iPhone Legal Unlock Request?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iPhone Legal Unlock Request?

24.12.2010 | 13:25
mojkarma je napisao:

Uglavnom, oni ne otključavaju iphone osim one koji su kupljeni po punoj cijeni.

A ovaj kupljen na ugovornu obvezu od 24mj nije placen punu cijenu? Pa cak i vise.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.12.2010 | 14:29
Obožavam internet stranice većine ovih kompanija, sve možeš naći osim jedne e-mail adrese za podršku. Da li je možda neko od jabučara bio bolje sreće i posjeduje jednu takvu adresu, jer bih htio pitati Appleovce neka pitanja, a ne da mi se baš trošit na telefonski poziv nakon kojeg ionako opet nemam mikakvog dokaza, a niti slati obično pismo.

Ja ću nastaviti tražiti, ali ako ima kakva dobra duša da mi predloži neku e-mail adresu od Apple supporta ako ju zna bio bih vječito zahvalan.
24.12.2010 | 16:27
Mislim da je traženje Apple-ovog emaila, a posebno vezano uz ovu temu u potpunosti gubljenje vremena. U našoj zemlji support za iphone vodi t-com. A to u prijevodu znači, da supporta jednostavno nema. Ja sam prije dva tjedna t-com pitao kako da zamijenim bateriju u starom iphone 3g (onom istom za koji tražim otključavanje) i nisu mi uopće znali odgovoriti. Jednostavno, dok je pod garancijom, oni bi ga valjda zamijenili novim, a izvan garancije nemaju pojma niti su pripremljeni na takve upite.
Kratko rečeno, radi se o svinjariji koju si t-com može priuštiti jer zakonski štošta kod nas uopće nije regulirano.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
24.12.2010 | 17:36
Istina je da su naši operatori totalno u banani što se tiče podrške korisnicima, ne samo kad je iPhone u pitanju nego i za mnoge druge stvari. Razloga za to je više, ali mogu se svesti na samo jedno, a to je smanjenje troškova, što s druge strane povlači manjak dovoljno obrazovanih djelatnika, a i ovi koji tamo rade imaju slabe plaće te normalno da nisu zainteresirani.

Pitanje je zapravo što je Hrevatski ogranak Dojče Telekoma potpisao sa Appleom, ali s obzirom da se ne radi o Hrvatskoj tvrtki, nego stranoj možda se odgovor na to pitanje može dobiti izvan naših granica?

Naravno, bez obzira na sve to, s obzirom na stanje u našoj zemlji, a pri tom najviše mislim na pravosuđe, nema nekog normalnog rješenja na vidiku, osim individualnog rješavanja prijetnjama i nasiljem nad inače nedužnim i u isto vrijeme neinformiranim djelatnicima Hrvatskog Telecoma.

Što se tiče Appleovog maila, da, možda je uzaludan pokušaj, no svejedno ni ovi domaći pokušaji ne daju puno više nade, pa želim pokušati. Iskreno, ne očekujem neku reakciju, niti odgovor, ali mislim da ću u isto vrijeme pisati stranim i domaćim novinama pa ako stvar postane javna možda ipak... Naravno, takvo nešto iziskuje vremena jer prvo treba sakupiti dovoljno informacija.
24.12.2010 | 22:18
Uvjeravali ste me da je otkljucavanje u diy reziji legalno. Sad se trazi legalno otkljucavanje. Kako sad to?
25.12.2010 | 17:43
Otključavanje je ilegalno. Jailbreak je legalan.
25.12.2010 | 22:11
GANDALf je napisao:

I sada se zapravo pravno zapetljavamo da se više ne zna tko pije a tko plaća.
Dakle, primjerice Nijemac svoj iphone nakon 24 mjeseca može sasvim legalno otključati i tako da zahtjev pošalje iz fotelje dnevne sobe preko t-comove web stranice. Legalno.

