Koji SSD kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD kupiti?

05.09.2013 | 10:47
šta mislite o ovom disku
Samsung 840 PRO Basic 256GB
i dali se isplati uzet njega ili recimo
Kingston hyperx 3k 240gb
ili najeftiniji među njima
kingston V300 240Gb

P.S. Išao bi na MBP 13" early 2011

Hvala
05.09.2013 | 11:15
V300, kao što je ovdje već nekoliko puta predloženo, osim ako te ne žuljaju pare.
Pozdrav.
05.09.2013 | 12:08
Nikakve kako se kaze pod prstima razlike neces primjetiti, stoga slobodno uzmi najjeftiniji i provjereni Kingston V300
09.09.2013 | 13:12
Planiram zamijeniti postojeći HDD u Macbook PRO 13" Kingstonom V300. Trebam prebaciti sve podatke sa starog diska (uključujući OS i sav software). Koji je najlakši način?
09.09.2013 | 13:15
u disk utilityu to napravis, kloniras disk, pa kasnije izvadis ovaj hdd i ubacis ssd. i to bi trebalo biti to
09.09.2013 | 14:11
Ja sam uvijek koristio Carbon Copy Cloner, ali vidim da vise nije besplatan.
09.09.2013 | 14:48
CCC je procedura koju sam ja koristio i sve je prošlo bez problema
09.09.2013 | 15:11
Moje skromno iskustvo je da se na novi SSD instalira na čisto direktno 10.8 i za nekoliko sati instaliraju se i programi. Sve datoteke koje su prethodno spremljene na neki vanjski medij prebaci se na novi SSD. To je sigurno najsporiji način ali je “čistoća“ novog SSD najveća.
09.09.2013 | 17:05
Boškardin kaže:
Moje skromno iskustvo je da se na novi SSD instalira na čisto direktno 10.8 i za nekoliko sati instaliraju se i programi. Sve datoteke koje su prethodno spremljene na neki vanjski medij prebaci se na novi SSD. To je sigurno najsporiji način ali je “čistoća“ novog SSD najveća.

Mislim da ću ipak tako... žrtvovat ću vikend i to je to, ali barem će sve biti po PSu. Hvala svima
09.09.2013 | 17:08
Ima li kakvih iznenađenja koja me mogu dočekati prilikom instalacije novog OSa? Trebam ga samo sa storea skinuti i prebaciti na USB ili? Hoće skužiti OS na USBu odmah, treba li biti bootabilan ili tako nešto? Prvi puta to radim pa čisto da se ne iznenadim
09.09.2013 | 18:02
Potraži po netu kako se izradi USB stick s OSX-om.
09.09.2013 | 19:05
može li se u iMac9,1 staviti SSD umjesto HDD-a?
09.09.2013 | 22:52
Finn kaže:
može li se u iMac9,1 staviti SSD umjesto HDD-a?

Naravno!
10.09.2013 | 10:32
Moj prijedlog je da se skine besplatno:
chameleon.alessandroboschini.it/index.php
Chameleon je alat za optimizaciju za Solid State Drive na Mac OS X sustavu. Ona može omogućiti TRIM na ne-Apple diskovima, npr. SSD Kingston.
CHAMELEON_SSD_OPTIMIZER.jpg
10.09.2013 | 14:49
ok, i šta bi mi onda sve trebalo za ubaciti SSD? i šta je to TRIM? dakle, šta sve trebam znati da to izvedem kako treba?
10.09.2013 | 15:00
@Finn ja sam u 11,3 verziju iMaca stavio SSD umjesto HDDa.

Ono što sam radio je zamjena 1 za 1 (dakle HDD je sada van iMaca i ima drugu ulogu). Nabavio sam SSD disk, converter za 2,5" --> 3,5" tako da se SSD uredno smjestio na identično mjesto gdje je bio i 1TB HDD.

Nakon toga još sam nabio i SSD/HDD Fan control software (www.hddfancontrol.com/) kako bi vratio kontorlu ventilatora koji su "poludili" kada se odspojio 1TB disk (isti ima na sebi 2 pinski konektor za kontrolu i nazdor temperature). Ako staviš SSD onda te pinove ne možeš povezati i sustav će misliti da je temperatura otišla high sky i zavrtiti će sve ventove na max.

Dijelovi
SSD: eshop.macsales.com/shop/SSD/OWC/Mercury_Electra_6G/
2.5"-->3.5": eshop.macsales.com/item/Newer+Technology/ADPTADRV/
HDD Fan control - www.hddfancontrol.com/
iFixit (iMac 2009 HDD replacement) - goo.gl/m5V6Iu

TRIM nije preporučljivo bilo aktivirati (čak i nepotrebno na ovim konkretnim OWC diskovima) ako ti više informacija
treba ima tu na forumu ljudi koji su to detaljno razradili pa malo potraži)
10.09.2013 | 15:09
ok, hvala.
jedino mislim da ću prekočit ovaj iFixit korak...
10.09.2013 | 17:04
Upgrade napravljen. Ubacio sam V300 ali sad ventilator pizdi. Vrti konstantno, a radi samo Safari. Što sam krivo napravio?

MacBook Pro
13-inch, Mid 2010
Processor 2,66 GHz Intel Core 2 Duo
Memory 4 GB 1067 MHz DDR3
Graphics NVIDIA GeForce 320M 256 MB
Software OS X 10.8.4 (12E55)
10.09.2013 | 18:31
Emanuel kaže:
Upgrade napravljen. Ubacio sam V300 ali sad ventilator pizdi. Vrti konstantno, a radi samo Safari. Što sam krivo napravio?

MacBook Pro
13-inch, Mid 2010

Jeli u orginalu bio temperaturni senzor na HDD-u kao neki priljepak sa dvije dodatne zice?
10.09.2013 | 18:49
Emanuel kaže:

MacBook Pro
13-inch, Mid 2010

pročitaj moj prethodni post u ovom topicu (ovo što te jmirakul pitao)
10.09.2013 | 19:38
Ništa takvoga nije bilo na HDDu. Ali sad se sve smirilo... možda indeksiranje ili tako nešto? Uglavnom, sad je OK
10.09.2013 | 22:43
Emanuel kako si zadovoljan sa V300?
10.09.2013 | 23:03
Za sada sve radi odlično i zbilja je brz ko vrag. Kao da imam novo računalo... zbilja sam oduševljen i nekakav prvi dojam je čista petica
23.09.2013 | 10:15
Evo stavio sam Kingston Hyperx 3k 240Gb SSD i radi super samo sada koliko sam skužio MBP 13" early 2011 nejde u sleep kad se spusti ekran ostaje normalno raditi samo se ugasi ekran.

dali zna netko lijek za to?

Uključio sam TRIM i ugasio SMS.
12.10.2013 | 21:13
Probaj ovo:
U Terminal upiši "sudo pmset -a hibernatemode = 25; sync".
Poslije toga MBP zaklopi u radu i drži ga zaklopljenog cca 30 sec, dok se LED ugasi. Onda ga otvori i upali.
Ako ti se MBP podiže uredno s SSD-a, sve je OK i možeš ga sa komandom: "sudo pmset -a hibernatemode = 3" vratiti u prvobitno stanje. Ako ne, onda pronađi novi Firmware za SSD, ja sam isto imao problema sa Sandforce-om i povukao novi Firmware.

A možeš i iskljućiti hibernaciju: "sudo pmset -a hibernatemode = 0"
  • forthdancer
  • Posjetitelj
12.10.2013 | 21:18
Čisto da podjestim i mozžda spomenem onima koji ne znaju,

Chameleon SSD Optimizer, super app alat za riješit sve brige oko SSD-a bez kopanja po terminalu

chameleon.alessandroboschini.it/index.php
12.10.2013 | 21:25
Meni su ti svi alati suspektni, kad sam upišem u Terminal imam dodira s mašinom i znam otprilike šta sam napravio. Ovako neko drugi napravi neki hack pa to nije možda konpartibilno s mojom mašinom i već je sranje a niko ne zna zašto. Ali ne kažem da za nekog ko se ne osuđuje Terminalom nisu dobra alternativa i sigurno rade pouzdano, ali nemi je draži Terminal.
12.10.2013 | 22:15
Samo da se pohvalim da se i moj Macbook Pro (2010.g.) ponovio u SSD disk

Samsung EVO Basic SSD 120GB SATA3 MZ-7TE120BW (840 Series, SATA 6Gb/s)

Šteta što mi matična podržava samo SATA-2 tako da ne mogu u potpunosti iskoristiti potencijal ovog diska, ali i uz ove brzine sve naprosto leti u odnosu na onaj stari HDD.
12.10.2013 | 22:47
Pa šta nije Bench 540 MB/s nego 250 MB/S i to je sve, ako primjetiš razliku dobar si. To ti je isto kao kad smo prije kupovali zvučnike i morali imati raspon od 30 Hz do 38000 Hz iako dobro uho nema šanse to čuti. Ne treba se biti rob subjektivnom nego sagledavati stvari objektivno.
15.10.2013 | 16:49
Wiseguy kaže:
Samo da se pohvalim da se i moj Macbook Pro (2010.g.) ponovio u SSD disk

Samsung EVO Basic SSD 120GB SATA3 MZ-7TE120BW (840 Series, SATA 6Gb/s)

Šteta što mi matična podržava samo SATA-2 tako da ne mogu u potpunosti iskoristiti potencijal ovog diska, ali i uz ove brzine sve naprosto leti u odnosu na onaj stari HDD.

Ono zasto stvari lete nije transfer speed nego seek time. Moj SSD je jedan od prvih 64 GB SLC SSDova, ima transfer otprilike 80-90 MB/s, sto je sporije od rotacijskih diskova. Pa svejedno boot time padne s 50ak sek na 17 sek. A s 120 GB sata 2 SSDom skines jos 2 sekunde.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.43 Seconds

Provided by iJoomla SEO