18.08.2021 | 11:24
Daddo kaže:
(Dijete ti je napisalo kako je na NZ, meni je to zanimljivo skroz, pa ako može još dodat službeno objašnjenje ili svoje mišljenje zašto tako "strogo" oni to tamo rade)
Zašto je na NZ drugačije i strože? Ne znam. Možda jer je sezonalna stvar a oni su u zimi.
NZ je otocna zemlja pa stoga i strozi pristup (koji nije bas tako strog iz nase perspektive).
Do prije nekoliko tjedana imali smo otvoren koridor sa Australijom za putovanje bez karantene. Funkcionirao je skoro 6 mjeseci. Krajem Lipnja, tri tjedna prije nego sam trebao ic u Melbourne, u Sydneyu se pojavila delta varijanta i nisu reagirali brzo.
Odgodio sam put za Prosinac, za svaki slucaj.
Victoria je trazila da New South Wales napravi trenutni lockdown dok se ne utvrde "mjesta od interesa" i lociraju ljudi koji su bili u kontaktu.
Novi Zeland je preventivno zatvorio bez karantensko putovanje prema Sydneyu (cijelom New South Walesu)...
Napravili su to prekasno (cini mi se tjedan dana kasnije od kad uhvatili slucaj) i preslo je na Victoriju, koja je u lockdownu od i prekjucer je najavljeno da produljuju do 2. Rujna.
Da sam kojim slucajem otisao Melbourne, jos uvijek bih vjerojatno bio tamo. Jer je naravno "Trans-Tasman Bubble" (naziv za bezkarantensko putovanje izmejdu AU i NZ) puknuo..
To je jedan od primjera zasto zelanjani puse na hladno..
Imamo konstantan priljev zarazenih koji prolaze kroz obaveznu 2 tjednu karantenu u hotelu koju sam placas.
Da smo otisli u Melbourne i trebali putovat nazad, ukoliko bi uspjeli nac mjesto u hotelu, tih dva tjedna MIQa bi nas kostalo 4525nzd (3100 prva osoba, 950 druga osoba te 425 za dijete).... Hotelska soba, tri obroka dnevno i test svakih nekoliko dana.
Dakle u tim hotelima ima virusa i s vremena na vrijeme se dogodi da prijedje u puk.
Ljudi imaju naviku skenirat mobitelima lokacije gdje borave (vjerujem da i Hrv ima QR kodove u tvrtkama, ducanima i da svi uredno skenirate) i kad se dogodi da virus dodje iz MIQa u puk, brzo se locira, napravi se lista kontakata i obavijesti ljude da obave "dobrovoljnu samoizolaciju" i da je jave telefonski ako dobiju ikakve simptome.
I zivot tece dalje.
Katkad zatvore koji grad ili kvart i traze ljude da prate kako se osjecaju.
I ljudi su poslusni.
Po meni, poslusni su jer se cini logicno tako reagirati. Ovdje je i inace poprilicno opustena atmosfera i ljudi su vecinom dobri.
Glavni razlog "poslusnosti" po meni je - jasna komunikacija vladajucih.
Dakle nema jedan dan jedno, drugi dan drugo, vec od samog pocetka je " nemamo pojma sto je pred nama, ali probat cemo ovim putem i polako utvrdjivat cinjenice i prilagodjavat se"...
I uvijek samo jedan glas, jedno lice - i vjerujem da to najvaznije... (nije jedan dan Plenki ovo, Zoki ono, stozer trece, Crkva pak svoje....
)
Prekjucer se desilo da je osoba bila pozitivna, ali nije nadjen uzrocni lanac, tj. ne zna se od kud se zarazio.
Srecom, skenirao je di se kretao. I 5 sati nakon rezultata testa, Vlada je donijela odluku da cijela zemlja ide u lockdown, lvl 4 na 3 dana, a Auckland i poluotok Coromandel na tjedan dana.. dok se ne ulovi vise informacija...
Za sada vise nije 1 slucaj, vec 10 slucaja u puku. Vidjet cemo koliko ce bit sutra i sljedecih dana, ali moja procjena je da cemo bit u lockdownu 3 tjedna minimalno. S obzirom gdje se kretao, brojevi bi mogli brzo rast.
Sto to konkretno znaci? Mali ne ide u vrtic (pas mater, ali opet, zakon jer cu se druzit s njim malko vise nego obicno)... u ducan cu ic jednom tjedno, sa maskom na licu, vjerojatno stajat u redu sat vremena, drzat distancu u duckasu, pa kad dodjem doma oprat sve sapunom prije nego unesem u kucu...
mozemo u setnju po kvartu koliko ocemo... nema kina, koncerata, kazalista, pive u birtiji, nema ronjenja! .....
al cu opet vise vidjet susjede kod prolaze cestom i procakulat s njima s terase... popit pivu "na daljinu" sa par susjeda s kojim inace cugnem na terasi....
ocistit oko kuce, zaserafit drzac na poklopcu lonca koji se rasklimao, podmazat skripava vrata, napravit proljetno ciscenje kuce i robe...
ne gudjam.. i eto, nisam cuo gundjanja ni od koga koga poznajem...
opet ja zbrda z dola, ali drugacije ne znam...
i za kraj haiku koji objasnjava mentalitet ovog puka...