03.04.2022 | 08:37
Samo da pojasnim - profa daje samo narativ kako NATO izaziva i da će zbog toga Ukrajina najviše patiti ne zaustavi li se američko širenje pakta na europski istok, ka zapadnim granicama Rusije.
Navodi on tu dosta uvjerljivih razloga, da je u danu nastanka NATO-a bilo 12 zemalja članica, devedesetih godina samo tri više odnosno njih 15, a sada ih je čak 30 od kojih se 27 članica nalazi u Europi.
Ove daljnje Davorove tvrdnje o Zelenskom ne dijelim, nikad ni nisam ali sam ih pokušao shvatiti.
No, taj dio je njegovo mišljenje.
A za NATO pakt i kako je ta priča iskorištena tek kao povod već sam naveo dva videa koja se mogu pogledati.
Sada držim da nije sve crno bijelo - to su najviše potvrdili Varga i onaj novinar Reutersa u podcastu Agelast (isto linkani ovdje), i da u povodu rata ima vjerojatno i malo širenja NATO pakta, malo više Putinovih pretenzija na Ukrajinu i još štošta na šta sam već i zaboravio.
Ono za što vjerujem da je najmanje utjecalo na rat jest - Zelenski.
Mada čovjek zaista je promjenio Ustav Ukrajine i unutra stavio aspiracije da se ide prema Zapadu (da li EU, NATO-u ili oboje; zaboravio sam) - i tu se vjerujem zeznuo.
Ali ja to pripisujem neiskustvu u politici jer je otvorio karte, jer on kao predsjednik to nije mogao staviti u Ustav sam samcat.
To je moralo proći i ukrajinsku Vladu, i njihovu vrstu Sabora. Na koncu, i Ustavni sud.
Možemo mi pričati što hoćemo, Ukrajina je demokracija sa tijelima djelotvornijim od primjerice Bugarske koja je u EU.
Nadalje, Zelenski se Trumpu morao ispričavati i popljuvati sina od Bidena zato jer je ova budaletina nešto zabrijala.
Progutao je govno, napravio to.
I onda dođe Biden na mjesto predsjednika.
Pa ga Biden ignorira zbog stvari koje je morao reći za njegovog sina da bi ga Trump uopće primio, ali se ovaj i njemu nekako s vremenom uspije svidjeti.
A da čovjek trpi raznorazne niske udarce za koje nije ni kriv ni dužan - pa Židov je koji nije smio govoriti putem video linka u Izraelu na Dan sjećanja na Holokaust jer je Netanjahu tada imao bolje odnose sa Putinom nego sa Washingtonom (prije ovoga rata, naravno).
Čak stariji Židovi u Izraelu (porijeklom Litvanci koji su doselili sedamdesetih) drže da je ova agresija opravdana jer su ih Rusi spasili a Ukrajinci proganjali u WW2.
A Zelenskom je porodica isto tako izginula, ali to se zaboravlja.
Naišao sam na tu anketu izaelskog novinara neki dan, prestrašno koji odgovori za supatnika i sunarodnjaka praktički...
Samo mladi Izraelci su odgovarali da su u ovome ratu za Ukrajinu.