Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19

13.11.2021 | 02:32
Taj Lauc se čini kao normalan i razuman čovjek.

Malo sam "razmišljao na glas" na Twitteru, pa ću prenijeti ovdje:

Od utorka osoba ne može u poštu ako nije cijepljena ili plati test? Izuzetak je poziv sa suda, onda može? Svaki poštanski ured ima zaštitara? Kako će zaštitar na ulazu to provjeravati, imat će prijenosno računalo s poštanskim sustavom registracije pošiljaka da vidi po što idete?

No, sustav ima rupu: svuda je dozvoljen pristup ako ste osoba koja prati invalida. Srećom da u našem programu inkluzije invalidnih osoba u rad udruge imamo invalida, pa se može po poštu bez da se plati reket. Super je ova real-life simulacija s ludim rješenjima questova.

Ne bi li vlast trebala imati konzultante, eksperte iz raznih kategorija, prije nego li povuče poteze s masovnim posljedicama? Ono recimo pitati psihologe i sociologe: "Ako smo cijelo vrijeme nedosljedno vodili pandemijske mjere i sada uvedemo ucjenu, je li to možda neki problem?"
13.11.2021 | 03:10
Pa nije samo naša vlada takva, sve su vlade takve

Kad sam prije par godina gledao dokumentarac (više njih zapravo) o "Prepare" ekipi (neki su čekali napad vazemaljaca, neki nuklearni rat, neki pandemiju, neki zombi apokalipsu, neki ...) jedina zajednička crta svima je bila kaj ne vjeruju svojim vladama da će ih zaštiti i mišljenja su da će vladajući napravit sve štetu opće populacije da bi zadržali pozicije na kojima jesu (gledajući globalno).
Danas, par godina kasnije, ta ekipa mi se i ne čini više tako munjena
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 05:54
dpasaric kaže:

Meni taj Lauc malo liči na neku kombinaciju ovog i onog.

Razuman jest. Normalan svakako nije. Da je normalan ne bi sjedio u znanstvenom savjetu države koja je u ovih 30 godina imala ministricu kojoj se skandiralo "u špilju" (a to je samo jedan onako primjer dokle nam je znanost zajedno s obrazovanjem dogurala).
G.L. u svojim izjavama se drži "svoje priče" i uredno iznosi stvari sa samo jedne točke gledišta - one koja NJEMU odgovara. To što priča nije neistina. Meni, u praktičnom smislu te njegove izjave ne koriste nimalo, niti imam osjećaj da doprinose borbi protiv pandemije.

Tvrditi kako su COV-19 digitalne EU potvrde zamišljene kao "putovnice" može samo netko "jako zlonamjeran". One su "nuspojava" cijepljenja.

Mene i dalje fascinira kakve ti sve "prijatelje imaš" (kroz primjere koje iznosiš) i koliko energije si u stanju potrošiti na to da "sabotiraš sustav".
I nije da ja tebi ne vjerujem ili da mislim da si nenormalan i nerazuman.
Jesi mi "neprijatelj" ili tvoje prijatelje smatram neprijateljima? Jok.
Nije čak ni da ja branim nekakav sustav (sustav je zna se što i svi smo svjesni kakav je) pa da mislim da će tlačenje ikog i šamaranje etiketama doprinijet tome da se stvari (drastično) promijene.

I super mi je:
da ima skeptika cijepljenja.
Super mi je da ima i više vrsta cjepiva.
I da postoje određeni segmenti u populaciji koje ne smijemo cijepiti ili nemamo cjepivo za njih.

Dobra stvar je da su to klinci.

A još je bolja da trenutni soj ovog govna upravo klince targetira malo više nego ostale (srećom još uvijek sa relativno blagim posljedicama).

G.L. za kojeg se tebi čini da je normalan i razuman veli da cjepivo (takvo kakvo je) ipak štiti od nekih težih oblika bolesti.
Meni ti onda to što tvrdiš bude u koliziji s "teškim nuspojavama cijepljenja eksperimentalnim cjepivom" o kojima pričamo (a koje ti i Smayoo znate da postoje, a ja nemam razloga ne vjerovat vam).