A Hrvat do navedene informacije na početku potpisivanja ugovora prije dvije godine uopće nije mogao doći jer mu nitko nije znao reči što će se oni dosjetiti i sada su se dosjetili da uskraćuju unlock osim za one koji zu uređaje kupili po punoj cijeni.
Ukratko, ne vjerujem da je više od dvoje, troje ljudi kupilo uređaj u t-comu bez tarife i po punoj cijeni. I zato se t-com izvlaći i kao nudi legalni unlock, ali samo za određenu vrstu klijenata, za koju pretpostavljam da i ne postoji.

Dakle, legalno otključavanje nije uopće moguće. I sad je pitanje, koje zakonodavstvo vrijedi? Da li ono Apple-ovo koje kaže da se ne smiju raditi softverske preinake, pa unatoč činjenici da meni netko trajno brani da potpuno samostalno raspolažem svojim vlasništvom? Ili vrijedi naše zakonodavstvo, koje pravno ne regulira status mobilnog uređaja nakon isteka ugovora ili određenog vremenskog perioda?
Ne postoji nikakav dokument na webstranici hrvatskog telekoma koji ulazi u navedeno pitanje. Nema informacije. Ja kao klijent dobivam samo usmenu informaciju. Nisam se na žalost sjetio pismeno tražiti da ne mogu otključati svoj iphone.
Čak, ako bi se i tako moglo pravno tumačiti, ja ću se mirne savjesti poslužiti Hebrangovom floskulom kako nikad nije lagao, ali je ponekad govorio neistinu.
I u tom ću smislu dati svoj iphone na softversko otključavanje drugim kanalima.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
25.12.2010 | 22:59
Ja ću prvo svima postaviti jedno jednostavno pitanje:

Da li ima itko da je uzeo iPhone na tarifu, a onda tu karticu stavio sa strane i koristio neku drugu SIM karticu? Dakle, da nije koristio minute, SMSove i mobilne podatke uključene u tu tarifu?
03.01.2011 | 13:13
Mislim da bi ovu situaciju trebao sagledati nekakav pravnik ili još bolje odvjetnik, jer naš T-mobile očito otključava nakon isteka ugovorne obveze (imamo konkretne slučajeve) a otključava i po kupovini aparata po punoj cijeni. Dakle, oni sami sebi skaču u usta a korisnici bi to trebali trpjeti.

Možda nebi bilo loše obavijestiti sve vaše prijatelje koji imaju iPhone 3G i kojima je istekla ugovorna obaveza da pošalju mailom zahtjev za službeno otključavanje makar ne htjeli otići sa T-mobile mreže, pa ako se skupi određena masa mailova i nezadovoljnih ljudi, možda ovima dođe iz guzice do glave da bi ipak trebali službeno otključavat po isteku ugovorne obveze.
03.01.2011 | 19:51
mojkarma je napisao:
GANDALf je napisao:

Dakle, primjerice Nijemac svoj iphone nakon 24 mjeseca može sasvim legalno otključati i tako da zahtjev pošalje iz fotelje dnevne sobe preko t-comove web stranice. Legalno.

A Hrvat do navedene informacije na početku potpisivanja ugovora prije dvije godine uopće nije mogao doći jer mu nitko nije znao reči što će se oni dosjetiti i sada su se dosjetili da uskraćuju unlock osim za one koji zu uređaje kupili po punoj cijeni.
Ukratko, ne vjerujem da je više od dvoje, troje ljudi kupilo uređaj u t-comu bez tarife i po punoj cijeni. I zato se t-com izvlaći i kao nudi legalni unlock, ali samo za određenu vrstu klijenata, za koju pretpostavljam da i ne postoji.
<snip>

Malo pojašnjenje je očito potrebno: otključavanje na neki drugi način osim preko operatera/Applea, je ilegalno. Bilo kakav jailbreak je legalan.

To što se naši operateri prave blesavi je problem.
06.01.2011 | 19:15
Evo i meni odgovora od gospodina Pavlića:

Poštovani gospodine T...,

zahvaljujemo na Vašem prigovoru te Vam u nastavku dostavljamo odgovor.

Ovim putem želimo Vas obavijestiti da uređaji iz T-Mobile ponude rade isključivo sa T-Mobile SIM karticama, što je i navedeno u svim publikacijama. T-Mobile ne nudi uslugu otključavanja uređaja iz ponude, niti nakon isteka ugovorne obaveze od 24 mjeseca. Želimo Vam napomenuti da nismo u mogućnosti komentirati postupke prema drugim korisnicima iz naše mreže, kao i usluge koje nude drugi operatori.

Budući da trenutno ne nudimo gore navedenu uslugu, nažalost, nismo u mogućnosti udovoljiti Vašem zahtjevu.

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju te Vas srdačno pozdravljamo.

S poštovanjem

Voditelj u Sektoru za usluge privatnim korisnicima

Ivan Pavlić

Ovo što Pavlić navodi da ne može komentirati postupke prema drugim korisnicima se odnosi na moj mail u kojem sam ih upozorio da su već otključavali nekome mobitel. Pa s obzirom da mu je jasno da je uprskao, onda se skriva iza ovakvih komentara.
  • sany
  • Posjetitelj
06.01.2011 | 22:28
da razjasnim, sve je legalno sto nije zabranjeno... razmislite o tome prije nego se itko zali da netko nesto i negdje krsi. to su temelji svake pravne drzave. To Vam je kao da ste pojeli citavu juhu pa se zalili da je preslana:) kada ste kupovali telefon, slozili ste se sa tim uvjetima. tada ga niste trebali kupiti! sada naknadno raznim prislama se sluzite da naknadno nekoga "natjerate" promjeniti te iste uvjete:) ne budite djeca:)
pouka: nemoj kupovati nesto sa cime se ne slazes ili zauvijek suti;)

lp
07.01.2011 | 01:11
Samo kratko pitanjce, da li je netko u uvjetima koje je potpisivao za tarifu koju je uzimao uz iPhone igdje vidio ista vezano uz otključavanje uređaja nakon isteka ugovora?
Ja nisam a pročitao sam kompletne uvjete korištenja tarife.
S obzirom na to mislim da bi bilo uredu da sam određujem kako i s kojim operaterom ću koristiti uređaj koji je moje vlasništvo.

Eto, samo moje mišljenje.
  • sany
  • Posjetitelj
07.01.2011 | 01:24
velejaj je napisao:
Samo kratko pitanjce, da li je netko u uvjetima koje je potpisivao za tarifu koju je uzimao uz iPhone igdje vidio ista vezano uz otključavanje uređaja nakon isteka ugovora?
Ja nisam a pročitao sam kompletne uvjete korištenja tarife.
S obzirom na to mislim da bi bilo uredu da sam određujem kako i s kojim operaterom ću koristiti uređaj koji je moje vlasništvo.

Eto, samo moje mišljenje.

ma slazem se ja sa tobom da bi to bilo posteno, ali to nema veze sa postenjem vec sa profitom. ako to nije zabranjeno onda je razumno da ce ici na povecanje zarade time sto ce se potruditi zadrzati te u mrezi. ne slazes li se? u Italiji je to recimo zabranjeno, kod nas nije.. no to se ne moze promjeniti na nacin da to ja zazelim. uostalom siguran sam da nisi nigdje niti vidio u uvjetima da se oni opbvezuju maknuti kod? necu vise nista komentirati jer me moderatori vec hoce brisati:)))
  • sany
  • Posjetitelj
07.01.2011 | 01:39
Sank je napisao:
Istina je da su naši operatori totalno u banani što se tiče podrške korisnicima, ne samo kad je iPhone u pitanju nego i za mnoge druge stvari. Razloga za to je više, ali mogu se svesti na samo jedno, a to je smanjenje troškova, što s druge strane povlači manjak dovoljno obrazovanih djelatnika, a i ovi koji tamo rade imaju slabe plaće te normalno da nisu zainteresirani.

Pitanje je zapravo što je Hrevatski ogranak Dojče Telekoma potpisao sa Appleom, ali s obzirom da se ne radi o Hrvatskoj tvrtki, nego stranoj možda se odgovor na to pitanje može dobiti izvan naših granica?

Naravno, bez obzira na sve to, s obzirom na stanje u našoj zemlji, a pri tom najviše mislim na pravosuđe, nema nekog normalnog rješenja na vidiku, osim individualnog rješavanja prijetnjama i nasiljem nad inače nedužnim i u isto vrijeme neinformiranim djelatnicima Hrvatskog Telecoma.

Što se tiče Appleovog maila, da, možda je uzaludan pokušaj, no svejedno ni ovi domaći pokušaji ne daju puno više nade, pa želim pokušati. Iskreno, ne očekujem neku reakciju, niti odgovor, ali mislim da ću u isto vrijeme pisati stranim i domaćim novinama pa ako stvar postane javna možda ipak... Naravno, takvo nešto iziskuje vremena jer prvo treba sakupiti dovoljno informacija.

zanimljivo:) ti to pozivas na linc?
  • sany
  • Posjetitelj
07.01.2011 | 01:54
mojkarma je napisao:
GANDALf je napisao:

Dakle, legalno otključavanje nije uopće moguće. I sad je pitanje, koje zakonodavstvo vrijedi? Da li ono Apple-ovo koje kaže da se ne smiju raditi softverske preinake, pa unatoč činjenici da meni netko trajno brani da potpuno samostalno raspolažem svojim vlasništvom? Ili vrijedi naše zakonodavstvo, koje pravno ne regulira status mobilnog uređaja nakon isteka ugovora ili određenog vremenskog perioda?
Ne postoji nikakav dokument na webstranici hrvatskog telekoma koji ulazi u navedeno pitanje. Nema informacije. Ja kao klijent dobivam samo usmenu informaciju. Nisam se na žalost sjetio pismeno tražiti da ne mogu otključati svoj iphone.
Čak, ako bi se i tako moglo pravno tumačiti, ja ću se mirne savjesti poslužiti Hebrangovom floskulom kako nikad nije lagao, ali je ponekad govorio neistinu.
I u tom ću smislu dati svoj iphone na softversko otključavanje drugim kanalima.

kod "pravog" otkljucavanja se ne dira u softver vec se upisuje trajni NCK kod kao sto se upisuje pin. ovo neko polurijesenje koje se radi na iphonu se moze nazvati diranje u softver a i nije trajno otljucavanje. sa druge strane, legalno je staviti custom firmware kao sto umjesto windowsa mozete staviti linux, ako me kuzite?
zato vam je ta prica i diranja u sofware li, la pa se lome koplja i u zakonodavstvu. no to nekada nije dowoljno da zakon propise i nerazumnu stvar (citaj porez na prazan medij ili ti zamp) pa time citom pretpostavkom donesu odluku. ako se vec zalazete da je nelegalno da t-com nece otkljucati mob jer ste vi njegovim vlasnikom, onda tom linijom se trebate sloziti da stavljanje custom firmware-a je isto stvar vlasnista.
kao sto sam windows mogu sloziti (sa legalnim programima) i instalirati word, photoshop... i napraviti backup (custom os), tako bi se trebalo moci i sa os-om samog mobitela...
07.01.2011 | 02:10
sany je napisao:
da razjasnim, sve je legalno sto nije zabranjeno... razmislite o tome prije nego se itko zali da netko nesto i negdje krsi. to su temelji svake pravne drzave. To Vam je kao da ste pojeli citavu juhu pa se zalili da je preslana:) kada ste kupovali telefon, slozili ste se sa tim uvjetima. tada ga niste trebali kupiti! sada naknadno raznim prislama se sluzite da naknadno nekoga "natjerate" promjeniti te iste uvjete:) ne budite djeca:)
pouka: nemoj kupovati nesto sa cime se ne slazes ili zauvijek suti;)

lp

Uh čovječe, ti si sad pobrkao sve i svašta. Ajde polako za tebe:
1. Nigdje u nikakvim uvjetima ne piše da uređaj ostaje trajno zaključan na t-com mrežu.
2. Jedinu informaciju pruža Appleova stranica koja navodi da hrvatski t-com Omogućava legalni unlock.
3. Hrvatski t-com jednom korisniku otključa iPhone a onda se predomisli i drugima više ne želi.

Koja od ove tri iznesene tvrdnje ti nije jasna?
20.01.2011 | 00:31
Carrier offers
authorized unlocking1

1. May include an additional fee or requirement. Contact carrier for more information.

I ja imam 3G, nazalost i ta Apple stranica daje sve u T-Mobile ruke.
20.01.2011 | 02:17
ljudi moji, ako su vam ugovori sa t-mobileom istekli, možete isti uređaj otključati kao i nijemci. recimo moj 3g je kupljen već jako davno ovdje u hrvatskoj na ugovor u t-centru.
Sasvim sam ga jednostavno otključao na sljedećem linku
t-mobile-simlockportal.arvato-services-mocom.com/PUBSILO/ (istina bog trebat će vam malo znanja njemačkog, ali samo malo)
Nakon što prođu 24 sata jednostavno odete na iTunes i uređaj je otključan.
Sasvim sam siguran da naši t-comovci to rade preko ove konzole.

Za moj iphone 4 kupljen 29.12.2010. ovaj link gore kaže da ga mogu otključati 02.01.2012.
20.01.2011 | 10:51
evo kakko to rade holandjani.prije dva dana je t-mobile otkljucao sve iphone-e u holandiji koji su kupljeni kod njih.razlog je sto sada mozes kupiti iphone kod drugih operatera i nije bilo vise razloga za zakljucavanjem.ja sam svoj iphone star 5 mjeseci otkljucao juce.a do prije dva dana si ga mogao otkljucati uz doplatu koja pocinje od 120€ ako ces ga odmah otkljucati kad je kupljen i svaka tri mjeseca cijena pada do besplatnog otkljucavanja poslije godinu dana koristenja.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.01.2011 | 11:59
Hackerivs je napisao:
ljudi moji, ako su vam ugovori sa t-mobileom istekli, možete isti uređaj otključati kao i nijemci. recimo moj 3g je kupljen već jako davno ovdje u hrvatskoj na ugovor u t-centru.
...

Bilo bi lijepo od tebe ako biš mogao opisati postupak i dati koji prijevod za nas koji njemačkim baš ne baratamo. Ja sam ipak probao i koristio prijevod od google prevodioca koji iskreno i nije baš neka prevelika pomoć, ali ipak bolje išta nego ništa.

Dakle na kartici "Auftragseingabe" sam upisao svoj IMEI broj, onda me je pitalo za Prezime, Ime i nekakav kao "callback broj" za koji sam ja upisao tel. broj i na kraju cijele priče mi je napisalo ovo:

Die Daten wurden NICHT erfolgreich übermittelt.
Ihr Gerät wurde bereits an Apple zur Entsperrung gemeldet.
Melden Sie sich einfach an in Itunes, wenn Apple Ihren Auftrag bearbeitet hat - dies ist in der Regel 48 Stunden nach dem wir den Ihren Auftrag weitergeleitet haben. Gehen Sie wie folgt vor, um Ihr I-Phone zu entsperren:

1. iPhone mit iTunes verbinden (mit eingelegter T-Mobile SIM-Karte, Fremdnetzkarte oder ohne SIM)
2. Wiederherstellung starten (iPhone auf Werkseinstellung zurücksetzen)
3. Das iPhone wurde entsperrt

Kako je Googleov prevodioc stvarno jadan, zamolio bih nekog tko je dobar u njemačkom da mi barem ukratko prevede ili napiše da li mi je zahtijev prihvaćen ili nije. Hvala.
20.01.2011 | 12:11
ako se vec u HR moze iphone kupiti preko vip-a , ne vidim razloga zasto bi t-mobile pravio frku oko otkljucavanja.vise nema razloga za to.
20.01.2011 | 12:20
Sank je napisao:
Hackerivs je napisao:
...

Bilo bi lijepo od tebe ako biš mogao opisati postupak i dati koji prijevod za nas koji njemačkim baš ne baratamo. Ja sam ipak probao i koristio prijevod od google prevodioca koji iskreno i nije baš neka prevelika pomoć, ali ipak bolje išta nego ništa.

Dakle na kartici "Auftragseingabe" sam upisao svoj IMEI broj, onda me je pitalo za Prezime, Ime i nekakav kao "callback broj" za koji sam ja upisao tel. broj i na kraju cijele priče mi je napisalo ovo:

Die Daten wurden NICHT erfolgreich übermittelt.
Ihr Gerät wurde bereits an Apple zur Entsperrung gemeldet.
Melden Sie sich einfach an in Itunes, wenn Apple Ihren Auftrag bearbeitet hat - dies ist in der Regel 48 Stunden nach dem wir den Ihren Auftrag weitergeleitet haben. Gehen Sie wie folgt vor, um Ihr I-Phone zu entsperren:

1. iPhone mit iTunes verbinden (mit eingelegter T-Mobile SIM-Karte, Fremdnetzkarte oder ohne SIM)
2. Wiederherstellung starten (iPhone auf Werkseinstellung zurücksetzen)
3. Das iPhone wurde entsperrt

Kako je Googleov prevodioc stvarno jadan, zamolio bih nekog tko je dobar u njemačkom da mi barem ukratko prevede ili napiše da li mi je zahtijev prihvaćen ili nije. Hvala.

Dakle ja sam živio 6 godina u njemačkoj pa ću ti prevest:

Vaši podaci NISU uspješno proslijeđeni.
Vaš je uređaj kod Apllea već prijavljen na otključavanje ( da nisi 2 puta stisno, pa već jesu proslijedili? )
Uđite jednostavno na iTunes, kada Apple obradi Vaš nalog, otprilike 48 sati nakon proslijeđenja Vašeg naloga. Otključajte uređaj na sljedeći način:

1. povezati iphone sa itunesom (sa umetnutom t-mobile ili tuđom karticom, a može i bez kartice)
2. pokrenuti RESTORE
3. iphone je otključan.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
20.01.2011 | 12:45
Hvala ti Hackervis!

