Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina

04.04.2022 | 21:31
Vanjuška kaže:
Samo me zanima, po toj logici, jesmo li se i mi trebali naguziti i većinom preseliti u Istru i Primorje s obzirom da bi nam granica bila Karlobag — Ogulin — Karlovac — Virovitica?

Na prvu bi čovjek rekao da, no Davor se izjasnio da se tadašnja situacija SFRJ u raspadu sa JNA protiv Hrvatske koja se želi odcjepiti nije usporediva sa ovom.
Iako se također radi o zemljama koje su nekada bile zajedno u komunističkom sistemu, iako je veća i jača napala manju i slabiju - ono što je bitan faktor jest da se radi o nuklearnoj velesili.
Tako nekako ne Davor to obrazložio ukoliko se dobro sjećam.
04.04.2022 | 21:38
Djuro genijalac kaže:
Do Odese je dalek put. Mikolajev je na putu, Herson je daleko od sigurnog za Ruse. Tu će sad biti naglasak: Donbas i onda sve dalje na jugoistok. Treba obratiti pažnju na onih 1500 ruja u Moldaviji (što je navodno podebljano na 3000 ljudi) koji bi mogli krenuti na ODesu iz drugog smjera. Ali, Ukrajinci su toga sigurno puno bolje svjesni, nego ti i ja...

Znaci najvjerojatnije ukopavanje i pokusaj zamrzavanja stanja

Mislim da si ruski generali vec pakiraju topli donio ves za premjestaj u gudure sibira … ako ne stradaju usput u prometnoj ili pokvare zeludac

S obzirom na stanje, ne vidim da tih 1500-3000 ruskih vojnika moze donijeti neku prevagu
04.04.2022 | 23:37
Vanjuška kaže:
Samo me zanima, po toj logici, jesmo li se i mi trebali naguziti i većinom preseliti u Istru i Primorje s obzirom da bi nam granica bila Karlobag — Ogulin — Karlovac — Virovitica?

Naravno da ne, a naš Zoki je to lijepo sažeo u "Nije Rusija Srbija".
05.04.2022 | 00:40
Evo kako Yanis Varoufakis vidi situaciju:

05.04.2022 | 06:10
drlovric kaže:
@Djuro:

A vjeruj da cemo igrati i Battlefield ili Call o Duty: Kiev convoy.

Nekako mi bilo logicno da su taj konvoj napadali mali mobilni timovi. Svaka moderna vojska bi ga tako zaglavljenog unistila za dan, na licu mjesta raspalili po njemu sve sto imaju.

Zamisli jedno 2 eskadrile A-10 na stacionarnoj meti takvog oblika

A gledaj, imali su drugog posla u to vrijeme... A tankbustere nemaju
05.04.2022 | 06:30
dpasaric kaže:
Rusi i dalje ponavljaju da to nije njihov zločin, a njihova obrana se sastoji u tome što kažu da timeline ne štima i da se to odmah vidi, pa evo ne znam je li to možda Đuro pratio na dnevnoj bazi, taktičku situaciju i je li to podudarno s time što govore na ovom "war fact check" webu ili ne?

twitter.com/visegrad24/status/1511081242...lWq8eM64nunLc1XMgREA

Satelitske snimke su mečirane sa ovim snimkama, geolocirano precizno i pokazuju da su ona tijela na ulicama više od tri tjedna. Sve se vidi iz satelita.

Pa tako POUZDANO znamo da je Rusija dosad izgubila 410 tenkova u Ukrajini (potvrđene snimke uništenja) što je, ako sam dobro shvatio, više nego ih UOPĆE ima jedna Velika Britanija.
05.04.2022 | 08:25
Naletim na neki komentar US veterana koji usporedjuje ruske video snimke sa vojnim NATO doktrinama.

Njemu je isto tako zapalo za oko da skoro niti jedan ruski specijalac nema opticki nisan. Pisao sam vec o tome. Meni je nestvarno da vojnici u 2022 koriste mehanicke nisane

Kada su skontali da u usporedbi sa NATO izgledaju ko najobicniji cobani, pokrenuli su program modernizacije svoje pjesadije RATNIK. Standardna oprema ukljucuje novu uniformu, borbeni ranac, naocale, kevlar prsluk i sljem, komunikacije i opticki nisan. Na papiru stoji ali u praksi nema. Ne posjeduje ih cak niti par postotaka onih udarnih jedinica koje su cinile okosnicu napada.

