07.12.2013 | 22:01
Ima podosta "velikih" i "malih" aplikacija koje vole raditi nestabilnosti u sistemu.
na prvom mjestu treba biti jako konzervativan sa svim onim dodacima koji se vrte u pozadini i glume nešto u menu baru...
oni su najčešći uzroci kad nešto krene krivo.
Puno aplikacija danas dolazi od developera koji su do jučer radili na Windowsima, čast izuzecima, no dosta ih nije optimiziralo svoj software za Mac OS i sve su to poluproizvodi... Netko je pomenuo ABBYY, inace meni najdraži OCR na Windowsima (jedini koji je još onda prihvačao Hrvatske i ostale čudne znakove).
pa onda Parallelsi, Virtual Box i ostali, oni generalno rade nešto što nije predviđeno i uspješni su do određene mjere, no u virtualizaciji nekog drugog sistema broj problema povecava se na n-tu, pa je nerealno očekivati da rade kak spada...
Ja sam osobno jako alergičan na sve vjerojatno nepotrebne Launch Agente i "Demone", a specijalno na one od Virtual Box-a i Parallelsa... svi bi nešto radili u pozadini, naravno za moju dobrobit...
S time dolazimo do napucavanja svega i svačega u sve sisteme pa tako i OS X, socijalne mreže, oblaci, servisi.... sve je to jako korisno i zgodno, no mislim da bi korisnici, a to posebno mislim na one koji rade na svojim mašinama, trebali moći zgasiti sve te raznorazna servise....
Kod mene na poslu smo radi svog tog "napretka" još uvijek na Snow Leopardu, posebice radi Rosette i starijih aplikacija...
mjenjao bi sve te socijalne mreže i oblake, osim iClouda
za Rosettu...
I da ne budem off topic:
"Ja imam pitanje, da li cesto brisanje sa SSD-a ima negativne posljedice na njegov rad i dugovjecnost?
Ne mislim na formatiranje i reinstalaciju vec na neke stvari koje su kratkorocne upotrebe (pjesme, filmovi itd)."
Ima, no ima i na bilo kojem drugom memorijskom mediju na koji se zapisuje i briše, ima i neke svoje specifične boljke, no s obzirom da se ne vrti i ne podliježe normalnim mehaničkim oštečenjima, te s obzirom na razliku u brzini, bolja je opcija od HDD-a, jedini manjak mu je visoka cijena...