Na stranu točnost/pouzdanost rezultata i metodologija testiranja, priznavanje "ovog ili onog" cjepiva, tko zarađuje od svega, pa i sam trošak implementacije nekog "efikasnijeg sustava"... pretpostavit ćemo da za to imamo resursa (na globalnoj razini i da ih možemo lokalno distribuirati, pa još to sve napraviti pravovremeno).

Ono što me zanima više onako ko mala mentalna akrobacija, koji bi stav imali svi skupa u situaciji u kojoj klinci (koje još uvijek nemamo čime cijepiti, a znamo da cjepivo štiti od težih oblika bolesti, eto nam je i Lauc rekao, ne samo Vili, sumnjam da bi i Primorac bio drastično oprečnog mišljenja) završavaju masovno na respiratorima i umiru. Odvući situaciju do krajnjeg apsurda pa pitat žapca koji ne zna nikog tko je završio na respiratoru a da nije umro - tko će biti "službeni djecoubojica" u Klaićevoj?

I možemo ko što crnogorski roker veli - palamuditi o jačanju desnice ili pričati o vremenskoj prognozi i ljubavi... to ovaj problem neće učiniti "manje stvarnim".

Što se ostatka tvog posta tiče i priče o nesretnoj inkluziji u društvu poput našeg... ne sumnjam da jeste svijetli primjer, nažalost generalno kao društvo slabo svijetlimo.

Jedino mi malčice cijela ta tvoja rupa u sustavu vuče na ono pitanje od nekad "što će baki Kawasaki?"
13.11.2021 | 07:12
Je li se ovaj Lauc cijepio?
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 07:29
Ako nije sebe, punicu je ziher!
13.11.2021 | 08:24
Jedan članak gdje mladima uopće ne treba cjepivo, a smrtnost je nikakva.
www.nature.com/articles/s41591-021-01578...zkWMREcNjpo2eVs8ZhJk
13.11.2021 | 08:51
Drugi članak sa mladim čovjekom u fabuli koja malo drugačije okončava.
13.11.2021 | 08:58
@Daddo, tebi su zapravo ćelavi muškarci fetiš samo te to sram priznati

Sad na temu, pitao sam prije par mjeseci koliko je do tada preboljenih po drugi put zaraženo i koliko ih je završilo na respiratoru i umrlo - nije bilo odgovora.

Sad saznamo da nakon dvije godine pandemije još uvijek ne vode takvu evidenciju, ali da prema nepotpunim informacijama koje eto sad ipak imaju, od oko pola milijuna zaraženih imamo oko dvije tisuće recidivista (ponovno zaraženih) ali bez podatka je li netko od recidivista završio na respiratoru ili je umro...

Ja vjerujem u izjavu da nemaju podatke jednako kao što vjerujem da postoje jednorozi
13.11.2021 | 09:01
Kloba kaže:

Kaj ovo:

"Mladog čovjeka, bez komorbiditeta. Dok su ga pripremali za intubaciju, rasplakao se. Zadnje što je rekao bilo je: “Je*em ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!” Par dana potom pluća su mu i unatoč svoj medicinskoj i respiratornoj potpori otkazala."

... ne bi trebalo ići u liječničku tajnu ili je to dozvoljeno ako ide u prilog da se još malo podeblja strah kod ljudi i nagovori ih se na cijepljenje?
13.11.2021 | 09:07
Bertone kaže:
Kloba kaže:

Kaj ovo:
"Mladog čovjeka, bez komorbiditeta. Dok su ga pripremali za intubaciju, rasplakao se. Zadnje što je rekao bilo je: “Je*em ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!” Par dana potom pluća su mu i unatoč svoj medicinskoj i respiratornoj potpori otkazala."
... ne bi trebalo ići u liječničku tajnu ili je to dozvoljeno?

Meni taj dio priče i nije toliko bitan.
Ne znam.
Možda i bi.
No, ako ćemo baš gledati - jesu li mu napisali ime ili inicijale?
Ako nisu, šira javnost ne može znati o kome se radi.
13.11.2021 | 09:12
dpasaric kaže:

Malo sam "razmišljao na glas" na Twitteru, pa ću prenijeti ovdje:

Od utorka osoba ne može u poštu ako nije cijepljena ili plati test? Izuzetak je poziv sa suda, onda može? Svaki poštanski ured ima zaštitara? Kako će zaštitar na ulazu to provjeravati, imat će prijenosno računalo s poštanskim sustavom registracije pošiljaka da vidi po što idete?