I ovaj covjek je dosao do zanimljivih informacija da se ruski opticki nisani jako dobro prodaju i traze na US trzistu. Kupuju ih kolekcionari i civili, dok ruski izvori to jako rado prodaju online u USA. Oko 6 min u videu prica bas o tome. Uredno kupis rusku vojnu opremu u USA preko oglasa, dok specijalac koji napada aerodrom to nema. Radi takvih stvari i gube rat.

Znaci korumpirano je SVE. Ili je nisan prodao vojnik koji ga je dobio ili ga je prodao neko iz zapovjednog lanca koji je trebao da proslijedi vojnicima (vise vjerojatno). Sirotinja se uvukla u sve pore drustva.

Cak i da postoji volja kod ljudi (u sto sumnjam) treba proci najmanje nekoliko generacija da se taj lopovski mindset promijeni na bolje...
  • Air
  • Korisnik
  • 72
05.04.2022 | 08:29
Vanjuška kaže:

Odgovor na ovo pitanje se nalazi u usvojenom sustavu vrijednosti svakog čovjeka.

Svaki čovjek će imati svoj odgovor.

Netko ima uvjerenje da je bolje živjeti kao rob nego riskirati svoju smrt.

Netko ima uvjerenje da je bolje boriti i suprostaviti se negativnostima makar i poginuo nego živjeti u nepravdi, ugnjetavanju i iskorištavanju od strane nekog drugog čovjeka ili grupe ljudi.

Netko ima uvjerenje da se pred jačim treba sagnuti i biti pokoran (naguziti).

I tako dalje u raznim kombinacijama i nijansama, od čovjeka do čovjeka.

Jedna važna bit je:
Nitko od nas ne bi uživao u slobodama (govora, obrazovanja, kretanja, itd.) i ne bi piskarao ovdje, da nije bilo onih prije nas koji su imali uvjerenje da se treba suprostaviti negativnostima umjesto naguziti se.

Kakve ćemo mi ostaviti slobode svojoj djeci ovisi o tome kako se danas postavljamo prema negativnostima.
05.04.2022 | 09:01
dpasaric kaže:
Uglavnom, otkrivanje istine u ratu je noćna mora na više razina.

O ovom pokolju istina će se nedvojbeno otkriti. Ne jeftino, ali ipak lako. Kao i o pokolju na Ovčari.

Najprije su četnici skrivali lokaciju masovne grobnice, a onda, kad više nije bilo moguće sakriti, su krenuli muljati kako su to ustaše pobili Srbe na početku sukoba.

Nekad ranije u povijesti bi im manevar možda i prošao, makar za toliko da postoji razumna sumnja, ali otkad postoji DNA analiza, nema više te muljaže. S vremenom će se nepobitno identificirati žrtve pa će svi znati tko su ubijeni, a onda će znati i tko ih je ubio.
05.04.2022 | 11:49
Holy mi je skrenula pozornost na ovaj tekst, ukratko:

"German chancellor Scholz proposed to Zelensky that Ukraine "renounce its NATO aspirations and declare neutrality as part of a wider European security deal" signed by both Putin and Biden. Zelensky said no."

slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/proc...-bili-uvjeti-1181368
05.04.2022 | 13:31
Kao i uvijek, prvo bi se trebalo zapitati "Cui bono?"

Onda, kad počneš istraživat, odgovori sami od sebe dolaze...
05.04.2022 | 14:22
dpasaric kaže:
Holy mi je skrenula pozornost na ovaj tekst, ukratko:

"German chancellor Scholz proposed to Zelensky that Ukraine "renounce its NATO aspirations and declare neutrality as part of a wider European security deal" signed by both Putin and Biden. Zelensky said no."

slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/proc...-bili-uvjeti-1181368

Zato što Rusima nije vjerovao! A švabče je samo (jer gladan kurac napravio) htio zaštititi svoju promašenu enegetsku politiku baziranu na međusobnom povjerenju, neće biti rata između zapada i istoka jer jedan o drugome ovisimo. To da ima posla sa ober kretenom koji ne kalkulira ni mili sekunde, ga je iznenadilo (jer je naivan ko francuska sobarica). Zato je pritiskao da Ukraina bude neutralna.
05.04.2022 | 14:42
Kakav informacijski kaos! A vidite sada ovu izjavu mladog Ukrajinica iz Buče, bloger inače, bio je bez neta neko vrijeme i sada se javio. Naravno, i to može sve biti lažirano, ali valjda oni koji su ga inače pratili mogu reći govori li istinu ili je lažov.

twitter.com/mi28nighthunter/status/15109...rYMS0sjfl0ChuY_bgpGA
05.04.2022 | 16:07
dpasaric kaže:
Kakav informacijski kaos! A vidite sada ovu izjavu mladog Ukrajinica iz Buče, bloger inače, bio je bez neta neko vrijeme i sada se javio. Naravno, i to može sve biti lažirano, ali valjda oni koji su ga inače pratili mogu reći govori li istinu ili je lažov.

twitter.com/mi28nighthunter/status/15109...rYMS0sjfl0ChuY_bgpGA

Laže. Njemački novinari koji su bili u tom području kažu da su vidjeli a i snimili slike koje nisu za televiziju, ali sigurno mogu posvjedočiti da se na na nekim leševima vide ne dvojbeni znakovi mučenja.
EU i Ukrajina su osnovali ili planiraju osnovati istražiteljsku grupu koja će istražiti sve to.
Ako je to ona grupa rusa koji su stajali u konvoju i koji su (a po snimkama olupina se vidi) polako uništavani i čokani od ukrajinaca. Onda je najvjerojatnije da su im popucali živci i oni rokali sve u krug.
05.04.2022 | 23:16
Sasvim moguće da laže. Neću linkati ruske linkove, grozni su, ali po drugu stranu. Uzmimo da je i to sve lažirano.

No, idemo poslušati američkog pukovnika i bivšeg savjetnika predsjednika, vidi što on kaže:

twitter.com/jacksonhinklle/status/151144...3fjkN6Q4VP7Q6ZfeDBQA
06.04.2022 | 05:59
Rusi samo dementiraju, ali neki dokaz!?

Teško da je moguće ne saznati pravu istinu, DNA i najnovije metode forenzike će objelodaniti sve što se zaklela zemlja raju. Samo strpljenja.
06.04.2022 | 06:39
dpasaric kaže:
Sasvim moguće da laže. Neću linkati ruske linkove, grozni su, ali po drugu stranu. Uzmimo da je i to sve lažirano.

No, idemo poslušati američkog pukovnika i bivšeg savjetnika predsjednika, vidi što on kaže:

Čovjek nije rekao ništa nerazumno. On kaže da mu je teško vjerovati da bi vojska u povlačenju učinila takvo što, ali da nije nemoguće. Onda je dodao da su i Amerikanci u Vijetnamu svašta radili.

Mi znamo što su ovdje i u BiH četnici radili, tako da je meni puno lakše vjerovati da je to, nažalost, ipak moguće.

Srećom, ne moramo ostati na nagađanju. Tijela ne treba čak ni tražiti, DNA testovi će reći tko su ubijeni, a onda ćemo znati i tko su ubojice.
06.04.2022 | 10:20
Cijeli razgovor s američkim pukovnikom je vrlo zanimljiv i dosta odudara od službene političke propagande:

