01.06.2022 | 21:44
drlovric kaže:
Davore o cemu pricas ti?
Kakve sanse je imao Vijetnam protiv USA?
Kakve Sanse su imali Talibani protiv dvije globalne SUPER SILE. U obje izasli kao pobjednici.
Kakve sanse su imali partizani protiv Njemacke, Italije i ovih novokompniranih antifasista ustasa i cetnika? Pa se nisu predali. Borili se gerilski onako kako su mogli.
Po tvojoj logici
svaka zemlja koja ima nuklearke moze raditi sto god pozeli. Ima i Sjeverna Koreja, pa sto ne otimaju po svijetu i ne pljackaju?
A gladni, zedni, bosi, goli. Prije bi njih razumio jer im je bas nuzda, nego Rusiju.
Doba kolonijalizma nam je pokazalo da okupatorima nikada nije dosta. Da su Rusi uzeli Dombas, regrupirali bi se i nakon par godina izmislili novi razlog da idu dalje.
To je jednostavno tako, i nema nekog rjesenja osim borbe. Siledzije samo u silu vjeruju. Kad im sila otanja, podviju rep pa pregovaraju...
Zato borbe moraju trajati dok tijela poginulih vojnika ne pocnu ruskim vlastima doma praviti probleme. Tesko je sakriti tolike gubitke bez obzira na apsolutnu kontrolu medija.
Ukrajini ce ostati i zrtve (civilne i vojne) kao i devastirana ekonomija i infrastruktura.
U Bosni su jos uvijek izbusene fasade zgrada od rata koji se zavrsio prije 30 godina. Zamisli koliko decenija treba da obnovis drzavu velicine Ukrajine :/
Tvrdim, ameri, nisu imali nikakve šanse dobiti rat u Vijetnamu ...
bio tamo, sjeverni dio, najveća hidrocentrala u Vijetnamu ...
... vidio koliko su to radišni i snalažljivi ljudi ...
... teritorij tamo, takve je konfiguracije, da ga je jako teško prolaziti,
samo staze za ljude ili eventualno konje, mazge ili magarce, dok sam bio tamo,
uglavno sam vidio lokalne ljude (muškarce, žene ili djecu), da sve nose na leđima ...
naravski gdje je moguće koriste skutere, aute ili pak kamione ...
za vrijeme rata, upitno je, jesu li imali tegleće životinje, a još je
manje vjerojatno, da su imali neku mehanizaciju ...
... u ono vrijeme za borbu se mogla koristiti samo avijacija ili pješaštvo ...
ameri su imali puno aviona i helikoptera, ali mislim, na pošumljenom teritoriju,
to i nije neka velika prednost (osim baciti napalm bombe i otići natrag),
a pješaštvo (koje, uopće, nije bilo spremno na klimatske uvjete u Vijetnamu)
mislim da nije imalo nikakave šanse na duži rok,
što se kasnije i pokazalo ...
u početku su ameri napredovali, jer su bili bolje opremljeni, ali kad su se Vijetnamci
domogli naoružanja, kolo sreće se polako počelo okretati ...
Vijetnamci su bili u stanju dati život za svoju slobodu,
a kad se boriš protiv takvih boraca,
jednostavno ne vjerujem, da je moguće pobijediti ....
Nuklearno oružje je nešto strašno (nažalost, svima nama visi nad glavom),
međutim kontaminirana zemlja nije pogodna za život ni za koga,
zato mislim da je to najveći razlog zbog kojeg se nuklearno oružje ne koristi..
(nije isključeno da bude upotrijebljeno), u tom slučaju ne vjerujem da će biti pobjednika...