Koji SSD kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD kupiti?

30.08.2012 | 21:03
smayoo kaže:

Je l' da?

Čuj, Microsoft sa svojim kvislinzima puno tvrđe forsira korisnike na stalno guranje na nove verzije pa, kad pogledaš, još uvijek ima brdo ljudi koji su na XP. Koji datira iz 2001.

Mislim da su ipak na SP3 vecina tih koji su na XPu, a to je ipak jako jako daleko od originalnog XPa.
30.08.2012 | 21:06
lukarak kaže:
Sto je s onim nekim zapisivanjem zadnjeg pristupa nekoj datoteci? Citao sam negdje da je to kod SSDa dobro iskljuciti da se ne zapisuje na disk bezveze kad nije potrebno.

Ja uvijek isključim kod SSD-a sleep image, jer bez potrebno opterećuje svojim učestalim pisanjem po SSD-u.

sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage
30.08.2012 | 21:13
smayoo kaže:
tino1 kaže:
Baš je to dobar eksperiment, do kad će ti dozvoliti da se služiš sa 10.6.5 ili do kad ćeš ti to izdržati da ga ne digneš.

Je l' da?

Čuj, Microsoft sa svojim kvislinzima puno tvrđe forsira korisnike na stalno guranje na nove verzije pa, kad pogledaš, još uvijek ima brdo ljudi koji su na XP. Koji datira iz 2001.

Ali ML-om već sad možeš samo aktualizirati software preko App Stora, tako da čisto sumnjam da oni neće u svaki Software nešto uđiđat šta te prisiljava da možeš samo preko App Stora. Ali pratimo te, pa dok dur dur.
30.08.2012 | 21:16
tino1 kaže:
lukarak kaže:
Sto je s onim nekim zapisivanjem zadnjeg pristupa nekoj datoteci? Citao sam negdje da je to kod SSDa dobro iskljuciti da se ne zapisuje na disk bezveze kad nije potrebno.

Ja uvijek isključim kod SSD-a sleep image, jer bez potrebno opterećuje svojim učestalim pisanjem po SSD-u.

sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimage

williamscott.me/blog/2010/12/optimizing-mac-osx-ssd/

O ovom pricam

Each time a file is read in OS X, a timestamp is written to the drive recording the time the file was last accessed. Disabling this will reduce the amount of writes on the SSD. In order to prevent OS X from recording the access time of files, we need to remount the drive with a special parameter: noatime. Create the file /Library/LaunchDaemons/noatime.plist with the following contents: ...
30.08.2012 | 22:14
www.jabucnjak.hr/forum/hardver/54944-ssd-za-macbook.html
Treba napraviti File sa imenom “com.noatime.plist”:

vim /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
nakon toga u editor upisati komandu "set paste"
nakon toga stisnuti tipku "i" da dođeš Editiermodus.
ovaj text kopiraj i paste u editor:
<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC “-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN” “www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd”>
<plist version=”1.0″>
<dict>
<key>Label</key>
<string>com.my.noatime</string>
<key>ProgramArguments</key>
<array>
<string>mount</string>
<string>-vuwo</string>
<string>noatime</string>
<string>/</string>
</array>
<key>RunAtLoad</key>
<true/>
</dict>
</plist>

Pritisni esc da izađeš editiermodus
i nakraju :wq i enter-tipku da spasiš file.
na kraju postaviti prava sa chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
i u slučaju da još postoji /etc/rc.local izbrisati je.

i to je to.
30.08.2012 | 22:48
Smayoo - kako to kad ti postavis pitanje o kojem se vec pisalo svi smiju raspravljati, a kad netko drugi pita onda se ti odmah ukljucis i uputis ga na pretrazivanje foruma?
30.08.2012 | 23:25
Evo ga kreće WARRR!

Ali moram priznati, jako zanimljivo pitanje.
30.08.2012 | 23:33
Tito, deder budi sad faca pa nađi gdje se pisalo o konkretno ovom što sam ja pitao, a da je još uvjiek aktualno (s obzirom na to o kakvoj se novotariji radi, ono što se pisalo o kupovini SSD prije 4-5 mjeseci ili više teško da mogu smatrati aktualnim).

I to znači, dakle, ne da izvučeš sve teme u kojima se piše o SSD, nego ovako konkretno - aktualni uređaji, aktualne cijene, aktualne osobine.

A kad netko drugi pita, upućujem na pretraživanje foruma kad ista identična tema postoji već barem nekoliko puta u forumu.