twitter.com/jacksonhinklle/status/151144...An_DuuyMCuUyd9UbpoOA
06.04.2022 | 20:51
Evo mene sa stanjem sa terena. Bitka za Kijev je završena, tamo se obavljaju razminiranja, otkrivaju mrtva tijela o čemu se već puno tu govorilo, a sad da pogledamo što se događa, tj. što se će tek dogoditi.
Rusija pokušava ove snage koje su izgubile bitku za Kijev prebaciti na jug u područje Donbasa. To je nevjerojatna odluka, jer su te snage potrošene. Treba im odmor, treba im dodatna obuka. No, Rusiji nedostaje vojnika i oni ih pokušavaju okolnjim putem prebaciti na južni front. Profesionalni vojnici masovno raskidaju ugovore i napuštaju vojsku, pa Putin zapravo i nema puno izbora. Na područjima samoproglašenih republika Luganjsk i Donjeck se obavlja defacto opća mobilizacija i te se snagu šalju kao topovska hrana. Na taj način Rusija zapravo može smanjiti broj žrtava, jer te snage nisu službeno dio Ruskih oružanih snaga.
Jučer se pojavila snimka navodne predaje 267 vojnika Ukrajine iz Marijupolja čija je autentičnost dosta dvojbena. Vjerojatno ste to već vidjeli i čuli, ali evo u najkraćim crtama: Neki zarobljenici nose ručne granate oko pojasa, a logično je kod predaje oduzeti svo oružje zarobljenicima. Potom, oni su svi čisti; ne izgledaju onako kako bi trebao izgledati netko tko se tjednima bori u okruženju; nitko nema ni ogrebotine.
No, zato je isplivala istina kako Marijupolj jest u okruženju, ali Ukrajina ih po noći oprskrbljuje opremom i streljivom. To čine na identičan način kako su uništili i ono skladište goriva u Belgorodu: helikopteri lete izuzetno brzo na visini do 10 metara i ruske snage ih ne mogu detektirati, niti djelovati protiv njih po noći. Ekipa u Marijupolju je dobila i opremu za noćno ratovanje, a to su VRLO LOŠE vijesti za ruske okupacijske snage.
Dodatni problem za Ruse predstavlja nova pošiljka inteligentnih dronova iz SAD koji mogu unišititi oklop tj. tenk, a radijus kretanja im je oko 70 km. Kad smo već kod tenkova, počele su vrlo ozbiljne analize ruskih gubitaka na tom polju. Ukrajina tvrdi da je uništila preko 650 ruskih tenkova dosad. To je upravo nevjerojatna brojka. Postoji stranica koja broji gubitke metodom foto potvrde i ona je nabrojala 425 (stanje jučer) uništena ruska tenka. No, to je sve na liniji fronte. Usporedba gubitaka sa WWII u pozadini ruskih snaga (a pokazalo se da su one kontrolirale samo tlo na kojem stoje) uz najkonzervativnije izračune kaže da je još 25% tenkova uništeno na taj način. I opet usporedbama s ostalim sukobima kroz povijest i opet uz najnepovoljnije iskustvene omjere još 25% tenkova je oštećeno na način da nisu posve uništeni, ali su izbačeni iz borbe na neko dulje vrijeme, jer ih nije moguće popraviti na terenu, nego moraju ići u pozadinu gdje su prave radionice. To znači da tvrdnje ukrajinske strane o 650 uništenih tenkova zapravo i nisu daleko od istine! Uz takvu razinu gubitaka (ne zaboravite da svaki tenk ima posadu od 3 člana) ruska vojska neće moći još dugo održavati ovu razinu borbenih aktivnosti na terenu. U području Donbasa i uz obalu na jugu je angažirano oko 70 tisuća ruskih snaga.
Ajde da odmah demistificiramo i zašto se Rusija okomila na ovo područje koje će Putin htjeti zadržati pod svaku cijenu (ako ga ikad osvoji). Tuda prolazi plinovod svojim jednim krakom. Tu je more koje bi želio da bude posve rusko. Tu su ogromne zalihe litija i ugljena i puno plina. Toliko o brizi za Lugansk i Donjeck.
Ajmo natrag na teren u vojnom smislu. 70 tisuća vojnika nije ni izbliza dovoljno da ovo sve osvoji što bi Putin želio. No, imaju jednu olakotnu okolnost u logističkom smislu. Tu postoji pruga koja bi im mogla biti podrška. Uopće ne sumnjam da su Ukrajinci itekako svjesni toga i očekujem uskoro udare na vlakove, tj. lokomotive koje ih budu vukle. Tu bi se oni protuoklopni dronovi mogli iskazati. Ako mogu probiti oklop tenka, onda uništenje dizel-električne lokomtive za njih predstavlja mačji kašalj. Ne treba lokomotiva eksplodirati kao u filmovima, dovoljno je da probije blok motora i ona neće dalje nikud.
Rusija bi mogla pokušati eventualno pomorski desant na Odesu, ali bez zračne podrške (a ona je nemoguća bez isturenog aerodroma koji Rusija u ovom trenu nema; prisjetimo se kako su pobjegli iz Hersona) ona je čisto samoubojstvo za snage koje bi trebale odraditi inicijalno iskrcavanje. Ostaje mogućnost da se s brodova djeluje po obali što se događalo, ali Ukrajinci su par puta ozbiljno uzvratili i pogodili brodovlje pa su Rusi sad oprezni i ne izlažu se pretjerano.
Ostaje otvoreno pitanje onih snaga u Moldaviji koje bi mogle nešto pokušati 'sazad', ali kako avioni NATO-a patroliraju uz Rumunjsku granicu, ne vjerujem da se itko može pomaknuti iz Moldavije da to ovi ne primjete iste sekunde.
Ukrajinci opet koriste lako pješaštvo kao udarnu snagu koja precizno kartografira teren (često noću) po kojem onda dalekometno topništvo masakrira ruske snage i oklop postaje beskoristan. Protiv takvih specijalnih snaga bi se trebale boriti ruske specijalne snage sličnog profila, ali one su u opsadi Kijeva pretrpjele tako teške gubitke da je pitanje što je i koliko ostalo, a da ne spominjemo pitanje motivacije. I opet ćemo vidjeti gerilske udare po noći (Rusi nemaju opremu za noćno ratovanje) uz brze promjene položaja kojima ruske snage ne mogu parirati. Sve upućuje na to da Rusi srljaju na južnom bojištu u veliku klopku koja bi, ako se aktivira, mogla progutati do kraja ostatke ruskih oklopnih snaga koje su ionako ozbiljno načete. Rusija u ovom ratu ne stoji nimalo dobro. Ostvaruju neka osvajanja na terenu, ali ih plaćaju izuzetno skupo velikim gubicima (kako smo vidjeli u analizi tenkovskih gubitaka).
Dodatni problem za njih predstavlja proljeće koje stiže. To znači da će se šume zazeljenjeti i onda tek gerilski udari dobivaju na snazi i značaju, jer će imati bolji prirodni zaklon.
U međuvremenu, Češka je poslala u Ukrajinu svoje tenkove ruske proizvodnje koje je imala. Njima je operacija Dunav iz 1968. ostala u gorkom sjećanju pa su sad itekako svjesni da Ukrajina brani i njih. Bugarska je dogovorila kupnju 8 komada F-16. Ona isto ima u svojem sastavu Migove 29, a mislim da ima i nešto Suhoja. Sad se više na glas ne trubi o slanju opreme kako se pričalo o poljskim Migovima pa je moguće da se to sad potiše rješava.

EDIT: nisam spomenul da je gužva na cestama koje vode u smjeru Kijeva. Stanovništvo se vraća natrag. Vlasti upozoravaju da još nije sigurno (ima puno toga što nije eksplodiralo i/li je minirano), ali ljudi se vraćaju svojim domovima.
06.04.2022 | 20:52
I za Davora, koji ne voli Zelenskog.

twitter.com/MaximEristavi/status/1183405..._572WtW8nvinM8HYhuCA
06.04.2022 | 20:55
smayoo kaže:
dpasaric kaže:

Čovjek nije rekao ništa nerazumno. On kaže da mu je teško vjerovati da bi vojska u povlačenju učinila takvo što, ali da nije nemoguće. Onda je dodao da su i Amerikanci u Vijetnamu svašta radili.

Mi znamo što su ovdje i u BiH četnici radili, tako da je meni puno lakše vjerovati da je to, nažalost, ipak moguće.

Mislim da je ovdje zajednički nazivnik ročna vojska. Profesionalni vojnik ipak ima malo više standarde, tj. barem bi trebao imati. I to je zapravo jedan od najbitnijih razloga postojanja dočasničkog kadra u koji se u američkoj vojsci (i mornarici) ulaže jako puno.
06.04.2022 | 21:48
Djuro, što je s onim tračevima koji su svuda u MSM cenzurirani - da su Rusi zarobili bivšeg američkog generala Rogera Cloutiera koji pomaže Azov nacistima tamo? Je li se general pojavio do tada uživo i to demantirao?

www.veteranstoday.com/2022/04/06/blockbu...ariupol-unconfirmed/

A izgleda da i je dosta NATO oružja našlo put do tamo, ovo javlja nizozemski novinar:

freewestmedia.com/2022/04/05/dutch-journ...-arsenal-in-ukraine/
07.04.2022 | 05:18
dpasaric kaže:
Djuro, što je s onim tračevima koji su svuda u MSM cenzurirani - da su Rusi zarobili bivšeg američkog generala Rogera Cloutiera koji pomaže Azov nacistima tamo? Je li se general pojavio do tada uživo i to demantirao?

A izgleda da i je dosta NATO oružja našlo put do tamo, ovo javlja nizozemski novinar:

Zanimljivo da su svi pripadnici Azov_a nacisti, a Ruska armija koja uništava Ukrajinu je oslobodilačka vojska, jel tak Davore ?

Vidim da bi ti bio najsretniji da se Ukrajinci bore s lovačkim puškama protiv Rusa.
07.04.2022 | 05:41
Zaklucak “svi su” pokazuje tvoju iskljucivost.
Nisu svi, dio ih je, oni proizasli iz nacizma.
Gaje tu ideologiju mrznje prema Rusiji sto je odjednom u EU prihvaceno.
Nacionalizam DA ako je prema neprijatelju.
Treba gledati siru sliku.
Ukarjina je tamo gdje se sama dovela.
07.04.2022 | 06:27
"Nacionalizam je prije svega - paranoja.
Kolektivna i pojedinačna paranoja.
Kao kolektivna paranoja ona je posljedica zavisti i straha.
I iznad svega, posljedica gubljenja individualne svijesti."

- Danilo Kiš, jako skraćena verzija opisa termina nacionalizam
07.04.2022 | 06:36
Jučer sam se otišao ošišati klasično ljetno, cijelu glavu mašinicom samo kod ušiju i kod vrata manja duljina trimera, gore nekih 6 mm mislim.
Dođem u frizerski salon u kvartu, umjesto djevojke (jedne ili druge) primi me žena malena, tamnokosa u svojim 50im godinama+.
Na moje iznenađenje, žena je došla iz Ukrajine pa nekako "sletila" raditi u taj salon, znači da je frizer po struci ili je barem to radila prije kao mlada.
Zato sam je i opisao - nije visoka, plava i sve te spike koje svi vjerujemo o većini žena iz tih dijelova planete.
Cure nemaju pojma kako da joj objasne, a to je i ženski salon - pa ukucavaju na mobitel Google prijevod šta želim da joj izbaci na ukrajinski.
I one odu.
Ja vidim da se žena trudi, gore mi ostavlja kosu, trčkara oko mene sa škarama - i nakon nekih 10 minuta kada sam bio potpuno siguran da ne skraćuje kosu da "ne ošteti trimer, šta ti ja znam" kažem curama "mislim da me gospođa nije shvatila".
Onda smo se ja i ona sporazumjevali na ukrajinskom, hrvatskom, engleskom i najbitnije - rukama - i napravila je što sam htio.
Ali nikada se nitko toliko nije bavio sa mnom - za običnu kratku frizuru mašinicom.
Bilo mi je očito da je ufuravaju u posao zbog jezične barijere, pa da će početi sa muškim frizurama - lakšim pa sve kompliciranijim.
Valjda će doći i do ženskih jednom, ne znam - tu je lova.
Ne mogu vam opisati koliko mi ju je bilo žao kada vidim koliko se trudi oko nečega tako trivijalnog.
Točno prepoznaš da se dokazuje ovim malim "tumplačama" koje pojma nemaju šta je žena prošla, a tko ih može i kriviti - njima je taj rat tamo negdje na TV-u, a u vrijeme našega nisu niti bile žive.
Dao sam joj svu lovu koju sam imao povrh cijene od 40 kuna za muško šišanje, i onako glup ne znajući šta da joj kažem da joj pokažem kako poštujem što je sve prošla za pozdrav kažem "Slava Ukrajini".
Dok sam to govorio, mahnem im svima i krenem ka izlazu.
U tom hodu sam primjetio da su se cure počele hihotati (ne posprdno, njima je to bilo "slatko"), a njoj u očima kao da vidim neku mješavinu odobravanja i zahvalnosti što sam to rekao - jer barem je to shvatila a ja sam barem to mogao reći da me ona shvati bez ovih smetalica.
Ne mogu biti siguran da sam baš 100% dobro pročitao njenu reakciju jer smo svi imali maske pa nisam baš osim očiju mogao pročitati full izraz lica.
Uglavnom, sada ću non stop tražiti nju, sve dok je žena ovdje.
Šta je jadna prošla da bi tu završila, ne želim ni zamisliti.
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.04.2022 | 06:52
Kloba kaže:
"Nacionalizam je prije svega - paranoja.
Kolektivna i pojedinačna paranoja.
Kao kolektivna paranoja ona je posljedica zavisti i straha.
I iznad svega, posljedica gubljenja individualne svijesti."

