Maverick's
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Maverick's

26.10.2013 | 09:16
Excel je pobleso, kad trebam nešto kopirati ili formatirati i to napravim desnim klikom odmah se sasadi cijeli worksheet i to bez da spasi zadnje izmjene. Ako kopiram ili formatiram preko dropdown-a radi. Možeš mislit kako je veselo kad radiš par sati i na kraju ti se sasadi sve šta si napravio.
26.10.2013 | 09:26
Kad smayoo prijeđe na novi OSX i ja ću.
26.10.2013 | 10:09
Tada će biti aktualan OS X 11
26.10.2013 | 10:34
@ mirakul:

Hvala braco na ispravci napiso sam je na brzaka.
26.10.2013 | 11:19
User kaže:
Upgradeao radi novotarija ispod haube i tabbed Findera ( i novih wallpapera ). Sve ostalo zgodni dodaci, ali relativno nebitni. iBooks mi je nezanimljiv, a s Mapama sam se malo poigrao i onda ih ugasio.

Što se rada tiče, nemam nikakvih problema. Ja zadovoljan

Kako ja nisam dobio te nove wallpapere. Kod mene samo osnovni. Kod zene na mbp ih ima bruka. Cudno.
26.10.2013 | 12:01
Super su rijesili memoriju na Meveriku
Screen_Shot_2013_10_26_at_10.png
26.10.2013 | 12:05
Ne kužim što ti ne valja s memorijom?
26.10.2013 | 12:09
MacSlavko kaže:
Tada će biti aktualan OS X 11

Evo, ispada da sam pametno učinio što sam preskočio 10.7, a niti s 10.8 očito nisam ništa propustio, osim hrpe problema koje bi si stvorio sa softverom koji koristim svaki dan. Jer, od časa kad su sve probleme koji su meni bitni - popeglali, do najave Mavericksa prošlo je manje od 3 mjeseca.

Sada, akobogda, nabavljam novi MBP pa će na njega Mavericks jer kad već mijenjam OS (na novi MBP 10.6 više ne ide), onda ću promijeniti na najzadnju verziju. Pa ako bude previše problema, bit će mi to zadnji Mac, a na njemu Ubuntu
26.10.2013 | 12:15
jmirakul kaže:
Stvar radi ali mali ispravak. Na terminalu prvo treba posebno izvrsiti sudo su pa tek navedenu kobasicu. Osim toga blank-ove u imenu na command line-u treba escapeati sa backslash-om tako da sve skupa izgleda ovako:

Edit: Sad sam tek shvatio da forum filtrira backslashe.

To je feature, a ne bug. I to je, dodajem, feature star najmanje 40 godina.

U svakom Unixu je znak \\ - tzv. escape character. Dakle, napišeš \\ pa onda iza njega nešto i time dobivaš posebne kontrolne kodove (novi red, tab, bell, itd.).

Tako isto \\ pa iza njega razmak u komandnoj liniji znači da taj razmak nije delimiter parametara komande (kao što inače jest), nego integralni dio imena datoteke.

E, a u jabučnjaku, ako želiš dobiti da se prikaže \\, trebaš ga natipkati dvaput, jer, logično \\ iza kojeg slijedi još jedan \\ znači da ne želiš escape character, nego želiš da se baš prikaže \\. Kužiš?

Dakle:

macvm:~ jmirakul$ sudo su
Password:
sh-3.2# /Applications/Install\\ OS\\ X\\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/ime-USB-Sticka/ --applicationpath /Applications/Install\\ OS\\ X\\ Mavericks.app/ --nointeraction
  • User
  • Posjetitelj
26.10.2013 | 12:39
smayoo kaže:
Sada, akobogda, nabavljam novi MBP pa će na njega Mavericks jer kad već mijenjam OS (na novi MBP 10.6 više ne ide), onda ću promijeniti na najzadnju verziju. Pa ako bude previše problema, bit će mi to zadnji Mac, a na njemu Ubuntu

Ne želim sad pokretat Linux vs. OS X diskusiju, ali me zanima zašto baš konkretno Ubuntu?

Moje iskustvo s njim je da na nekim mašinama zna radit OK, a na nekima stalno izbacuje da je došlo do greške. Onda kad dođe do greške, ne možeš poslat error report jer ti se sruši error reporting Radi se o 12.04 LTS-u, a ne o "bleeding edge" verzijama.

Da se razumijemo, daleko sam od protivnika Linuxa. Samo mi se čini da je OS X još uvijek dosta robusniji od Ubuntua. Laptop drivere za diskretne grafičke kartice bolje da ne spominjem.

S druge strane mi MacPortsi upravo pucaju kod instalacije Octavea, dok bi to sa apt-getom vjerojatno prošlo glatko
  • User
  • Posjetitelj
26.10.2013 | 12:45
scarface32 kaže:
Kako ja nisam dobio te nove wallpapere. Kod mene samo osnovni. Kod zene na mbp ih ima bruka. Cudno.

Meni pod "Desktop pictures" ima par novih. Oduševio me onaj "Rolling waves"
26.10.2013 | 13:00
User kaže:
smayoo kaže:

Ne želim sad pokretat Linux vs. OS X diskusiju,

Ni ja. Takva diskusija ne može imati nikakav konstruktivan tok.

ali me zanima zašto baš konkretno Ubuntu?

Jer je najbolje podržan po pitanju prilagođavanja, instaliranja i korištenja aplikacija. Nisam baš lud od želje da svaki put petljam s make fileovima i kompajliram svaku aplikaciju koja mi treba.

Moje iskustvo s njim je da na nekim mašinama zna radit OK, a na nekima stalno izbacuje da je došlo do greške.

I moje isto. Moje je iskustvo da na novim mašinama radi super, a na onim starijima kilavi.

Samo mi se čini da je OS X još uvijek dosta robusniji od Ubuntua.

Slažem se, jest. Samo, ako zaključim da se nova verzija Mac OS-a udaljava od onog što meni odgovara, postavlja se pitanje, dugoročno, zašto bih ja plaćao toliki novac za nešto što mi odgovara sve manje, umjesto sve više?

U ovom času, kako ja to vidim, Ubuntu napreduje, a OS X stagnira, dok šefovlje u Appleu odlučuje što će uopće s njim raditi, da li da ga ubije potpuno i počne od svega raditi iOS igračke za balavurdiju, ili da možda ipak nastavi raditi nešto za ljude kojima je kompjuter više od kućanskog aparata ili skupe igračke.
26.10.2013 | 13:23
smayoo kaže:
U ovom času, kako ja to vidim, Ubuntu napreduje, a OS X stagnira, dok šefovlje u Appleu odlučuje što će uopće s njim raditi, da li da ga ubije potpuno i počne od svega raditi iOS igračke za balavurdiju, ili da možda ipak nastavi raditi nešto za ljude kojima je kompjuter više od kućanskog aparata ili skupe igračke.

U zadnjoj verziji OS X-a su se odmaknuli od igračke za balavurdiju i napravili neke sasvim konkretne i smislene izmjene.
26.10.2013 | 13:26
Inače, vi koji ste se žalili na performanse nakon upgradea, niste primjetili ovo?

mc.png
26.10.2013 | 13:31
smayoo kaže:
jmirakul kaže:
Stvar radi ali mali ispravak. Na terminalu prvo treba posebno izvrsiti sudo su pa tek navedenu kobasicu. Osim toga blank-ove u imenu na command line-u treba escapeati sa backslash-om tako da sve skupa izgleda ovako:

Edit: Sad sam tek shvatio da forum filtrira backslashe.

To je feature, a ne bug. I to je, dodajem, feature star najmanje 40 godina.

U svakom Unixu je znak \\ - tzv. escape character. Dakle, napišeš \\ pa onda iza njega nešto i time dobivaš posebne kontrolne kodove (novi red, tab, bell, itd.).

Tako isto \\ pa iza njega razmak u komandnoj liniji znači da taj razmak nije delimiter parametara komande (kao što inače jest), nego integralni dio imena datoteke.

E, a u jabučnjaku, ako želiš dobiti da se prikaže \\, trebaš ga natipkati dvaput, jer, logično \\ iza kojeg slijedi još jedan \\ znači da ne želiš escape character, nego želiš da se baš prikaže \\.
....

