30.11.2021 | 11:14
Vanjuška kaže:
Bertone kaže:
su doveli do mišljenja ljudi da je cijepljenje sveta krava koja će riješiti sve probleme
Jasno ti je kako zvučiš? I da si korak do toga da ne cijepiš dijete na ovih 11 obaveznih cjepiva
Meni osobno se nekakvo "tvrdo" povjerenje u cjepivo kao provjerenu i potvrđenu metodu očuvanja zdravlja poljuljalo u vrijeme dok je naš sin (sada 20-godišnjak) primao prva obavezna cjepiva. Tada su (vrlo agresivno) nudili neka "moderna" 5u1 cjepiva. Ne toliko naša pedijatrica, ona je prema njima bila negativno-neutralna ("evo nude ovo novo, prednost je u tome što dijete dovodite na cijepljenje samo jednom umjesto tri puta, nešto morate platiti, ali nije to toliko bitno, nego razmislite malo o tome, nema baš još iskustava"), koliko predstavnici farmaceuta koji su vrlo agresivno nagovarali (čitaj: maltretirali) ljude u pred ulazom u dom zdravlja ("zašto mučite svoje dijete, ovo vam je puno bolje...").
Nekakav opći oprez u tom trenutku mi je zazvonio na alarm (životno iskustvo koje mi je već tada bilo dovoljno veliko da znam da kad se nešto tako agresivno gura, obično nešto smrdi u pozadini). U ono vrijeme internet nije bio tako izdašan informacijama, ali sam već imao dovoljno prijatelja i poznanika po zapadnom svijetu pa sam doznao (bez daljnje provjere) da je bilo s*anja i afera po zapadnim zemljama, tako da smo našu djecu svu cijepili klasičnim cjepivima.
Kasnije je došla još agresivnija reklama po školama za HPV cjepivo. Prvo što mi je bilo čudno, zašto se cijepe samo djevojčice, ako je jasno da im zarazu prenose dečki? Drugo, na pitanje koliko je cjepivo pouzdano, umjesto odgovora dobivali smo perzistentno i konzistentno aktivno izmotavanje. Treće, kad sam pitao iste ove prijatelje po inozemstvu, oni nisu imali pojma da postoji takvo cjepivo. Istraživanje po internetu pokazalo je da se gura samo po banana-zemljama (što uključuje i Hrvatsku) gdje su eventualne odštete u slučaju teških nuspojava - jeftine ili besplatne (poznata rečenica "ne može se dokazati da ima veze s cjepivom"). Sada, nakon 15-ak godina, pokazuje se značajna korelacija između cjepiva i steriliteta. Eksperimente je bilo jeftinije napraviti u nekim jadnim zemljama bez pravnog sustava koji bi zaštitio ljude.
Druga stvar, ispada na kraju, da je cjepivo promašaj, jer ne štiti od najbitnijih (najraširenijih) sojeva HPV, a konkretno da zaista HPV izaziva rak grlića vrata maternice i nije dokazano s nekom ne znam koliko visokom korelacijom pa da se može reći da je to jasan kauzalitet kao pušenje i rak pluća.
Zvali to zavjerom ili kako god hoćemo, ali očito je da postoji snažan mehanizam u farmaceutskoj industriji koji radi aktivno protiv javnog dobra (ne zato što želi nauditi javnom dobru, nego zato što jedino brine o svom profitu).