08.06.2021 | 17:23
Imate sad na viasat-history, novi serijal, naši su ga preveli nazivom otkrivanje povijesti. Znači obrađuju se razne povjesne teme, ali sagledane iz više kutova i puno su kvalitetnije od opće poznatih povijesnih klišeja. Znači svi znamo službeno skoro sve o danu D i iskrcavanju saveznika. Imamo na desetke igranih filmova, što novijih, što starijih. Mislim da je repriza u subotu u 21 ili 22h, isplati se pogledati.
Ukratko par stvari koji sam i ja saznao o tom danu D. Znači iz priče saveznika, jer taj tv-kanal sigurno nije pr neke druge strane.
Znači prije iskrcavanja, je bila neka vježba saveznika, na nekom drugom mjestu koja je neslavno završila, jer ih je otkrila Njemačka podmornica, sasvim slučajno i potopila je neke brodove...taj dio nisam ni ja najbolje upratio, jer nisam gledao od početka. Bitno je da je poginulo preko stotinu vojnika i kad su bili sahranjeni, svima preživjelim je rečeno da o tome nikako ne smiju pričati, jer ih čeka vojni sud. Tek negdje 1990 su te žrtve, bile priznate da su poginule u posebnoj akciji a ne u danu D.
Nakon iskrcavanja, zbog velikog nevremena je bila uništena jedna plutajuća luka, pa saveznici nisu imali dosta logistike da krenu dalje. Glavi cilj je bio grad Caen. Pokušao ga je Monty osjojiti i doživio je teški debakl s ogromnih gubicima. Tad je bila svađa između saveznika gdje su prebacivali Monty_ju da je namjerno žrtvovao Američke vojnike dok je svoje poštedio. Druga linija fronta je bila ona poznata u "živicama" gdje su se polja osvajala i gubila skoro svakodnevno. Moral među saveznicima je bio dosta nizak, dok je Njemački moral rastao. Bilo je od strane saveznika i pljači i silovanja među domicilnim stanovništvom. Dvije trećine savezničkih vojnika, koji su otišli u bolnicu, nisu bili fizički ranjeni, nego su imali psiholoških problema. Na froni je vladala pat situacija.
Tek kad se je opskrba poboljšala, krenuli su u odlučujuću ofenzivu, s tim da su predhodno bacili 25 000 tona bombi i sravnali Cean i okolicu. Da ne dužim u iskrcavanju je poginulo 10 000 vojnika alijanse,
dok je civila u Normandiji stradalo 20 000!!! Kako ih je dočekalo lokalno stanovništvo, kad su ih oslobodili ? Pa nikako kako osloboditelje, nego one koji nose smrt.
Ako mogu pobjednici pričati na taj način, ok nakon dosta godina, onda se ja zapitam zašto ja ne bio smio nešto napisati o oslobođenju zagreba i o nekim stvarima koje su opće poznate ?