No, sustav ima rupu: svuda je dozvoljen pristup ako ste osoba koja prati invalida. Srećom da u našem programu inkluzije invalidnih osoba u rad udruge imamo invalida, pa se može po poštu bez da se plati reket. Super je ova real-life simulacija s ludim rješenjima questova.

Ne bi li vlast trebala imati konzultante, eksperte iz raznih kategorija, prije nego li povuče poteze s masovnim posljedicama? Ono recimo pitati psihologe i sociologe: "Ako smo cijelo vrijeme nedosljedno vodili pandemijske mjere i sada uvedemo ucjenu, je li to možda neki problem?"

Normalnom covjeku Lauc je normalan, ali psihopatu on nije normalan.
13.11.2021 | 09:13
Poanta je da se postavljaju pitanja "vaxerima" kako bi se osjećali ukoliko bi se netko tko bi poslušao njihov savjet, ili bižnja osoba istog; završila sa gadnim nuspojavama (od kojih ispada da jedna osoba poznaje jedno 50 osoba koje ili imaju ili znaju ljude koji su imali neke jače ili baš jake nuspojave, što mi je ipak malo nategnutno ali OK), ali se ne postavljaju pitanja kako bi se osjećali antivaxeri kada bi netko komu su oni preporučili da se ne cijepi završio tako kako je završio mladić iz članka.
Liječnička tajna zaista nije poanta priče.
No, to je ta buka...
EDIT:
Da ne pričamo kako se opet počinjemo častiti pridjevima "psihopata" i tako dalje.
Ono, počinje ličiti na Facebook raspravu.
Šteta.
13.11.2021 | 09:16
Ok, odabrao si sebi bitni dio priče i to je ok, ja sam gledao članak u cjelini.

Usput, moja kuma bi rekla: “Je*em ti onog koji me nagovorio da se cijepim!” jer joj je lijeva ruka i dalje nefunkcionalna i možda je prije navršene pedesete postala invalid, a liječnici su joj napokon, nakon 10+ raznih pretraga, neslužbeno i između redova rekli da je to ipak možda od cijepljenja i dali su joj tablete protiv bolova, Normabele i nekakve kremice/gelove da maže ruku jer će kao proći s vremenom

Što se tiče ne objavljivanja imena i prezimena, što misliš koliko bi mi vremena trebalo da saznam te podatke?
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 09:21
@Bertone - Ovo je očito zemlja kumova, rodijaka i prijatelja.... i nismo za bolje.
13.11.2021 | 09:21
Kloba kaže:

Ti usporedjujes ova dva portala????
Vecina hrvatskih su rezimski indoktrinirani portali koji zadnjih mjesec dana drve isto.
S jedne strane znanstveno istrazivanje, a s druge strane “Je*em ti onog koji me nagovorio da se ne cijepim!"
Na respiratoru se moze zavrsiti zbog puno razloga. Zajedno ih zovu dispneja.
Cijela lista je njih.
U indoktriniranosti ne iskljucujem niti lijecnike.
U pandemijski marketing ugurano ne puno novaca.
13.11.2021 | 09:23
Ne da mi se, Bertone.
Saznaj za sekundu, stvarno mi se ne da.
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 09:25
Naravno da se na respiratoru može završiti zbog puno razloga... ali je eto baš slučajno ispalo da se češće završava u doba pandemije SARS-COV-2...
13.11.2021 | 09:25
Jura, Žabac, Dr. House, Židov sa antivax zvijezdom - s tobom mi se pogotovo ne da komunicirati.
Prebaci svoju mržnju na nekog kome je bitna...
13.11.2021 | 09:35
@Kloba, od kuda ti da sam ja antivaxer?
Pa jednako mi na pipu idu likovi kojima je sve to oko korone urota kao i oni koji optužuju sve oko sebe (a koji se nisu piknuli) za sranj* u kojem trenutno živimo.
Ja sam samo protiv prisile ljudi na cijepljenje bez preuzimanja odgovornosti za prisilu.
13.11.2021 | 09:36
Upravo iz ovdje iznesenih razloga, moj je stav da nikog ne nagovaram ni na što (ni da se cijepi, ni da se ne cijepi), ali naglašeno i sasvim sigurno neću nekog zvati kretenom, luđakom, manijakom, kriminalcem, ubojicom, i ne znam čime zato što se ne želi cijepiti. Jer zarazu šire oni koji ne nose masku, ne drže distancu i ne peru ruke, a ne oni koji se nisu cijepili.

