21.03.2020 | 22:48
Zdravac kaže:
Smayo, pa bar ti si razuman čovjek!
Pa kako očekuješ da itko od ovih ljudi iz stožera (ili možda neki niži činovnik?) piše upute, kada se situacija mjenja praktično i 2 puta na dan.
Moj sin je u Danskoj na studiju. Upute su bile napisane i objavljene davno prije nego su stupale na snagu, a u medijima su rekli npr. "od ponedjeljka" (dakle, ne "od ponoći danas" ili "od sutra") na snagu stupaju mjere 3. stupnja koje su do tog trenutka već svuda bile objavljene i izvješene, a svi ljudi koji su lokalno bili dužni i odgovorni za provedbu su bili na to spremni, informirani, educirani.
Ako si gledao dnevnik NoveTV, jasno je rečeno što i kako se smije obavljati, i svaka izjava je bila potkrijepljena sa videom. Također, preporučam da se gledaju press konferencije Stožera 2 puta dnevno (ujutro u 9 i popodne u 4) Ja sam npr. danas gledao, i nedvosmisleno su dali upute.
Upute nisu ni jasne, ni nedvosmislene. Čak ni to što CZ objavljuje odluke u NN ne pomaže baš, jer to nisu pregledne ni jasne informacije. Sasvim konkretno - što ja smijem u svojoj firmi raditi? Smijem li tražiti da ljudi dolaze na posao? Smijem li im dozvoliti da dolaze na posao (ako kažu da žele i da ne žele raditi od kuće)? Smije li mi netko doći na sastanak? Smijem li ja otići nekom na sastanak? Jasno mi je da je to bolje izbjegavati koliko god je moguće, ali što ako treba odraditi sastanak ili obustaviti višemilijunski projekt?
Moram li imati antiseptik za ruke u uredu? Ako moram, gdje da ga nabavim? Ako odem u lokalnu apoteku i čekam u redu (2m razmaka) ispred, cca 1h se čeka trenutno, doći će policija i rastjerati nas jer se zadržavamo na javnoj površini...
Ako uvijek u firmi skupa jedemo marendu oko stola, je li to prekršaj? Moramo li jedan po jedan? Ili uopće ne smijemo?
Dakle, ako imaš opravdan izlazak iz kuće, smiješ to činiti, ali drži razmak od ljudi 2 metra. Ako na ulici sretneš poznanika, smiješ razmjeniti par riječi s njime, uz 2 metra razmaka. Ako moraš na posao, smiješ ići, ali tamo poštuj propisane mjere koje su ti nadređeni izdali (ok, znam da ti imaš drugačiji posao, ali uvijek možeš dobiti informacije na 113, ili kod epidemiologa)
Ako nemaš prebivalište na Krku, NE SMIJEŠ ići, niti na posao.
Ako si sa Krka, smiješ ići na kopno uz opravdan razlog.. (bar za sada)
Nisam mislio niti očekivao da mi ti sad pišeš upute, tim više što je očito da su pogrešne jer se oslanjaš na te iste TV izjave o kojima govorim da su nejasne, nepotpune i neprecizne.
Otkud ti to o "opravdanom" razlogu? Imaš neki pisani izvor? Što je "opravdan" razlog? Meni je opravdan razlog otići u dućan po hranu. Nekom je opravdan razlog izaći iz kuće na pola sata da smiri živce i izbjegne konflikt s ukućanima. Svatko ima svoje kriterije.
Poanta je - ne pretpostavljaj da si sve shvatio, niti da si mjerodavan donositi sud o tome je li netko ubojica u pokušaju ili nije.
Dakle, hoću reći samo da svi moramo biti odgovorni, pa akoi i nismo upućeni, postoje linije gdje se info može dobiti.
Docimer mog sina je išao zvati taj broj (tamo u Danskoj) pa mu je govorni automat prije javljanja operatera rekao neka ne zove ako misli pitati nešto što piše na njihovim internetskim stranicama i na plakatima na javnim mjestima.
Mi bi ovdje sad svi redom trebali zvati 113. Zamisli kako je super tim ljudima tamo. A i pitanje je imaju li oni decidirane informacije. Moja je pretpostavka da se odluke i dalje donose na prečac i da ih se razrađuje "u hodu", kao i uvijek kod nas. Samo što u ovom slučaju riskiraš da si počinio kazneno djelo, a da toga nisi ni svjestan.
Pa bokte, moj susjed preko puta UPRAVO DANAS POSLIJEPODNE;I SADA ima obiteljski party. 3 auta je parkirano ispred kuće, i roštiljaju oni lijepo sa obitelji i prijateljima...
Eto, to su jutros zabranili, jasno i glasno.
Ma nemoj? Što su zabranili? Da ljudi primaju goste u vlastitom domu? Kada? Gdje pak to piše?
Zadržavanje na javnoj površini sigurno nije isto što i okupljanje prijatelja i/ili rodbine u vlastitoj kući/dvorištu. Zašto bi to bilo zabranjeno? Zato što ih je puno? Naši susjedi imaju sedmero djece. Njih je 9 u kući. Je li i to zabranjeno? Drugih susjeda je četvoro. Ako pozovu u goste njegovog brata s familijom, onda ih je sveukupno 7. To je manje od 9. WTF?
Ali uvijek će biti onih koji misle da se to odnosi na nekog drugog. To ne ide tebe jer znam da si ti savjestan i odgovoran, ali puno drugih, na žalost, nije.
Ja ti opet kažem da ni ti očito ne znaš koja su točno pravila, ali si uzimaš za pravo donositi neki kategorički sud o tome. Kao i uredništvo Jutarnjeg lista, koji lovi čitanost na jeftinom senzacionalizmu. Dobro, nije me to iznenadilo, ne odstupa to od njihove uobičajene prakse, ali ovo je praktički stvaranje atmosfere javnog linča.
Reda ne može biti dok se ne znaju pravila. A pravila se ne znaju jer se pišu u hodu. Jbg. O tome govorim.