07.06.2022 | 07:50
JOHN kaže:
smayoo kaže:
Zašto desetine tisuća luđaka? Prvo, ljudi jesu izmanipulirani i općenito je jednako lako izmanipulirati milijun neukih mediokriteta, kao i njih 3-4, osobito ako upravljaš medijima. Drugo, ljudi su i pod prisilom. Nisu to desetine tisuća dobrovoljačkih postrojbi, nego je to ročna vojska.
Ja mislim da je tu mix svega. Psihijatrija, pa novčani poticaji a tek onda manipulacija. Kretena ima gdje god se okreneš.
Recimo, teško je nekoga “normalnog” izmanipulirati na klanja, silovanja, otmice, krađe i sl.
Evo primjer kako se može izmanipulirati i visokoobrazovane ljude i navesti ih na zlo.
Link
Snimljeno je i više filmova na temu tog eksperimenta pa koga zanima taj užas može se malo i uživiti u njega.
Poanta ljudskog ponašanja je usvojeno znanje i sustav vrijednosti pojedinca.
Svi mi imamo usvojena znanja kako povrijediti drugog čovjeka jer smo to nebrojeno puta vidjeli i time naučili to (to se čak uči djecu kroz bajke).
Čovjek može primijeniti isključivo ono znanje koje je naučio.
Prije će “to” negativno znanje primijeniti osoba koja je doživjela na sebi to znanje nego ona koja je bila pasivni promatrač.
Filter koji određuje koje ćemo znanje primijeniti u kojoj situaciji je sustav vrijednosti pojedinca.
Sustav vrijednosti pojedinca može biti u dva međusobno povezana raspona:
- od
pozitivnog do
negativnog,
- od
postojanog (primjerice: čovjek će primijeniti pozitivno znanje čak i po cijenu vlastitog života) do
promijenjivog (čovjek će različito odlučivati ovisno o situaciji odnosno njegovom trenutnom interesu).
Na to dolaze: manipulacije, moderna lobotomija (sustavni negativni marketing), gomila negativnih društvenih sustava vrijednosti (gotovo da više nema pozitivnih društvenih sustava vrijednosti), raspadnute obitelji, obitelji koje ne žive obiteljske vrijednsoti, itd.
Kada sve zbrojimo dobijemo današnje čovječanstvo koje je
dominantno obilježeno negativnim vrijednostima.