Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

20.10.2022 | 14:29
tino1 kaže:
JOHN kaže:
Ajde molim te ne trabunjaj. Ti si ko mali Ivica.
A što se tiče poduzetništva? Da li si ikada povukao bespovratna sredstva iz EU fondova?
Mi, tvrtka gdje radim, jesmo i imam jako dobro iskustvo stime i to iskustvo mi se nikako nije svidjelo, odnosno sve ono do trenutka predaje samog projekta.

Ne trabunjam. Jesam, povukao sam u dva navrata sredstva iz EU fondova. Nisam imao nikakva negativna iskustva. Sama činjenica da sam mogao povući sredstva je već veliki + za EU. Kad si to ti prije ikad dobio nešto kredita a kamo li bespovratno?
A to da je aplikacija zahtjevna je normalno. Ako ti neko daje đabe onda je logično da se ponašaš po njegovim pravilima.
Samo to da možeš u cijeloj EU naručiti nešto i dobiti ga bez carine i gluposti.
Taj paušalni, diletantski pristup ovako važnoj stvari kao EU je trabunjanje!

Nadam se da u ta sredstva ne spadaju ona koja su dodjeljena za subvencije vozila na električni ili hibridni pogon! Pitam se tko je imao više koristi od toga. Mi ili proizvođači!? Dio tih dodijeljenih i doznačenih sredstava utjecao je na povećanje postotka izdvajanja iz našeg BDPa. Pa se ti misli. Omogućena investicija za proizvod kojem vrijednost padne za 20% od prvog dana konzumacije. Ma to brate..... fakat smo ih shebali i uzeli im pare......

Bez obzira što se zovu bespovratna sredstva ili sredstva s niskim kamatama, da se razumijemo....nitko nikada nikome ništa ne poklanja. Što ti se više dodijeli sredstava, također više moraš izdvajat iz BDPa. Ako ne povučeš, a dodijeljeno ti je, ti i dalje plačaš povukao ti sredstva ili ne. To je naš novac koji je neki mujo odobrio, a da pritom nije razmišljao o ulaganju u znanje i poticanje poduzetnika! Ili možda nije htio, dobio neki mig ili tip!
Novac ne pada s Marsa, dakle novac moraš vratit ovako ili onako, iskoristio ti njega ili ne.
Mene živcira što se najznačajnija sredstva dodijeljuju za nešto što je slabo ili nikako provedivo. To znaju oni koji šalju zahtjeve i oni koji dodijeljuju i doznačuju sredstva.
Da li je to pomno smišljeno...u to ne ulazim.....ali možemo svašta maštati. Mi smo vječiti pušači što zbog naše koruptivne, naivne i nesposobne strane, a da ne kažem ljigavog dodvoravanja nekome za neke pozicije.
20.10.2022 | 18:09
Da se ovo meni dogodi, nisam siguran kako bih reagirao....

twitter.com/golub/status/158300210948594...31byhPJL-IJU1AJdayiQ
20.10.2022 | 18:59
Pokušaj ubojstva francuskog humanitaraca koji je bio Buči:

20.10.2022 | 19:07
Air kaže:
Ne zaboravi da u Ukrajini ginu nevini Ukrajinci za svoju zemlju jer ih je napao agresor!

Imam dio koji ne mogu nikako spojiti nekom logikom, pa me zanima tvoje tumačenje: ako je to zaista tako na cijelom teritoriju Ukrajine, a sve ostalo je podla ruska propaganda, zašto su onda vulgarno napali Muska, čak ga stavili na listu za odstrjel, a sve zbog dobronamjernog prijedloga da se provede novi referendum, ali pod punim međunarodnim nadzorom?

Nema nikakve diplomatske logike da u situaciji gdje ginu toliki nevini ljudi njihovi političari ne traže mogućnost za mir, a takav referendum bi to sigurno bio, a oni bi ga dobili 100% na cijelom teritoriju, zar ne?
20.10.2022 | 19:45
dpasaric kaže:
sve zbog dobronamjernog prijedloga da se provede novi referendum, ali pod punim međunarodnim nadzorom?

Ovo je rangu: Đuro će ti oprostiti što te tukao...!
20.10.2022 | 19:51
Davore,

ako sve Srbi koji zive u Vukovaru zatraze referendum da se spoje matici Srbiji, ko je drzava Hrvatska da im to ospori jel tako?

Zamisli onda novonastalog picvajza

Srbija bi bila jedina drzava koja nije EU clanica al ima grad Vukovar koji to jest I plus vec imaju na svom teritoriju inozemstvo zvano Kosovo

Ili svi hercegovci u Zagrebu da odvoje svoje kvartove.

Ili svi milijuni Turaka da se okupe u Bavarskoj i odcijepe se, te traze da se spoje sa Turskom.

Ili milijuni Muslimana u Francuskoj da uzmu neki teritorij i naprave svoj kalifat. Referendumom naravno.

Ne ide to bas tako lako kako ti zamisljas. Referendum je pokazivanje volje i namjere odredjene skupine ljudi, sto ne znace da postoje pravni i realni temelji da se nesto zamisljeno ostvari u praksi. Sta god to bilo.
20.10.2022 | 19:55
JOHN kaže:
A što se tiče poduzetništva? Da li si ikada povukao bespovratna sredstva iz EU fondova?
Mi, tvrtka gdje radim, jesmo i imam jako dobro iskustvo stime i to iskustvo mi se nikako nije svidjelo, odnosno sve ono do trenutka predaje samog projekta.

Bio sam u odboru koji je osmislio projekt, aplicirao i realizirao. Sam sam napravio jedan od priručnika, obučavao ljude te recenzirao još nekoliko priručnika. Projekt je trajao dvije godine, a učešće je bilo ako se dobro sjećam, 5 ili 10%.

Dobili smo lovu, ostvarili sve ciljeve i ostali presretni. Jedino kaj se nekima nije sviđalo, a nama je to baš odgovaralo, što se ne može vrdati.
20.10.2022 | 20:33
> dpasaric kaže: Azov naciste

> Djuro genijalac kaže: Davore, molim te, prestani širiti rusku propagandu

> dpasaric kaže: vulgarno napali Muska, čak ga stavili na listu za odstrjel

> Djuro genijalac kaže: Đuro će ti oprostiti što te tukao...!

Davor Čvorović je ko korona, možeš se cijepiti, možeš je preboliti ali uvijek dođe nova mutacija
20.10.2022 | 21:24
FiFi kaže:
JOHN kaže:

Bio sam u odboru koji je osmislio projekt, aplicirao i realizirao. Sam sam napravio jedan od priručnika, obučavao ljude te recenzirao još nekoliko priručnika. Projekt je trajao dvije godine, a učešće je bilo ako se dobro sjećam, 5 ili 10%.

Dobili smo lovu, ostvarili sve ciljeve i ostali presretni. Jedino kaj se nekima nije sviđalo, a nama je to baš odgovaralo, što se ne može vrdati.

Mi smo ga pisali dva puta. Prvi put pad, drugi put prolaz. Sve isto, samo bodovanje potpuno drugačije.
20.10.2022 | 22:05
drlovric kaže:
Davore,

ako sve Srbi koji zive u Vukovaru zatraze referendum da se spoje matici Srbiji, ko je drzava Hrvatska da im to ospori jel tako?

Zamisli onda novonastalog picvajza

Srbija bi bila jedina drzava koja nije EU clanica al ima grad Vukovar koji to jest I plus vec imaju na svom teritoriju inozemstvo zvano Kosovo

Ili svi hercegovci u Zagrebu da odvoje svoje kvartove.

Ili svi milijuni Turaka da se okupe u Bavarskoj i odcijepe se, te traze da se spoje sa Turskom.

Ili milijuni Muslimana u Francuskoj da uzmu neki teritorij i naprave svoj kalifat. Referendumom naravno.

