27.08.2021 | 12:01
Stari, sve pet što se mene tiče.
Ja sam za ovu temu truba totalna i zapravo poštujem obje strane jer vidim razumne argumente i kod jednih i kod drugih.
Ja osobno sam se cjepio jer sam plućni bolesnik (imam kronični bronhitis kojeg vučem od djetinjstva, 2009. sam prebolio baš gadnu upalu pluća i još sam bio dovoljno glup da sam pušio od svoje 16. do svoje 39. godine, sa po godinu dana prekida; znači dva desetljeća uzmi).
Sada ne pušim od 2019. i vjerujem da se neću vratiti tome otrovu.
Plus imam majku koja ima 79 godina i ovako troši raznorazne Ritmonorme i slične lijekove za tlak, srce, zatvor...
Popije po desetak tableta dnevno, a kao mlađa ih se užasavala.
Ono, ubija je glava ko luda, ona si rađe stisne rubac oko glave nego da popije Brufen.
Ja pak, svaki mjesec imam pravo na jedan Seretide diskus (2x1 udah dnevno ujutro i navečer) i Ventolin po potrebi.
Da ne plaćam dodatno socijalno, taj Seretide diskus, koji ima 60 udisaja praha u sebi, plaćao bih mjesečno više od 300 kuna.
Znači, i Ventolin i Seretide su mi "besplatni", tj. pokriva ih dodatno zdravstveno osiguranje.
No po novome tako daju samo ljudima koji ne puše, iako sam ih ranije dobivao besplatno i kada sam pušio.
Onda su promijenili pravila i rekli da onaj tko si svjesno uništava pluća nema pravo na taj Seretide, nego Serevent - koji je mješavina sa Ventolinom i plaća se i uz narančastu karticu upravo jer se daje pušačima.
Koliko točno - ne znam zaista ali sigurno nije jeftino. U rangu Seretida po mojoj procjeni.
Tako da su koliko toliko počeli gledati i na to tko si svjesno uništava pluća, pa ga pokušavaju nametima na lijekove i cigarete odvratiti od navike.
Što pozdravljam.
No - to ti je moj razlog zašto sam se cjepio.
Jer vjerujem da ne bih preživio da zakačim Koronu baš ono - full.
EDIT:
Mada moram priznati da vidim kako mi i Seretide i Ventolin sada traju puno duže.
Sada Seretide uzmem kada se sjetim, znači po potrebi - pa onda uzmem i Ventolin kada je već tu.
Ali zaista sve rjeđe kako mi nepušački staž raste (prestao dimiti u travnju 2019.)