21.06.2021 | 11:53
Uvijek imam nekakav dojam, kad pričam o povijesnim temama na jabučnjaku, da se moram nekako ograditi i da ne veličam NDH i drugu stranu. Zašto je to tako, vi sami prosudite. Dobro znam kao jabučnjak "diše" i zbog toga rado na njemu ovo pišem. Moja namjera nije nikakva provokacija, nego je želja da se stvari gledaju s objektivne strane, mada sam i sam svijestan da je objektivno teško spojivo s poviješću, ali te povijesne klišeje, ebe vrijeme. Vrijeme je najbolji sud za povijet, jer povijest nije egznatna disciplina i nije uklesana u kamenu, nego je skolna propitkivanju i pogledu s više strana na nju.
Sad što ćemo mi sutra slaviti, povijesne klišeje ili možda istinu ? Ako vi mislite da je 22.06.1941. osnovan prvi-partizanski pokret i da je počeo otpor okupatoru i početak oružane pobune, onda vas molim da ostanete na tome i da dalje ne čitate ono što ću napisati, ok !!!
Koliko od vas zna da su komunisti skupa s ustašama, srušili spomenik Kralju Aleksandru u Sisku prvih dana travnja 1941, znači prije uspostave ndh i nakon toga su bili skupa u zatvoru ??? Da li znamo da su Ribetov-Molotov 23.08.1941 potpisali pakt o nenapadanju i trgovinski sporazum, gdje je SSSR slao Njemačkoj rudna bogatsva i hranu ? Jeste li vidjeli ikad slike Njemačkih časnika i Ruskih oficira, kada se slikaju na nekoj rijeci u Poljskoj kad su se spojili i podjelili Poljsku ? Ovo sve je uvod u ono što želim napisati.
Znači kad je Hiter napao Rusiju, naši komunisti su bili obezglavljeni. Nisu znali kako se postaviti, a još nisu došle informacije iz kominterne. Oni su otišli u selo Žabno kod Siska i vrbike koki su to selo okruživali. Znali su da je to selo relativno bogato i da mogu dobiti hranu. Nakon nekog vremena cca mjesec dana, dosadilo je i seljanima i netko ih je prijavio, pa je počela policijska pretraga i tad su prešli ti komunisti u šumu Brezovica. Tek krajem osmog mjeseca su počele prve diverzije na pruzi Sisak-Zagreb i tad su pojedini napadali policajce, koji su bili u službi te države. Evo vam istine o početku pobune protiv fašizma, a vi slavite kako god hoćete.
Još jedna stvar. Zašto naši drugovi iz NOB_a imaju stalnu potrebu da govore da su oni bili anti-fašisti !!! Pogledajmo malo Britance i Amerikance, koji skoro nigdje izrjekom se ne hvale da su bili anit-fašisti ? Vjerojatno i oni sami znaju da su igrom slučaja postali anti-fašisti i da s tom tvrdnjom, mogu prikriti sve zločine koje su napravili nakon rata. Još jedna pitanje za vas Istrijane i Primorce, vas je navijše na forumu. Kad je Italija okupirala te krajeve ? Što su u to vrijeme okupacije radili komunisti, prije napada Nijemaca na SSSR ?
Na kraju jedno pitanje za smayoo. Sjećam se neke teme, gdje te je jedan lik verbalno napao i baš ono osobno vrijeđao. Nisi niti jedan post obrisao, a meni si obrisao u ovoj temi, par postova, jer si kao pazio na "higijenu" jabučnjaka !!! Kad sam napisao istinu o ocu Vesni Pusić, vidim da si se i ti digao na "zadnje noge", gdje si se u čak dva posta referirao na tu tvrdnju i čak si rekao da je neki novinar potrošio
"pola života " da kao nešto dokaže ? Tom novinaru je trebalo samo par sati da uđe u arhiv i vidi te dokaze,ok. Mislim da nisam krivo napisao da si ti predvodnik "poštene intelegencije", a ti se ljuti koliko hoćeš na to. Dokaz mi je napad na tebe osobno koji nisi brisao, moje si postove brisao, zbog čega ja osobno neznam.
Napisao si da kad se neki desničar propne na zadnje noge, njega treba staviti u neku ladicu. Ima li tih ladica i za ljevičare ? Vidim da te je pogodio moj post o ocu Vesne Pusić...sad mi nije jasno jedno pitanje. Jer te je to pogodilo, zato što sam to objavio ili zato što je to istina ? Ja u vrijeme komunizma nisam šutio, a kamoli da se dodvoravam nekom smayoo. Btw. post je spremljen, ako koga bude zanimao...to je referenca na ono od smayoo, zašto nije zaključao temu, gdje je rekao da se tako najbolje uči demokracija. Vidjeli smo neki dan kako se uči demokracija u novinarskom domu, gdje je bila tema anti-fašizam i gdje drugo mišljenje nije bilo dozvoljeno. Nadam se da je Jabučnjak ispred tog standarda i da će biti ovo objavljeno