- Danilo Kiš, jako skraćena verzija opisa termina nacionalizam

Kaže li Kiš išta i za domoljublje? I postoji li neka funkcionalna razlika između domoljuba i rodoljuba?

I kakve veze taj nacionalizam paranoični ima s nacizmom?

Imam ja još pitanja, al neću odma sad... bilo bi bzvz.
07.04.2022 | 06:54
dpasaric kaže:

Ne znam ništa o tom navodnom zarobljavanju generala. Moram priznati da mi je skroz nelogično i nejasno što bi general radio u Marijupolju? Ako je u pitanju vođenje, može ih voditi i preko radija, teamsa, facetimea.
Drugo, moram priznati da mi je nelagodno ljude koji se bore da oslobode svoju zemlju zvati nacistima. Znamo Newtona i zakon akcije i reakcije. Oni su nastali kao reakcija na okupaciju Krima, jer tad službena vojska nije bila kadra poduzeti bilo što. Da li među njima ima nekih koji veličaju swastiku? Vjerojatno. Kao i u svakoj skupini ljudi gdje ćeš po Gaussovoj raspodjeli naći pet posto svakakvih (k vragu, siguran sam da ih u kod nas u Saboru ima više od pet posto!, a radi se o salonskim neradnicima i bitangama koji su tamo samo radi vlastite guzice, a ne obrane zemlje). Istovremeno imaš ruske vojnike koji dobivaju odličja zbog herojske borbe protiv nacizma koji na ramenu nose nacističke insignije, ali to ne objavljujem tu kao što ni ne ističem Wagner grupu ili ove glumce Kadyrova koji se samo naslikava po internetu. Mislim, u svakom društvu ima taloga, a sad se sve miješa takvom brzinom da se talog digao do vrha posude pa sam zato oprezan u takvim etiketama.
Inače, službeno je SAD objavila da će Ukrajina vrlo brzo imati po 10 javelina za svaki tenk koji je Rusija poslala u Ukrajinu. Osim toga, ukrajinske snage su na školovanju u SAD kako koristiti one dronove o kojima sam govorio (Switchblade 300 i 600) koje je skoro završeno.
Rusija ima ozbiljan problem s ljudstvom, jer su među nekim posadama uništenih tenkova pronađeni dokumenti koji pokazuju da su unutra bili kadeti časničke škole ruske vojske koji su tek primljeni i odmah poslani na frontu.
07.04.2022 | 06:54
Za nacionalizam zapravo kaže puno više:
pescanik.net/o-nacionalizmu/
A za ovo što pitaš iskreno nemam pojma, pitat ću Google.
PS:
Pa zapravo, kako je čovjek bio srpski pisac - ovo ti se i odnosilo na "srpski patriotizam", po našem srpsko domoljublje.
A on je to, u takvoj njihovoj verziji, vidio kao nacionalizam.
Zato je i napisao taj esej.
Eto, toliko Daddo.
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.04.2022 | 06:59
Dakle sad kad linkaš izvor i u kompletu iščitaš tekst - koliko ima Davorovog Putina unutra?

I podpitanje, otkud poistovjećivanje nacizma i nacionalizma?

Jbšmisve, eto ja sam sad zahvaljujući ovom tvom upisu razbio 40+ godišnju zabludu da je Danilo Kiš crnogorski pisac.

Dao bi se okladit u godišnju plaću da je srpski ko i Tesla.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 17 minuta
  • Zdravac: :)
  • JOHN: Jel prolazi integralni? :)
  • Zdravac: @JOHN, lagano sa ugljikohidratima (kruh), rakija je, s druge strane, preporučljiva :)
  • ping: Sretan Božić
  • JOHN: Sretan i blagoslovljen Božić. Pazite na slatko i slano. Samo kruh i voda i ajde može i pijača!:)
  • zoranowsky: Sretan Božić!
  • dpasaric: Sretan Božić i se najboljshe judi! :)
  • smayoo: Sretan Božić, svima svima neka bude veseo, miran, topao, sit i napit! :)
  • Gjuroo: Sretan Božić!
  • Zdravac: Sretan Božić!
  • drpongrac23: Sretan i blagoslovljen Božić!
  • Damirst: Sretan Božić svima!
  • Bertone: Sretan Božić
  • Yonkis: Sretan Božić svima, koliko god vas ima!
  • drlovric: Hvala hvala :)
  • Yonkis: Happy belated bday drlovriću!
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • JOHN: Sretan rođoš!
  • smayoo: Oho! Sretan rođendan i od mene! :)
  • VanjusOS: sretan rođendan @drlovric
  • miomika: nisam znao. Ja sam na A1, tamo još ni ne razmišljaju..
  • Zdravac: danas naručio, stiže za 3-5 dana, pa kad stigne, napisati ću iz prve ruke kako radi :)
  • ZeljkoB: Jel vec tko isprobao eSIM sa Apple Watch?
  • ZeljkoB: @Zdravec, ovo je super vijest!
  • cariblanco: Elon postaje gori od Ele Dvornik, nije za vjerovati, mada mu i ja osim širim propagandu, ali čovjek ne može šutjeti na sve ove gluposti :(
  • Zdravac: ht - naknada dodatno na mjesečnu tarifu 4 eur
  • Zdravac: ht podržava multi sim i za apple watch (za galaxy watch već neko vrijeme)
  • Yonkis: iStyle počeo prodavati Apple Watch Cellular model.. Opa bato! Nismo više ograničeni :)
  • drlovric: Ne bih ja podcijenjivoa tako to trziste. Ogromna vecina ljudi u USA koriste iPhone, pa im je i Apple Maps logican izbor :)
  • smayoo: Ajd... Iako... zašto više troše novac na to. Kasne za Google Mapsom 20 godina, a za OSM-om 10.
  • Yonkis: Jeste li znali za Apple Mape na webu? [link]
  • Piko: Skužio, AppleInteligence, kategorizacije u Mailu, Image Playground i sl. se pjavi kada podesim sistemski jezik na Engleski …. Kada je na hrvatskom, toga ničeg nema… Bezveze.
  • smayoo: Podsjetnik, vidimo se sutra u Kokolu u 18h! [link]
  • drpongrac23: Čestitke!!! [link]
  • drpongrac23: Nemam, čak sam ugasio i upalio mob, sve izgleda po starom
  • Yonkis: Ja sam u Zagrebu :)
  • miomika: Nemam....to je zigleda privilegija Amerike i Australije.
  • Yonkis: Nemaš ove kategorizacije na vrhu? [link]
  • drpongrac23: Ja ne primjećujem nikakav update Mail app
  • Yonkis: Zanimljivo da je Mail app dobio update na telefonu ali ne i na iPadu i Macu. Očigledno smišljaju kako to prikazati na većim ekranima.
  • Zdravac: ...sa Apple intelligence
  • Zdravac: OS X Sequoia 15.2 update
  • drlovric: Mail app je fin redesign
  • drlovric: Bez veze je iskreno....niskoristi od svega toga
  • Piko: 18.2 isti ko i prijašnji .... nažalost "Image Playground" nije dostupan u HR
  • Gjuroo: Sam da se pridružim karminama za Šveca. Legenda stojedinice i svih nas koji smo tada bili privilegirani biti dio tog pokreta. Svima nama, koji smo morali slušati Raosa kako s balkona na Trgu viče "Strepiteee!", Radio 101 nije bio samo radio. Švec je bio veliki dio tog pokreta.
  • Yonkis: Pa baš ništa novo osim što se video sad prikazuje full screen na otvaranju. Baš sam to trebao (sarkazam). I naravno, spravci
  • drlovric: Instalira se 18.2 :)
  • hal9000: Linus VOLI novi Mac Mini! Hihihi! [link]
  • Beli: Počivaj u glazbi kume. My Hand Over My Heart...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO