10.05.2020 | 12:44
Djuro genijalac kaže:
Uh, ovo je eskaliralo u krivom smjeru i prebrzo. Smayoo je, kao i obično
, kriv jer nije odgledao video. (
što je i sam priznao).
Prihvaćam krivnju i ispričavam se i Davoru još jednom. Imao je dobru volju i hvala mu za to.
Ali fkt mi je bzvz taj koncept. Nema nikakve korisne vrijednosti od video ni audio elementa u tome. Zar su svi zaboravili pisati i čitati?
Postao sam to iz posve drugog razloga od ovog u kojem se sve zakotrljalo. Poanta je bila da je Harry ljudima jednostavno objasnio da administrativno trpanje elektroauta u zero emission kategoriju nije istina, nego laž koja se ukorijenila u zakonodavstvu EU što je sad i formalizirano ovim globama na svaki gram CO2 emisije preko 95 g/km (a to je opet samo po sebi arbitrarna granica dobivena testom koji izmišljen, da bi bio ponovljiv, a ne kao realni pokazatelj STVARNOG stanja).
To je sve točno.
I opet, on nije ustvrdio da je elektroauto per se gori od onog s motorom s unutrašnjim izgaranjem, nego da NIJE zero emission. To je činjenica koju nitko ne može, a siguran sam ni ne pokušava, osporiti.
I s tim se slažem. Međutim, gore spomenuta metodologija mjerenja CO2 footprinta kod klasičnih auta NE UZIMA u obzir CO2 footprint cijelog proizvodnog i transportnog procesa od bušotine do benzinske pumpe, nego SAMO ono što proizvede sam motor.
U tom smislu, ako stavimo stvari u ravnopravnu usporedbu, elektromobili JESU zero emission.
A ako ćemo klasičnim autima gledati kompletan CO2 footprint, od bušotine do kilometara, ne 95, nego ni 9500 g/km ne bi bilo savladivo. I onda možemo zbrojiti isto takav kumulativan footprint elektromobilima i reći da elektromobili nisu zero emission.
Eto, o tome ja pričam.
Poanta je bila da je tržište stalo, da smo na nekoj prekretnici u smislu kružnog toka s brojnim izlazima po kojem vozimo ukrug, ali nitko nije siguran na koji izlaz izaći iz njega.
Dobro, kakve sad veze ima što je tržište kratkoročno stalo zbog corone? To nema nikakve veze s emisijom ni CO2 globama.
Tu je dodao da je ova kriza pokazala da se puno posla može odraditi od kuće
U teoriji, to znamo odavno. No svatko tko ima normalan obiteljski život zna koliko opada radni učinak kad se radi od kuće.
Jedna određena kategorija poslova se može raditi na takav način. Pad produktivnosti se kompenzira smanjenjem troškova (i troškova poslodavca, i troškova zaposlenika) koji nastaju dnevnom migracijom pa ajde nekako. Ali nije to baš tako rašireno.
i da toliko prometovanje jednostavno nije potrebno što samo po sebi nudi vrlo veliki potencijal za uštedu.
Ja bi rekao da pravi potencijal za uštedu prije ima koncept dijeljenih vozila.
Drugi podatak koji mi je bio vrlo zanimljiv je to što prikazana emisija na razini UK po regijama za proizvodnju kWh energije u prosjeku, ali su tu bili i podaci u najgorim slučajevima koje je Harry dobro objasnio (no wind, fog, clouds - dakle ne rade vjetroelektrane i ne rade solarna postrojenja) koji poduplavaju CO2 otisak potreban da se proizvede kWh.
To što vrijedi za UK je posve irelevantno za UCPT (elektroenergetsku mrežu kontinentalne Europe). UK je prije početka gradnje fotonaponskih i vjetroelektrana imala 0 kW instalirane snage u obnovljivim izvorima energije.
Norveška je, na primjer, imala 90% snage u obnovljivim izvorima još 1985. godine (hidroelektrane). Hrvatska je prije 20 godina imala 67% instalirane snage u hidroelektranama, a sada je taj omjer i jači u korist obnovljivih izvora, jer su zatvoreni neki termo pogoni (kao npr. i 320 MW u termoelektrani u kojoj sam ja radio).