EDIT:
Pardon, opet sam zaboravio i - "mazlumom".
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 09:45
Bertone kaže:
@Kloba, od kuda ti da sam ja antivaxer?
Pa jednako mi na pipu idu likovi kojima je sve to oko korone urota kao i oni koji optužuju sve oko sebe (a koji se nisu piknuli) za sranj* u kojem trenutno živimo.
Ja sam samo protiv prisile ljudi na cijepljenje bez preuzimanja odgovornosti za prisilu.

Ja sam za ovo podebljano... uz sitnu razliku. Ako se traži preuzimanje odgovornosti za prisilu, onda im dajmo mehanizam u kojem mogu reći - e tebe nismo prisilit uspjeli - ti snosiš svoju odgovornost i to te košta (novaca, komocije, života, troškova respiratora, čega god, ali te MORA NEČEG koštati inače nema priče o odgovornosti nikakve).

@smayoo - slažem se s podebljanim... možemo li nekako uvesti grupno tuširanje klinaca nekom maglicom prije i poslije ulaska u kom... pardon - škole?
13.11.2021 | 09:57
Ček malo, ti hoćeš reći da je svih cca 530 000 potvrđenih slučaja napravilo trošak državi (i zajednici ako ciljaš na to) u respiratorima, kisiku, bolničkom liječenju?

Pa i da jesu, to je još uvijek manje od novca koji je država ulupala u cijepivo, rentanje prostora za cijepljenje, prekovremenih sati liječnika ili tvojih i mojih, testiranja i masu drugih stvari.

PS. I da, cjepivo ne treba biti besplatno osim za eventualno djecu, penzionere, tešku socijalu.
13.11.2021 | 09:57
@Bertone - Pa nisam niti rekao da si antivaxer.
Ako si tako protumačio, odnosno ako sam napisao da se tako isčitava nekome tko čita - ispričavam se.
Samo mi se čini da u nekoliko najsvježijih stranica threada ima puno više antivax stavova i osobnih doživljaja, pa i pozanstava tolikog broja ljudi da se zapitaš da li osoba radi na "šalteru za pritužbe protiv cjepiva"?
Ne znam da li netko u New Yorku poznaje ili je čuo za cca 50 ljudi koji imaju/ili su dobili neku nuspojavu od ovog ili onog cjepiva - a da je "prosječna osoba", a ne zaposlenik neke tvrtke ili vladinog organa koji su u ovoj priči.
Ali kod nas ima (a ima nas manje od 3,9 milijuna po popisu 2021).
Nije li taj podatak ono, full čudan?
Ja recimo ne znam apsolutno nikoga tko ima nuspojavu.
Ali znam za (znači samo sam poznavao čovjeka) koji je umro od COVID-a.
A životi su u cijeloj priči - bit.
Ne znanstvena istraživanja.
Jer njih ima na desetke s obje strane "cjepi se/ne cjepi se" argumenta, i jako ih je puno ovdje linkano u ovih sada preko 100 stranica threada.
No nekima - kako ispada - izgleda kao da ne možeš objasniti da je, kada se sve svede na goli minimum debate, u pitanju ljudski život.
I iako je još jedan život izgubljen, oni su toliko zaluđeni i toliko grizu vlastiti rep da se sada čvrsto drže najnovijeg "znanstvenog istraživanja", samo zato jer paše njihovom uglu gledanja na stvar.
A to tko je vaxer, tko antivaxer - zaista mi nije bitno.
Ako pokušavamo biti neka demokracija, svatko ima pravo na izbor.
No mora se pomiriti i sa posljedicama istoga.
Ovaj mladić iz članka se pomirio na opisani način, ako je vjerovati medijima.
I to je to.
Čemu tolika fama kraj ovolikog broja novozaraženih svaki dan, it's beyond me.
A sada, oprostit ćeš mi, uljudno ću se ispričati iz ove današnje prepiske - imam "people to do, things to see".
13.11.2021 | 10:05
Daddo kaže:
@smayoo - slažem se s podebljanim... možemo li nekako uvesti grupno tuširanje klinaca nekom maglicom prije i poslije ulaska u kom... pardon - škole?

Ti želiš reći da je glavni problem što se djeca ne pridržavaju mjera? A nije problem to što se NITKO ne pridržava mjera? Od Zadra na jug se u ogromnoj većini nisu nikad ni pridržavali, a u ostatku Hrvatske se gotovo nitko ne pridržava od proljetos definitivno.
Tu mi je pred kućom autobusna stanica pa gledam koliko je ljudi u autobusu i koliko ih je s maskom. Oni imaju solidan izgovor za gužvanje kad je lokalni javni prijevoznik prorijedio vožnje umjesto da ih pojača (nemaju novaca za plaćati vozače koliko ih plaćaju drugi pa im vozači ne žele doći raditi), ali to je opet izgovor i ne može biti opravdanje. U Zagrebu sam bio neki dan, išao sam pješice od garaže do gradilišta pa je trajalo jedno 10 min dok sam prošetao naokolo do pješačkog prijelaza pa prijeko, pa natrag... i u tom sam periodu na tramvajskoj stanici koju sam obilazio - vidio da dolaze 3 tramvaja, puno ljudi unutra i van, a tek nekoliko maski na licima. U kafićima i restoranima konobari i konobarice nose masku ispod brade, isto kao i trgovci u dućanima. Radnici na gradilištima maske uopće nemaju, kao ni mi inženjeri. Maske se nose na sastancima (ali ne i u uredima) po bankama i u HEPu. I to - kako tko, kako kakvu masku.
I sad su u svemu tome - baš djeca problem? Ajde ne s...
13.11.2021 | 10:08
Zaboravio sam maloprije napisati što me još kopka i zašto sam protiv prisile.

Svi mi smo se kao djeca cijepili i toga se ne sjećamo, ali svi mi koji smo imali djecu i koji smo vodili djecu na obavezna cijepljenja znamo da nam pedijatri nisu htjeli cijepiti dijete ako je i samo malo šmrcavo, a ne da ima neku upalu i sl.

Međutim kod ovog cijepljenja nitko ne vodi brigu je li čovjek koji se cijepi zdrav ili nije, bitno je da se cijepi
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 10:11
@smayoo - Pa jbg... nisam ja kriv što mi samo o djeci brinemo... ja ti pričam ono što vidim (isto što i ti).

Ok, nećeš nosit masku i pridržavat se mjera... nema za tebe usluge (javnog prijevoza, javnog sektora, javnog... ovog ili onog.

Privatno - može. Nek ti prodaju kruh i po 1000 kn ako hoće. I parkirat inspektore porezne i ove sanitarne i hop ajmo vidjet jel se pridržavamo mjera. Ne? Gle love u proračunu...

@Bertone - otkud ti ovo da nije briga da li su ljudi zdravi prije cijepljenja? Sad ih "više nije" jer se cijepi tko god s ceste... ali i sad imaš upitnik kratki koji te pitaju. A zašto ljudi lažu... to treba pitat te konkretne ljude.
13.11.2021 | 10:15
A provedba? Kako ćemo postići da se ljudi pridržavaju toga? Da stavljaju masku kad ulaze u tramvaj, dućan, pekarnicu...?

Poanta je u tome da svi znaju u čemu je problem, ali namjerno to nitko ne želi reći glasno, nego se krivnja i teret svaljuje na one koji se ne žele cijepiti.
13.11.2021 | 10:17
smayoo kaže:
Upravo iz ovdje iznesenih razloga, moj je stav da nikog ne nagovaram ni na što (ni da se cijepi, ni da se ne cijepi), ali naglašeno i sasvim sigurno neću nekog zvati kretenom, luđakom, manijakom, kriminalcem, ubojicom, i ne znam čime zato što se ne želi cijepiti. Jer zarazu šire oni koji ne nose masku, ne drže distancu i ne peru ruke, a ne oni koji se nisu cijepili.

EDIT:
Pardon, opet sam zaboravio i - "mazlumom".

