24.03.2020 | 13:18
smayoo,
Ne slažem se sa tvojim mišljenjem da je trebalo unaprijed objavljivati tajming i buduća ograničenja.
Da su to radili, onda bi dali javnosti dovoljno vremena da u potpunosti ponište efekte ograničenja.
Dakle, da ponovim, smisao sve većih i većih ograničenja je smanjiti mobilnost stanovništva na najnižu moguću mjeru, jer ne znamo točno tko je zaražen, a tko ne, pa zato želimo izbjeći bilo kakav bliski kontakt bilo koga, bilo gdje.
Prosljeđivanje tih informacija uskom krugu ljudi također ne bi imalo efekta, jer bi sve te informacije opet došle do većeg broja ljudi i izazvale paniku.
Pogledaj samo Italiju, kad su odlučili zatvoriti Sjever, ekipa sa sjevera je masovno bježala na Jug, to se može spriječiti samo trenutnom zabranom putovanja, a ne najavom zabrane za tri dana.
Jedino što je manjkavo je, očito loša komunikacija kriznog stožera sa ekipama na terenu i sa ljudima koji na terenu trebaju provoditi određene odluke i informirati ljude točnim informacijama.
Daddo,
Nisi me razumio, ja dakle govorim o službenim rezultatima (dva uzastopna pozitivna brisa), ne o lažno pozitivnima i slično. Dakle, prema Kriznom stožeru Du-Ne županije, mi već puna dva dana imamo 22 sigurno (protokolom testiranja) potvrđene zaražene osobe, a na službenim stranicama (koronavirus.hr) i na presicama središnjeg Kriznog stožera) jučer je pisalo 16, a danas 19, dakle krivi broj.
Što se drugog dijela odgovora tiče, radi se o osobi koja je bila u kontaktu sa potvrđeno zaraženom osoboom, i pokazuje znakove zaraženosti i prema svim dosadašnjim informacijama, trebala je biti testirana (ali očito testova nema dovoljno pa nema ni testiranja). Naravno, ako se takva osoba drži pravila o izolaciji, neće biti opasna kao i da nije zaražena, ali ako nije testirana onda ne znamo pravo stanje stvari, i koji je onda smisao svega toga?!
Ako ne testiramo one koji ne pokazuju simptome (jer to nema smisla zbog mogućih lažno negativnih, što je logično), ako ne testiramo ni one koji pokazuju simptome ako su u samoizolaciji (jer neće širiti bolest ako se pridržavaju samoizolacije), koga onda trebamo testirati?!
One koji završe na respiratoru?!
Takve niti ne treba testirati jer je i laiku jasno da se ne radi upali sljiepog crvijeva nego o coroni.