Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19

• Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 16:01
Gjuroo kaže:
Daddo kaže:
Podebljano podcrtano... što ćemo s onima koji ne žele preuzeti odgovornost? Tko će umjesto njih preuzeti to?

TVRDNJA A: Onaj tko hoće preuzeti odgovornost cijepi se.

Koja tvrdnja je A' koja počinje sa: Onaj tko.... a završava sa ... ne cijepi se.

To mi nije jasno kako od početka ne kužiš i kako smo (cijepljeni i necijepljeni) na ovoj razini svi u istoj kaši.

Odgovornost smo preuzeli svi mi koji se, za razliku od korporacija i političara, ne možemo odreći svoje odgovornosti jer mi sami, svako za sebe, moramo donijeti odluku cijepiti se ili ne.
Donošenjem odluke prihvaćamo odgovornost za tu odluku.

Međutim, ti cijepljenjem vidiš odgovornost, a pod necijepljenjem vidiš neodgovornost, što je u staru kriva postavka i zato ti jednadžba ne funkcionira.
Sori stari, ali ja, koji se još uvijek nisam cijepio, preuzimam odgovornost i za svoj život i za svoje zdravlje i za eventualnu ugrozu nečijeg tuđeg zdravlja i života. Tko će biti odgovoran za to ako ja zakovrnem od korone samo zato jer se nisam cijepio? Ja sam. Preuzimam odgovornost za svoj život i utjecaj mog života na druge ljude i okolinu. Jednako kako sam tu odgovornost imao i prije korone samo što prije korone to pitanje odgovornosti nije bilo tako izraženo.

Trenutno se možda čini odgovornim cijepiti i pozivati druge ljude da se cijepe. No, ako za 2-3 (ili 10) godine to ispadne potpuna farsa (ili nešto još gore), hoćete li vi, koji tako gorljivo zagovarate cijepljenje, biti spremni priznati da ste odgovorni za svu štetu koju ste nanijeli društvu kao takvom?
Što se mene tiče, ako poživim još tih par godina i ako zbilja ispadne da je pitanje cijepljenja bio jedini problem, priznat ću da sam bio glup i u krivu i prihvatit ću posljedice svog ponašanja. Sad, ako će tada vladati povlaštena cijepljena kasta koja će me poslati na prijeki sud i streljati... Jebi ga. Tak mi je pao grah.

S tim što ja trenutno nikoga ne nagovaram na cijepljenje niti ga odgovaram od toga jer shvaćam da svako za sebe treba donijeti tu odluku i samim time preuzeti odgovornost za to. Isto tako, poštujem odluku svakoga jer znam da je svako za sebe donio odluku i mora se nositi s odgovornošću koju ta odluka nosi.

Prave posljedice svega ovoga što se danas događa ćemo ionako moći sagledati tek kad prođe neko vrijeme.

Nemam ja problem s tvojom osobnom odgovornošću. Tako dugo dok za sve bude mjesta na respiratoru u slučaju da im treba. A ako moraju birat između mene cijepljenog i tebe necijepljenog, ja sam preporuku poslušao, ti nisi... pa bi bilo fer da ipak imam prednost ispred tebe na respiratoru, jer sam za razliku od tebe sukladno preporuci učinio sve da na istom ne završim.

Ako ti misliš da tvoj izbor tebe ne košta i ako stvarno te ne košta - onda nemaš ni odgovornost za isti. Fino te pozovu na cijepljenje, ti veliš hvala ne bih... nema problema, daj potpiši da ne bi i sve 5. Živiš svoj život sa svojim izborima.

Ako i kad dođeš u situaciju... a ček... da vidimo što kaže... nije cijepljen - ok, trošak liječenja ide familiji ako ne preživi, a ako preživi potrošio je toliko litara kisika i toliko sati medicinske skrbi... to je toliko novaca, naplativo kad izađe.
13.11.2021 | 16:07
Svaki treći u RH se badava cijepio i nije mu pomoglo jer je ili umro ili otišao na respirator.
U UK još gori podatci jer oni imaju daleko više cijepljenih pa je i postotak umrlih i na respiratoru (a cijepili su se) veći.

Problem je što je cjepivo eksperimentalno i ne "drži dugo" i da bi bili zaštićeni trebali bi se cijepiti 4-6 puta godišnje da to ima smisla.

Vaxerski fundamentalisti to ne budu priznali.
13.11.2021 | 16:08
Zanima me, kao građanina ustavom uređene države koja bi sve za dobrobit građana (osim vojnih tajni) trebala imati transparentno, može li se negdje vidjeti ugovore s Pfizerom koje je potpisala RH?

Ako je sve to etički ispravno i poslovno korektno - super, briga manje, a i odličan materijal za gurnuti pod nos onima koji imaju toliko nepovjerenje prema Stožeru.

