13.11.2021 | 01:21
OK, ovo je luđe nego sam zamišljao!

Nakon što čovjek pogleda prilog Indijske TV o Pfizeru odjednom se složi mozaik; virus je postao sporedan, oni sada igraju Riziko s državama putem ucjenjivačkih ugovora. Ruse i Kineze ne mogu, ali izlobirali su da njihova cjepiva ne važe u EU. Stari dobri "never waste a good crisis".
13.11.2021 | 02:24
dpasaric kaže:
OK, ovo je luđe nego sam zamišljao!

Ma daj, pa nema istine u tome kaj teta priča kao što nema istine ni u ovome kaj je Lauc rekao prije par sati

Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, MacSlavko, Miro Spiro, Riba, Anonimci (364)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.29 Seconds

Provided by iJoomla SEO