Coronavirus / COVID-19
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Coronavirus / COVID-19

14.11.2021 | 19:15
[quote="Daddo" post=198489]

Ako i kad me zakači, šanse da NE završim hospitaliziran na respiratoru su nekih 1:10 prema trenutnim istraživanjima (i sa trenutnim sojevima). Ironično je da se to moje ne smatra rizičnim faktorom, jer je u gotovo svim slučajevima praćeno s još čudom drugih stvari pa se samostalno ne izdvaja kao iznimno rizičan faktor za respirator, studije vele da je tih 1:10 kumulativ svih sranja od kojih je to moje - jedno.
Cijepio sam se upravo radi tih 1... od 10. Cijepio bih se i da je omjer drugačiji čisto zbog toga čime se bavim i gdje radim, jer bi svejedno bio u rizičnoj skupini.

To je ok. Mislio si na sebe i cijepio si se.

Naravno da sam spreman potpisati. Samo što nisam morao. Poslušao sam preporuku, ušao u evidenciju cijepljenih. LOM-ica me pitala želim li (čisto informativno i da mi da savjet što i kako ako ga zatražim)... rekao sam joj da sam već obavio (nije prethodno provjeravala u sustavu, da je... vidjela bi).
Naravno da bih potpisao unatoč tome što je riječ o eksperimentalnom cjepivu. Nije da nisam znao da je riječ o eksperimentalnom cjepivu i da nisam imao prilike pročitati ništa o tome ili pitati što me zanima.
Naravno da je izbor liječnika tko će na mehaničku ventilaciju i naravno da to nema veze sa cijepnim statusom. Obzirom da ta stvar košta nekih novaca ja sam skroz ok s tim da to i platimo ekstra... i ti i ja, neovisno o statusu. Pa ćemo kupit par litara kisika za penziće ili klince od toga.

Kad je u pitanju potpora disanju/mehanička ventilacija - ni najmanju.

Eto, složili smo se oko toga da cijepljenje nije kriterij i ne treba biti za prednost na respiratoru.

Baš me zanima kako bi ti reagirao u pred-covid svijetu da su starci od 60+ godina zahtijevali da se svi trebaju cijepiti jer su im necijepljeni ugroza i šire virus koji ih može usmrtiti. Zamisli da su oni tada došli s idejama koje ti danas zastupeš. Možeš li iskreno odgovoriti kako bi prije 10 godina reagirao na tako nešto?

Naravno da mogu iskreno odgovoriti. Rekao bih im da su kreteni i mazlumi i idioti i sve ono što zaista i jesu. :o Ozbiljno, gripa ne ubija ni blizu toliko ljudi,...

Iskreno, očekivao sam da će se ovo podebljano naći u tvom odgovoru. Sad bih te mogao i provocirati pitanjem - koja ti je gornja granica smrti koje možeš prihvatiti da ne reagiraš?
No, ostavit ću ovo pitanje kao retoričko jer nisam spreman za raspravu koja bi uslijedila nakon eventualnog odgovora.

...liječenje iste ne košta ni blizu toliko novaca kao cov-19 niti paralizira sustav. U konačnici i dalje je cijepljenje stvar izbora pa se oni koji su rizični cijepe i oni s kojima žive isto tako, naprave "sigurni balon" za one koji su im bitni ("cijepi se misli na druge"). Cijepljenje protiv gripe je za rizične skupine besplatno, ostali tko želi plati i dobije cjepivo.

Dosta često spominješ novce i kako bi se nešto trebalo dodatno plaćati iako se zna kako naš zdravstveni sustav funkcionira i kako je postavljen. Možda se u budućnosti to i promijeni (a i hoće vrlo uskoro) i možda bude sve kako si si ti zamislio.

Ono što me malo smeta kao osobu i građanina RH je to što, ni ti ni ostali cijepljeni koji napadaju necijepljene, niste niti jednom gestom pokazali zahvalnost svima nama koji smo zajedničkim uplaćivanjem omogućili da se vi, seronje* kakve jeste, možete cijepiti i sada s visoka docirati svima onima koji se svojom voljom nisu cijepili. Da, vi ste Bogom dani i cjepivo vam je palo s neba.

*osobno ne mislim da si seronja. Tak ja razgovaram i s najbližim prijateljima. Neka moderatori rade svoj posao ako misliš da sam pretjerao.

Ono što si propustio pročitati u svim mojim postovima na temi do sad je da ja ni od koga ništa ne zahtijevam - osim eventualno tog "potpisa" da se ne želiš cijepiti (pritom mislim na ne želim se cijepiti uopće, ne na "čekam cjepivo koje smatram sigurnim"). U takvom slučaju, sasvim mi je opravdano liječenje nekom takvom tko se uopće ne želi cijepiti - naplatiti. Ne sve troškove i ne svo liječenje... samo onaj dio koji se odnosi na hospitalizaciju / potporu disanju/mehaničku ventilaciju.

Zašto ne zahtijevam? Jer se jednako kao i ti zalažem za pravo izbora. I ok mi je da netko se ne želi cijepiti. Ali taj izbor mora imati neku posljedicu kad opteretiš "sustav". Ona može bit čisto simbolična tipa "eto ti nosi magareće uši 20 minuta i prošeći krug oko zgrade", a može biti i sasvim stvarna i opipljiva.

Mislim da nisam nigdje ni zaključio da nešto zahtijevaš. Osvrnuo sam se na riječi poput "zalažem" i sl.

Ovo ostalo što si napisao je, mislim, bilo već prežvakano nekoliko puta u ovoj temi. Sustav jednostavno nije tako postavljen i nije mi još uvijek jasno zašto bi ti to sada mijenjao preko noći isključivo zato jer si se ti cijepio, a netko drugi nije. Cijeli sustav si postavio tako binarno da mi nije jasno kako si to uspio

Opet se možemo vratiti u pred-covid vrijeme i pitati se zašto onomad nije bila zdravstvena policija koja bi išla po kućama i provjeravala svakog ovjeka kako se brine o svom zdravlju. Pušačima uvesti restrikciju na 5 pljugi dnevno, pretile poslati na goli otok da malo tucaju kamen, junkije poslati u komune da pjevaju "Hare Krishna" itd... Pa onda da prijeđemo na one stvari koje nemaju veze sa samim zdravljem... Neoprezne vozače, huligane, turiste u japankama...

I onda se opet mogu vratiti npr. na 2017. kad je bila epidemija gripe i kad je zdravstveni sustav zbilja pucao po šavovima i zbilja se radila trijaža na respiratorima. Zašto se tada nisi zalagao za ovako nešto? Vjerojatno zato jer je to tebi tada bio "prihvatljiv broj umrlih" i, još bitnije, jer tvoje (da prostiš) dupe nije bilo u pitanju. Oprosti, ali stavovi su ti malo licemjerni po tom pitanju.

Također, nije mi jasno čemu potreba omalovažavati ljude koji su prošli svoju kalvariju. Ako taj čovjek ima imalo svijesti, on će sam valjda nešto naučiti iz te situacije. Ako je potpuna budaletina, neće mu pomoći ni 100 stupova srama.
Osim toga, taj isti čovjek možda sutra spasi život nekom tvom bližnjem.

Garancije na život nema. Ni roka trajanja ko na tetrapaku mlijeka. A život (čiji god i kakav god bio) je predragocjen da bi ga se tek tako odrekli. Zato... ako već treba - nek bude respiratora za sve nas... i da nam ne trebaju nikad.

Upraf tako. I život svakog onog M... M... (onog što ih tino1 spominje) je jednako vrijedan, pa makar bio i necijepljen.
14.11.2021 | 19:27
Našao sam, vrlo malo se osoba dva puta zarazilo koronom.
“U razdoblju od početka pandemije do 13.10.2021. bilo je ukupno 1.892 osobe u kojih je utvrđena reinfekcija prema kriterijima PCR pozitivitet nakon najmanje 90 dana poslije inicijalnog PCR pozitiviteta što čini 0.54 % oboljelih. To je metodologija koja je korištena i u UK i podaci su nešto viši ali usporedivi”, kažu iz HZJZ-a.

Ove osobe nema u izvješćima jer se smatra da su pojedinačni slučajevi.

NA temelju ovoga se može zaključiti da prirodno stečeni imunitet puno bolje štiti od onog cijepljenjem.
14.11.2021 | 19:37
smayoo kaže:
Ovako su postigli polarizaciju u društvu - da svatko onaj tko se cijepio mrzi one koji se nisu cijepili jer su mu oni krivi što je bolest još tu.

Srećom, nije baš tako. U svojoj okolini ne znam nikog cijepljenog, a da ima takav stav prema necijepljenima. Svako se cijepio zarad sebe i svakog boli dupe za one što se nisu cijepili. Eventualno pokažu zabrinutost za one necijepljene, ali nikako netrpeljivost ili, ned'o Bog - mržnju.

Na ove "vaxx-nazije" sam naletio tek po komentarima na internetima. Mal me u početku to i začudilo, moram priznati. U međuvremenu me i zabrinulo

No, život me naučio da su ti mrzitelji (iliti hejteri u popularnom slengu) uglavnom kukavice koji koriste neke situacije da bi glumili narodne heroje. Tako si hrane svoj šuplji ego. Takve ljude je teško prepoznati u svakodnevnom životu jer tek u nekim kriznim situacijama ta njihova unutarnja spletka i mržnja isplivaju na površinu.
(ovo sve skupa nije vezano za koronu već je tako oduvijek bilo i i bit će)
14.11.2021 | 19:38
Vanjuška kaže:
smayoo kaže:
Ovako su postigli polarizaciju u društvu - da svatko onaj tko se cijepio mrzi one koji se nisu cijepili jer su mu oni krivi što je bolest još tu.

Sve vas mrzim

Nisi ti taj
14.11.2021 | 19:40
smayoo kaže:
Kad nekog mrziš, uglavnom to nikad ne škodi onom koga mrziš, ili mu/joj ne škodi ni približno koliko tebi.

Buddha
14.11.2021 | 19:42
JOHN kaže:
Ja sam se danas piknuo. Jednostavno me nije ulovilo prirodnim putem, pa je ispalo ovako

Evala, neka si. Briga manje.
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.11.2021 | 20:08
Gjuroo kaže:

*osobno ne mislim da si seronja. Tak ja razgovaram i s najbližim prijateljima. Neka moderatori rade svoj posao ako misliš da sam pretjerao.

Ne mislim da si pretjerao. Niti da u tvom postu ima mjesta i potrebe za nekom moderatorskom intervencijom. To što se tebi čini da ja svisoka ikom išta, ja sam samo umoran malo više od ovih koje dovažaju. Ne zato jer mi je teško nego jer ih je sve više i sve mlađih sa sve težim slikama. A mogli su cijepiti se po preporuci. Sad ne samo što se nisu cijepili nego će čekat cijepljenje 6 mjeseci i u međuvremenu se testirat kud god išli, da bi se nakraju svejedno "morali" cijepit nečim (ili doživotno se testirat o vlastitom trošku).

ja kaže:
Garancije na život nema. Ni roka trajanja ko na tetrapaku mlijeka. A život (čiji god i kakav god bio) je predragocjen da bi ga se tek tako odrekli. Zato... ako već treba - nek bude respiratora za sve nas... i da nam ne trebaju nikad.

ti kaže:
Upraf tako. I život svakog onog M... M... (onog što ih tino1 spominje) je jednako vrijedan, pa makar bio i necijepljen.

I nije uopće stvar "troška"... nego raspoloživih resursa. Nemaš 100 tisuća respiratora (ni ne treba ih toliko) ali nemaš ni ljude koji su u stanju toliko dugo odrađivat smjene na tim respiratorima. A nije da čuče na burzi pa ih samo pozoveš. Nakon gotovo 21 mjesec ovog sranja "svima je dosta" i cijepljenima i necijepljenima... i doktorima i popovima... i lopovima.
14.11.2021 | 20:22
Kod mene na poslu je polarizacija krenula od 4.11. kada su na TV rekli novi protokol s potvrdama.
14.11.2021 | 20:41
Kod mene na poslu nema polarizacije (nismo ni prije grdo gledali na one koji su se razboljeli, a bilo je drugdje toga), no da su ljudi u psihičkom qu**u jesu, jedan dio se otišao cijepiti prošli tjedan i mentalno nisu dobro jer su na to prisiljeni, drugi će probati ići s potvrdama no na poslu nisu više ni upola funkcionalni kao prije odluke stožera
14.11.2021 | 21:20
Bertone kaže:
JOHN kaže:
Ja sam se danas piknuo. Jednostavno me nije ulovilo prirodnim putem, pa je ispalo ovako

I kaj da ti sad velim(-o)? - Čestitam
Kaj te briga, nek sve prođe ok i imaš jednu brigu manje

Gjuroo kaže:
JOHN kaže:

Evala, neka si. Briga manje.

Upravo tako
15.11.2021 | 00:49
Kada je ovakav kaos i sve je puno suprotnih stavova, vjerujem da treba dobiti što više informacija s raznih strana, znam da mnogi nemaju živaca za to, ali ja se trudim, raspitam se kod struke i pročitam jer želim biti informiran, ako ne zbog sebe, onda radi klinaca - jer vidim da se sada počinje zagovarati i cijepljenje djece, a sve je to još uvijek nedovoljno istraženo.

MDPI je švicarska akademska baza znanstvenih radova. Objave se višestruko provjeravaju, imaju 115.000 eksperata u nadzoru. Znači nije fake.

Objavili su istraživanje koje nije za dizanje panike, ali jest uznemirujuće i traži da se problem ozbiljno istraži:

Iako je pisano stručnim medicinskim rječnikom može se čitati i razumijeti poanta. Naletjeli su na neočekivani problem s cjepivom i to ih brine. Srećom, kažu da se čini da se to ne događa često, ali sama činjenica da je moguće nije uopće vesela. Nisu to isprobavali na živim ljudima (što je i razumljivo), a kažu da bi se vidio efekt mora proći dosta vremena jer se radi o mutaciji. Najkraće moguće: njihova je hipoteza da ovo cjepivo može na duge staze oslabiti čovjekov imuno sustav.

Kome se čita izvornik:

www.mdpi.com/1999-4915/13/10/2056

Ima na YouTubeu i video "objašnjenje za civile" od doktora koji ima firmu za DNA testiranja, pa mu je sve to posebno zanimljivo, ok je za poslušati ga:

Poznanik mi je komenitrao da je MDPI izdavač, ali "drugorazredan", a to zna jer i sam tamo objavljuje, no ne može komentirati objavljeni rad (druge je struke).

Nadam se da je to neka kriva ulica i da je zanemarivo. Istraživači su inače sa švedskog instituta, sigurno će se to bolje istražiti jer im hipoteza ne zvuči veselo.
15.11.2021 | 07:45
To su neki švedski Lausi
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.11.2021 | 09:12
Nisu Lausi no su Sladoljevi... bože tebe.
15.11.2021 | 09:14
dpasaric
Najkraće moguće: njihova je hipoteza da ovo cjepivo može na duge staze oslabiti čovjekov imuno sustav.

Kao i svako cijepivo od kada cijepiva postoje Do nikakvog novog zakljucka nisu dosli, samo su vec znano, a zaboravljeno aktualizirali... Vazan je omjer "dobitka i gubitka"... nus pojave ima i Aspirin, kad smo vec kod toga
15.11.2021 | 10:26
Super si to filozofski formulirao. Jamačno se ne doživljavaš na "drugoj strani" te jednadžbe, a za one koji se tamo nađu - fućka ti se. To je samo statistika, zar ne?
15.11.2021 | 10:33
Vratili su mi jutros dijete iz škole jer nije cijepljeno. Netko je u grupi prošli tjedan bio pozitivan. I onda su cijepljene pustili na nastavi, a necijepljeni su morali doma.

Uznemiruje ta podjela, pogotovo kada znamo da su djeca gotovo bez ikakvog rizika i kada znamo da se i cijepljeni mogu zaraziti. Samo imaju lažni osjećaj sigurnosti.
15.11.2021 | 10:36
Pa koliko uopće ima cijepljene djece u razredu? U razredu moje kćeri u gimnaziji ih je 3.
15.11.2021 | 11:04
smayoo kaže:
Pa koliko uopće ima cijepljene djece u razredu? U razredu moje kćeri u gimnaziji ih je 3.

4 cijepljenih, oni imaju nastavu, a ostalih 14 necijepljenih mora on-line.

Koje će to traume i podjele tek biti...
15.11.2021 | 11:05
I Guardian prenosi istraživanje koje potvrđuje ono što smo već skužili iz prakse...

www.theguardian.com/world/2021/oct/28/co...iters-study-suggests
15.11.2021 | 11:20
smayoo kaže:
Super si to filozofski formulirao. Jamačno se ne doživljavaš na "drugoj strani" te jednadžbe, a za one koji se tamo nađu - fućka ti se. To je samo statistika, zar ne?

Nisi shvatio sto sam mislio pod odnos "dobitka i gubitka"... I ne znam koja je to "druga strana". Svaki farmaceustski proizvod, od Aspirina, preko bilo kojeg lijeka, cijepiva, kemoterapija, bilo cega, ima svoje nus pojave. Prema tvojem nefilozofskom poimanju, u tom slucaju bi trebalo ukinuti apsolutno sve, jer ce uvijek biti odredeni postotak nezeljenih nus pojava.

Sva cijepiva, ne samo protiv covida, dugorocno ostavljaju negativne posljedice na imunosustav. Nista novoga... samo sto je covid cijepivo aktualno, pa je "zaboravljena" cinjenica aktualizirana...
15.11.2021 | 11:47
"Druga strana" su oni koji pretrpe te nuspojave, odnosno posljedice. E, sad, ako je to tako "common knowledge" kao što kažeš, kako protumačiti sveopću represiju i prisiljavanje ljudi da se "slobodnim izborom" (ništa ti ne moraš, cijepljenje je tvoj izbor, ali ako se ne cijepiš, učinit ćemo te građaninom drugog reda) cijepe?

Iskreno, meni laički zvuči kao očekivano da cjepivo koje primaš svake godine dugoročno uništava vlastiti imunitet, ali neko koje si primio jednom u životu ili jednom pa tko zna kad opet - ne znam, nije mi baš "self-explanatory" da uništava prirodni imunitet.
15.11.2021 | 12:48
dpasaric kaže:
Vratili su mi jutros dijete iz škole jer nije cijepljeno. Netko je u grupi prošli tjedan bio pozitivan. I onda su cijepljene pustili na nastavi, a necijepljeni su morali doma.

Uznemiruje ta podjela, pogotovo kada znamo da su djeca gotovo bez ikakvog rizika i kada znamo da se i cijepljeni mogu zaraziti. Samo imaju lažni osjećaj sigurnosti.

Bože moj, pa to je suludo
Imam osjećaj da trenutni vlastodršci čine sve da ih ljudi skinu s vlasti revolucijom.

EDIT:
Kaj ni preboljeni (ako ih ima) ne smiju na nastavu?
15.11.2021 | 12:49
"Druga strana" su oni koji pretrpe te nuspojave, odnosno posljedice. E, sad, ako je to tako "common knowledge" kao što kažeš, kako protumačiti sveopću represiju i prisiljavanje ljudi da se "slobodnim izborom" (ništa ti ne moraš, cijepljenje je tvoj izbor, ali ako se ne cijepiš, učinit ćemo te građaninom drugog reda) cijepe?

Ne znam kako protumaciti represije i prisiljavanja. Naime istih ja nisam pobornik. Jesam pobornik cijepljenja, ali niti u kojem slucaju pobornik represivnog ili prisiljavanog cijepljenja. Smatram da u svakom slucaju cijepljenje ima puno vise pozitivnih strana, a puno manje onih nazalost nezeljenih. Da li je taj odnos, kako sam se ja mozda nespretno izrazio "dobitka i gubitka", prihvatljiv ili ne... u slucaju nus pojava i nezeljenih posljedica na zivot i jednog covjeka je neprihvatljivo. Iz te perspektive, klonimo se bilo kakvih farmaceutskih proizvoda, jel eto nevjerojatno, ali i od uporabe aspirina ima odredeni broj smrtnih slucajeva.

Iskreno, meni laički zvuči kao očekivano da cjepivo koje primaš svake godine dugoročno uništava vlastiti imunitet, ali neko koje si primio jednom u životu ili jednom pa tko zna kad opet - ne znam, nije mi baš "self-explanatory" da uništava prirodni imunitet.

Mozda da pitamo onoga kojem je, recimo cijepivo za ospice, ozbiljno poremetilo zdravlje... no, nikada necemo znati broj onih kojima je to cijepivo spasilo ozbiljno narusavanje zdravlja uzrokovano ospicama.

Tako isto za covid cijepivo... znamo broj ljudi kojima je zakompliciralo nazalost zivot, ali nikada necemo znati broj ljudi kojima je spasilo zivot.

Isto i za cijepivo protiv boginja, gripe... itd.
15.11.2021 | 12:53
Daddo kaže:
Nisu Lausi no su Sladoljevi... bože tebe.

Kako bi rekao jedan "gospodin"

• Daddo
  • Posjetitelj
15.11.2021 | 14:45
Možda jesam provokator ali veli stožer CZ RH...

HOSP    RESP  VACC      DEAD  
15.11.2021.	2338	287  3.852.323	9936
01.11.2021.	1496	183  3.110.312	9251

DIFF        +842   +104   +742.011	+685

U 15 dana studenog, 842 novo hospitalizirana od čega 104 na respiratoru... to je 12,5%, 740 tisuća novo cijepljenih i 685 umrlih...

I vas brinu nuspojave za 10-20-30 ili 100 godina?
15.11.2021 | 15:01
Moonlike kaže:
ali i od uporabe aspirina ima odredeni broj smrtnih slucajeva.

Tako isto za covid cijepivo... znamo broj ljudi kojima je zakompliciralo nazalost zivot, ali nikada necemo znati broj ljudi kojima je spasilo zivot.

Isto i za cijepivo protiv boginja, gripe... itd.

Slažem se, naravno. Stvar je u tome što ipak nije ista stvar to što ovdje uspoređuješ. Bit će ista stvar ako

a) na cedulji od aspirina napišu "ovo je eksperimentalni lijek, uzimate ga na vlastitu odgovornost i javite nam što vam se dogodilo, ako vam se nešto dogodi" i

b) uvedu pravilo da ne smiješ u školu, dom zdravlja, bolnicu, šalter-salu HZZO, HZMO, županije, grada ili MUPa dok ne popiješ 2 aspirina.

Slično za cjepiva koja su prošla propisanu proceduru testiranja i odobrenja, te koja su uistinu dobrovoljna (gripa) i nitko te neće javno linčovati i proizivati kretenom i luđakom ako se ne želiš cijepiti, ili, ako su zakonom propisana, tada je dobro poznato tko je kontraindiciran pa ne samo da se ne mora, nego se i ne smije cijepiti.
15.11.2021 | 15:05
Daddo kaže:

U 15 dana studenog, 842 novo hospitalizirana od čega 104 na respiratoru... to je 12,5%, 740 tisuća novo cijepljenih i 685 umrlih...

Naravno. Zar nas ne bi trebale brinuti? Kako uopće možeš sa sigurnošću tvrditi da je bolje pretrpjeti potencijalnu gensku mutaciju za 10-20 godina (pogotovo ako se radi o osobi koja je trenutno mlađa od 18-20 godina), nego umrijeti danas? Zar misliš da ništa u životu nije gore od smrti?

Osim toga, što se može zaključiti iz tvoje tablice? Pa, na primjer, jaka korelacija između porasta broja cijepljenih i porasta broja hospitaliziranih i umrlih. Između ostalog. E, sad, probaj artikulirati što si ti zapravo zaključio iz te statistike...
15.11.2021 | 16:32
Daddo kaže:

Da. Jer se ovdje ne radi samo o našoj vlastitoj guzici već i o onom što ostavljamo našoj djeci, unucuma i njihovim potomcima.
A ne ostavljamo im samo pitanje jel se treba cijepiti ili ne već im ostavljamo i našu reakciju na ovo cijelo ludilo uzrokovano koronom, cijepljenjem, lockdownima i ostalim sranjima.

Konstantnim pumpanjem isključivo negativnih pokazatelja i fokusiranjem isključivo na njih, pobuđujemo samo strah i nesigurnost. Osim toga se inicira slijepa poslušnost za one koji ne žele biti građani drugog reda. Za mene je to teror i strahovlada puno, puno ispred brige o zdravlju naroda.

Moja producentica već neko vrijeme kopa po internetu informacije o tome koja krvna grupa je manje pogođena koronom, kako funkcioniraju T- limfociti, zašto se neki ljudi još uvijek nisu zarazili i slične gluposti... Ženi jednostavno nije jasno kako se ona još uvijek nije zarazila, a "svi oko nje su zaraženi" (mislim, nisu, ali si je ona stvorila takav dojam jer se svaki dan pumpa kako je virus upravo tu, pred njom i u njoj).

Međutim... Službeni podatak sa stranica koronavirus.hr kaže:
"Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 539.887 osoba zaraženih novim koronavirusom..."

Zaokružio sam broj na 540.000 i uzeo da nas je 4 milijuna (iako nas je vjerojatno nešto manje). Po tome ispada da je do sada zaraženih bilo 13.5%. Aj nek malo napumpamo tu cifru jer nije svaki zaražen ni evidentiram i neka kažemo da nas nema baš 4 milijuna, pa uzmimo da je to 20%. To bi značilo da 80% ljudi još nije bilo zaraženo koronom. Kroz skoro dvije godine...

80% nije baš mali i zanemariv postotak, pa da ti treba biti čudno što si jedan od nezaraženih bez obzira što već svako od nas poznaje neki broj ljudi koji su bili ili jesu zaraženi. Još uvijek je to period kroz skoro dvije godine.

Još uvijek mi nije jasno koju osobnu korist imaš od objavljivanja ovakvih podataka i koji su ti motivi. Mislim, ja tako nešto ne bih radio ni da mi plate, pa mi stoga nije jasno.
Osim toga, vjerujem da su ovi brojevi napumpani oboljelima od gripe (odnosno zbrajaju se) jer smo već ušli u sezonu. No, to je samo moja intuicija i priznajem da tu mogu biti u krivu.

Sad, ajmo se vratiti par mjeseci unazad... Furiozni delta soj je prijetio kako će poharati poznati svemir sve do asteroidnog pojasa iza Marsa (u najmanju ruku)... Umjesto najžešćeg lockdowna kao odgovora na tu izvanserijsku prijetnju, otvaraju je stadioni, kafići i općenito se ublažuju mjere... Odluka Stožera, ne? Hm, hm, hm... Na najveću prijetnju do sada, mi spuštamo gard (po napucima Stožera). Tko je tu odgovoran / neodgovoran?

Eto, baš sam nekidan odveo djecu u trafostanicu u kojoj sve zuji od visokog napona i nijedna žica nije izolirana, ali rekao sam djeci da ne prčkaju previše, pa vjerujem da će sve biti u redu. Nagradno pitanje: koliko djece je preživjelo taj izlet i razgledanje?

Jučer na Poljudu 30+ tisuća navijača, a kapacitet je par tisuća veći od toga. Koje su tu mjere na snazi kad već vrapci pjevaju da svi, ali baš svi mogu dalje prenositi zarazu bez obzira na cijepljenost ili ne? Gdje je tu odgovornost ako ćeš od jednog nositelja zaraze (bez obzira što je cijepljen) dobiti još 10 nositelja zararaze (bez obzira što su cijepljeni)?

Te brojeve, koje si ovdje prikazao, slobodno adresiraj na Stožer i reci im da donose neodgovorne mjere kojima pospješuju širenje zaraze.
Ti brojevi se mene ne tiču jer izbjegavam ljude, a ako ih ne mogu izbjeći onda držim distancu. I nosim masku i neredovito perem ruke u smislu da ih sad perem još češće. Plus ih još dezinficiram onim gelom*.

Ajmo umjesto zastrašivanja i terorizma fokusom na negativne stvari raspravljati o tome što možemo učiniti da sljedećim generacijama ne ostavimo sranje od totalitarnog društva. Cijepljenja je bilo i cijepljenja će biti. Samo je pitanje u kakvom društvu će se to odvijati. I tada će biti i ravnozemljaša i istih takvih ekstrema na drugoj strani klackalice, al ajmo pokušati da kao prvo mi ne budemo takvi i da mi ne pospješujemo stvaranje tih ekstrema. Ajmo i prema tome pokušati biti odgovorni kao što trebamo biti odgovorni i prema samoj pandemiji.

P.S. - *Moram priznati da mi je taj gel otkriće jer tako nešto mi je falilo i prije korone. Kad god bih se vozio nekim javnim prometalom (trajvanom, vlakom, busom...) osjećao bih se jako prljavo i samo sam čekao da se dočepam slavine i sapuna.
  • Air
  • Korisnik
  • 72
15.11.2021 | 16:41
Gjuroo kaže:
Ajmo umjesto zastrašivanja i terorizma fokusom na negativne stvari raspravljati o tome što možemo učiniti da sljedećim generacijama ne ostavimo sranje od totalitarnog društva. Cijepljenja je bilo i cijepljenja će biti. Samo je pitanje u kakvom društvu će se to odvijati. I tada će biti i ravnozemljaša i istih takvih ekstrema na drugoj strani klackalice, al ajmo pokušati da kao prvo mi ne budemo takvi i da mi ne pospješujemo stvaranje tih ekstrema. Ajmo i prema tome pokušati biti odgovorni kao što trebamo biti odgovorni i prema samoj pandemiji.[/i]

Palac gore.
  • Daddo
  • Posjetitelj
15.11.2021 | 17:25
smayoo kaže:
Daddo kaže:

Osim toga, što se može zaključiti iz tvoje tablice? Pa, na primjer, jaka korelacija između porasta broja cijepljenih i porasta broja hospitaliziranih i umrlih. Između ostalog. E, sad, probaj artikulirati što si ti zapravo zaključio iz te statistike...

U 15 dana 2 ZET-ova autobusa ljudi su završila na respiratoru. Od toga će jedan autobus umrijeti. A od tog jednog autobusa - njih 70% nije primilo nijednu dozu cjepiva.

U 15 dana potrošeno je 740 000 doza cjepiva. Prema HALMED-u na svakih 10 000 doza prijavljeno je 14,4 nuspojave cjepiva do 28. rujna 2021. Po tome na 740 000 doza trebalo bi biti 120 ili 130 novoprijavljenih nuspojava. Zadnji put kad sam pisao o nuspojavama i službenim podacima (ne tako davno, pred par mjeseci JOHN-u) imali smo skoro 4900 prijavljenih nuspojava. Od toga je 39 bilo teških. Sa 15.11.2021. HALMED podaci su ažurirani i broj prijavljenih nuspojava je 5418.

Ti tvrdiš konstantno da su cjepiva potencijalno opasnija od virusa od kojeg štite (ove na respiratoru).

Ja sam malo glup pa mi baš nije jasno zašto 3+ milijuna ljudi nije u stanju prijavit više od 5000 nuspojava, pa čak i u "ovakvom" sustavum pogotovo ako su te nuspojave tako strašne i tako učestale kao što tvrdiš (3 na 300 000 iako je to realno 30 na 100 000)?

3 teške nuspojave na 10 000 i 14,4 ukupno na 10 000. Ispada da bi 20% cijepljenih s nuspojavama trebalo imati teške nuspojave? Na ono gore povećanje od 500 novih s nuspojavama 20% je 100 ljudi. 2 autobusa u par mjeseci.

Zašto ljudi ne prijavljuju ozbiljne nuspojave? Ne možeš zataškat 100 slučajeva u par mjeseci... ne u ovom kaosu.
Odgovori mogu biti u spektru - boli nas Q za nuspojave, do boli nas Q za cijepljenje i brojke uopće.

Jedan autobus mrtvih u 15 dana. Ne mislim da je prestrašno i neizdrživo... naročito ako će spasit klince za 10, 20, 30 ili 40 ili 100 godina. Iako nemam klince.

Dobra fora je da klince (trenutno) ne cijepimo, pa samim tim nije da ćemo im naškodit iglama kojim ih ne bodemo. A jedan "autobus putnika" zjapi prazan.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]
  • JOHN: Sve najbolje u novoj godini. Puno zdravlja, sreće i uspjeha.
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • Miro Spiro: Sretna Nova godina
  • Matija klc: Sretna Nova svima
  • Gjuroo: Sretna nova!
  • Bertone: Sretna Nova
  • Zdravac: Sretna Nova, i svako dobro vam želim!
  • dpasaric: Svako dobro i da vam 2025. bude još bolja! :)
  • smayoo: SRETNANOVAGODINAAAAAAAA!!!! :D
  • Yonkis: dpasaric, I think you're gonna love it :)
  • dpasaric: Kako imamo Lisu u Pikiju, to mi je na listi za gledanje!
  • Yonkis: [link] netko već gledao?
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?