24.12.2021 | 09:34
@Air,
Ovu tvoju "analogiju" sa svemircima i cjepivom baš i nisam shvatio, svemirce još nismo otkrili, a i da ih otkrijemo, vjerojatno bi smo im vjerovali onoliko koliko su žitelji Američkog kontinenta vjerovali konkvistadorima.
Ali, to nema veze sa mojom izjavom, jer sam ja govorio o strahu od nepoznatog sa stajališta običnog, prosječno (ne)informiranog čovjeka koji se treba cijepiti, a ne zna da li će mu to cjepivo naškoditi (iako je taj postotak malen, za onoga kome se nuspojava doista i dogodi, to je nebitno, jer je u njegovom slučaju nuspojava sto-postotna).
To malo (broj teških nuspojava i umrlih od cijepljenja) je evidentno znatno manje od broja ljudi koji umiru zbog posljedica oboljenja od covid-a.
Brojevi koji nisu točni zato što ti (i oni koji se drže da je sve ovo jedna velika zavjera) kažeš da nisu točni, i zato što se držiš samo onih znanstvenih istraživanja koja tebi odgovaraju, a zanemaruješ činjenicu da bez obzira na sve, imamo nezanemariv porast umrlih na godišnjoj i mjesečnoj razini, i da smo u jeku pandemije imali pune bolnice respiratornih bolesnika.
OK Ako je broj nuspojava 99% veći od evidentiranih, pomnoži te brojeve sa 2 pa vidi koje ćeš brojeve dobiti.
Pa recimo da je 5G jedna od najvećih (i najlakše shvatljivih) nebuloza koje protivnici cijepljenja spominju, ali ni ostale tvrdnje nisu ništa manje besmislene.
Pod zdravim čovjekom se prema onom što sam napisao odnosilo na zdravu osobu koja će preboliti bolest bez opasnosti od smrtnog ishoda.
Problem sa gornjom tvrdnjom je u tome što ni ti, ni ja, ni doktori, niti bilo koja druga osoba, ne možemo znati koja doista zdrava osoba će preboljeti covid bez opasnosti od smrtnog ishoda.
Da, znamo da je taj broj mali u postotku, i znamo da će takva osoba steći imunitet jači od imuniteta stvorenog cijepljenje, ali ne znamo unaprijed tko će proći tako, a tko će imati teške nuspojave, ležati mjesec-dva u bolnici, ili u konačnici umrijeti.
Zato, ne samo kod covid-a nego i svih ostalih zaraznih bolesti, cijepimo ljude koji su zdravi, prije nego što se zaraze i dođu u opasnost da obole.
Kao što je @Daddo napisao, bolničke kapacitete (a pri tom mislim i na zgrade, i na opremu, i na stručne ljude) ne možeš povećati tako brzo, jer niti se zgrade mogu napraviti u kratkom roku, niti se oprema može proizvesti i kupiti tako brzo, a pogotovo ne možemo školovati ljude u tako kratkom periodu.
A i da možemo, nakon pandemije bi imali ogromne neiskorištene kapacitete koji propadaju, i veliki broj ljudi koji se treba prekvalificirati.
Mislim da nema te države koja bi tako neracionalno mogla koristiti svoje resurse.