Koji SSD kupiti?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji SSD kupiti?

15.10.2013 | 19:56
Ja imam pitanje, da li cesto brisanje sa SSD-a ima negativne posljedice na njegov rad i dugovjecnost?
Ne mislim na formatiranje i reinstalaciju vec na neke stvari koje su kratkorocne upotrebe (pjesme, filmovi itd).
15.10.2013 | 20:22
Sve ovisi kako učestalo pišeš i brišeš po njemu, da li imaš aktiviran TRIM, da li ti SSD ima Garbage Collection. Dobro mu nije ali nije ni tolika pljačka.
Na kraju napraviš svako toliko Secure Erase i bila stvar.
15.10.2013 | 20:41
Disk ima određenu količinu podataka koju na njega možeš zapisati i brisati prije nego rikne
Za moj Samsung 840 EVO 120GB je predviđeno 242 terabajta podataka, iako ima slučajeva gdje se zapisalo 432 TB prije nego je disk umro.
Odnosno evo jedne tablice koja kaže, ako se dnevno zapisuje 100 GB podatak disk bi trebao izdržati gotovo 4 godine.
Samsung_EVO_840.JPG
15.10.2013 | 20:55
To ti samo vrijedi za TRIM-ovan ili Garbage Collection-ovan Disk. Ako nije ni jedno od ovoga onda postaje sve sporiji i sporiji.
15.10.2013 | 23:13
Moja namjera je kupiti jedan od samsungovih SSD npr kao ovaj: www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16820147193

Posto uskoro izlazi Mavericks stavio bih clean install na taj SSD.
16.10.2013 | 08:58
U šta je misliš stavit?
Ovaj novi Samsungov controler sa cortex jezgrom zajedno sa 512 Mb cache je naj štedljivija kombinacija. Tako da, ako ćeš stavljati u mobilni uređaj, možeš računati da će ti trošiti manje struje. Nemoj misliti da se tu radi o velikim količinama jer još uvjek ostaju CPU i Display naj veći potrošači. Samsung se hvali da je s tim SSD-om uspio iscjediti i do 50 min više. A i SATA je kompatribilan prema dolje, tako da bi ga se moglo preporučiti i za starije modele.
16.10.2013 | 16:17
To bi islo u MacPro 2010.
16.10.2013 | 18:04
on ima SATA II sa 3 Gb/s ili?
16.10.2013 | 18:37
Upravo tako S-ATA II
16.10.2013 | 18:45
To nije baš povoljno, bilo bi bolje kad ne bi bilo tog ljevka, ali šta je tu je. Neće moći postići njegovu max perfomansu ali bolje nego sad je svakako.
Trebalo bi se pogledati dali je moguće složiti fusion drive.
16.10.2013 | 18:58
U svakom slucaju ce biti brze od HDD.
16.10.2013 | 21:20
Vjeruj, drastično brže. Moj Macbook je isto iz te generacije.
16.10.2013 | 22:20
Za starije strojeve je taj Samsung svakako dobar izbor, to da je malo sporiji nećeš ni osjetiti.
23.10.2013 | 23:29
Jel to vidio ovo: The mysteriously disappearing drive: Are power outages killing your SSDs?

Pa kaže...

"The implications of this research are significant. It suggests that SSDs, including enterprise SSDs, should not be trusted to behave in the proper fashion, or to be as robust as HDDs. Indeed, the number of hits for the phrase “disappearing SSD” is huge, and while many refer to the Crucial M4, that drive is not the only one listed. I myself have run into this problem in the past, with several drives unexpectedly dying after random power cycles."

Znači za notebook je SSD ok, za desktop je rizičan?
24.10.2013 | 00:07
Ako je to istina, i UPS bi pomogao za desktop.
24.10.2013 | 00:22
Izgleda, kod mene bar jednom u par mjeseci nestane struja na 5 do 10 sekundi računajući samo ono kad primjetim jer sam doma. Sad me malo brine stvar pošto sam u minija ubacio SSD.
13.11.2013 | 02:38
Pozdrav ekipa, eto pratim ovaj forum, al prvi put pišem

Zanima me nešto u vezi kupnje ssd-a. Tj. zanimaju me iskustva.