No, meni strah da se to baš i neće dogoditi. Zar to ne može neki zastupnik u saboru tražiti na uvid javnosti? Ili novinari da to pitaju na nekoj konferenciji za medije?
13.11.2021 | 17:23
Vjerojatno su zaštićeni. A kad si glup i želiš nešto čim prije, onda pod svaku cijenu potpisuješ što god ti stave pred glupu njušku. Valjda slično nešto kao i kod kamatara.
Kažu da je cijepivo moglo biti bolje, a da je bilo a nije ga se naručilo, bili bi idioti kakve svijet nije vidio. Tak da, nikad nije dobro.
13.11.2021 | 19:30
tino1 kaže:
Istina je da i cijepljeni prenose zarazu, ali u pitanju je virusno opterećenje koje je daleko manje nego kod Mazluma. Zato je i zaraza Mazluma preko cijepljenog daleko blaža. Problem je kad Mazlum bude u kontaktu s nekoliko infekcioznih cijepljenih jer se onda virusno opterećenje povećava i tada infekcija bude problem ali samo za Mazluma, jer ostali su cijepljeni i ako bolest inkubira nije u tako jakom intenzitetu. Tako da kad bi se i Mazlum cijepio i on bi bio zaštićeniji.
Istina je osim toga da se i cijepljeni trebaju pridržavati mjera (maska) kako bi virusno opterećenje bilo što niže kod prijenosa zaraze a time i boleština što blaža. Ali da se svi cijepe bilo bi puno lakše kontrolirati virus, pa čak i potisnuti ga u toj mjeri da je podnošljiv. To je u ostalom ista obitelj virusa kao i prehlada.

EDIT: dok vi serete gluposti, u Španiji se lakše diše. Mazlumi cijepite se. Misli na druge.

Dok ti sereš gluposti, stvari se u Nizozemskoj zaoštravaju, iako imaju 85% cijepljenih i široku primjenu covid potvrda. Kako to...? Kako to? Kako to?... Možda je Vlada, možda su Srbi... Možda Masoni... Ha?
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 19:36
… a možda je samo novi soj?
13.11.2021 | 19:54
How yes no. Delta plus 2 XXL epsilon gama kukuruz NJ.
13.11.2021 | 20:05
Umjesto sve te puste price, meni je jedino bitno usporediti ova dva grafa.

Screenshot2021-11-13at22.03.26.png

Screenshot2021-11-13at22.03.38.png
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 20:05
… upravo zato promatram hospitalizirane i one na respiratoru. Plus onaj treći podatak koji nije javan.
13.11.2021 | 20:15
[quote="Daddo" post=198464]Gjuroo kaže:
Daddo kaže:
Podebljano podcrtano... što ćemo s onima koji ne žele preuzeti odgovornost? Tko će umjesto njih preuzeti to?

TVRDNJA A: Onaj tko hoće preuzeti odgovornost cijepi se.

Koja tvrdnja je A' koja počinje sa: Onaj tko.... a završava sa ... ne cijepi se.

To mi nije jasno kako od početka ne kužiš i kako smo (cijepljeni i necijepljeni) na ovoj razini svi u istoj kaši.

Odgovornost smo preuzeli svi mi koji se, za razliku od korporacija i političara, ne možemo odreći svoje odgovornosti jer mi sami, svako za sebe, moramo donijeti odluku cijepiti se ili ne.
Donošenjem odluke prihvaćamo odgovornost za tu odluku.

Međutim, ti cijepljenjem vidiš odgovornost, a pod necijepljenjem vidiš neodgovornost, što je u staru kriva postavka i zato ti jednadžba ne funkcionira.
Sori stari, ali ja, koji se još uvijek nisam cijepio, preuzimam odgovornost i za svoj život i za svoje zdravlje i za eventualnu ugrozu nečijeg tuđeg zdravlja i života. Tko će biti odgovoran za to ako ja zakovrnem od korone samo zato jer se nisam cijepio? Ja sam. Preuzimam odgovornost za svoj život i utjecaj mog života na druge ljude i okolinu. Jednako kako sam tu odgovornost imao i prije korone samo što prije korone to pitanje odgovornosti nije bilo tako izraženo.

Trenutno se možda čini odgovornim cijepiti i pozivati druge ljude da se cijepe. No, ako za 2-3 (ili 10) godine to ispadne potpuna farsa (ili nešto još gore), hoćete li vi, koji tako gorljivo zagovarate cijepljenje, biti spremni priznati da ste odgovorni za svu štetu koju ste nanijeli društvu kao takvom?
Što se mene tiče, ako poživim još tih par godina i ako zbilja ispadne da je pitanje cijepljenja bio jedini problem, priznat ću da sam bio glup i u krivu i prihvatit ću posljedice svog ponašanja. Sad, ako će tada vladati povlaštena cijepljena kasta koja će me poslati na prijeki sud i streljati... Jebi ga. Tak mi je pao grah.

S tim što ja trenutno nikoga ne nagovaram na cijepljenje niti ga odgovaram od toga jer shvaćam da svako za sebe treba donijeti tu odluku i samim time preuzeti odgovornost za to. Isto tako, poštujem odluku svakoga jer znam da je svako za sebe donio odluku i mora se nositi s odgovornošću koju ta odluka nosi.

Prave posljedice svega ovoga što se danas događa ćemo ionako moći sagledati tek kad prođe neko vrijeme.

...

Nemam ja problem s tvojom osobnom odgovornošću. Tako dugo dok za sve bude mjesta na respiratoru u slučaju da im treba. A ako moraju birat između mene cijepljenog i tebe necijepljenog, ja sam preporuku poslušao, ti nisi... pa bi bilo fer da ipak imam prednost ispred tebe na respiratoru, jer sam za razliku od tebe sukladno preporuci učinio sve da na istom ne završim.

Preporuka je samo preporuka. Možeš ju poslušati ili ne. Ti si je poslušao, ja nisam. I obojica dođemo kao kandidati za respirator... Pazi ironije. Zar se ti tada ne bi upitao: "Zašto sam se uopće cijepio ako idem na respirator?"
Ako na respiratoru završavaju i cijepljeni i necijepljeni... Čemu se onda cijepiti ili necijepiti. Ispada da je svejedno.