Nisam dva puta kliknuo (barem mislim ) , ali sam jednom službeno preko našeg T-Mobilea tražio otključavanje i ljubazna prodavačica jest proslijedila zahtjev. No, isti dan su mi telefonski javili da ne mogu izvršiti moj zahtijev za otključavanjem jer da to oni ne rade?! Ja nisam kasnije više pokušavao spajati iPhone 3G na iTunes. Sada sam probao, ali nije prošlo. No, dobro, probat ću opet za dva dana pa ćemo vidjeti, nadam se da će raditi. Svakako javim rezultat.
20.01.2011 | 13:00
Meni je sa ovim prošlo na iphoneu kupljenom ovdje kod nas.
20.01.2011 | 13:13
Gdje mogu naći koji mi je IMEI ?
20.01.2011 | 13:36
I ja sam sada pokušao i isto tako dobio obavijest da podatci nisu uspješno proslijeđeni.
U nastavku piše da je uređaj već proslijeđen Appleu na otključavanje.
Pitam se da li do toga možda dolazi zato što navodimo hrvatski pozivni broj pa su oni to u međuvremenu skužili. Ne bih nikako htio navoditi neke krive brojeve.
Bilo bi dobro da nam Hackerivs kaže koji je kontakt broj utipkao.
U nastavku poruke jednostavno piše da uređaj treba prijaviti na itunes te pokrenuti restore ali nakon što se dobije povratna informacija od Apple-a.
Možda su u međuvremenu skužili i prekinuli ovu mogućnost.
20.01.2011 | 13:39
Pod Settings - General - About (pred kraj imaš polje IMEI)
20.01.2011 | 16:37
Iskreno, ne sjećam se koji sam kontakt broj upisao.
Ako mislite da vas netko blokira, spojite se na VPN u njemačkoj i utipkate broj mobitela recimo u obliku 01512 XXXX XXX i probajte šta će vam onda reći.
23.02.2011 | 17:05
mojkarma kaže:
I ja sam sada pokušao i isto tako dobio obavijest da podatci nisu uspješno proslijeđeni.
U nastavku piše da je uređaj već proslijeđen Appleu na otključavanje.
Pitam se da li do toga možda dolazi zato što navodimo hrvatski pozivni broj pa su oni to u međuvremenu skužili. Ne bih nikako htio navoditi neke krive brojeve.
Bilo bi dobro da nam Hackerivs kaže koji je kontakt broj utipkao.
U nastavku poruke jednostavno piše da uređaj treba prijaviti na itunes te pokrenuti restore ali nakon što se dobije povratna informacija od Apple-a.
Možda su u međuvremenu skužili i prekinuli ovu mogućnost.