Uzeo bi

www.protis.hr/products/details/ssd-samsu...sic-mz7te250bw/73492

a druga opcija mi je

www.protis.hr/products/details/ssd-sata-...-sv300s37a240g/67613

pošto vidim da je dosta ljudi zadovoljno s kingstonom.

Znaci imam Macbook pro 13 2.4 i5 - 2011, podržava li sata III?

tnx pozz
13.11.2013 | 09:37
Moja skromna preporuka:
SSD SATA III 240 GB Kingston SSDNow V300

Kod mene radi već 3 mjeseca i sve je ok. - sve radi poput bljeska.
MacBook Pro Early 2008, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4 GB 667 MHz DDR2 SDRAM, NVIDIA GeForce 8600M GT 256 MB, OS X 10.9
13.11.2013 | 09:59
Ja imam isto Kingstona i zadovoljan sam u potpunosti. Ali ni Samsung nije za zanemariti.

Ipak Kingston.
13.11.2013 | 16:27
Hmm da, mislim baš proučavam te SSD diskove ovih dana i ono dosta ljudi hvali taj samsung, a s druge strane me brine da necu mozda imati problema s njim pošto sam čitao forume vezane za PC
14.11.2013 | 00:55
Kingstoni su provjereno OK, ali Apple u nove MBP ugradjuje PCie SSD kartice sa Samsung 840Pro. Kazu da je mala razlika izmedju EVO i Pro verzije
02.12.2013 | 00:08
Nisam htio otvarati novu temu pa pitanje postavljam ovdje.

Dakle, sinoc (zapravo jutros) sam zaklopio novi MBP sa SSD-om (uz Power Nap aktivan), ostavio sam Parallels u suspend modu, dakle aktivan.
Prije toga sam se igrao sa gotovo svim aplikacijama kako bi provjerio da rade na novoj masini (usput i na Mavericksu jer mnoge nisam odavno pokrenuo) s
obzirom da sam ih prenio preko Mig. Assistant.

Ujutro me docekala vruca i ocito pregrijana masina (prije i nakon toga nije primjecena tolika toplina) i Kernel poruka kako se masina ne moze rebootati.

U recovery modu sam potom checkirao SSD i pronasao je nekave errore (koje nisam snimio), nakon cega sam popravio disc, nakon toga vise puta rebootao masinu i Kernel se vise nije javljao. Nakon toga sam jos tri puta verificirao disc u recoveryu, svaki put je javio da je OK.

Sumnjam na Parallels u suspend modu u kombinaciji sa aktivnim Power Napom kao uzrokom.

Imam li razloga za brigu s obzirom da je masina stara malo vise od 7 dana?
02.12.2013 | 00:17
Čim ti se takvo što dogodilo - imaš razloga za brigu, barem toliko dugo dok nisi potpuno (ili barem u razumnoj mjeri) siguran da znaš što je uzrok takvom ponašanju. Još jedno-dva takva pregrijavanja i možeš biti siguran da trpiš trajnu štetu na kompu.
Pokušaj reproducirati problem (naravno, bez da čekaš da se tako pregrije). POsloži iste uvjete i prati što se događa. Ako ti se opet ponovi ista situacija, onda uklanjaj jednu stvar odjednom (npr. makni parallels, ali ostavi sve ostalo) pa vidi da li se događa i dalje. I tako dalje.
02.12.2013 | 00:20
Slazem se i tako cu i napraviti. Poceti cu od Parallelsa.
02.12.2013 | 17:32
Ja mislim da je nešto grizao a nije progutao. Kad si ga ti poslago, krenuo je ispočetka ispravio je sve to i nećeš više imati problema.
02.12.2013 | 21:41
Da, ukazuje na Parallels koji je ostao raditi u pozadini sa upaljenim Power Napom, a to je ono sto na starom laptopu nisam imao.
Vjerojatno ga je to bunilo. Cekam slijedeci vikend pa cu simulirati istu situaciju pa da potvrdim da je to, prije ne stignem, a ne zelim ga pustiti cijelu noc
da se ne ponovi pregrijavanje.
Mozda netko ima istu makinu sa instaliranim Parallelsima kome se dogodilo isto da mi potvrdi.
04.12.2013 | 20:46
pozdrav

zadnjih par dana primjetih kako mi je moj stock bijeli iMac 2.16 C2D jako usporio u svakodnevnom radu... uz pojacan zvuk diska koji nesta radi iako mu nije nista zadano..

sistem je instaliran nanovo prije koji mjesec.. tak da mi se cini da je doslo vrijeme nabavke novog stroja ili pokusati ugraditi SSD disk i ocekivati da ce to zadovoljiti moje potrebe za svakodnevnim koristenjem racunala...

uz temeljito ciscenje ventilatora i svih supljina nadam se najboljem
e sada, na sto trebam pripaziti kod kupovine SSD diska za ovog starca? osim diska trebam li kakav adapter?!

radi se o ovom iMacu: www.everymac.com/systems/apple/imac/spec...6-20-inch-specs.html
05.12.2013 | 08:47
što se tiče ugradnje SSDa tu ne bi trebalo biti problema. nabavi adapter sa 2,5" na 3,5" disk, u njega stavi SSD i to je to. Tvoj mac ima sata kontroler od 1,5Gb/s (SATA 1), ali sumnjam da ćeš naći takav ssd danas (barem što se isplativosti tiče). Ako ništa uzmi neki SSD sa 3Gb/s (SATA II) brzinom i on bi trebao raditi uredno jer tvoj mac maximalno podržava tu propusnost. Vjerojatno bi možda radio i 6Gb/s disk koji bi radio na sporijoj brzini, ali to nisam siguran.

Ono što sam vidio na netu je da late 2006 modeli rade uredno sa SSD diskovim, tako da ako te ostalo služi možda ne bi bilo loše investirati u disk a ne cijeli stroj.
06.12.2013 | 22:25
smayoo kaže:
Čim ti se takvo što dogodilo - imaš razloga za brigu, barem toliko dugo dok nisi potpuno (ili barem u razumnoj mjeri) siguran da znaš što je uzrok takvom ponašanju. Još jedno-dva takva pregrijavanja i možeš biti siguran da trpiš trajnu štetu na kompu.
Pokušaj reproducirati problem (naravno, bez da čekaš da se tako pregrije). POsloži iste uvjete i prati što se događa. Ako ti se opet ponovi ista situacija, onda uklanjaj jednu stvar odjednom (npr. makni parallels, ali ostavi sve ostalo) pa vidi da li se događa i dalje. I tako dalje.

Parallels je krivac za ovo. Dize CPU temperaturu sa prosj. 35-40 C i do 80 C pri radu u pozadini. Kada se aplikacija ne ugasi, ostaje raditi u pozadini, izgleda da je noviji model MBP sa ukljucenim Power Napom osjetljiviji na aplikacije poput Paralellsa. Nakon citave "neprospavane" noci i zagrijavanmja jasno da se masina pobunila. Gotovo sam siguran u ovo sto tvrdim. Inace, Parallels je zanimljiv projekt i svaka im cast na korisnickoj podrsci, no izgleda da se teze nose sa napredovanjem OS X i Apple hardwera (stara masina bila je manje osjetljiva).

EDIT

Bio sam nafrizirao performanse virtualke u postavkama (configure), sada kada sam ih smanjio, potrosnja baterije se reducirala, a temperatura je pala na uobicajenu. Problem otklonjen.
07.12.2013 | 10:45
Super. Bolje to, nego da je nešto ozbiljnije...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 5 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO