11.07.2021 | 11:39
Uključujem se u thread ne pročitavši praktički ni jedan post, no ako vam je tema čovjek u Puli koji je bio ravnatelj bolnice ili dekan resornog faksa (štogod), koji je rekao nešto protiv cjepljenja pa popio otkaz - odgovor zašto nitko iz struke ne reagira nameće se sam od sebe.
Reagirali su tako da su mu dali otkaz. A ovi koji su u suprotnom taboru na to više nisu reagirali jer nitko više ne želi dobiti otkaz.
Mogu liječnici i medicinsko osoblje imati vlastita mišljenja kao što ih i imaju, ali svi su se morali cjepiti jer ne bi mogli ni doći na posao (što je dekan "zaboravio" spomenuti), a pacjentima i javnosti preko medija ne smiju slati sliku drugačiju od one koje se šalje dogovoreno ako se želi procjepiti koliko, 60 posto populacije? Minimum?
U čemu je tu problem?
Zar bi bilo bolje da svatko od njih klafra na svoju ruku, a mi paralelno kao država želimo na COVID-19 zelenu listu zemalja zbog turizma?
Inače, i ja sam gledao ne jedan, nego tri vezana dokumentarca na temu COVID-19.
Nisam puno pametniji.
Ono što je ustanovljano u njima jest kako puno ljudi zaboravlja činjenicu da u su u ovom virusu prvi puta zaista veliku ulogu u otkrivanju cjepiva odigrala superračunala.
Znači, ono do čega bi se nekada došlo
sporom matematikom, da se laički izrazim jer bolje niti ne znam, sada se došlo praktički u par dana ako ne i sati.
Ovo je virus u kojemu dva od tri cjepiva dozvoljena u EU - Moderna i Pfizer, uopće ne idu na sistem "cjepim te s malo bolesti da postaneš otporan jer će ti imunološki sustav razviti antitijela" upravo zbog konstantnih mutacija tog virusa, nego stanice virusa zarobljavaju mRNA metodom.
Pa neka ima tisuću varijacija i sojeva, zarobit će ih sve.
Superračunalo je do tog rješenja došlo.
Ne neki novi Albert Einstein medicine.
Nisam antivakser, cjepio sam se dva puta, cjepili su se svi moji osim nećaka.
Puno ljudi nema pojma o čemu priča, nemam niti ja - daleko od toga - pa onda idu razvijati teorije zavjere.
Buka informacija i dezinformacija je tolika da obična osoba ne može doći do prave istine.
Ako se nas osam u mojoj obitelji cjepilo, i jedino je stara od druge doze Moderne imala osjećaj dva dana doslovno "da će otići na onaj svijet" koliko ju je sterfilo, ja ni sam ne znam šta da mislim.
Htio sam samo navesti ovo o superračunalima, jer se to spominje u prvom dijelu dokumentraca podijeljenom na tri dijela po 90 minuta.
I postaviti pitanje: kako bi bilo da je toliko antivaksera bilo prije 100 godina sa tifusom?
Ili prije 50 s variolom verom?
Primjećujete čega onda nije bilo?
www-a i milijuna stranica dezinformacija i informacija.
Ja kao plućni bolesnik često odlazim k doktorici opće prakse, oni su sve svi cijepili - sestra je već za penziju, radila je na 10 godina na KBC Rebru pa zadnjih 15 tu u DZ Zagreb Zapad - uvijek razgovaram s njom na ovu temu - i ona drži (koliko joj je to dužnost da kaže, a kolko to misli, ne znam) da je jedino rješenje cjepivo.
Kao što je uvijek i bilo, dodaje.
Zašto se sada rade fame oko toga, kao što se rade oko svega, njoj nije jasno.
Pa zaključuje:
Postali smo društvo nepovjerenja.
Nitko nikome ne vjeruje za ništa.
Eto, moje mišljenje o doktoru koji se zaletio i sjebo si posao, i nama koji smo stručnjaci za sve.
EDIT:
Inače, kada svoje mišljenje daju liječnici koji su odavno zreli za penziju o nečemu što se dešava u 21. stoljeću, a oni na tu temu znaju reći sve o "španjolskoj gripi" - dođe mi da se zapitam koliko uopće mi poznajemo medicinsku struku?
Mi, narod - mali ljudi...
Kada netko dođe do mjesta dekana, na to mjesto nije došao strukom, nego političkom funkcijom.
A medicina ima grana i grana, dovoljno je reći da nove grane niču svakih 15/20 godina cca, pa je tako psihijatrija do 80-ih spadala pod neurokirurgiju, što je nonsens jer jedno nema nikakve veze s drugim osim da se tiče istog organa - mozga.
Može taj tip biti ministar zdravstva - ako nije mikrobiolog, makar virolog po struci - ne zna o čemu priča ništa (puno) više od nas.
Položio je jedan ispit koji mu daje prednost.
Nemojte padati na fore "dekan" ovaj ili onaj. To su političke funkcije. Nije ga tamo postavilo vijeće profesora nego stranka na vlasti u Puli.
Dolazim iz medicinske obitelji.
Moja stara o općoj medicini (kamoli nekoj drugoj i kompliciranijoj grani) danas - nema pojma.
Moj stari o ničemu osim o ginekologiji i to do ranih 2000-ih - nije imao pojma. U njegovo doba dijete dobiveno IVF-om zvalo se "dijete iz epruvete".
Znači, svakodnevno se dešavaju promjene u medicini kao i u industriji kompjutera, od uvođenja superkompjutora u medicinske svrhe, operacija laserima i robotima, doslovce tisuće inovacija koje se ostvaruju iz dana u dan i koje ne uspije pratiti ni ministar zdravstva pa za svaku datu temu mora imati brifing prije no što dođe u neku emisiju - a mi vjerujemo svakakvim metuzalemima koji dobe svojih pet minuta medijskog etera.
Ma daj...