Sad... O tome tko će od nas dvojice zauzeti respirator odlučuju liječnici. Oni će napraviti trijažu i odlučiti koji od nas dvojice ima veću šansu za preživljavanje i taj će dobiti respirator na korištenje. Takva je praksa u medicini i bolničkoj pomoći.
Možda si ti sebi cjepivom ipak na neki način narušio i oslabio imunitet, možda imaš nekih drugih zdravstvenih problema koji će utjecati na trijažu. Dakle, kod trijaže nije bitno jesi li cijepljen ili ne već je bitno koje su šanse za preživljavanje. Ako si ti cijepljen i po ukupnoj zdravstvenoj procijeni imaš 25% šanse za preživjeti respirator, a ja necijepljen imam 54% šanse za preživjeti respirator... guess what... Po pravilima medicinske struke, ja ću dobiti respirator. Medicina je ipak puno šira od toga jel netko pikan ili nije.

Ako ti misliš da tvoj izbor tebe ne košta i ako stvarno te ne košta - onda nemaš ni odgovornost za isti. Fino te pozovu na cijepljenje, ti veliš hvala ne bih... nema problema, daj potpiši da ne bi i sve 5. Živiš svoj život sa svojim izborima.

Moj izbor mene može koštati života. Ne znam gdje si mogao pročitati da ja ne prihvaćam rizik odbijanja cijepljenja. Možda drugačije shvaćamo pitanje odgovornosti. Kao što sam gore već napisao, ti pitanje odgovornosti gledaš samo po pitanju cijepljenja, a ja ti velim da je pitanje odgovornosti sakodnevno donošenje odluka. Isto tako mislim da odgovornost imaju i oni koji se cijepe i oni koji se ne cijepe.
Bilo bi zamivljivo vidjeti kakva bi situacija bila da je u startu bilo postavljeno tako da se trebaju potpisati i oni koji se cijepe i oni koji se ne cijepe. Svatko stavlja potpis za svoju odluku. Zašto, recimo, nisi ti to tako napisao? Zašto bi se samo necjepiše trebali potpisivati? Čemu ljudima koji se cijepe uskraćivati njihova prava na potpis i, samim time, prihvaćanje odgovornosti?

Al ajd... Zamisli da je ovo što sam napisao upravo tako. Zamisli da smo i ti ja stavili potpis na svoju odluku. To tako i ide i trebalo bi biti, zar ne? Ti si se potpisao na cijepljenje, ja sam se popisao na necijepljenje. Pa kom cipele kom čarape. Ja tvoju odluku poštujem i poštivat ću je i onda ako ispadne da si donio "krivu" odluku. Neću se praviti pametan i govoriti "Jesam ti rekao?". Zaista poštujem tvoju odluku. Molim te da i ti tako poštuješ moju.

Ako i kad dođeš u situaciju... a ček... da vidimo što kaže... nije cijepljen - ok, trošak liječenja ide familiji ako ne preživi, a ako preživi potrošio je toliko litara kisika i toliko sati medicinske skrbi... to je toliko novaca, naplativo kad izađe.

Stari moj, postoji svijet veći od toga jel netko cijepljen ili nije. Nije mi jasno čemu taj fokus. Opravdano ti ak primaš kakvu pinku za to, al inače mi je nejasno sve to.
  • Daddo
  • Posjetitelj
13.11.2021 | 20:47
Ok sad mi je jasno da nisam bio tebi dovoljno jasan.

Obzirom da sustav zdravstva nam je zajednički i obojica ga koristimo... ti vjerojatno više od mene i duže od mene čisto zato jer si po dobi nešto stariji... odlučio si ne cijepiti se.

Po kriterijima koje navodiš, vjerujem da sam IPAK i unatoč svojim godinama ispred tebe u redu za respirator. Zato i jesam cijepljen čim se moglo, plus mi je grah pao da me zapao posao koji radim a nisam očekivao da bi me to za života dočekalo. No to je manje bitno.

Poanta je da si preuzeo odgovornost za svoj život... ja samo pitam / smatram argument "cjepiva su nedovoljno sigurna, pa bi ja da netko preuzme odgovornost umjesto mene" invalidnim. Odnosno, ako si izabrao to kao argument, poštuj i onog za čiji respirator trebaš doć i daj mu pravo izbora hoće li te na isti prikopčati ili ne... iako si si svjesno i namjerno smanjio šanse za preživljavanje suprotno njegovoj preporuci. Odnosno, ok, liječit ćemo te unatoč i usprkos tvom neposluhu na koji imaš potpuno pravo ali ako (ne) preživiš trošak liječenja i posljedice te odluke će ići extra iz tvog džepa. Ne zato što je u pitanju nedostatak love, nego jer si "opteretio sustav" a nije bilo nužno i moglo se izbjeći.

Iako eksplicitno nisam naveo, mislio sam da je to iz mog upisa jasno... pozove te se na cijepljenje i nećeš... i stavi se zabilježba da nisi htio. Recimo mene je moja LOM-ica uredno pitala kad sam bio kod nje... želim li da me naruči za cijepljenje... pa sam joj rekao da sam već obavio obje doze Pfizera. Da sam rekao da ne želim, upisala bi to.

Ponovit ću... nemam ja problem s tvojim pravom na izbor... samo se zalažem da u slučaju da medicinari moraju odlučivati... također mogu koristiti svoje pravo na izbor... to dakako povlači pitanje etike i morala, pa eto "tebe neću jer si žensko, a tebe jer si preko 65, a tebe neću jer eto neću".

Dakle, pravo bez obaveze ne znači baš puno... preporuka je drugo i ne vidim potrebu da se ikom tko preporuku zaobiđe odbije pružiti tretman. Ali mi je skroz ok da kažu nakon tretmana da to košta toliko? Zašto - jer nemaš dopunsko zdravstveno pa plaćaš participaciju.

Argument - zašto ne propišu - pada u vodu jer postoje dobne i druge skupine koje ne smiješ cijepiti, sve i da propišeš kao obavezu to cijepljenje.

Ne mislim da se pravim pametan... meni plaća ide jednako cijepio se ti ili ne... to što imam neki prekovremeni više... imao sam i prije svega ovog, samo se nisu plaćali... sad se plaćaju jer nema tko, ne zato jer ne bi... nego jer fali ljudi kad ti uleti virus....
13.11.2021 | 20:51
@riba,

I, što si zaključio iz ta dva grafa?
14.11.2021 | 00:08
Očigledno je da Delta soj prolazi kroz populaciju bez napora. Danas sam čuo troje prijatelja koji su cijepljeni da su u izolaciji jer su pozitivni. Uglavnom temperatura, gubitak mirisa, klasika...

Dakle, čini se da tu nema spasa, svi će dobiti koronu, samo je pitanje kako će je tko preboljeti.

I naravno da je za rizične bolje da se cijepe i izbjegnu ozbiljnije posljedice jer statistika govori da cjepivo ipak smanjuje mogućnost da se bolest ozbiljnije razvije.

No, niti cijepljenje ne smije biti mjerilo sigurnosti - meni je jutros umro tetak na respiratoru, bio je uredno cijepljen s dvije doze. Ok, bio je rizičan slučaj kao stari teški pušač, ali do prije par dana je igrao boće. Njemu je samo malo trebalo da ga "gurne preko ruba", a cjepivo tu uopće nije pomoglo.

Tko pak sumnja da može imati kontraindikacije na cjepivo zbog nekog medicinskog razloga, treba potražiti savjet liječnika - jer nuspojave jesu rijetke, ali su itekako stvarne.
  • Dijete
  • Posjetitelj
14.11.2021 | 00:16
Moje saucesce Davore.

I da, svi cemo je dobit kad tad…

Drz’te se ljudi…
14.11.2021 | 00:30
@Davore sućut

Ok, za sve koji slijepo vjeruju medicini jedno pitanje nevezano za koronu - Kada ste zadnji put čuli/pročitali da je netko umro u vozilu HMP, nebitno zašto je HMP došla po pacijenta (prometna nesreća, problemi sa srcem, anafilaktički šok,...).

Odgovor je jako jako rijetko ili nikad, a sad se zapitajte zašto.
14.11.2021 | 00:39
Daddo kaže:
Ok sad mi je jasno da nisam bio tebi dovoljno jasan.

Meni je za sad samo očigledno da nejasnost postoji iako nije sigurno s koje strane. Možda i sa obje...

Obzirom da sustav zdravstva nam je zajednički i obojica ga koristimo... ti vjerojatno više od mene i duže od mene čisto zato jer si po dobi nešto stariji... odlučio si ne cijepiti se.

Ok.

Po kriterijima koje navodiš, vjerujem da sam IPAK i unatoč svojim godinama ispred tebe u redu za respirator.

Možeš ti vjerovati, ali (ponavljam) liječnici su ti koji trijažon određuju tko ima prednost pri operaciji ili eventualnom spašavanju života.
Zar ti moram još naglasiti da su to upravo oni liječnici kojima vjeruješ i u čiji sud ti ne bi trebao sumnjati?

Zato i jesam cijepljen čim se moglo, plus mi je grah pao da me zapao posao koji radim a nisam očekivao da bi me to za života dočekalo. No to je manje bitno.

Opet ću te pitati... Koji K radiš na respiratoru ako si se cijepio da ne završiš tamo? Koji K si se cijepio ako si svejedno završio na respiratoru?

Poanta je da si preuzeo odgovornost za svoj život... ja samo pitam / smatram argument "cjepiva su nedovoljno sigurna, pa bi ja da netko preuzme odgovornost umjesto mene" invalidnim.

To apsolutno nije moj argument. Moj argument je da sam ja osobno preuzeo odgovornost na sebe necijepljenjem. Da to treba potpisati, ja bih potpisao.
Jesi li ti spreman potpisati da ćeš se cijepiti (odnosno si se već cijepio) unatoč činjenici da će liječnici svojom stručnom odlukom opredijeliti za to da ipak mene stave na respirator jer unatoč necijepljenju imam više šanse da preživim?
Da li bi se potpisao na cijepljenju da su ti uz cjepivo rekli da je to još uvijek eksperimentalno cjepivo i da još uvijek ne znaju koja je njegova učinkovitost ni u pozitivnom ni u negativnom smislu?

Nije mi jasno zašto sada opet ignoriraš liječničku stručnost, poslovnu etiku i procijenu. Da, njihov je izbor koji će od nas dvojice završiti na aparatu i to uopće neće imati veze sa cijepljenjem.

Odnosno, ako si izabrao to kao argument,...

A nisam.

poštuj i onog za čiji respirator trebaš doć

A čiji je to respirator? Ako nisam potpuno u krivu, barem jedan šaraf na tom respiratoru je i moj.

...i daj mu pravo izbora hoće li te na isti prikopčati ili ne...

To nije samo stvar njegovog (ako misliš na liječnika) prava izbora već je to u njegovom opisu posla i dužnosti.
Do sada mi nije palo na pamet da bilo čiji posao omalovažavam, a pogotovo ne liječnika na takvim dužnostima i sa takvim izborima. Štaviše, kapa dolje tim ljudima. I nemam ja njemu šta davati pravo izbora. On svoju odluku donosi na temelju svoje procijene. Ako će on bilo kojem drugom pacijentu dati prednost ispred mene (a to će opet biti nevezano uz cijepljenje), ja ću vas samo sve skupa pozdraviti, zahvaliti na životu kojeg sam imao i otići svojim putem.

iako si si svjesno i namjerno smanjio šanse za preživljavanje suprotno njegovoj preporuci. Odnosno, ok, liječit ćemo te unatoč i usprkos tvom neposluhu na koji imaš potpuno pravo ali ako (ne) preživiš trošak liječenja i posljedice te odluke će ići extra iz tvog džepa. Ne zato što je u pitanju nedostatak love, nego jer si "opteretio sustav" a nije bilo nužno i moglo se izbjeći.

Kao prvo... Ako ti netko nešto preporuči, ti možeš prihvatiti preporuku ili je ne prihvatiti. Baš sam nekidan frendu preporučio jedan restoran, a on, bitanga, otišao u drugi...
Ma, joj... Lijeno mi je sad raspisivati cijelu priču i analogiju, ali poanta je u tome da iz neke preporuke ne može proizaći neposluh. Neposluh proizlazi iz zapovijedi ili nečeg takvog, a zapovijed nismo dobili. To bi onda već značilo da smo u stanju rata.

Nu, kad smo već kod rata, znam jednog liječnika koji trenutno radi na trijaži oko respiratora. Bio je liječnik i u ratu na prvoj liniji. Sad, ne bi ti vjerovao, ali taj liječnik je jednaku njegu pružao "svojim" vojnicima i "tuđim" vojnicima koji su do malo prije pucali na njega i na njegove vojnike. Eto, takvi su ti liječnici. To je njihov posao i etički odnos prema svakom pacijentu. Za njega ti nisi cijepljen i ja nisam necijepljen. Njemu je samo bitno može li koji od nas preživjeti i čije su šanse za preživljavanje veće.

Iako eksplicitno nisam naveo, mislio sam da je to iz mog upisa jasno... pozove te se na cijepljenje i nećeš... i stavi se zabilježba da nisi htio. Recimo mene je moja LOM-ica uredno pitala kad sam bio kod nje... želim li da me naruči za cijepljenje... pa sam joj rekao da sam već obavio obje doze Pfizera. Da sam rekao da ne želim, upisala bi to.

Meni moja LOM ne bi mogla napisati da se neću cijepiti jer je to neko određeno stanje u budućnosti koje trenutno ne možemo znati kakvo je. U budućnosti sam ili cijepljen ili necijepljen. Ko ona famozna mačka u kutiji koja je istovremeno cijepljena i necijepljena. Ta sigorno neće imati problema oko odabira za respirator.
Moja LOM bi eventualno mogla napisati da se ne želim cijepiti. Međutim ni to ne bi bilo sasvim ispravno jer bi trebala napisati da se "ne želim cijepiti s cjepivima koja su trenutno na raspolaganju na tržištu".

Nekidan sam JOHNu poslao link o nekom novom cjepivu koje bi trebalo ući u upotrebu iduće godine.
Evo link i tebi da znaš o čemu pričam: Valneva

Cjepivo bi iduće godine trebalo biti u uporabi i nadam se da ću poživjeti do tada jer bih se s tim cjepivom cijepio.

Također bih se osvrnuo na neke davne početke ove duge rasprave gdje su neki članovi posprdno reagirali na "čekanje boljeg / dorađenog cjepiva" ko da čekamo Mesiju ili Godota.
Što se mene tiče, ja za sada vjerujem da je to cjepivo kojim ću se roknuti. Moj Mesija. Ak me u međuvremenu ta vjera napusti, onda ću se kao JOHN ispikati svim mogućim.

Ponovit ću... nemam ja problem s tvojim pravom na izbor... samo se zalažem da u slučaju da medicinari moraju odlučivati... također mogu koristiti svoje pravo na izbor... to dakako povlači pitanje etike i morala, pa eto "tebe neću jer si žensko, a tebe jer si preko 65, a tebe neću jer eto neću".

Opet, šta se imaš tu zalagati ili ne zalagati kad medicinari dobro znaju svoj posao i znaju što im je činiti u kojoj situaciji. Imaš li dilemu oko toga da će medicinari učiniti ispravnu stvar?

Dakle, pravo bez obaveze ne znači baš puno... preporuka je drugo i ne vidim potrebu da se ikom tko preporuku zaobiđe odbije pružiti tretman. Ali mi je skroz ok da kažu nakon tretmana da to košta toliko? Zašto - jer nemaš dopunsko zdravstveno pa plaćaš participaciju.

Mislim da je dovoljno jasno propisano kako zdravstvo kod nas funkconira. Zna se šta se plaća i šta se ne plaća i koji su benefiti dopunskog zdravstvenog.
Za one dubljeg džepa postoje i privatne klinike gdje te još glade po jajima ovisno koliko im platiš.

