Koji SSD kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD kupiti?

25.01.2013 | 16:31
OK. Hvala na savjetima. Cilj mi je malo ubrzat podizanje windowsa, aplikacija, a i preventivna promjena diska. Nedavno sam obavio servis unutarnjeg čišćenja i nanošenja nove termalne paste nakon 6 godina(sram me bilo). Ne želim ga prodavat i mijenjat jer još dobro odrađuje svoj posao. OS se nije nikad srušio(legalni su OEM Windowsi XP), a prvi recovery je rađen prije godinu dana. Bateriju sam mijenjao prošle godine, a ove ću mu ubacit SSD.

Obzirom da me nije nikad iznevjerio ne želim ga još u mirovinu. Inaće me onda došao kao i jedan MacBook Pro danas, a rijeć je o business klasi, Toshiba Tecra A7-248, dual Core2, 2.16Ghz, Radeon x1600, 100GB hard.

Nadam se samo da neće biti problema oko kompitabilnosti hardwera!
25.01.2013 | 18:36
WinXP instalacija na SSD ne ide. Jedino Windows XP 64-bit (install medij ss SP2) ali i to nije sretno rješenje (kernel od Windows 2003 servera).
25.01.2013 | 18:49
Da, sada baš malo čitam da se XP nevoli previše sa SSD ali da postoje neke radnje koji bi trebalo odraditi prije i za vrijeme korištenja, a to mi je sve blago rečeno špansko selo!

Bertone hvala na informaciji vezano za taj problem....skoro da sam danas kupio SSD!!!!

edit.....saznao sam da je bitna aktivacija TRIM-a koji se gotovo pa nemože aktivirati na svakom plastiši. Navodno neke drivere treba instalirati. Kako saznati dali se mogu ti driveri staviti na moju Tecru?
25.01.2013 | 20:30
Ne stigoh ti ranije poslati PM, imao sam gužvu na poslu, ali vidim da si malo proučio gradivo
25.01.2013 | 21:01
Sve pet....pofatao sam konce oko TRIM i GC. Sada je samo stvar što je sve moguće ili nemoguće napraviti kod mog laptopa, a da stvar profunkcionira ili da sačuvam tih 1000kn
31.01.2013 | 11:20
Pošto sam odlučio nadograditi MBP early 2011 sa SSD htio bih sumirati kako bih provjerio da li sam sve dobro shvatio.

Garbage Collection zamjenjuje TRIM.

SMART je funkcija OS. (Da li je podržana na non-Apple SSD?)

Sandforce controller je bolji od Indilinix.

Sandforce controller SF-2100 ima garbage control.

Za sve ostalo tu je mastercard.
31.01.2013 | 13:23
Obrati samo još pažnju da li je SSD koji si odlučio kupiti 7,5 ili 9 mm debeo, mislim da danas na tržište dolazi sve više i više ovih tanjih (zbog tanjih laptopa), a tebi bi trebao ovaj od 9 mm, ali neka ti još netko potvrdi
31.01.2013 | 13:59
ping kaže:
Pošto sam odlučio nadograditi MBP early 2011 sa SSD htio bih sumirati kako bih provjerio da li sam sve dobro shvatio.

Garbage Collection zamjenjuje TRIM.

SMART je funkcija OS. (Da li je podržana na non-Apple SSD?)

Sandforce controller je bolji od Indilinix.

Sandforce controller SF-2100 ima garbage control.

Za sve ostalo tu je mastercard.

garbage Collektion nadopunjuje TRIM.

Sa TRIM Enabler-om (kojeg ti preporučam) dobivaš i S.M.A.R.T.

Ima i Sandforce i indilinx Garbage Colektion. Meni se nekako bolje sviđa SandForce nego Indilinx, šta ne znači nužno da je i bolji.

Osim Mastercard ima još i Visa, AmEx i cesh.
31.01.2013 | 14:46
OCZ Agility 4 od 128 ili 256 GB. U PC-u ovog prvog imam kao sistemski disk, a u Minija sam si stavio hibridni Seagate Momentus XT 750GB. Taj ima 8GB SSD-a kojega interno koristi za keširanje fajli koje stalno koristi. Uglavnom u njemu završi dio OSX-a kojega stalno učitava. Radi jako dobro, ali ako ti treba za editiranje videa, onda bih svakako preporučio Agility 4.
31.01.2013 | 16:57
Bertone kaže:
Obrati samo još pažnju da li je SSD koji si odlučio kupiti 7,5 ili 9 mm debeo, mislim da danas na tržište dolazi sve više i više ovih tanjih (zbog tanjih laptopa), a tebi bi trebao ovaj od 9 mm, ali neka ti još netko potvrdi

Kod mene je Toshiba 750GB 5400RPM SATA 3GB/s 8MB Cache 9.5mm 2.5-Inch.

Izvadio bi Superdrive i na njegovo mjesto stavio SSD.

Da li SSD mogu kreirati kao bootabilni disk i na njega prebaciti sve aplikacije a da mi HDD bude samo skladište? Na OWC stranicama sam na nekoliko mjesta pročitao da je uputno staviti SSD na mjesto HDD a HDD na mjesto Superdrive. Koje su prednosti i mane?
31.01.2013 | 17:09
Stavi SSD na mijesto HDD-a i stavi sve OS i Applikacije na njega a HDD kao Skladište. A možeš i napraviti Fusion Drive tako da ti stroj sam odlučuje kamo šta.
31.01.2013 | 17:18
ping kaže:
Bertone kaže:

Kod mene je Toshiba 750GB 5400RPM SATA 3GB/s 8MB Cache 9.5mm 2.5-Inch.

Izvadio bi Superdrive i na njegovo mjesto stavio SSD.

Da li SSD mogu kreirati kao bootabilni disk i na njega prebaciti sve aplikacije a da mi HDD bude samo skladište? Na OWC stranicama sam na nekoliko mjesta pročitao da je uputno staviti SSD na mjesto HDD a HDD na mjesto Superdrive. Koje su prednosti i mane?

Na nekim modelima MBP-a neki SSD-ovi ne rade kako treba kad se stave u opti-bay, pa si tada prisiljen SSD staviti na mjesto HHD-a. Osim toga mislim da je vazno da HHD koji stavljamo u opti-bay bude SATA2 (3G). Mislim da opti-bay ima problema sa nekim SATA3 kontrolerima. Sve to je dosta konfuzno. Tocno stanje stvari saznas tek kad probas. Kod mene OWC SSD 6G nije dobro radio u opti-bayu. U svakom slucaju je bolje da HDD ostane tamo gdje je projektirano, ali sto se moze kad drugacije ne ide.
31.01.2013 | 18:26
U novijim MBP-ovima je u superdrive-u SATA 2 a na mijestu HD-a SATA 3. Osim toga ako se Systemski HD priključi na mijesto superdrive-a dolazi do problema u hibernate.
03.02.2013 | 16:08
Opet nekoliko brzopoteznih.

7mm SSD nije kompatibilan i ne može se instalirati u MBP early 2011?
Superdrive je na SATA 1 pa će HDD imati problema čak i ako služi sa pohranu podataka (sistem i aplikacije na SSD)?

Imam ponudu za Samsung 840 Pro 256 GB za 217€. Da li to znači da taj disk nije kompatibilna jer je 7mm debljine?
02.08.2013 | 18:54
koji bi ste SSD sad preporucili za novi MM?
02.08.2013 | 19:15
takodjer me zanima ssd...

imam novi mbp 13 mid 12... uzeo bih onu ladicu koja mijenja dvd i ubacio ssd... ima li netko da je to vec uzimao preko ebaya tu ladicu i radio slično na svojoj jabuci? na koji port se spaja SSD taj kada bih ga stavio umjesto DVDa , sata 3 ili 6?? vidim da se spominje intel 520... mene zanima recimo 60GB verzija za stavljanje OSa na njega te programa.... 500GB mi je sasvim ok HDD sto se prostora tice za sve ostalo...

hvala
03.08.2013 | 14:27
Bilo je već članak na tu temu, ali da ti olakšam:

www.ebay.com/itm/9-5mm-2nd-HDD-Caddy-for...;hash=item19d4c7d588

Ja sam ovo uzeo za 17", provjeri, ali stvar fercera
03.08.2013 | 14:57
ja sam se odlučio na OWC 240GB SSD za iMaca. Izbacio sam WD Black 1TB jer mi je optika tada tu i tamo trebala. Što se tiče dijelova koji su sve išli unutra kako bi se diskovi zamijenili to su bili ovi:

OWC SSD 6G: eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Mercury_Electra_6G/
AdaptaDrive 3,5"-2,5": eshop.macsales.com/item/Newer+Technology/ADPTADRV/

sve radi ko grom
15.08.2013 | 10:46
ja sam vec davno uzeo svoj ocz vertex 3 120gb stavio ga na mjesto hdd-a, ubacio optibay i u njega stavio 1tb wd, sve radi super brzo, pocetkom godine sam to upario u Fusion Drive, radi odlicno, ja prezadovoljan, jedino sam ostao blijedo gledati kada sam potpuno novi SuperDrive spojio pa mi nije htio raditi, no onda sam nasao brzinsku soluciju za to: www.hardturm.ch/luz/2011/10/how-to-make-...e-work-with-any-mac/
16.08.2013 | 10:42
Kingston SSD V300, R450/W450,240GB, 7mm moze li na MacBook Pro Early 2008, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB 667 MHz DDR2 SDRAM, NVIDIA GeForce 8600M GT 256 MB, OS X 10.8.4.
17.08.2013 | 13:40
Može bez problema, samo neće ostvarivati deklariranu brzinu (R450/W450) obzirom da u tom MBP nije s-ataIII sučelje no to ionako nije bitno niti vidljivo u svakodnevnom radu nego samo u benchmarku.
17.08.2013 | 13:54
martyn - Hvala na odgovoru, kupujem - Kingston SSD V300, R450/W450,240GB
18.08.2013 | 21:35
zahvaljujem!
odluka je pala OWC 240Gb
23.08.2013 | 23:57
Boškardin kaže:
Kingston SSD V300, R450/W450,240GB, 7mm moze li na MacBook Pro Early 2008, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB 667 MHz DDR2 SDRAM, NVIDIA GeForce 8600M GT 256 MB, OS X 10.8.4.

Kupio Kingston SSD V300, R450/W450,240GB i instalirao na cisto OS X 10.8.4. Sve letiiiiiiiiiiiiii i preporuka svima.
KINGSTON.jpg
24.08.2013 | 00:32
Dakle radi na early 2008 (to je onaj problematični, zar ne?) iako ima 6Gb interface? Meni treba za isti stroj, čitao sam o nekim problemima sa 6Gb diskovima, ali ako ti radi super, uzet ću i ja jednoga. Tnx!
24.08.2013 | 13:26
Riba kaže:
Dakle radi na early 2008 (to je onaj problematični, zar ne?) iako ima 6Gb interface? Meni treba za isti stroj, čitao sam o nekim problemima sa 6Gb diskovima, ali ako ti radi super, uzet ću i ja jednoga. Tnx!

Slobodno ga rokni nećeš imati nikakvih problema.
25.08.2013 | 13:07
@Boskardin - Jesi li primjetio Negotiated Link Speed: 1.5 Gbps

SSD ti se spojio sa SATA1 brzinom i naprava ti sada radi samo nesto brze od HDD-a (bez seek time) znaci max. 150MB/s
Da si pokusao pronaci neki SATA2 SSD, imao bi max 3Gbps iliti 300MB/s

Edit:

Nisam siguran da li taj model MBP-a uopce ima SATA2 interface obzirom na stari ICH8 chipset
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.08.2013 | 16:05
MBP early 2008 ima 1.5Gbps SATA, dakle to je max. brzina
27.08.2013 | 13:55
jmirakul kaže:
@Boskardin - Jesi li primjetio Negotiated Link Speed: 1.5 Gbps

SSD ti se spojio sa SATA1 brzinom i naprava ti sada radi samo nesto brze od HDD-a (bez seek time) znaci max. 150MB/s
Da si pokusao pronaci neki SATA2 SSD, imao bi max 3Gbps iliti 300MB/s

Edit:

Nisam siguran da li taj model MBP-a uopce ima SATA2 interface obzirom na stari ICH8 chipset

Komentare o brzinama ostavljam stručnjacima ali praksa je kod mene takva da ugrađeni SSD podiže OSX 10.8.4 za 20 sekundi!.
Adobe Photoshop CS6 zahtjevnije datoteke otvara kao bljesak - samo sijevne. Također ostale aplikacije kod otvaranja samo “sijevnu“.
Mislim da sam dobio ipak Speed: 1.5 Gbps. Za sve koji sumnjaju u navedeni KINGSTON SSD V300 moja preporuka za MacBook Pro od Early 2008 na dalje da je to investicija i najbolje što se može uopće zamisliti.
28.08.2013 | 13:59
to je to, sad samo nemoj se opterećivati bench-ovima i prst u uho.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.40 Seconds

Provided by iJoomla SEO