Sorry, ali nisam se odmah sinoc sjetio escapati i sam backslash. Ocito da kasni nocni sati vise nisu onako kvaltetni kak su nekad bili.
Zato je super da imamo tebe koji sa malo odmaka sve objasni na nacin da je svima sve jasno.
26.10.2013 | 13:41
Riba kaže:
Inače, vi koji ste se žalili na performanse nakon upgradea, niste primjetili ovo?

Meni se to nije pojavili,mozda treba pokrenuti neki app ?
  • User
  • Posjetitelj
26.10.2013 | 13:45
smayoo kaže:
Jer je najbolje podržan po pitanju prilagođavanja, instaliranja i korištenja aplikacija. Nisam baš lud od želje da svaki put petljam s make fileovima i kompajliram svaku aplikaciju koja mi treba.

Dobro, nisam ni mislio da su alternative Gentoo ili neke slične perverzije Ali me više zanima zašto ne npr. Debian, CentOS, Fedora ili SuSE? Debian nije ništa lošiji od Ubuntua po tom pitanju, osim što su paketi nešto stariji i provjereniji.

smayoo kaže:

Po meni je i Ubuntu malo pogubljen, posebno jer se vidi da su im OS X i Apple uzor u dosta stvari po pitanju krajnjih korisnika, ali im je realizacija puno lošija. Unity je npr. dosta nezgrapan, a nema ni najmanjih naznaka da će bit bitno popravljen u idućih par generacija distribucije.

S ovim dijelom o Appleu se slažem, s tim da mi se čini da su se s Mavericksom ipak počeli kretat u boljem smjeru.
26.10.2013 | 13:50
smayoo kaže:
Ne kužim što ti ne valja s memorijom?

Pa sta je normalno da imam 5.54gb inactive mem?
26.10.2013 | 13:56
Sve nakon Liona je napredak, a sa cijenom od 0$ Mavericks i iWork izbacuju Linux iz igre u Mac ekosustavu. Zaglavio sam u OS X jer ne želim opet plaćati licence za neki drugi OS. Probaj na bilo kojoj Linux radnoj stanici odraditi neki ozbiljan posao. Nema aplikacija ili nemaju čak ni osnovnih mogućnosti.
26.10.2013 | 15:21
Ja zadovoljan s Mavericksom, prešao s Lion-a i uživancija!

Najviše mi se sviđa notification centar, ne trebam više koristiti growl + čini mi se da je komp zericu brži od prije. Mora se uzeti u obzir da imam iMac 2007 mid 20" bez dodatnih nadogradnji osim 4gb rama... čist solidno.

Vidjet ćemo kako će se dalje ponašati, al eto besplatan je što čovjeka veseli + kudos za "bug" koji dozvoljava update-anje iwork/ilife-a.
  • User
  • Posjetitelj
26.10.2013 | 15:57
pjedvaj kaže:
Sve nakon Liona je napredak, a sa cijenom od 0$ Mavericks i iWork izbacuju Linux iz igre u Mac ekosustavu.

U Mac ekosustavu Linux nikad nije ni bio previše u igri, a cijena od 0$ najviše izbacuje iz igre stare verzije OS X-a. Ovo je win-win situacija i za korisnike, i za developere, i za Apple jer je puno lakše (i jeftinije) održavat podršku samo za najnoviji OS i eventualno jednu generaciju prije, a vjerujem da će dovoljno starijih mašina ostajat podržano pa će većina korisnika uvijek ostat up-to-date.

Od dva najbitnija faktora pojma "free" u slučaju Linuxa, cijena je manje bitna. Otvorenost platforme je nešto bitnija i nać će se korisnici kojima je to presudno. Većina takvih ipak nisu, niti će vjerojatno bit Mac korisnici. Bilo je već rasprave o tome u jednoj drugoj temi pa ne bi sad u offtopic.

pjedvaj kaže:
Probaj na bilo kojoj Linux radnoj stanici odraditi neki ozbiljan posao. Nema aplikacija ili nemaju čak ni osnovnih mogućnosti.

Uglavnom se slažem, osim u slučaju iznimnih zanimanja koja su dobro pokrivena otvorenim softverom ili Linux verzijama zatvorenog softvera. Ovdje ipak u igru ulazi puno više stvari od samog OS-a. Osim (ne)dostupnosti aplikacija na Linuxu, profesionalcima je bitna i garancija da će taj-i-taj OS radit bez problema na tom-i-tom stroju, kao i kvalitetna podrška ako dođe do problema. Tu u startu otpadaju jeftilen PC složenci, Apple to ima riješeno samo po sebi jer kontrolira i sw i hw, a većina PC workstationa je "Designed for Windows". Što se Linuxa tiče, izbor desktop/laptop hardvera je vrlo ograničen po tom pitanju.
26.10.2013 | 16:15
Možda je bio, ali nije to više baš tako ograničeno. Ali - imali su i ovdje, na Macu, ljudi probleme da ostanu zaglavljeni na nekoj međuverziji OS-a jer im je Apple u nekom času uvalio bug u neki kext i stroj im jednostavno ne radi od 10.6.nešto na dalje. A formalno je stroj podržan. I - što onda? Da se žale upravi vodovoda? Tako da nije to kritika koju jedino na Linux možeš uputiti.

Ali, da se vratimo na temu - nadam se da ću uskoro imati prilike i ja probati Mavericks. Ako je istina što Riba kaže (njemu zapravo najviše vjerujem jer ga poznajem i znam da je čovjek koji ne puši šminku i koji prepoznaje što je ispod haube ), onda sve to što sam napisao ostaje u domeni hipotetskog jer ću ostati na OS X i nadalje.
26.10.2013 | 16:59
saint kaže:
Riba kaže:

Meni se to nije pojavili,mozda treba pokrenuti neki app ?

Meni se pojavilo odmah nakon prvog reboota i logina.
26.10.2013 | 17:02
BTW Safari je primjetno bolji, da ne idem u detalje.
26.10.2013 | 17:57
kinsif kaže:
nadao sam se da ce airdrop raditi izmedju iOS-a i OS X-a… nada je kurva!

ovo ostalo neka se vrti jedno mjesec dana pa cu biti pametniji!
ali recimo za notifikacije mogu odmah reci da su bolje. mogu odmah odabrati "odgovori" na mailove ili imess poruke, nema vise pop-up prozora posred ekrana da me podsjeti kako nisam napravio backup par dana nego me kulturno i diskretno obavijesti

nego ne kuzim bas icloud keychain… par puta me pitao dali zelim da zapamti neki pass, vecinom me nije pitao nista, pa onda te lozinke ne povlaci na druge uredjaje… kakva su vam iskustva?

i da, jedna stvar koju su makli a strasno mi fali. kad sam nervozan imam obicaj "svajpati" gore sa 4 prsta za pristup mission controleu, i onda odmah "svajpati" dole, i tako 5, 6 sekundi. to me smirivalo! sada se mora pricekati par trenutaka da ulovi ovaj drugi "svajp". djubrad!

isti problem sam ima sa iCloud keychain ali sam se samo odjavija i vise se nis nije pojavilo!
26.10.2013 | 18:27
Da li netko zna zašto u Finderu ne radi back/forward gestures kod OSX Mavericks?
26.10.2013 | 18:47
Dizem Mavericks. Inace, narucena nova masina....
26.10.2013 | 19:57
Sinkronizacija kontakata i kalendara sa iPhoneom na Mevericksu je moguća isključivo putem iClouda
www.macworld.com/article/2057971/sync-co...ericks-you-dont.html
26.10.2013 | 20:02
Renzo kaže:
Sinkronizacija kontakata i kalendara sa iPhoneom na Mevericksu je moguća isključivo putem iClouda
www.macworld.com/article/2057971/sync-co...ericks-you-dont.html

Tu pise da nije moguce vise lokalno drzati kontakte. Vjerojatno ih je moguce syncati sa MS Exchange-om, GMail i Yahoo serverom.
Ako je tako, onda sto se mene tice nema niti potrebe za lokalizacijom. Znati cu uskoro.
26.10.2013 | 20:49
Nisam power user calendara, ali to sad konačo izgleda bolje, a ne onaj smijeh koji smo imali do sada.
http://i.imgur.com/eLnI0oG.png?1