Može jedno protupitanje? Kako to da svatko ima pravo pljuckati i s*ati po meni i da se ja stalno nekom moram opravdavati, a kad ja nekom uputim argumentiranu kritiku, onda sam arogantni gad s moderatorskim pravima?
31.08.2012 | 00:11
Drž se smayoo, pravo zboriš,… dosad se nitko u temi o SSD-ima nije sjetio pitati: "čega se bitnog nisam sjetio pitati?"
31.08.2012 | 06:57
Tito kaže:
Smayoo - kako to kad ti postavis pitanje o kojem se vec pisalo svi smiju raspravljati, a kad netko drugi pita onda se ti odmah ukljucis i uputis ga na pretrazivanje foruma?

Mada me se ne tiče ovaj post imam potrebu napisati par riječi.Tko je na forumu malo duže taj jednostavno ne može ne primjetiti ogromnu količinu energije i ljubavi koju smayoo daje za ovaj forum.Koliko je puta pomogao članovima a i naučio nas nešto s raznim komentarima,mišljenja sam da se slobodno može ponašati i puno slobodnije nego što čini sada.Ako postoji i poneka greška to mogu samo zlonamjerni primjetiti....nije ni on robot
31.08.2012 | 08:51
Smayoo - ne pljuckam ja po tebi, samo sam htio ukazati da je nekad puno jednostavnije pokrenuti temu te dobiti friske odgovore i komentare nego pretrazivati po forumu.

Bez ljutnje molim.
31.08.2012 | 09:08
Ja dodjem na ovaj forum uvijek kada trebam BRZ ODGOVOR

O bilo cemu da se radi (Mac, OS X, iPhone, mreze, auto gume, restorani, hrana, smjestaj, apps), ja sam svoj odgovor dobio cak i prije nego sam ocekivao.

Da hocu/zelim/mogu/moram pretrazivati, koristio bi Google, a ne trazilicu u forumu

Ja uvijek gledam nove teme, i nije mi problem vise puta odgovoriti covjeku na isto pitanje, pogotovo ako je novi clan, pa i ne zna koje smo mi sve teme "pokrili" do sada
31.08.2012 | 10:31
Ja sam, pak, mišljenja da forumska tema može trajati dulje od interesa onog koji ju je pokrenuo. Da nije tako, pisali bi svi sve u vikalicu. Ovdje je bilo nebrojeno slučajeva da se nekom "strašno žuri" pa "ne stigne" pretražiti forum (pa čak se nije radilo ni o pretraživanju, trebalo je samo pogledati onih 4-5 sticky tema) u potrazi za odgovorom na svoje pitanje koje je ranije postavljeno 10-20 puta, a odgovoreno barem 4-5.

To su pitanja na koja ja upućujem pitatelja da pretraži forum jer može bez ikakve muke naći to što ga zanima, samo da je pokušao-la. Ako se netko javio s pitanjem koje je odgovoreno jednom ili dvaput, pa pogotovo još ako je to bilo davno, ako je meni samom lakše ponovno se toga prisjetiti, nego pronaći odgovor na forumu, uvijek bi odgovorio.

Vjerujem da je svakom tko nije zlonamjeran - razlika jasna. Za druge me nije briga.
31.08.2012 | 11:24
Ma ne moraš se pravdati,... svakom "malo starijem" ponekad idu na onu stvar ove facebook generacije koje bez ustajanja iz kreveta očekuju da će bilo koji problem netko riješiti umjesto njih,...

No idemo natrag na temu, kako nisi siguran što uzeti i koliko je to pametno i isplativo za tvoj MBP i kako bi se SSD ponašao pod SL-om, moje razmišljanje ti ide u smjeru vertexa4 od 128 Gb,... za tih 600-tinjak kunica neće svijet propasti, a ako se nakon mjesec dva dana korištenja i pokažu nekakvi problemi možeš originalni HDD vratiti u MBP, a Vertexa prodati bez gubitka jer si ga i nabavio jeftinije,...
31.08.2012 | 11:30
tino1 kaže:
Pritisni esc da izađeš editiermodus
i nakraju :wq i enter-tipku da spasiš file.
na kraju postaviti prava sa chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
i u slučaju da još postoji /etc/rc.local izbrisati je.

i to je to.

Hvala na korisnim informacijama, pretpostavljam da je ovo korisno i na Apple default konfiguraciji, ili je na tim modelima već ovo isključeno? Uglavnom kreirao sam ovaj file iako na link kojeg je ostavio lukarak naziv plista je noatime.plist a ne com.noatime.plist (?).
Sleepimage ću pustiti jer me par puta spasio da ne ostanem bez podataka a to pisanje nije toliko često kod mene (ne zaklapam laptop svaki čas).
  • forthdancer
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 11:40
Nije bitno kako ti se file zove

meni je recimo com.my.noatime.plist jer sam sa drugog foruma

uzimo instrukcije najbitnije je da ga autoriziras i cini mi se da

moras pobrisati /etc/rc.local ako ga imas, evo link na site

s kojim sam ja to napravio.

cadince.com/put-an-ssd-into-your-mac/

da ja sam i pod energy saver ugasio i turn off hard disk

jer ta opcija i ovako nema smisla sa ssd-om a pisalo se po

forumima da zna zblesirat disk
31.08.2012 | 12:00
Bertone kaže:
vertexa4 od 128 Gb,... za tih 600-tinjak kunica neće svijet propasti, a ako se nakon mjesec dva dana korištenja i pokažu nekakvi problemi možeš originalni HDD vratiti u MBP, a Vertexa prodati bez gubitka jer si ga i nabavio jeftinije,...

