25.12.2010 | 22:11
GANDALf je napisao:
Otključavanje je ilegalno. Jailbreak je legalan.
I sada se zapravo pravno zapetljavamo da se više ne zna tko pije a tko plaća.
Dakle, primjerice Nijemac svoj iphone nakon 24 mjeseca može sasvim legalno otključati i tako da zahtjev pošalje iz fotelje dnevne sobe preko t-comove web stranice. Legalno.
A Hrvat do navedene informacije na početku potpisivanja ugovora prije dvije godine uopće nije mogao doći jer mu nitko nije znao reči što će se oni dosjetiti i sada su se dosjetili da uskraćuju unlock osim za one koji zu uređaje kupili po punoj cijeni.
Ukratko, ne vjerujem da je više od dvoje, troje ljudi kupilo uređaj u t-comu bez tarife i po punoj cijeni. I zato se t-com izvlaći i kao nudi legalni unlock, ali samo za određenu vrstu klijenata, za koju pretpostavljam da i ne postoji.
Dakle, legalno otključavanje nije uopće moguće. I sad je pitanje, koje zakonodavstvo vrijedi? Da li ono Apple-ovo koje kaže da se ne smiju raditi softverske preinake, pa unatoč činjenici da meni netko trajno brani da potpuno samostalno raspolažem svojim vlasništvom? Ili vrijedi naše zakonodavstvo, koje pravno ne regulira status mobilnog uređaja nakon isteka ugovora ili određenog vremenskog perioda?
Ne postoji nikakav dokument na webstranici hrvatskog telekoma koji ulazi u navedeno pitanje. Nema informacije. Ja kao klijent dobivam samo usmenu informaciju. Nisam se na žalost sjetio pismeno tražiti da ne mogu otključati svoj iphone.
Čak, ako bi se i tako moglo pravno tumačiti, ja ću se mirne savjesti poslužiti Hebrangovom floskulom kako nikad nije lagao, ali je ponekad govorio neistinu.
I u tom ću smislu dati svoj iphone na softversko otključavanje drugim kanalima.