Osim toga, u UK, teorija "no wind" je (ispričavam se ako zvuči uvredljivo) - glupa - i može je izreći samo netko tko namjerno ne sagledava cijelu sliku. Na Sjevernom moru *UVIJEK* puše vjetar. Isto kao što se Danske i Švedske vjetrenjače u Skaggeraku i Kattegatu vrte 24/7, tako se vrte i britanske. Samo što su ih oni puno manje izgradili (jer im se nije dalo subvencionirati čistu tehnologiju).
Da skratim, energetska slika u UK je - zaostala. Isto kao i u USA. Jer oni ne rade ništa što se ne isplati privatnom kapitalu. Da se kod nas tako gledalo, jedna HE Zakučac (googlajte da shvatite njen značaj u energetskoj slici Hrvatske) se ne bi nikad ni počela graditi, pa bi mi svi i danas pisali gusjim perom pod svjetlom svijeća.
Mene bi iznimno zanimala takva tablica za nas.
Cjelovite podatke ima HERA.
Glavnina proizvodnje je i dalje u rukama HEP Proizvodnja d.o.o.
www.hep.hr/proizvodnja/proizvodi-i-uslug...tricna-energija/1569
I, posebno me zanima, u koju kategoriju ide NEK? Vodi li se to kao CO2 zero emission postrojenje?
Nuklearne elektrane su, naravno, zero emission postrojenja. Što te tu tako posebno zanima?
NEK je 50% u vlasništvu Hrvatske, pa se tako i 50% instalirane snage piše u Hrvatski portfelj. To je 360 MW.
Na kraju je prikazao i globalne emisije CO2 i opet plastično pokazao da ovo oko čega se mi glođemo u EU s tim emisijama predstavlja par posto globalnog CO2 otiska (vode Kina, SAD i Indija).
Izjava je potcjenjivačka. I nepotpuna. EU je dio svijeta u kojem odumire industrijska proizvodnja pa je zaista ukupni industrijski potencijal (uključivo i CO2 footprint) EU manji od desetine svjetskog. A promet? A utrošak energije u zgradama?
500 milijuna građana EU u prometu emitira gotovo polovicu štetnih tvari globalnog prometa. Po glavi stanovnika, dakle u relativnom omjeru, EU deseterostruko pridonosi prometnom zagađenju u odnosu na prvog idućeg zagađivača (USA).
Zgrade isto tako. U EU je još uvijek preko 2/3 zgrada koje su energetski jako neefikasne i proizvode ogromne toplinske gubitke, i zimi, i ljeti. Kina ovdje sustiže, ali još je jako daleko, a Indija nije niti na skali.
Općenito, u EU je 40% utroška energije (dakle i proizvodnje CO2) u zgradama (javnim, komercijalnim i poslovnim), daljnjih 48% u prometu, a većina ostatka je u industriji.
Nije rekao da mi nastavimo po starom, a oni nek se promijene, nego jednostavno postavio pitanje promjene životnog stila.
I prije nego ga netko oplete, trebate znati da je on još 2005. na svojem imanju daramtično smanjio potrošnju energije korištenje solarnih panela, dizalice topline itd itd: 'Štedim koliko mogu gdje god mogu da bih se mogao povremeno čiste savjesti voziti u nekom od superautomobila.' (On je nasljedno bogat).
Mi se u našoj kući grijemo na dizalicu topline od 1999. godine. Klimatizaciju nemamo uopće, nego umjesto toga imamo drvene prozorske kapke ("škure"), termožbuku i ytong krovište. Otpad odvajamo od 2001. godine (kompost, papir-karton, staklo, PET, metal, baterije, elektro) i samostalno odvozimo u reciklažna dvorišta. Pa nikad nisam ni pomislio da mi to daje za pravo "potrošiti" taj kredit na nekom drugom mjestu.
Jebo takvo razmišljanje.
Nije cilj "svatko sebi neka ušpara", nego je cilj globalno SMANJITI štetne utjecaje.