Sitnice, ali veseli smjer u kojem se išlo.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 16 sati
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature
  • stefanjos: ja imam australski app store i iphone mirroring koristim svaki dan
  • drlovric: To ces probati jednom i nikad vise. Nema razloga za biti razocaran :)
  • Zdravac: - NIJE :/
  • Zdravac: Jel proradio iPhone Mirroring? :)
  • Yonkis: iOS 18.1.1 / macOS Sequoia 15.1.1 [link]
  • kupus: pretpostavljam da to ide meni, znaci fino radi.
  • kupus: hahaha
  • drlovric: Znas kako lijepo klepece. Mozes i mijenjati zvuk. Merak pravi ????????
  • kupus: svejedno hvala smayoo
  • smayoo: Ma nemoj me zajebavat... :D
  • drlovric: Prekrasna aplikacija ako zelite zvuk fancy mehanicke tipkovnice :) [link]
  • drlovric: I ja to ocekujem. Na proljece cu u USA i iskreno se nadam da ce izaci do tada. Da donesem makar dva komada :)
  • Borisone: Osim ako nisi na ti s Tim Cookom, najbliže nagađanju kada je: [link]
  • VanjusOS: zna li netko, hoće li izaći uskoro Air sa M4 čipom?
  • smayoo: Pokušao sam, ali sam odustao kad me zavrtio u krug s registracijom i sign-inom na Epic games. Najprije kaže da može iskoristiti moj AppleID, kad napravi login preko AppleID i kažem da ne želim pokazati svoj AppleID onda me opet svejedno traži login. Tako da... sorry, ne bih.
  • kupus: hvala
  • kupus: moze li netko probat ovaj besplatan virtualan masterpiece na m macovima? [link]
  • ping: @drlovric imaš besplatne konvertere na netu pdf to excel ili konvertiraj u jpeg pa potrazi online free konverter ocr to excel
  • drlovric: nemam Acrobat....smo PDF Exprt i Wondershare.... Raspadne se na oba
  • drlovric: Daj mi mail na poruku pls, pa da ti posaljem....a kakav Pentagon, prosla su ta vremena, glupost neka :)
  • Zdravac: negdje ju uploadaj, pošalji mi link pa ak hoćeš, da vidimo kak će ispasti (osim ako nisu neke secret Pentagon pi*darije :)
  • Zdravac: @drlovric - "export to excel" ?! Adobe acrobat
  • drlovric: Imam fakturu u PDF, htio bih od nje napraviti Excel file. Sta da radim? :)
  • mariolino1971: Pozdrav. Pokušavam poslati oglas no stalno dobivam poruku 413 Request Entity Too Large. U čemu je problem?
  • kupus: UK korisnici vs Apple [link]
  • Yonkis: Jeste li znali da se iPhone sam reboota ako nije otključan u 72 sata? [link]
  • Yonkis: jeste čitali komentare na [link]
  • Ender: takodje zainteresovan za neki IPTV, predlog moze u PM.
  • cariblanco: Ako hočeš ja ti svog "provajdera" kojeg koristim 4-5 godina, pošaljem na pp ?
  • cariblanco: Kako veli Zdravac dobar iptv za 10 E i imaš sve i gdjedaš od kud hočeš. Meni je to jako važno pošto puno putujem, trebam samo dobar net i mirna bosna
  • drlovric: Moj Telemach nema Arene vec Sport Klubove....ali postoji kabelska u zgradi koja ima Arene, preko koaksijalnog kabela.... Pa sam se tehnloski vratio deteljece unatrag. Ali radi evo :)
  • Zdravac: Ali to je paket ex yu kanala, nema samo sport vec sve
  • Zdravac: Kvalitetni, koji mogu preporučiti 10 eur/mj
  • Zdravac: Ima, iptv
  • kupus: hometv to go ili kako već
  • kupus: znači ide i eronet aplikacija
  • kupus: u bih prava ima arenasport ako se ne varam
  • drlovric: Jel ima neki nacin da se HNL Supersport liga gleda online? Neki app? Streaming? Iptv?
  • cariblanco: Prošlo iz petog pokušaja...bit će da je Riba na suhom ;)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.44 Seconds

Provided by iJoomla SEO