24.03.2020 | 22:46
smayoo,
Evo, bio sam na stranicama nn.hr, pročitao odluku i piše sve što si ti sam napisao, i stoji sve ono što sam ti već odgovorio.
Izrijekom se kaže:
"S obzirom da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19, a kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka."
"Zabrana iz točke I. ove odluke ne odnosi se na:
...
e. iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,"
"Prilikom ulaska i izlaska s područja iz točke I. ove Odluke moraju se poštovati sljedeće mjere:
– socijalnog distanciranja
– nezadržavanja na javnim prostorima
– posjedovati valjanu propusnicu koja se nalazi u Prilogu I. ove Odluke.
Propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju, ovjeravaju i potpisuju:
...
– za okolnosti iz točke II.e nadležni stožeri civilne zaštite."
Dakle, možda sam ja glup, ali ja sam iz ovoga "pročitao" da stanovnici onih mjesta u kojima ne postoji trgovina prehranom i/ili apoteka, mogu bez ikakvih ograničenja (a pridržavajući se svih pravila o sprječavanju širenja virusa), a jedina stvar koju moraju napraviti je pribaviti propusnicu od nadležnog stožera civilne zaštite.
E sad, kako je organizirana Civilna zaštita, ne znam, ali čisto sumnjam da imaju sjedište u svakom naselju, pa je najvjerojatnije potrebno pronaći gdje je njihovo sjedište nadležno za mjesto u kojem živimo, telefonski ih kontaktirati i zatražiti propusnicu.
Nigdje se ne spominje da oni ni pod kojim uvjetima ne smiju izaći iz svojih mjesta, ili da im je zabranjena kupovina hrane ili lijekova.
Nije mi jasno na koje se to implikacije referiraš, i na koji način je to trebalo biti formulirano a da provedba bude lakša ili jednostavnija za stanovnike prigradskih i ruralnih sredina.
Iz odluke je razvidno da je primarni cilj sprječavanje širenja zaraze, a ne zagorčavanje svakodnevnog života ljudima koji žive u manjim mjestima.
Ne znam, gdje će naći ljudi za kontrolu propusnica, ali s obzirom da se one izdaju samo u stožerima Civilne zaštite, dovoljna je jedna osoba po stožeru, koja će unijeti podatke o broju dozvola po firmi, ili po broju stanovnika nekog mjesta, da se detektira nesrazmjerno velik broj u jednoj ili par firmi, ili u nekom mjestu, pa da se ispita o čemu se radi.
Ne znam kako je to u Zagrebu i Rijeci, ali u Dubrovniku su, kako čujem, jer osim odlaska u trgovinu svaki 2 dana niti ne izlazim, to efikasno riješili, i kontrolira se ulaz/izlaz iz Grada prema istoku (Župa Dubrovačka i Konavle), i prema zapadu (Dubrovačko primorje, Pelješac, otoci). Već prije par dana (kada su zabranili odlazak na otoke) se kontrolira i skretanje za Pelješac.
Tome je pridonijela i geografska konfiguracija, i distribucija stanovništva, tako da su sve uspjeli napraviti sa možda 10-ak punkteva.