Ne kužim šta ti tu ne štima. Ti bi sada radio restrukturiranje sustava koji je ionako već godinama u fazi restrukturiranja. Ne znam jesi li tako i prije razmišljao ili tek otkako si se cijepio, pa sada misliš da bi zbog toga trebao imati neka veća prava.
Ljudi su se cijepili i prije korone. Svake godine smo imali određeni broj umrlih od gripe. Baš me zanima kako bi ti reagirao u pred-covid svijetu da su starci od 60+ godina zahtijevali da se svi trebaju cijepiti jer su im necijepljeni ugroza i šire virus koji ih može usmrtiti. Zamisli da su oni tada došli s idejama koje ti danas zastupeš. Možeš li iskreno odgovoriti kako bi prije 10 godina reagirao na tako nešto?

Argument - zašto ne propišu - pada u vodu jer postoje dobne i druge skupine koje ne smiješ cijepiti, sve i da propišeš kao obavezu to cijepljenje.

To nije nikakav argument ako zbilja želiš svakome dobro. Vrlo jednostavno se može napraviti propis i onda iz tog propisa izuzeti skupinu za koju to nije niti preporuka niti obaveza.

Ne mislim da se pravim pametan... meni plaća ide jednako cijepio se ti ili ne... to što imam neki prekovremeni više... imao sam i prije svega ovog, samo se nisu plaćali... sad se plaćaju jer nema tko, ne zato jer ne bi... nego jer fali ljudi kad ti uleti virus....

Ova trenutna situacija je puno slojevitija od virusa i pitanja jel se neko cijepio ili nije.
Ja se nadam da ćemo svi skupa to nekako prebroditi uz najmanje moguće gubitke i onda ući u novonovonormalno.
Što se tiče respiratora, možda ti ga i prepustim ako budem imao mogućnost izbora. Ko ga jebe... Uživaj!
14.11.2021 | 06:56
Očigledno je da Delta soj prolazi kroz populaciju bez napora. Danas sam čuo troje prijatelja koji su cijepljeni da su u izolaciji jer su pozitivni. Uglavnom temperatura, gubitak mirisa, klasika...

Očigledno je da se otpor stvara cijepljenjem, i dok je svaki drugi potencijalni idealni domaćin do tada će za virus sve ići ko po loju. Probijanja zaštitne bariere kod cijepljenja je bilo i biti će. Ali simptomi su slabiji!

No, niti cijepljenje ne smije biti mjerilo sigurnosti - meni je jutros umro tetak na respiratoru, bio je uredno cijepljen s dvije doze. Ok, bio je rizičan slučaj kao stari teški pušač, ali do prije par dana je igrao boće. Njemu je samo malo trebalo da ga "gurne preko ruba", a cjepivo tu uopće nije pomoglo.

Saučešće. Ništa ne smije biti mjerilo sigurnosti, sve dok se ovo govno ne dobije totalno pod kontrolu.

I naravno da je za rizične bolje da se cijepe i izbjegnu ozbiljnije posljedice jer statistika govori da cjepivo ipak smanjuje mogućnost da se bolest ozbiljnije razvije.

Na žalost tvom tetku to nije baš pomoglo, bilo bi puno učinkovitije da je sve procjepljeno.

Sve dok se više/svi ljudi ne cijepe koroni nema kraja, a vi kenjajte oko nepravednih i protu ustavnih mjera.
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.11.2021 | 08:03
@dpasaric - iskrena sućut.

@Bertone - jer je hrpa papirologije koja u konačnici neće ljudima koji su nekog izgubili vratit tog kog su izgubili, a nekakva odgovornost sustava će se spustit na "Dražena Slavicu". To da su nam "svi sustavi sustavni" znamo odavno i to nije ništa naročito novo i specijalno. Samo je eto sad došlo "malo više" do izražaja i zbog potresa i zbog COV-19.

@Gjuroo - neću citirati cijelu plahtu nego samo ono gdje me pitaš nešto. Definitivno se slažem s tobom oko:

Meni je za sad samo očigledno da nejasnost postoji iako nije sigurno s koje strane. Možda i sa obje...

Ova trenutna situacija je puno slojevitija od virusa i pitanja jel se neko cijepio ili nije.
Ja se nadam da ćemo svi skupa to nekako prebroditi uz najmanje moguće gubitke i onda ući u novonovonormalno.

A sad nabrzinu i kratko kroz naramak brzopoteznih (sve ovo bi puno lakše bilo objasnit uz neki čaj i kekse uživo but jbg, nije baš vjerojatan takav scenarij skoro).

Možeš ti vjerovati, ali (ponavljam) liječnici su ti koji trijažon određuju tko ima prednost pri operaciji ili eventualnom spašavanju života.
Zar ti moram još naglasiti da su to upravo oni liječnici kojima vjeruješ i u čiji sud ti ne bi trebao sumnjati?

Podcrtano, na trijaži su daleko veće šanse meni unatoč tome što sam mlađi da završim na respiratoru (osim ako nemaš nešto gore od mene kao premed stanje, a u tom slučaju već bi bio kod svog LOM i odradio konzultacije i uopće ne razmišljao o tome da li se cijepiti i čime).
Ja nigdje u svojim postovima ne sumnjam u liječnike. Ne zato što mislim da ne griješe ili da znaju što rade, nego jer to što rade je odgovoran, stresan i naporan posao spašavanja ljudskih života i MORAM vjerovati da ga obavljaju najbolje što mogu s opremom koju imaju, po svim standardima struke uključujući i one etičke. Nekako sumnjam da itko ganja titulu dr. med. zbog love koja je (u našim uvjetima) kikiriki u odnosu na odgovornost?

Opet ću te pitati... Koji K radiš na respiratoru ako si se cijepio da ne završiš tamo? Koji K si se cijepio ako si svejedno završio na respiratoru?

Ako i kad me zakači, šanse da NE završim hospitaliziran na respiratoru su nekih 1:10 prema trenutnim istraživanjima (i sa trenutnim sojevima). Ironično je da se to moje ne smatra rizičnim faktorom, jer je u gotovo svim slučajevima praćeno s još čudom drugih stvari pa se samostalno ne izdvaja kao iznimno rizičan faktor za respirator, studije vele da je tih 1:10 kumulativ svih sranja od kojih je to moje - jedno.
Cijepio sam se upravo radi tih 1... od 10. Cijepio bih se i da je omjer drugačiji čisto zbog toga čime se bavim i gdje radim, jer bi svejedno bio u rizičnoj skupini.

Jesi li ti spreman potpisati da ćeš se cijepiti (odnosno si se već cijepio) unatoč činjenici da će liječnici svojom stručnom odlukom opredijeliti za to da ipak mene stave na respirator jer unatoč necijepljenju imam više šanse da preživim?
Da li bi se potpisao na cijepljenju da su ti uz cjepivo rekli da je to još uvijek eksperimentalno cjepivo i da još uvijek ne znaju koja je njegova učinkovitost ni u pozitivnom ni u negativnom smislu?
Nije mi jasno zašto sada opet ignoriraš liječničku stručnost, poslovnu etiku i procijenu. Da, njihov je izbor koji će od nas dvojice završiti na aparatu i to uopće neće imati veze sa cijepljenjem.

Naravno da sam spreman potpisati. Samo što nisam morao. Poslušao sam preporuku, ušao u evidenciju cijepljenih. LOM-ica me pitala želim li (čisto informativno i da mi da savjet što i kako ako ga zatražim)... rekao sam joj da sam već obavio (nije prethodno provjeravala u sustavu, da je... vidjela bi).
Naravno da bih potpisao unatoč tome što je riječ o eksperimentalnom cjepivu. Nije da nisam znao da je riječ o eksperimentalnom cjepivu i da nisam imao prilike pročitati ništa o tome ili pitati što me zanima.
Naravno da je izbor liječnika tko će na mehaničku ventilaciju i naravno da to nema veze sa cijepnim statusom. Obzirom da ta stvar košta nekih novaca ja sam skroz ok s tim da to i platimo ekstra... i ti i ja, neovisno o statusu. Pa ćemo kupit par litara kisika za penziće ili klince od toga.

Imaš li dilemu oko toga da će medicinari učiniti ispravnu stvar?

Kad je u pitanju potpora disanju/mehanička ventilacija - ni najmanju.

Baš me zanima kako bi ti reagirao u pred-covid svijetu da su starci od 60+ godina zahtijevali da se svi trebaju cijepiti jer su im necijepljeni ugroza i šire virus koji ih može usmrtiti. Zamisli da su oni tada došli s idejama koje ti danas zastupeš. Možeš li iskreno odgovoriti kako bi prije 10 godina reagirao na tako nešto?

Naravno da mogu iskreno odgovoriti. Rekao bih im da su kreteni i mazlumi i idioti i sve ono što zaista i jesu. :o Ozbiljno, gripa ne ubija ni blizu toliko ljudi, liječenje iste ne košta ni blizu toliko novaca kao cov-19 niti paralizira sustav. U konačnici i dalje je cijepljenje stvar izbora pa se oni koji su rizični cijepe i oni s kojima žive isto tako, naprave "sigurni balon" za one koji su im bitni ("cijepi se misli na druge"). Cijepljenje protiv gripe je za rizične skupine besplatno, ostali tko želi plati i dobije cjepivo.

Ono što si propustio pročitati u svim mojim postovima na temi do sad je da ja ni od koga ništa ne zahtijevam - osim eventualno tog "potpisa" da se ne želiš cijepiti (pritom mislim na ne želim se cijepiti uopće, ne na "čekam cjepivo koje smatram sigurnim"). U takvom slučaju, sasvim mi je opravdano liječenje nekom takvom tko se uopće ne želi cijepiti - naplatiti. Ne sve troškove i ne svo liječenje... samo onaj dio koji se odnosi na hospitalizaciju / potporu disanju/mehaničku ventilaciju.

Zašto ne zahtijevam? Jer se jednako kao i ti zalažem za pravo izbora. I ok mi je da netko se ne želi cijepiti. Ali taj izbor mora imati neku posljedicu kad opteretiš "sustav". Ona može bit čisto simbolična tipa "eto ti nosi magareće uši 20 minuta i prošeći krug oko zgrade", a može biti i sasvim stvarna i opipljiva.

Garancije na život nema. Ni roka trajanja ko na tetrapaku mlijeka. A život (čiji god i kakav god bio) je predragocjen da bi ga se tek tako odrekli. Zato... ako već treba - nek bude respiratora za sve nas... i da nam ne trebaju nikad.
14.11.2021 | 11:20
Daddo kaže:

("cijepi se misli na druge")

@dpasarić, također moja sućut.

Mislim da je ovaj slogan promašen. Poznavajući ljude i njihovu sebičnost, trebao bi glasiti...cijepi se misli na sebe.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
14.11.2021 | 11:22
@dpasaric - iskrena sućut
14.11.2021 | 11:24
Još jedna stvar me tu strašno smeta, ovo govorim kao informatičar s treniranim programerskim umom i jednostavno imam "red flag" kada naletim na nedosljednost i nelogičnost:

- EU nas suldo drila da za svaki nebitni web moramo pročitati Licence Agreement i kliknuti na "Accept" uvjeta, kao legalizam do kraja, super odgovornost i za najmanju glupost, a onda...

- Istovremeno traže od ljudi da prihvate nedovoljno testirano cjepivo od kompromitirane kompanije bez uvida ugovora? A to je jedan Licence Agreement koji bih jako želi pročitati!
14.11.2021 | 11:41
cariblanco kaže:
trebao bi glasiti...cijepi se misli na sebe.

Nema veze sebičnost. "Misli na druge, cijepi se" je jednostavno netočno, izmišljeno, isfabricirano i pogrešno. I zato ne funkcionira. Da su krenuli s "Misli na sebe", sigurno bi dalje dospjeli, ne zato što su ljudi nužno sebični (da su baš tako sebični, ne bi nikad nijedna humanitarna akcija polučila takve rezultate), nego jednostavno zato što je - bliže istini.

Ovako su postigli polarizaciju u društvu - da svatko onaj tko se cijepio mrzi one koji se nisu cijepili jer su mu oni krivi što je bolest još tu.
14.11.2021 | 11:58
smayoo kaže:

Ovako su postigli polarizaciju u društvu - [b]da svatko onaj tko se cijepio mrzi one koji se nisu cijepili jer su mu oni krivi što je bolest još tu.[/b]

Naša je sreća da na jabučnjaku u ovoj temi, još nije tako. Bez obzira na argumente jedne ili druge strane, još uvjek pušemo u isti rog, a to je da ovo sranje prestane.
14.11.2021 | 12:01
smayoo kaže:
Ovako su postigli polarizaciju u društvu - da svatko onaj tko se cijepio mrzi one koji se nisu cijepili jer su mu oni krivi što je bolest još tu.

Sve vas mrzim
14.11.2021 | 12:07
Kad nekog mrziš, uglavnom to nikad ne škodi onom koga mrziš, ili mu/joj ne škodi ni približno koliko tebi.
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.11.2021 | 12:44
dpasaric kaže:
Još jedna stvar me tu strašno smeta, ovo govorim kao informatičar s treniranim programerskim umom i jednostavno imam "red flag" kada naletim na nedosljednost i nelogičnost:

- EU nas suldo drila da za svaki nebitni web moramo pročitati Licence Agreement i kliknuti na "Accept" uvjeta, kao legalizam do kraja, super odgovornost i za najmanju glupost, a onda...

- Istovremeno traže od ljudi da prihvate nedovoljno testirano cjepivo od kompromitirane kompanije bez uvida ugovora? A to je jedan Licence Agreement koji bih jako želi pročitati!

Ditto. I ovo što ja govorim govorim kao informatičar. Samo je moj dataset zajedno s inputima drugačiji.

I idu mi na Q ti accept kukiji (kojih na jabučnjaku nema, pa ćete svi vi u bajbok valjda? ), puno više od "necijepiša" i mazluma i kretena i... ne znam koji su sve termini koji se koriste među taborima.
Nije mi ni problem ni teško radit svoj posao (ovaj ili neki drugi), nije mi bilo ni prije svega ovog. Jedino što bih volio da ljude poput tebe i još nekih imamo "u sustavu" pa makar i "paralelnom" upravo kao korektiv kolektiva. Ali konstruktivan i sa zajedničkim ciljem.

Što je meni znanica znala reć - lako meni objasnit tebi, nego nekad ne mogu ni svojima ovima... a za njih smo radili projekt u kojem je moje bilo bit "mali od tehnike" da veze s projektom i ciljevima nemam.

"Grozno" mi je čitat tvoja iskustva iz teretane i gledat ekipu koja po busevima i tramvajima ne nosi maske, s obzirom na to što radim i podatke koje dobivam...

Onda se sjetim nekog glupog istraživanja koje je pokazalo da 70% muških ne opere ruke poslije pišanja... i nekako mi sve bude smiješnije. I manje bitno.

Nego... Poljud, 14h danas... Hrvatska-Rusija ... ima netko da ide? čisto da javi kakvo je stanje s mjerama? možda cariblanco?
14.11.2021 | 13:11
Ja nejdem, ali ide moj frend s posla...sutra javim njegove dojmove.
14.11.2021 | 16:58
Ja sam se danas piknuo. Jednostavno me nije ulovilo prirodnim putem, pa je ispalo ovako
14.11.2021 | 17:08
smayoo kaže:
Kad nekog mrziš, uglavnom to nikad ne škodi onom koga mrziš, ili mu/joj ne škodi ni približno koliko tebi.

Uvijek je tako. Palac gore.
14.11.2021 | 17:46
JOHN kaže:
Ja sam se danas piknuo. Jednostavno me nije ulovilo prirodnim putem, pa je ispalo ovako

I kaj da ti sad velim(-o)? - Čestitam
Kaj te briga, nek sve prođe ok i imaš jednu brigu manje
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?