Da, to je razborit prijedlog. Problem mi je u tome što sada imam na disku 230 GB od čega mi je lako maknuti nekih cca 40 (filmovi koje gledam kad sam na putu, nešto glazbe, neki zaista zaista stari dokumenti). Naći način da maknem još 90, a da ne utječe ozbiljno na moj svakodnevni workflow - to bi me stvarno namučilo...
31.08.2012 | 12:38
U tom slučaju bih ja kupio od 256GB ili 240, u tom rasponu i riješio problem kapaciteta i sadržaja. Ostalo bi da izaberem najpovoljniji po karakteristikama i vozi. Ostalo je stvar sreće.
31.08.2012 | 13:19
@Riba

Da li je na Retini mount-ana ne znam iskreno rečeno, pogledat će kad se vratim kući. Ali to se može vidjeti sa mount.
Ja sam svoju napravio sa com.noatime.plist i sve radi kao zamišljeno. Da li to može i sa drugim imenom ne znam, ali ako to
po forthdancer-u radi, onda može.
Ovo moraš pobrisati samo ako je imaš
/etc/rc.local
I provjeri sa mount da li je u redu, kod mene to izgleda ovako: /dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled, noatime)

@smayoo
Daj molim te, kupi kako jzelko kaže 256 i ne gubaj se sa prostorom, svakako nije poželjno da SSD narokaš do kraja nego da ostaviš nešto prostora za manevre.
  • forthdancer
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 13:45
Sto vise prostora to bolje, pogotovo ako ces ga krcati,

prije dvije god dok jos nisu "usavrsili" trim odnosno garbage collection

ako si nakrco disk do kraja kroz par dana imo si kornjacu...

Stvarno uzmi najvise sto mozes i uzivaj

sto se toce plist file moze biti bilo kojeg imena bitno ti je samo da

ovaj line teksta <string>com.my.noatime</string> i ime filea budu isti,

ja sam se tak lupo po glavi kaj radim krivo...
31.08.2012 | 14:16
Moj je savjet uzeti najveći disk koji se nudi. Ovo zbrajanje milisekundi s vremenom gubi smisao. Cijene su takve da i nakon par mjeseci rada ne gubiš na cijeni. Uvijek se stari disk može ubaciti unutra.
S bržim diskom nebuš bitno brže ni crtao, ni pisao.
01.09.2012 | 22:23
Za šta si se na kraju odlučio?
01.09.2012 | 22:51
Ako dobijem dopusnicu od šefice, bit će OCZ Agility 3, 256 GB, za 5990 NTD.
02.09.2012 | 00:35
Jadan moj smayoo...šefica doma,šefica na poslu...i uvjek se naše poneki n00b da te napada na forumu
02.09.2012 | 17:03
malo upadam ali ima veze s SSDom... Pokusao sam napraviti ovo "noatime" ali mi baci error. Pokusao sam ga pobrisati s D naredbom ali nije uspjelo tj. vrati me u cisti file ali opet kada pokusam nekaj napraviti nece.... Moze mala pomoc?

Screen_Shot_2012_09_02_at_4.png
02.09.2012 | 17:26
Pošalji mi na PM tvoj mail da ti pošaljem gotovu plist pa je stavi u :tvoj HDD/Library/LaunchDaemons/

Nakon toga otvori Terminal:
sudo chown root:wheel /Library/LaunchDaemons/com.noatime.plist
Passwort i gotovo.
Nakon toga Restart.
testiraj u Terminalu, sa upiši "mount" .
Kod nekog mount-anog diska mora pisati "noatime", kod mene piše: /dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled, noatime)
02.09.2012 | 17:46
Hvala puno. Nisam bas vican u ovakvim aktivnostima
02.09.2012 | 17:49
Poslano, javi kad bude gotovo.
02.09.2012 | 17:53
Sljaka kao veliki Hvala najljepsa. Do sada sam ugasio SMS, hibernaciju, sleepfile jos samo da se odlucim hocu li TRIM ukljuciti )

Jos jednom puno hvala

/dev/disk0s2 on / (hfs, local, journaled, noatime)
02.09.2012 | 17:58
Koji SSD imaš?
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO