27.11.2021 | 19:01
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
dpasaric kaže:
Imamo novu ongoing situaciju s testovima na antitijela (barem kod nas u Rijeci)
Pa i do sad su bili serološki testovi po dvije različite skale i metode u Rijeci. U ZJZ po jednoj metodi, a u KBC po drugoj. O kojem točno mjestu za testiranje pričaš?
Nisam to znao - da koriste različite metode unutar sustava, u konkretnom primjeru u oba slučaja riječ je o ZJZ (Mlaka), od tuda i pomutnja.
Pa nema tu nekog konkretnog "sustava". Serološki test se inače koristi kao konačna potvrda dijagnoze određene virusne zarazne bolesti (mononukleoze, hepatitisa, herpes zoster - vodenih kozica kod odraslih, što već...) i dovoljno je da titar bude dovoljno visok (u odnosu na ono što se smatra "baseline", odnosno "nulti pojas", a to ti isto piše na testu) pa da je to dokaz da si (ili trenutno jesi ili si nedavno bio) zaražen tim virusom na kojeg je rađen serološki test. Dakle, kao što si rekao. Test ti zapravo kaže da imaš ili nemaš značajan broj antitijela. Konkretna numerička vrijednost - koliki je točno titar - nema neki konkretan značaj, osim da radiš serološki test svaki tjedan pa pratiš kako se mijenja broj antitijela u tvom organizmu (a to opet ne govori ništa konkretno u općemo kontekstu, jer je stvar, navodno - individualna).
Mi smo napravili serološki test nakon preboljenja, proljetos, krajem ožujka, sebi, informativno. Ja sam imao 60 puta više od bazne vrijednosti, supruga 17, mlađa kći 6x, a svi smo bili zaraženi u isto vrijeme. Starija kći je preboljela 4 mjeseca ranije i nije imala antitijela (titar unutar "nultog" pojasa).
Onda sam išao istraživati, čitati i provjeravati što se iz toga uopće može zaključiti jer nam naša doktorica nije baš ništa decidirano znala reći, osim da taj test u smislu propisa ne znači baš ništa.
Uglavnom, imunolozi kažu da prisutnost antitijela u krvotoku nije neko relevantno mjerilo imuniteta jer imunološki sustav čovjeka "pamti" napadača od kojeg se jednom obranio (laički rečeno) "u" T-limfocitima pa, kad ponovno dođe u kontakt s istim napadačem, momentalno okida novo stvaranje antitijela i u razdoblju od nekoliko sati do nekoliko dana stvori dovoljnu količinu antitijela da se tijelo obrani od napada bez razvijanja simptoma ili uz vrlo blage simptome.
(Inače, visoka temperatura je opća obrana tijela od virusa koja nastupa kad (još) nema antitijela jer su (opet laički) virusi više osjetljivi na visoku temperaturu od vlastitih stanica organizma. Zato u načelu nije pametno odmah gutati antipiretike čim krene rasti temperatura, odnosno uopće ih ne piti ako temperatura ne pokazuje tendenciju prenaglog rasta i/ili rasta preko neke opasne granice.)
Vezano za T-limfocite i (laički rečeno) "memorijski imunitet", ono oko čega se znanstvenici naglašeno ne slažu je - je li samo preboljenje to što izaziva stvaranje T-limfocita koji "pamte" CoV-2 kao napadača, ili i cjepivo može to izazvati. Odnosno, može li to bilo koje cjepivo, ili ova mRNA i "vektorska" ne mogu?
Nema konačnih i decidiranih dokaza dobivenih relevantnim istraživanjima. Po mom sudu (nestručnom, ali kritički promišljenom), rekao bih da to permanentno povećavanje ("trebaju nam dvije doze", "treba nam booster doza", "trebat će cijepljenje svakih 6-8 mjeseci"...) pokazuje da su mRNA i vektorska cjepiva dizajnirana prvenstveno da generiraju trajni prihod svojim vlasnicima, a ne da stabiliziraju situaciju i pomognu uspostaviti kontrolu nad virusom.
Tko god bi se sad htio krenuti izrugivati ovoj mojoj rečenici i prozivati me "teoretičarom zavjere", molim da preskočimo taj dio. Ne govorim ni o kakvoj teoriji zavjere, nego o odavno pokazanom i dokazanom poslovnom modelu farmaceutskih megakorporacija kojim se akutni bolesnici pretvaraju u kronične i glavni je cilj što više stanovništva učiniti doživotno ovisnima o nekom farmaceutskom proizvodu ili više njih. "Argumenti" koji počinju sa "pa ne bi valjda cijeli svijet", ili "zar želiš reći da liječnici namjerno" i sl. nisu razložni argumenti, nego iskaz vlastitog odabira da će radije vjerovati u suprotno tumačenje, bez obzira na bilo koju argumentaciju i tzv. Occamovu britvu (kad usporediš više teorija o istom fenomenu, ako su sve premise iste, najvjerojatnije je istinita ona koja je - najjednostavnija). A nema jednostavnije teorije od toga da netko nešto radi - zbog profita. Nema bjelosvjetske judeomasonske zavjere. Nema ljudi guštera. Ni zlih svemiraca. Ni malicioznog plana depopulacije. Obična. Jednostavna. Plitka. Ljudska. Pohlepa.