Istina je da i cijepljeni prenose zarazu, ali u pitanju je virusno opterećenje koje je daleko manje nego kod Mazluma. Zato je i zaraza Mazluma preko cijepljenog daleko blaža. Problem je kad Mazlum bude u kontaktu s nekoliko infekcioznih cijepljenih jer se onda virusno opterećenje povećava i tada infekcija bude problem ali samo za Mazluma, jer ostali su cijepljeni i ako bolest inkubira nije u tako jakom intenzitetu. Tako da kad bi se i Mazlum cijepio i on bi bio zaštićeniji.
Istina je osim toga da se i cijepljeni trebaju pridržavati mjera (maska) kako bi virusno opterećenje bilo što niže kod prijenosa zaraze a time i boleština što blaža. Ali da se svi cijepe bilo bi puno lakše kontrolirati virus, pa čak i potisnuti ga u toj mjeri da je podnošljiv. To je u ostalom ista obitelj virusa kao i prehlada.

EDIT: dok vi serete gluposti, u Španiji se lakše diše. Mazlumi cijepite se. Misli na druge.
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 10:21
smayoo kaže:
A provedba? Kako ćemo postići da se ljudi pridržavaju toga? Da stavljaju masku kad ulaze u tramvaj, dućan, pekarnicu...?

Poanta je u tome da svi znaju u čemu je problem, ali namjerno to nitko ne želi reći glasno, nego se krivnja i teret svaljuje na one koji se ne žele cijepiti.

Pa to je to. Maricu i u stanicu... i masaža bubrega old school vjesnikom... tko je dobar dobije samo jednom. Tko nije ponavljaš dok ne nauči.

Provedba je jednostavna... kreneš od ograničavanja pristupa za one koji imaju povišenu temperaturu i nemaju dokaz o preboljenju, cijepljenju i testiranju... javnim prostorima. I koji ne nose masku.

To što mi nemamo mehanizme kontrole i sustave... drugi je par rukava.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
13.11.2021 | 10:33
Kloba kaže:
Poanta je da se postavljaju pitanja "vaxerima" kako bi se osjećali ukoliko bi se netko tko bi poslušao njihov savjet, ili bižnja osoba istog; završila sa gadnim nuspojavama (od kojih ispada da jedna osoba poznaje jedno 50 osoba koje ili imaju ili znaju ljude koji su imali neke jače ili baš jake nuspojave, što mi je ipak malo nategnutno ali OK), ali se ne postavljaju pitanja kako bi se osjećali antivaxeri kada bi netko komu su oni preporučili da se ne cijepi završio tako kako je završio mladić iz članka.

Naravno, već smo ovdje napisali nekoliko puta:
Nitko ne bi trebao nagovarati nikoga na cijepljenje niti protiv cijepljenja.
Svatko treba preuzeti odgovornost za sebe prema procjeni svog zdravstvenog stanja.

To što pojedinci ne mogu razaznati razum i istinu i nezaustavljivo ponavljaju stvari koje nisu uredu, moramo moći zanemariti za vid slobode govora.

Po meni, početak problema priče o cjepivu protiv Covida je da je u javnosti od strane službenih tijela TREBALA BITI obavještena o

ISTINI:

Cjepivo je eksperimentalno.

Naravno nuspujava će biti.

Mi ne preuzimamo odgovornost.
Farmaceutske kuće ne preuzimaju odgovornost.

Cijepi se onaj tko hoće preuzeti odgovornost.
Cjepivo bi trebalo pomoći. (Umjesto njihove plasirane šarlatnaske tvrdnje: cjepivo će biti cca 90 posto učinkovito)

Osnovna i najveća zaštita kod svake zarazne bolesti je:
1.
distanca - izbjegavanje kontakta (ovisno o vrsti zaraze: spolni kontakt, "respiratorni" kontakt, prijenos uzročnika zaraze na sluznicu ili krv, itd.)
2.
Higijena

Umjesto ovoga na početku su plasirali misao: "Mladi su sigurni, njih neće"
Sada je tu misao teško iskorjeniti.

Mogli su i trebali, JER TO JE ISTINA, od početka pandemije prebaciti ODGOVORNOST NA SVE pa tako i mlade jer ti svi mladi imaju nekog starijeg voljenog koji može i nastradati će ako oni ne budu odgovorni.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 14 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, MacSlavko, Miro Spiro, Riba, Anonimci (368)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO