14.11.2021 | 00:39
Daddo kaže:
Ok sad mi je jasno da nisam bio tebi dovoljno jasan.
Meni je za sad samo očigledno da nejasnost postoji iako nije sigurno s koje strane. Možda i sa obje...
Obzirom da sustav zdravstva nam je zajednički i obojica ga koristimo... ti vjerojatno više od mene i duže od mene čisto zato jer si po dobi nešto stariji... odlučio si ne cijepiti se.
Ok.
Po kriterijima koje navodiš, vjerujem da sam IPAK i unatoč svojim godinama ispred tebe u redu za respirator.
Možeš ti vjerovati, ali (ponavljam) liječnici su ti koji trijažon određuju tko ima prednost pri operaciji ili eventualnom spašavanju života.
Zar ti moram još naglasiti da su to upravo oni liječnici kojima vjeruješ i u čiji sud ti ne bi trebao sumnjati?
Zato i jesam cijepljen čim se moglo, plus mi je grah pao da me zapao posao koji radim a nisam očekivao da bi me to za života dočekalo. No to je manje bitno.
Opet ću te pitati... Koji K radiš na respiratoru ako si se cijepio da ne završiš tamo? Koji K si se cijepio ako si svejedno završio na respiratoru?
Poanta je da si preuzeo odgovornost za svoj život... ja samo pitam / smatram argument "cjepiva su nedovoljno sigurna, pa bi ja da netko preuzme odgovornost umjesto mene" invalidnim.
To apsolutno nije moj argument. Moj argument je da sam ja osobno preuzeo odgovornost na sebe necijepljenjem. Da to treba potpisati, ja bih potpisao.
Jesi li ti spreman potpisati da ćeš se cijepiti (odnosno si se već cijepio) unatoč činjenici da će liječnici svojom stručnom odlukom opredijeliti za to da ipak mene stave na respirator jer unatoč necijepljenju imam više šanse da preživim?
Da li bi se potpisao na cijepljenju da su ti uz cjepivo rekli da je to još uvijek eksperimentalno cjepivo i da još uvijek ne znaju koja je njegova učinkovitost ni u pozitivnom ni u negativnom smislu?
Nije mi jasno zašto sada opet ignoriraš liječničku stručnost, poslovnu etiku i procijenu. Da, njihov je izbor koji će od nas dvojice završiti na aparatu i to uopće neće imati veze sa cijepljenjem.
Odnosno, ako si izabrao to kao argument,...
A nisam.
poštuj i onog za čiji respirator trebaš doć
A čiji je to respirator? Ako nisam potpuno u krivu, barem jedan šaraf na tom respiratoru je i moj.
...i daj mu pravo izbora hoće li te na isti prikopčati ili ne...
To nije samo stvar njegovog (ako misliš na liječnika) prava izbora već je to u njegovom opisu posla i dužnosti.
Do sada mi nije palo na pamet da bilo čiji posao omalovažavam, a pogotovo ne liječnika na takvim dužnostima i sa takvim izborima. Štaviše, kapa dolje tim ljudima. I nemam ja njemu šta davati pravo izbora. On svoju odluku donosi na temelju svoje procijene. Ako će on bilo kojem drugom pacijentu dati prednost ispred mene (a to će opet biti nevezano uz cijepljenje), ja ću vas samo sve skupa pozdraviti, zahvaliti na životu kojeg sam imao i otići svojim putem.
iako si si svjesno i namjerno smanjio šanse za preživljavanje suprotno njegovoj preporuci. Odnosno, ok, liječit ćemo te unatoč i usprkos tvom neposluhu na koji imaš potpuno pravo ali ako (ne) preživiš trošak liječenja i posljedice te odluke će ići extra iz tvog džepa. Ne zato što je u pitanju nedostatak love, nego jer si "opteretio sustav" a nije bilo nužno i moglo se izbjeći.
Kao prvo... Ako ti netko nešto
preporuči, ti možeš prihvatiti preporuku ili je ne prihvatiti. Baš sam nekidan frendu preporučio jedan restoran, a on, bitanga, otišao u drugi...
Ma, joj... Lijeno mi je sad raspisivati cijelu priču i analogiju, ali poanta je u tome da iz neke preporuke ne može proizaći neposluh. Neposluh proizlazi iz zapovijedi ili nečeg takvog, a zapovijed nismo dobili. To bi onda već značilo da smo u stanju rata.
Nu, kad smo već kod rata, znam jednog liječnika koji trenutno radi na trijaži oko respiratora. Bio je liječnik i u ratu na prvoj liniji. Sad, ne bi ti vjerovao, ali taj liječnik je jednaku njegu pružao "svojim" vojnicima i "tuđim" vojnicima koji su do malo prije pucali na njega i na njegove vojnike. Eto, takvi su ti liječnici. To je njihov posao i etički odnos prema svakom pacijentu. Za njega ti nisi cijepljen i ja nisam necijepljen. Njemu je samo bitno može li koji od nas preživjeti i čije su šanse za preživljavanje veće.
Iako eksplicitno nisam naveo, mislio sam da je to iz mog upisa jasno... pozove te se na cijepljenje i nećeš... i stavi se zabilježba da nisi htio. Recimo mene je moja LOM-ica uredno pitala kad sam bio kod nje... želim li da me naruči za cijepljenje... pa sam joj rekao da sam već obavio obje doze Pfizera. Da sam rekao da ne želim, upisala bi to.
Meni moja LOM ne bi mogla napisati da se neću cijepiti jer je to neko određeno stanje u budućnosti koje trenutno ne možemo znati kakvo je. U budućnosti sam ili cijepljen ili necijepljen. Ko ona famozna mačka u kutiji koja je istovremeno cijepljena i necijepljena. Ta sigorno neće imati problema oko odabira za respirator.
Moja LOM bi eventualno mogla napisati da se ne želim cijepiti. Međutim ni to ne bi bilo sasvim ispravno jer bi trebala napisati da se "ne želim cijepiti s cjepivima koja su trenutno na raspolaganju na tržištu".
Nekidan sam JOHNu poslao link o nekom novom cjepivu koje bi trebalo ući u upotrebu iduće godine.
Evo link i tebi da znaš o čemu pričam:
Valneva
Cjepivo bi iduće godine trebalo biti u uporabi i nadam se da ću poživjeti do tada jer bih se s tim cjepivom cijepio.
Također bih se osvrnuo na neke davne početke ove duge rasprave gdje su neki članovi posprdno reagirali na "čekanje boljeg / dorađenog cjepiva" ko da čekamo Mesiju ili Godota.
Što se mene tiče, ja za sada vjerujem da je to cjepivo kojim ću se roknuti. Moj Mesija. Ak me u međuvremenu ta vjera napusti, onda ću se kao JOHN ispikati svim mogućim.
Ponovit ću... nemam ja problem s tvojim pravom na izbor... samo se zalažem da u slučaju da medicinari moraju odlučivati... također mogu koristiti svoje pravo na izbor... to dakako povlači pitanje etike i morala, pa eto "tebe neću jer si žensko, a tebe jer si preko 65, a tebe neću jer eto neću".
Opet, šta se imaš tu zalagati ili ne zalagati kad medicinari dobro znaju svoj posao i znaju što im je činiti u kojoj situaciji. Imaš li dilemu oko toga da će medicinari učiniti ispravnu stvar?
Dakle, pravo bez obaveze ne znači baš puno... preporuka je drugo i ne vidim potrebu da se ikom tko preporuku zaobiđe odbije pružiti tretman. Ali mi je skroz ok da kažu nakon tretmana da to košta toliko? Zašto - jer nemaš dopunsko zdravstveno pa plaćaš participaciju.
Mislim da je dovoljno jasno propisano kako zdravstvo kod nas funkconira. Zna se šta se plaća i šta se ne plaća i koji su benefiti dopunskog zdravstvenog.
Za one dubljeg džepa postoje i privatne klinike gdje te još glade po jajima ovisno koliko im platiš.
Ne kužim šta ti tu ne štima. Ti bi sada radio restrukturiranje sustava koji je ionako već godinama u fazi restrukturiranja. Ne znam jesi li tako i prije razmišljao ili tek otkako si se cijepio, pa sada misliš da bi zbog toga trebao imati neka veća prava.
Ljudi su se cijepili i prije korone. Svake godine smo imali određeni broj umrlih od gripe. Baš me zanima kako bi ti reagirao u pred-covid svijetu da su starci od 60+ godina zahtijevali da se svi trebaju cijepiti jer su im necijepljeni ugroza i šire virus koji ih može usmrtiti. Zamisli da su oni tada došli s idejama koje ti danas zastupeš. Možeš li iskreno odgovoriti kako bi prije 10 godina reagirao na tako nešto?
Argument - zašto ne propišu - pada u vodu jer postoje dobne i druge skupine koje ne smiješ cijepiti, sve i da propišeš kao obavezu to cijepljenje.
To nije nikakav argument ako zbilja želiš svakome dobro. Vrlo jednostavno se može napraviti propis i onda iz tog propisa izuzeti skupinu za koju to nije niti preporuka niti obaveza.
Ne mislim da se pravim pametan... meni plaća ide jednako cijepio se ti ili ne... to što imam neki prekovremeni više... imao sam i prije svega ovog, samo se nisu plaćali... sad se plaćaju jer nema tko, ne zato jer ne bi... nego jer fali ljudi kad ti uleti virus....
Ova trenutna situacija je puno slojevitija od virusa i pitanja jel se neko cijepio ili nije.
Ja se nadam da ćemo svi skupa to nekako prebroditi uz najmanje moguće gubitke i onda ući u novonovonormalno.
Što se tiče respiratora, možda ti ga i prepustim ako budem imao mogućnost izbora. Ko ga jebe... Uživaj!