13.09.2024 | 05:55
dpasaric kaže:
Kada pričamo o ozbiljnim temama, jer "ravnozemljaških" gluposti na ovom forumu nikada nije niti bilo, onda se stvar svodi da dvije mogućnosti:
1) zaista imamo "teoriju zavjere" (gdje se ta sintagma može jednostavno zamijeniti riječju "kriminal"), pa pratimo tijek novca i shvatimo tko su manipulatori i kriminalci - ili imamo
2) "teoriju slučajnosti" koja pobija sve hipoteze točke 1) tako što sve to proglašava pukim slučajnostima.
U slučaju "cjepiva" za covid i big-pharme, sada, s odmakom, jasno vidimo i tko su kriminalci, koje su motive imali, kako su lagali, manipulirali i gdje je naš novac na kraju završavao. Nema tu ništa od "teorije", samo čista kriminalna praksa. Je li bila "slučajna"? Dio događanja se svakako odvio stihijski i mnogi su pragmatično iskoristili trenutak za svoj profit, ali osnova je svakako bila itekako ciljano osmišljena i svemu tome nema dvojbe da tako velike stvari nisu mogli biti tek "slučajne". Da stvar bude još očiglednija vodeći akteri su do sada bili osuđeni za korupciju i prevare - prije svega Pfizer, a onda i Ursula - koja je smijenjena s mjesta ministrica obrane jer je uhvaćena u korupciji pri nabavi vojne opreme. Krasno društvo, sve poštenjačine i moralne vertikale. Naravno, sada su odjednom postali altruisti i dobrotvori, pa su sve to činili "slučajno"?
Počnimo samo od prvog velikog "red flaga" na koji sam vrištao u startu pandemije jer mi je kao ekonomistu bilo jasno da je to nemoguća situacija: ako s jedne strane imaš monopol, ali s druge strane monopson, onda su to izjednačene uloge, nema nikakvog opravdanja da monopson kleči pred monopolom - a što je učinjeno. To je toliko velik "red flag" da moraš biti jako zatucan da zaključiš da je to "slučajno".
"Mudraci" ovdje su se pravili da jet ok, da je sve cool, kao "to je ok jer je frka, pa onda možemo mimo zakona". Da, naravno da mislim na netransparentnu i ilegalnu kupovinu cjepiva od strane EU uz tajne ugovore i to još uz sukob interesa (muž od Ursule). Građani kojima je to tek "teorija zavjere" su naivne ovce. Da sam tu "uvredu" rekao tada, svi bi me razapeli, ali sada, kada je to na kraju potvrdio i sud, sada je to malo teže, a mnogima je i teško progutati da su bili u krivu.
Znači ništa od teorije, samo kriminal - ili dresiranim ovcama tek "slučajnost".
“Teorija zavjere” vs. “Teorija slučajnosti”, da često postoji napetost između ovih perspektiva. Veliki dio nas se slaže da nije sve u svijetu crno-bijelo i da ima situacija koje uključuju elemente namjerne manipulacije i iskorištavanje prilika.
Istina je da su farmaceutske kompanije ko Pfizer "jamile" tokom pandemije, i da je očito bilo netransparentnosti nekih ugovora i političkih odluka. To su legitimna pitanja, posebno kad je u pitanju javni interes i transparentnost. Ali, treba i uzeti u obzir da su pandemijske okolnosti bile bez presedana i da su se mnoge odluke morale donositi brzo i pod velikim pritiskom.
Ako postoje konkretni dokazi o korupciji i nepravilnostima, kao što pilaš s Pfizerom i Ursulom , onda, brate, nek se to istraži i odgovorni nagaze. Ali, nije sve crno-bijelo i bilo bi dobro da ne generaliziraš i donosiš zaključke bez
čvrstih dokaza.
Tvoja analiza o ekonomskom odnosu monopola i monopsona je zanimljiva. Ali opet, ne zaboravi da su pandemijski uvjeti bili izvanredni i da su vlade bile u situaciji da hitno nabave cjepiva, pa i na štetu normalnih tržišnih pravila. Neki su to vidjeli kao nužno zlo, dok drugi kao neprihvatljivu zloupotrebu moći.
Po mom mišljenju, razlika između ‘teorije zavjere’ i ‘teorije slučajnosti’ često se svodi na procjenu složenosti ljudskih akcija i namjera. Iako i ja sumnjam u motive korporacija ili političara, pokušavam si predstaviti koliko bi teško bilo planirati a i izvesti zavjeru na globalnoj razini, a da ona permanentno izgleda kao niz slučajnih događaja.
Da bi neka zavjera ostala skrivena, potrebna je neprekidna koordinacija među hrpom ljudi, organizacija i država, uz potpuno odsustvo grešaka ili curenja informacija. To bi zahtijevalo ogromnu količinu resursa, savršenstvo u planiranju, i izvanrednu kontrolu nad svim sudionicima i okolnostima - što je, realno gledano, gotovo nemoguće postići.
Zato je realnije i produktivnije tražiti odgovornost i transparentnost istraživanjem stvarnih problema, nego kroz vjerovanje u teorije koje brate zahtjevaju mađioničarsku sposobnost koordinacije i kontrole.
Pa ti vidi.