21.12.2021 | 12:10
@smayoo,
Mislim da sam shvatio što želiš reći; s obzirom da i cijepljene osobe, nakon kontakta sa virusom, šire virus na druge osobe na isti način kao i necijepljene osobe (vjerojatno nešto kraće, ili sam nešto manjom uspješnošću), razumno je pretpostaviti da sama činjenica da je netko cijepljen, neće utjecati na širenje virusa istom brzinom i na isti način, kao i kada su sve osobe necijepljene.
Dakle, cijepljenjem ne reduciramo širenje virusa.
Ali, da se vratim na primjer Velike Britanije, kod njih imamo dvije promjene nakon cijepljenja:
- cijepljeno je 80% stanovništva - što, ne utječe na brzinu širenje virusa
- ukinute su mjere socijalne distance (nošenje maski, i sve što ide uz to) - što, znamo da utječe na brzinu širenja virusa
Pa se pitam, ako cijepljenje ne utječe na širenje virusa, a ukidanje mjera socijalne distance povećava brzinu širenja virusa, zašto onda broj zaraženih u Velikoj Britaniji nije veći nego što je bio prije, pod mjerama socijalne distance.
Znamo da će cijepljenje smanjiti broj onih koji će pokazati simptome i eventualno završiti u bolnici, ali isto tako znamo da se epidemija najbrže širi kada ne postoje nikakve mjere zaštite.
Ne znam kako je u Rijeci ili Zagrebu, ali u Dubrovniku na svim mjestima gdje je potrebno nošenje maski (trgovine, javni prijevoz, trgovački centri) velika većina ljudi nosi masku (neki više, neki manje ispravno, ali je nose).
Isto tako, u Pošti, gdje je potrebno imati covid putovnicu za ulazak, svi klijenti (i zaposlenici) moraju nositi masku, i održaati razmak, bez obzira što svi oni moraju imati covid potvrdu ili biti testirani.
Nije mi baš najjasnije kako to "stožerokrati" mogu prešutno dati nekakvu "nagradu" cijepljenima, ako su pravila koja se provode, napravljena tako da ne pogoduju cijepljenima?
Ako netko ne nosi masku, djelatnici ili zaštitar (ovisno o vrsti objekta) će tu osobu upozoriti da stavi masku, i neće ga pitati da li je cijepljen, da li ima covid potvrdu, ili mu na neki drugi način pogodovati (bilo je i slučajeva fizičkog napada na osobe koje su upozoravale druge da save masku na lice).
Slažem se da cijepljena osoba može kud hoće, ali, koliko vidim, ljudi općenito (bez obzira na status cijepljenosti) ne izlaze puno. Bila su dva koncerta u Gradu, i na oba je bilo vrlo malo ljudi u ograđenom prostoru (za što je potrebna covid potvrda), a među najboljima smo po postotku cijepljenih u državi. A ovo za masku jednostavno nisi u pravu, jer iz iskustva znam da maske (na mjestima gdje maske treba nositi) nose uglavnom svi, tj. velika većina (toliko velika da su biseri bez maske ili sa krivo stavljanom maskom, vidljivi "iz aviona").
"Nije valjda da su samo necijepljene osobe izrazito savjesne i visokih moralnih kriterija, a cijepljene potpuno obrnuto."
Zar sam ja to negdje napisao?
Nisi, ali si napisao:
"ali cijepljena osoba koja sa svojom propusnicom ide kamo hoće i pri tom ne nosi masku niti pazi na udaljenost, u tom kraćem periodu zarazi više ljudi od necijepljene koja nema propusnicu pa ne može niti u poštu podignuti preporučenu pošiljku."
Pa sam izvukao ovakav zaključak.
Da se razumijemo, ja sam mišljenja da ponašanje neke osobe ne ovisi o tome da li je ona cijepljena ili ne, nego o karakteru, odgoju pa i o obrazovanju te osobe.
Tako da će se savjesna i odgovorna osoba, koja shvaća ozbiljnosti situacije, ponašati prema svim pravilima održavanja socijalne distance, i javljanja liječniku, u slučaju sumnje na zarazu covid-om, bez obzira na to da lije cijepljena ili ne.
A isto tako, onaj tko je neodgovoran, neodgojen i neobrazovan, neće poštivati ta pravila, bez obzira na to da li je cijepljen ili ne.
Evo, ja sam cijepljen pa se ne ponašam tako kako si ti opisao cijepljenu osobu, nego više onako kao što si opisao necijepljenu osobu. Ti si isto tako cijepljen, pa se ne ponašaš onako kako si sam opisao imaoce covid potvrde-
Dakle, nije do cijepljenja, nego do čovjeka.