LP svima !!
Slucajno sam naletio na ovau temu koja i mene jako interesira pa sam odma poslao imei i broj telefona.
Dobio isti ovaj gore odgovor pa me sad zanima jel vama to prošlo s obzirom da se radilo prije mjesec dana.Vec bi trebao doći odgovor,ako nije valda ni nece
Moderatori: jupi, Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • jura22: Na danasnji da Steve Jobs je predstavio prvi komercijalni Macintosh.
  • Riba: Ja sam davno narucio sa UK Amazona ali vidim da tamo vise nije available.
  • Riba: Haha, je, evo nasao ga u order history, trebao bih nabaviti novi.
  • Yonkis: A kako to nabaviti jer vidim da je made in Scotland? Toga nema u RH ili..?
  • Vanjuška: Našao... Deo-go.com To buraz!
  • Vanjuška: Riba, nemrem naći tvoj post na forumu o onom čudesnom pripravku s Amazona koji je rješavao skorene mrlje od znoja na majicama... Sjećaš se toga? Imaš link? B>io sam kupio onomad i super je poslužilo, sad mi opet treba, a nemrem iskopati jer ne znam koji skup riječi bih koristio.
  • smayoo: Poslao sam ti nešto, ne znam je li to - to što trebaš?
  • Riba: Pogledat cu jos ali ne mogu reproducirati, posalji mi na mail developer console output u browseru, pretpostavljem da ne ucitava javascript ali ne znam zasto kod mene onda radi.
  • smayoo: Nije pomoglo
  • Riba: stefanjos i smayoo - kod mene je sve u redu na oba browsera, pokusajte ocistiti browser cache
  • jura22: Mozda postoji neka intimna povezanost. Tada se isplati.
  • kupus: Ne isplati se. Ispravan vrijedi par sto eura max, i to si sretan ako ga prodaš.
  • Damirst: Vidio sam da su nove po cca 100€. Isplati li se to s obzirom na starost uređaja?
  • Damirst: Koje grafičke mogu u taj model?
  • pbreaker: *5670 sam ja kupovao s 512mb za 2010...
  • pbreaker: Kupovao sam ja radeon 6770 za imac2010 preko aliexpressa i radi sve vec nekih godinu dana. 6970 je u 2011 modelima koliko znam, grafa s 2gb ne crkava ona je na aliju oko 80Eura. tako da bolje staviti nju nego od 1gb koja je nešto jeftinija.
  • drlovric: Imamo li nekog kolegu Jabucara iz Benkovca ili Zadra? :)
  • dpasaric: Teško ćeš to naći, to je jedino što može krepati u tim strojevima.
  • Damirst: Ekipa, ima li netko za prodati grafičku Radeon HD 6970M za iMac 27 mid 2010?
  • smayoo: I na ffox isto
  • stefanjos: oglasnik opet u banani, bar na chromeu
  • ZeljkoB: Ako netko trazi iPad Pro 11" ili iPhone 12 Pro Max, u oglasniku su, slike detaljne na zahtjev, sve kao novo
  • Lihto: Može :)
  • dpasaric: Ili ga stavi negdje sa strane. pa da ga baš ne frkneš donesi u muzej kada budeš prolazio nekom prilikom, baš ću ovih tjedana slagati novi Apple postav, pa ću vidjeti treba li mi još koji, znam da 2-3 imam sigurno u skladištu...
  • Lihto: Hvala Davore, znači ide u reciklažu..
  • dpasaric: Više ne vrijedi, njegovo vrijeme je davno prošlo, to je muzejska stvar, a i muzeju ih imamo hrpu...
  • Lihto: Jel vrijedi šta orginal Apple dock sa 30pin kablom za iPhone 4/4s? Ako netko želi kupiti može na pm..
  • dpasaric: Konačno neki hardver test, dugo mi nitko nije želio ustupiti računalo za test, ali sada se našao dobrovoljac! :)
  • dpasaric: Stigao mi je novi MacBook Pro M4 Pro na Jabučnjak test! :)
  • smayoo: RIP David Lynch
  • ^SuperUnknown^: Treba tko Time Capsule 1st gen? 500 i 2000 GB modeli, restauriranih napajanja (40/50E cijene). Javite u PM ako tko treba :)
  • accom: Windy. Meni odličan.
  • smayoo: Nije nijedna 100% i uvijek točna, ali za Hrvatsku je HRT Meteo meni najtočnija
  • smayoo: Za Hrvatsku HRT Meteo
  • Matija klc: Teski ocaj. Trenutno mecava u mom gradu a u njoj pise kisa da pada. Sta koristite vi ekipa?
  • Matija klc: Koju aplikaciju za vrijeme koristite? Ova standardna od Apple-a je postala
  • smayoo: Piši u forum
  • Air: Kod instalcije mi se oštetio jedan user na način da jedinio kod njega ne mogu otvoriti System preferece.
  • Air: @Bertone hvala. Odradio sam direktno preko instalera Apple. Spremim ovaj link za kasnije.
  • Bertone: [link]
  • Bertone: @Air, [link]
  • Yonkis: Settings , General, Dictionary. Bilo mi je uključeno. Nisam to upalio 100%
  • Air: netko je stavio na Jabucnjaku link sa operativnim sistemima koji nisu više podržani od Apple-a. Ja ne mogu naći taj post. Trebam Big Sur. Ako netko zna sa koje stranice je siguno sikuniti?
  • smayoo: Nemam pojma. Gdje si to našao? :)
  • Yonkis: Kakav je ovo hrvatsko engleski rječnik? [link]
  • ^SuperUnknown^: Ekipa, trazim tipkovnicu tj. top case za prvi Intel Macbook (Macbook1,1-4,1 A1181), po mogucnosti bijelu, ali moze i crna :) Ako tko ima od nekog krepanog javite :) Thx!
  • kupus: tražim 30 pin na lighting adapter, ako ima tko viška - PM
  • stefanjos: sretna nova!
  • Yonkis: Sretna vam ova nova 2025!
  • dpasaric: Kreativna vam 2025. godina! Kanpai! [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

florijan, jura22, MacSlavko, Riba, smayoo, Anonimci (264)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO