08.12.2021 | 05:52
JOHN kaže:
Zaboravio sam napomenuti što sam neki dan čuo. Navodno se može dobiti covid potvrda ako ti je netko od ukućana prebolio covid. Ali ta potvrda vrijedi samo u HR i izdaje je tvoj liječnik obiteljske medicine.
Dakle, ja se cijepim, pitaj Boga čime, za hebenu potvrdu kako bi mogao koliko toliko normalno funkcionirat, dok drugi maznu potvrdu jer eto……
Ajde da pokušamo razbiti mit o potvrdama konačno...
u HR imaš:
1.
COV-19 EU Digitalnu putovnicu - ovo je "golden ticket" i vrijedi u cijeloj EU i smišljena/koristi je se zbog "lakše mobilnosti" od strane EU.
Ako imaš tu potvrdu - kad je epidemiološka situacija u zemlji iz koje putuješ dobra, u zemlju u koju dolaziš te puste bez da ti prvo kopaju nos do mozga.
Ista
potvrđuje da si obavio imunizaciju do kraja, odnosno da si primio sve doze cjepiva odobrene u EU (Pfizer - Cominarty 2 doze, Moderna - Moderna 2 doze, J&J Jannsen - 1 doza). Sve doze mogu biti i "samo jedna" u slučaju da si prebolio pa išao na cijepljenje nakon preboljenja (ja osobno ne bih išao nakon preboljenja na cijepljenje bez prethodno obavljenog serološkog testa iako nije obavezno).
Nažalost ta potvrda se (IMHO) "krivo tumači" i "zlorabi", a
zapravo je samo evidencija cijepljenja i ništa više od tog.
2.
Potvrdu o preboljenju - ovo je nešto što dobiješ nakon izlaska iz izolacije, evidentiran si kao netko tko je imao pozitivan PCR test i bolovao od COV-19, imao si imunološku reakciju i još se ne možeš / ne trebaš cijepiti.
Ta
potvrda ti vrijedi lokalno u RH, ali izvan nje isto je kao i za sve druge koji nisu imunizirani - negativan PCR, karantena... ovisi kud putuješ.
Potvrdu o preboljenju mogu dobiti i ukućani i bliski kontakti oboljelih čak i onda kad nisu razvili simptome ako tijekom izolacije bolesne osobe nije bilo moguće držati razmak, a bliskim kontaktima se u tom slučaju izrekla mjera samoizolacije koju nije bilo moguće provesti iz objektivnih razloga (Samoizolacija je isto što i izolacija uz razliku u tome što se osoba pod mjerom nakon razvijenih simptoma testirala i PCR-om je potvrđeno zaražena SARS-COV-2, dok osoba u samoizolaciji je kontakt koji još nije razvio simptome pa nije testiran PCR-om).
Zbog tih i takvih slučajeva postoje organizirani objekti karantene na razini lokalnih jedinica koje pojedini u ovoj raspravi zovu logorima. Svima je to zadnja opcija, ne samo zbog novaca koje košta nego jer je objektivno to nužno zlo, ali je nažalost neizbježno ako doma imaš imunokompromitiranog od kojeg se ne možeš izolirati. Ili ako si u studentskom/učeničkom domu pa imaš tuš i seraonu zajedničku s još njih 3, a imaš i cimera u sobi.
S tim slučajevima je "problem" što takvu odluku donosi epidemiolog X od njih ukupno Y i ista je potpuno "subjektivna" iz perspektive običnog puka. Mi izvana nemamo pojma koje konkretan epidemiolog podatke ima i koristi, odnosno što uzima za kriterij (načelno imamo, ali u praksi to baš ne hoda niti je za sve jednako). I otud hrpa onog što vidimo i čujemo i zaključujemo o nedosljednosti i nebulozama.
Naravno da takva diskrecijska ocjena se može i zlorabiti.
Mišljenja sam da se takve stvari (kad i ako se dogode, a dogode se) ne odvijaju hotimice i ciljano jer se nekom ne sviđa osoba X ili jer osoba Y glasa za opciju R, nego da se kad se griješi to događa zbog objektivnih uzroka - prenapregnutosti sustava ili jednostavno faktora vremena kojeg nemaš pa moraš odluku donijeti ad hoc.
Manipulirati s tim na nekoj većoj skali je (IMHO) logistički i vremenski nemoguće - (IMHO opet) stvari odvijaju previše brzo i nepredvidivo da bi bile "upravljive".