Ne ide to bas tako lako kako ti zamisljas. Referendum je pokazivanje volje i namjere odredjene skupine ljudi, sto ne znace da postoje pravni i realni temelji da se nesto zamisljeno ostvari u praksi. Sta god to bilo.

Mislim da smo tu temu već prošli, radi se o tome da sve te situacije nisu crno/bijele. I svaka ima svoj set varijabli. Ključna stvar je imaju li nacije koje žive na nekom području sva ljudska i manjinska prava. Evo, mi u Rijeci imamo talijansku manjinu, i ona ima svoje škole, svoje novine, svoj kulturni dom, svoju talijansku dramu u sklopu HNK i baš sve lijepo funkcionira. U Istri su otišli korak dalje, pa mnoga mjesta imaju i dvojezične natpise. Nitko u javnom prijevozu ne maltretira Fijumane niti smo ikoga zapalili.

U istočnim pokrajinama Ukrajine stvari su bile nimalo ružičaste, već od zabrane jezika, pa nadalje. Sada sam gledao današnju snimku na Telegramu gdje gomila na trgu u Kijevu uzvikuje "Jedna Europa, jedan narod, jedna Ukrajina" po ugledu na Hitlerovo "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!". I sada će netko reći da je to samo slučajno slično, ali onda gomila nastavlja s "Objesimo sve Ruse!" i onda fanatično "Objeeesimooo!". To je otvoreni fašizam. EU mediji "objektivno" to ne prenose. Čim netko osuđuje cijeli narod, to je zlo i fašizam bez isprike. Ako pokrivate oči na to, nije dobro.

I još nitko nije dao solidan odgovor zašto se to Kosovu dozvolilo, ali ne bi istoku Ukrajine?

A može se biti i samo pragmatičan; kroz referendum bi se spasili životi gomile ljude s obje strane, sačuvala infrastruktura države i živjelo dalje, a mape su ionako politička podjela koje se stalno mijenja. Mi u Rijeci smo bili u sedam država. Pa što? Malom čovjeku je ionako svejedno, samo da je mir i da ima svoje slobode.

Ovako se taj rat vodi u dalju eskalaciju, u dalje uništenje Ukrajine i na kraju će opet završiti tako da će nuklearna sila uzeti svoje, samo uz daleko više mrtvih i veće uništenje.

No, pustimo vrijeme da nam pokaže je li prof. Mearsheimer i gomila drugih zapadnih intelektualaca bila u pravu ili ne. Ovo što do sada gledamo je sve po njihovom predviđanju.
21.10.2022 | 05:12
Bez obzira na to što se zovu bespovratna sredstva ili sredstva s niskim kamatama, da se razumijemo....nitko nikada nikome ništa ne poklanja.

A do EU smo živjeli u blagostanju i na svakom ćošku nam je neko gurao lovu u džep.

Što ti se više dodijeli sredstava, također više moraš izdvajati iz BDPa. Ako ne povučeš, a dodijeljeno ti je, ti i dalje plaćaš povukao ti sredstva ili ne.

Ima neto primaoci i neto davaoci. Hrvatska je neto primalac. Dobiva više nego daje.

To je naš novac koji je neki Mujo odobrio, a da pritom nije razmišljao o ulaganju u znanje i poticanje poduzetnika! Ili možda nije htio, dobio neki mig ili tip!

Nije on sigurno Mujo. Gdje će se sredstva trošiti određuje svaka članica sama!

Novac ne pada s Marsa, dakle novac moraš vratiti ovako ili onako, iskoristio ti njega ili ne.

Tako je, jer ništa ne dolazi s Marsa. Ovaj dolazi iz EU. Opet, koliko su ti to do sad dali za ulaganje u posao, edukaciju itd.itd.

Mene živcira što se najznačajnija sredstva dodjeljuju za nešto što je slabo ili nikako provedivo.

Kao Pelješki most. Stvarno ne transparentno, ne provodivo.

To znaju oni koji šalju zahtjeve i oni koji dodjeljuju i doznačuju sredstva.

Svaki pothvat je kompliciran i rizičan.

Da li je to pomno smišljeno...u to ne ulazim.....ali možemo svašta maštati. Mi smo vječiti pušači što zbog naše koruptivne, naivne i nesposobne strane, a da ne kažem ljigavog dodvoravanja nekome za neke pozicije.

Na ovo nemam što reći! Sam si skužio da smo mi s našim kleptomanima na vlasti ne sposobni do bola.
21.10.2022 | 07:01
VVP posjetio vojnike u bazi Rjazan. Uz to je povezan incident. Jedan mobilizirani vojnik je upucan i ubijen od strane zaštite VVP-a, jer mu se, navodno, preagresivno približio (štogod to značilo). Zbog toga je video koji uključuje i njegov izlazak iz limuzine trebalo ponoviti. Svim svjedocima i njihovim obiteljima je pod prijetnjama zapovijeđena omerta.

twitter.com/TpyxaNews/status/15831372012...jpdf_Jb67UnB_cLtYxsw

Puno komentara ide u smjeru da se na VVP-u vidi da uzima steroide. Ima li netko ovdje s nekim znanjem o tome, znakovima, simptomima i općim pokazateljima koji bi to mogli potvrditi/opovrgnuti? Ja nemam apsolutno nikakvog pojma o tome pa mi je teško procijeniti (ne)utemeljenost tih tvrdnji. Evo, ne znam o tome ništa i nije me sram to reći na glas pa pitam one koji znaju, ako ih ima.
Nastavno na to, zašto bi netko uzimao steroide? Znam za pumpanje mišića, ali pretpostavio bih da VVP to ne radi u svojoj dobi. No, opet, pretpostavio bih da je i dovoljno inteligentan da zna da se ne napada Ukrajinu, pa vidimo kako je to prošlo...

Da, još samo jedna napomena, nevezana uz ovo gore, ali, IMHO, vrijedna spominjanja: AFU snage u Bahmutu. Rusija (uglavnom Wagner) napada sa SVIME što ima mjesecima i AFU se drži i odbija sve napade. Svaka čast!

EDIT: Jedan iintervju koji pokazuje zapto su žene manje-više zadovoljne s mobilizacijom: twitter.com/Gerashchenko_en/status/15831...dZg-4D8hjyF7rIc5svxA

'Ionako nema posla, muškarci piju i umrijet će, ovako bar obitelji dobiju neku kompenzaciju..' - ključna rečenica IMHO.

Kruži informacija (vrlo vjerojatno točna) da je su Rusi minirali branu u Kahkovki koja se proteže preko Dnjepra (btw, čuo na radiju da se kod nas počelo rijeku nazivati ukrajinskim imenom Dnipro).

FfjjmdKXwAEG6w-.jpg

Preko brane ide cesta koju ruske snage koriste za povlačenje. Onaj ponton kod Antonovskog mosta u Hersonu je uništen, zajedno sa još jednim koji je bio uspostavljen uzvodno od njega. E sad, vratimo se na ovu branu. Koliko vidim po slikama, ona je ravne izvedbe (slično kao Đerdap, ako se ne varam) što znači da nema luka koji joj daje čvrstoću i suprotstavlja se sili vode koja ju pritišće. To je dobra vijest za branu, relativno loša za minere. Naime, sve dosad viđeno u Ukrajini (počev od Antonovski mosta na dalje) sugerira da su njihovi objekti iznimno solidno građeni, a činjenica da nema luka koji bi davao strukturnu čvrstoću to samo naglašava. Za one koji nisu sigurni o čemu se radi, kratko objašnjenje: brana koja je lučnog tipa ako popusti tj. uništi se taj luk na bilo kojem mjestu ne može više raspoređivati opterećenje i ruši se manje-više cijela. Brana ovog ravnog tipa je u startu puno jače dimenzionirana jer nema tog lučnog dijela koji svojom geometrijom nosi opterećenje (dobra analogija, jer se radi o identičnom principu: bolte iznad vrata, tj. na jugu ih zove volte. Mogu biti složene od cigala koje nose opterećenje u svojem položaju gdje tvore luk. Izvadite jednu ciglu i urušit će se sve. S druge strane, ako imamo dvije grede koje su poprečno spojene na nekoliko mjesta i taman da gornja pukne na jednom ili dva mjesta, gotovo sigurno će i dalje nositi opterećenje, barem neko vrijeme). Da bi cijelu branu izbrisali s lica mjesta, rusi bi trebali utrošiti iznimno puno eksploziva kojeg vjerojatno nemaju na raspolaganju pa pretpostavljam da je primarno minirana njena gornja ploča po kojoj ide cesta; njeno uništenje bi dalo potrebnu odstupnicu ruskim snagama u povlačenju, ali vrlo vjerojatno ne bi izazvalo kolabiranje kompletne brane. S druge strane, bilo kakvo veće oštećenje brane za sobom povlači promjenu režima regulacije razine Dnjepra, kako uzvodno, tako i nizvodno. Sve informacije govore da tad više ne bi bilo moguće preusmjeravanje potrebnih količina vode prema Krimu o čemu ne mogu suditi, jer ne znam kako je to izvedeno na terenu.
21.10.2022 | 11:48
Neven Barković ima pravo kad je ovo prikvačio uz opasku: What a time to be alive...

