14.11.2021 | 19:15
[quote="Daddo" post=198489]
Ako i kad me zakači, šanse da NE završim hospitaliziran na respiratoru su nekih 1:10 prema trenutnim istraživanjima (i sa trenutnim sojevima). Ironično je da se to moje ne smatra rizičnim faktorom, jer je u gotovo svim slučajevima praćeno s još čudom drugih stvari pa se samostalno ne izdvaja kao iznimno rizičan faktor za respirator, studije vele da je tih 1:10 kumulativ svih sranja od kojih je to moje - jedno.
Cijepio sam se upravo radi tih 1... od 10. Cijepio bih se i da je omjer drugačiji čisto zbog toga čime se bavim i gdje radim, jer bi svejedno bio u rizičnoj skupini.
To je ok. Mislio si na sebe i cijepio si se.
Naravno da sam spreman potpisati. Samo što nisam morao. Poslušao sam preporuku, ušao u evidenciju cijepljenih. LOM-ica me pitala želim li (čisto informativno i da mi da savjet što i kako ako ga zatražim)... rekao sam joj da sam već obavio (nije prethodno provjeravala u sustavu, da je... vidjela bi).
Naravno da bih potpisao unatoč tome što je riječ o eksperimentalnom cjepivu. Nije da nisam znao da je riječ o eksperimentalnom cjepivu i da nisam imao prilike pročitati ništa o tome ili pitati što me zanima.
Naravno da je izbor liječnika tko će na mehaničku ventilaciju i naravno da to nema veze sa cijepnim statusom. Obzirom da ta stvar košta nekih novaca ja sam skroz ok s tim da to i platimo ekstra... i ti i ja, neovisno o statusu. Pa ćemo kupit par litara kisika za penziće ili klince od toga.
Kad je u pitanju potpora disanju/mehanička ventilacija - ni najmanju.
Eto, složili smo se oko toga da cijepljenje nije kriterij i ne treba biti za prednost na respiratoru.
Baš me zanima kako bi ti reagirao u pred-covid svijetu da su starci od 60+ godina zahtijevali da se svi trebaju cijepiti jer su im necijepljeni ugroza i šire virus koji ih može usmrtiti. Zamisli da su oni tada došli s idejama koje ti danas zastupeš. Možeš li iskreno odgovoriti kako bi prije 10 godina reagirao na tako nešto?
Naravno da mogu iskreno odgovoriti. Rekao bih im da su kreteni i mazlumi i idioti i sve ono što zaista i jesu. :o Ozbiljno, gripa ne ubija ni blizu toliko ljudi,...
Iskreno, očekivao sam da će se ovo podebljano naći u tvom odgovoru. Sad bih te mogao i provocirati pitanjem - koja ti je gornja granica smrti koje možeš prihvatiti da ne reagiraš?
No, ostavit ću ovo pitanje kao retoričko jer nisam spreman za raspravu koja bi uslijedila nakon eventualnog odgovora.
...liječenje iste ne košta ni blizu toliko novaca kao cov-19 niti paralizira sustav. U konačnici i dalje je cijepljenje stvar izbora pa se oni koji su rizični cijepe i oni s kojima žive isto tako, naprave "sigurni balon" za one koji su im bitni ("cijepi se misli na druge"). Cijepljenje protiv gripe je za rizične skupine besplatno, ostali tko želi plati i dobije cjepivo.
Dosta često spominješ novce i kako bi se nešto trebalo dodatno plaćati iako se zna kako naš zdravstveni sustav funkcionira i kako je postavljen. Možda se u budućnosti to i promijeni (a i hoće vrlo uskoro) i možda bude sve kako si si ti zamislio.
Ono što me malo smeta kao osobu i građanina RH je to što, ni ti ni ostali cijepljeni koji napadaju necijepljene, niste niti jednom gestom pokazali zahvalnost svima nama koji smo zajedničkim uplaćivanjem omogućili da se vi, seronje* kakve jeste, možete cijepiti i sada s visoka docirati svima onima koji se svojom voljom nisu cijepili. Da, vi ste Bogom dani i cjepivo vam je palo s neba.
*osobno ne mislim da si seronja. Tak ja razgovaram i s najbližim prijateljima. Neka moderatori rade svoj posao ako misliš da sam pretjerao.
Ono što si propustio pročitati u svim mojim postovima na temi do sad je da ja ni od koga ništa ne zahtijevam - osim eventualno tog "potpisa" da se ne želiš cijepiti (pritom mislim na ne želim se cijepiti uopće, ne na "čekam cjepivo koje smatram sigurnim"). U takvom slučaju, sasvim mi je opravdano liječenje nekom takvom tko se uopće ne želi cijepiti - naplatiti. Ne sve troškove i ne svo liječenje... samo onaj dio koji se odnosi na hospitalizaciju / potporu disanju/mehaničku ventilaciju.
Zašto ne zahtijevam? Jer se jednako kao i ti zalažem za pravo izbora. I ok mi je da netko se ne želi cijepiti. Ali taj izbor mora imati neku posljedicu kad opteretiš "sustav". Ona može bit čisto simbolična tipa "eto ti nosi magareće uši 20 minuta i prošeći krug oko zgrade", a može biti i sasvim stvarna i opipljiva.
Mislim da nisam nigdje ni zaključio da nešto zahtijevaš. Osvrnuo sam se na riječi poput "zalažem" i sl.
Ovo ostalo što si napisao je, mislim, bilo već prežvakano nekoliko puta u ovoj temi. Sustav jednostavno nije tako postavljen i nije mi još uvijek jasno zašto bi ti to sada mijenjao preko noći isključivo zato jer si se ti cijepio, a netko drugi nije. Cijeli sustav si postavio tako binarno da mi nije jasno kako si to uspio
Opet se možemo vratiti u pred-covid vrijeme i pitati se zašto onomad nije bila zdravstvena policija koja bi išla po kućama i provjeravala svakog ovjeka kako se brine o svom zdravlju. Pušačima uvesti restrikciju na 5 pljugi dnevno, pretile poslati na goli otok da malo tucaju kamen, junkije poslati u komune da pjevaju "Hare Krishna" itd... Pa onda da prijeđemo na one stvari koje nemaju veze sa samim zdravljem... Neoprezne vozače, huligane, turiste u japankama...
I onda se opet mogu vratiti npr. na 2017. kad je bila epidemija gripe i kad je zdravstveni sustav zbilja pucao po šavovima i zbilja se radila trijaža na respiratorima. Zašto se tada nisi zalagao za ovako nešto? Vjerojatno zato jer je to tebi tada bio "prihvatljiv broj umrlih" i, još bitnije, jer tvoje (da prostiš) dupe nije bilo u pitanju. Oprosti, ali stavovi su ti malo licemjerni po tom pitanju.
Također, nije mi jasno čemu potreba omalovažavati ljude koji su prošli svoju kalvariju. Ako taj čovjek ima imalo svijesti, on će sam valjda nešto naučiti iz te situacije. Ako je potpuna budaletina, neće mu pomoći ni 100 stupova srama.
Osim toga, taj isti čovjek možda sutra spasi život nekom tvom bližnjem.
Garancije na život nema. Ni roka trajanja ko na tetrapaku mlijeka. A život (čiji god i kakav god bio) je predragocjen da bi ga se tek tako odrekli. Zato... ako već treba - nek bude respiratora za sve nas... i da nam ne trebaju nikad.
Upraf tako. I život svakog onog M... M... (onog što ih tino1 spominje) je jednako vrijedan, pa makar bio i necijepljen.