FflkmMAXkAIKyUN.png
21.10.2022 | 14:05
Pricati da Rusi nemaju dovoljno eksploziva da sruse jednu branu je malo neutemeljeno.

Imaju oni dovoljno eksploziva da raspolove planetu Zemlju, a gdje ne bi jednu plocu betonsku polupali

Ako evakuiraju civile i svoju vojsku i roknu tu branu, napravit ce ogromno poplavljeno podrucje i onemoguciti bilo kakve ofanzivne radnje ukrajinskoj vojsci.

Sacuvali bi svoj jug i Krim, a vojsku mogu prebaciti na Istok. S vojnog aspekta ima smisla, ali ekonomski gledano to je stvarna katastrofa.

Rusi svoju tehniku ne mogu izvesti na drugu obalu, mozda odluce da to sve poplave, skupa sa ukrajinskom vojskom koja to podrucje zauzme. Mene taj scenarij ne bi iznenadio, ali ne ocekujem ipak da ce to napraviti.

Problem je sto uvijek u gradovima ostane jako puno stanovnista koje jednostavno ne zeli da se odseli.

Zivotom cuva svojih par desetaka tisuca eura imovine, jer zna kako ju je tesko stekao. A Rusi nisu valjda toliko ludi da poplave grad sa svojim ljudima u njemu.
21.10.2022 | 17:19
drlovric kaže:
Pricati da Rusi nemaju dovoljno eksploziva da sruse jednu branu je malo neutemeljeno.

Mislio sam tamo, na tom bojištu. Jer ovo traži tone i tone eksploziva. Ako je Kerčki most zbilja roknuo kamion, govorimo o šleperu. Ovdje to nije izvedivo na taj način; probili bi jedan segment, ali dalje bi brana opstala.
24.10.2022 | 08:40
Kako američki konzervativci gledaju na rat u Ukrajini:

www.theamericanconservative.com/war-and-regrets-in-ukraine/
24.10.2022 | 09:13
Ili može i ovako datastudio.google.com/reporting/accafdf6...a272ef396/page/t7h5C
Demokrati su svi u zelenom tj podržavaju. Ali Republikanci... Zašto su ljudi takvi?
24.10.2022 | 10:11
Djuro genijalac kaže:

VVP (prenosi AFP, valjda je onda istina, jer je izjava, sumnjam da bi to išli izmišljati) ne planira više masovnih napada na Ukrajinu. Ako je to istina, onda znači da je ona analiza o broju dostupnih prohektila očito bila točna. Naime, iz ove, novonastale suzdržanosti VVP-a iščitavam: nije se ništa promijenilo, most je i dalje neprohodan, ali jbg, nemamo više raketa za nasumično pucanje po Ukrajini... Ili su mu generali dokazali da je pametnije čuvati rakete za vojne ciljeve...

This didn't age very well.. iako sada koriste iranske dronove više nego rakete.
24.10.2022 | 10:38
Riba kaže:
dpasaric kaže:
Da skratimo, za taj novac mogu ih poslati 5.000 komada. Znam, znam, "Nije ti to Stracraft Pasariću", pa onda mi vi recite svoju matematiku, baš me zanima.

Siguran sam da Izrael ima vrlo efikasan protuotrov za tu prijetnju.

Koliko čitam, Izrael je pogodio tvornicu gdje se izrađuju (ili dijelovi za) dronovi u Iranu.
24.10.2022 | 13:11
Yonkis:

Nije

Pogodjena je neka tvornica na teritoriju Sirije. Iran im dao tehnologiju pa lokalno prave te dronove da pucaju na Izrael.
24.10.2022 | 15:32
Isto sranje, drugo pakovanje.
24.10.2022 | 15:36
Yonkis kaže:
Isto sranje, drugo pakovanje.

Pa i nije bas. Iran ne prodaje Rusiji dronove koji se proizvode u Siriji. To je tamo puno primitivnija lokalna tvornica za lokalnu primjenu.

Izrael poput Srbije zeli da sjedi na dvije stolice, da budu dobri sa Zapadom al da se ne zamjere ni Rusiji. Zato ne bi oni te tvornice napali na Iranskom tlu, te otvoreno stali na jednu stranu.
25.10.2022 | 02:58
"The Ministry of Defense of the Russian Federation has information about the Kiev regime planning a provocation related to the detonation of the so-called "dirty bomb" or low-yield nuclear weapons.

The purpose of the provocation is to accuse Russia of using weapons of mass destruction in the Ukrainian theater of operations and thereby launch a powerful anti-Russian campaign in the world aimed at undermining confidence in Moscow.

According to available information, two organizations in Ukraine have specific instructions to create the so-called "dirty bomb". The works are at the final stage.

A "dirty bomb" is a container with radioactive isotopes and an explosive charge. When the charge is detonated, the container is destroyed, and the radioactive substance is sprayed by a shock wave, while creating radioactive contamination of the area over large areas, and can also lead to radiation sickness."

"Russia will send a letter to the UN Secretary General in connection with the provocation planned by Kiev with a "dirty bomb" - Polyansky"

"Chief of the General Staff of the Russian Armed Forces Gerasimov had a telephone conversation with the head of the US Chiefs of Staff. Discussions continued with the American side on the situation with the possible use of a "dirty bomb" by Ukraine, the Russian Defense Ministry said."
25.10.2022 | 06:15
dpasaric kaže:
"The Ministry of Defense of the Russian Federation has information about the Kiev regime planning a provocation related to the detonation of the so-called "dirty bomb" or low-yield nuclear weapons.

The purpose of the provocation is to accuse Russia of using weapons of mass destruction in the Ukrainian theater of operations and thereby launch a powerful anti-Russian campaign in the world aimed at undermining confidence in Moscow.

According to available information, two organizations in Ukraine have specific instructions to create the so-called "dirty bomb". The works are at the final stage.

A "dirty bomb" is a container with radioactive isotopes and an explosive charge. When the charge is detonated, the container is destroyed, and the radioactive substance is sprayed by a shock wave, while creating radioactive contamination of the area over large areas, and can also lead to radiation sickness."

"Russia will send a letter to the UN Secretary General in connection with the provocation planned by Kiev with a "dirty bomb" - Polyansky"

"Chief of the General Staff of the Russian Armed Forces Gerasimov had a telephone conversation with the head of the US Chiefs of Staff. Discussions continued with the American side on the situation with the possible use of a "dirty bomb" by Ukraine, the Russian Defense Ministry said."

Šta reći? Kakvu poslugu porati? Kupujte jod. Neko će sa velikom sigurnošću roknuti prljavom bombom. Ili nečim opakijim.
25.10.2022 | 09:31
Ostavit ću ovo s prljavom bombom postrance, jer je to špekuliranje. BTW, Tino, nije jod, nego kalijev-jodid i, na našu žalost, prestari smo za to. To radi samo do neke dobi, cca 30 godina, recimo (slobodno provjerite na netu za točnu dob). Dakle, od toga niš.
Situacija na bojištima. Ajmo prvo na Bahmut, jer to je jedino mjesto gdje ruske snage djeluju ofanzivno. To je zona odgovornosti Wagner grupe i već sam pisao o tome. Na njihovu veliku žalost, oni sad otkrivaju da je posve drugačija priča kad na drugoj strani nisu civili, nego motivirana i uvježbana vojska. Tri mjeseca ruske snage napadaju apsolutno svime što imaju na raspolaganju i u ta tri mjeseca su napredovali cca 100, možda 150 metara da bi ih onda, prekjučer AFU u protunapadu opet vratila na početne položaje. Tu govorimo o tako malim pomacima da je refrentna točka nekakva tvornica gotovih betonskih proizvoda na istočnom ulazu u Bahmut za koji su AFU objavile video uz napomenu da je opet pod njihovom kontrolom.
Vezano uz Wagner: čelnik Prigozin (BTW: više nitko ne spominje njegovu tužbu protiv zapadnih medija kad su oni tvrdili da je on vlasnik Wagnera, da bi sam nedavno javno izjavio da je Wagner - njegov) je opet snimljen dok radi regrutacije po zatvorima i nudi oprost ubojicama, silovateljima i ostalim finim ljudima koji se pridruže njegovim postrojbama u Ukrajini. Pojavile su se priče da slične regrutacije radi i po 'stanovima' srednje Azije u dogovorima s lokalnim voditeljima zatvora koji te osuđenike na odsluženjima dugoročnih/doživotnih kazni prijavljuju kao preminule od Covida i drugih bolesti. Dakle, tu gdje ruske snage tvrdoglavo pokušavaju, val za valom, probiti liniju obrane AFU, ne uspijevaju u tome.
S druge strane, napredak AFU u Luhansku se zaustavio. Borbe su smanjenog intenziteta na tom području. Čini se da AFU nisu ni namjeravale ići dublje na istok po tom pravcu, jer bi onda bile izložene napadima s boka iz Rusije. Što nas dovodi do Hersona. Tamo je na djelu gotovo totalna informacijska blokada. Evidentno je da se ruske snage povlače, ali dokud su stigle AFU nije poznato, tj. nitko ne objavljuje.
Pa se osvrnimo na neke trendove koji su indikativni. Doktor Lovrić zna jako dobro shoot and scoot taktiku M777 haubica koja je bila način rada kad su one počele dolaziti u Ukrajinu. Sad one nisu više ni izbliza toliko mobilne. Posada ih postavi na položaj i onda su na njemu puno dulji vremenski period (nekoliko dana na istoj lokaciji!). To nam govori nekoliko bitnih stvari. Protuartiljerijska vatra ruske strane je gotovo potpuno iščezla. To je vjerojatno kombinacija čimbenika. Prvi je da su HIMARS udari jako istrijebili skladišta i zalihe streljiva koje su ruskim snagama na raspolaganju. Daleko od toga da rusko topništvo ne postoji, ali daleko iza nas su dani kad je ono pucalo toliko da bi se cijevi raspadale od istrošenosti (na vrhuncu se ispaljivalo 60-ak tisuća granata dnevno!). Potom, njihovi protupaljbeni radari su također desetkovani, a ono što postoji ne radi više ni izbliza prijašnjim intenzitetom. To je zasluga integracija HARM raketa na ukrajinske Migove i suhoje koje nepogrešivo rješavaju te radare. Konačno, dobava svega na bojište preko Kerčkog mosta sad nije moguća i ruska logistika, ni prije ne u sjajnom stanju, sad je dodatno usporena.
AFU su, čini se, uspjele razviti protumjere za iranske dronove čije je korištenje/efikasnost posljednjih dana značajno opalo. Cijena koju su za to platili je oštećenje EE mreže od 40-ak posto. AFU je razvila elektroničke protumjere koje onemogućuju dronove u napadima. Detalji o tome su tajna, ali evidentno je da se o tome više ne govori kao ranije. Ostavimo li to po strani, ostaje gola činjenica da je druga armija svijeta bila prisiljena kupiti borbene dronove od zemlje koja je pod međunarodnim sankcijama većeg ili slabijeg intenziteta otkako ja znam da ona postoji. To govori baš sve o toj armiji i njenom vodstvu i svemu ostalom, IMHO.
Pod trivije bih metnuo vijest da je jedan od glavnih vojnih blogera/huškača ruske strane War Gonzo bio u posjeti hersonskom bojištu i ostao bez prstiju na lijevoj nozi. Priče koje kruže su luđe jedna od druge. Prva se pojavila (s ruske strane!) da je nagazio na protupješačku minu koju su ruske strane postavile. Reklo bi se, karma is a bitch. To je onda drugi dan prepravljeno u priču da je spomenuta mina ipak ukrajinskog porijekla (jer to zvuči bolje za organizaciju cijelog događaja). I konačno, nakon toga je isplivala priča da je War Gonzo ostao kraći za nekoliko brojeva cipela na jednoj nozi zato što su ga ruske snage greškom ili 'greškom' upucale u nogu tijekom obilaska položaja. Kako je ono rekao Đuro: Kod nas u selu, kad ti se neko zameri, samo ga odvedeš u lov i drn! U lovu se sve tretira kao nesrećni slučaj..! Naime, War Gonzo je prošlih mjesec dana bio jako kritičan prema nastupu ruskih snaga u Ukrajini....
25.10.2022 | 09:33
Je li ovo tračak razuma kod američkih političara na vlasti?

"30 Democratic congressmen called on Biden to negotiate directly with Putin in order to come to peace.

For the first time, members of Biden's own party pushed him to change his approach to Ukraine, according to the Washington Post."
25.10.2022 | 11:04
Imamo razvoj situacije gore u Donjecku. Ruske položaje u Kovalivki i Novodjaneu upravo temeljito mlate AFU. Čini se da se tu sprema nešto veliko u smjeru Svatova. Naime, kad ovi ruski položaji u Kovalivki i Novodjaneu padnu, onda su Svatovi u vrlo teškom položaju tj. okruženje je samo pitanje vremena. A onda dalje na istok je relativno otvoren put.

Ff5orPtXkAEnIqt.jpg

Ff5pLXVWAAEtiKQ.jpg
25.10.2022 | 11:11
tino1 kaže:
dpasaric kaže:

Šta reći? Kakvu poslugu porati? Kupujte jod. Neko će sa velikom sigurnošću roknuti prljavom bombom. Ili nečim opakijim.

twitter.com/mfa_russia/status/1584547788...wLTYXS2rVLnwyiMGekJg

Iz tog twita Ruskog ministartstva vanjski poslova.

Ff1we4xXkAAfnKv.jpg

Djeluje uvjerljivo?

Dok ne nađeš ovo:
Ff12EQXWYAEK37Q.jpg
25.10.2022 | 12:22
Evidentno je meksička policija iskoristila fotografiju ukrajinskog radioaktivnog otpada da fingira vijest kako su pronašli ukradeni kamion s radioaktivnim materijalom.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 57 minuta
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...
  • smayoo: RIP. Ostaješ u sjećanju, Švec!
  • smayoo: Stvarno prerano. :/
  • smayoo: O, jebote... :(
  • FiFi: RIP Siniša Švec
  • Borisone: [link]
  • Lihto: prije prodaje
  • Lihto: Jel treba uključiti file vault pa onda formatirati Mac M1 ili je dovoljno erase all content and settings?
  • Beli: Prošla akcija ...
  • Beli: Aplikacija Funkey koja proizvodi zvuk mehaničke tipkovnice od sada je besplatna: [link]
  • dpasaric: Kakav entuzijast!!!
  • zoranowsky: Ajme mrak...
  • Gjuroo: Ludo.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.38 Seconds