12.11.2018 | 12:42
m@xym, bio sam svjestan da si ti autor i s Vikalice, ali kako sam si s tobom dobar isto kao i s drlovricem, nisam se htio miješati. Osobno sam komentar i na Vikalici shvatio kako si ga objasnio ovdje - no drlovric ga je shvatio osobnije i čovjek ima dobre razloge za to.
Pustimo to na stranu.
Meni je bitnije ovo što si napisao u svom postu, zašto te ljude ne prime zemlje koje dijele njihovu vjeru, i koje su im geografski i kulturološki bliže?
To sam se i ja cijelo vrijeme pitao, i tu uletava Diab kao Libanonac koji (po meni) izvrsno objašnjava politiku zemalja regije. To što mi mislimo da njih religija drži zajedno, je
naša greška.
Oni se međusobno, malo je reći ne vole - nije pretjerivanje za neke od njih istaknuti i da se - mrze.
Diab ti u prvom i u drugom videu objašnjava zašto su Hussein i Gadafi pali, a Asad nije - iako je 180 zemalja svijeta u jednom trenutku financiralo ISIL.
Sirija je (to sam prvi puta čuo) strateški najbitnija zemlja između ova tri čovjeka i Iraka, Libije i Sirije. Zašto?
Zato što je članica (za taj dio sam isto prvi put čuo) takozvanog šijitskog polumjeseca zemalja (teritorija koji se proteže od Beiruta, preko Sirije i Iraka, do Irana i dijela Pakistana).
Uglavnom, zbog te činjenice Sirija nije smjela pasti, jer bi Hezbollah izgubio kičmu na koju se naslanja, što se završava s Iranom, zemljom koja je strateški možda i najbitnija u cijeloj priči. I naravno, tu imamo i uvijek prisutni Izrael.
A sve navedene zemlje (mislim na Arape i njihove države, te Irak, Iran i ostatak zemalja čiji su stanovnici muslimani no ne i Arapi) mrze Saudijce (pogledaj kako se Diab izražava o ovom novom prijestolonasljedniku), pa čak i zemlje Arapskog zaljeva, točnije Katar i UAE, smatrajući ih produženim rukama zapada i SAD-a.
Dok mi Al Jazeeru gledamo kao Katarsku TV koja bi po logici stvari trebala naginjati općem muslimanskom pogledu na svijet, ostatak zemalja regije taj kanal doživljava kao domaće izdajnike.
Diabove riječi, ne točno, ali jako blizu.
Znači, mi u cijeloj priči propuštamo da oni sami među sobom imaju jako puno razmirica i mržnji koje traju od WW2, i dulje. Ajmo reć još od Lawrencea od Arabije, koji nije bio ni približno onakav kakvim ga romantizira film, već britanski špijun koji je radio za interese Otoka.
Od tada počinju umjetna crtanja granica na tom prostoru, što rezultira ljutnjom naroda na svoje susjede.
Ajmo to usporediti sa Hrvatskom i Srbijom, samo na puno većem teritoriju i sa puno više milijuna ljudi. Oni koji ne znaju bolje, rekli bi da nas vjera u istog Boga drži zajedno. I prevarili bi se.
Isto tako smo se mi prevarili...
E sada, i Irak je dio tog polumjeseca pa je Sadam pao.
No, nisam pogledao drugi video do kraja pa ne znam da li je to Diab objasnio, ali u jako puno slučaja spominje kako kada Ameri zapnu za nešto, a Rusi se ne nađu tu sa svojim interesom, Ameri dobe što hoće. Rusi nisu imali interesa u Iraku. U Siriji ga imaju, zao su se i umiješali.
Razlog broj dva zašto Asad još vlada.
Treća, i najočiglednija stvar - Amerika je uvijek te demokracije prije prikrivala komunizmom, borbom za ljudska prava itd.
A sada podržava Saudijce koji najmanje podržavaju ljudska prava, dok ruše Siriju koja nema vanjski dug, gdje su svi živjeli na razini domaćih ljudi u UAE i Kataru. Sve im je bilo besplatno.
I koji bi bio razlog domaćeg čovjeka da se buni?
A imam osjećaj da je to jedan komadićak cijele puzzle.
Uglavnom, JAKO komplicirana tema čiji smo mi kraj. A nemamo pojma niti nas zanima njen početak i njen zaplet. Jer samo tako možemo barem malo predvidjeti - rasplet...
EDIT:
I dio koji Diab napominje za naše protuobavještajne službe i vanjsku politiku. Veli da od 11. rujna ostatak zemalja ima u svojim obavještajnim redovima domaće ljude koji razumiju i jezik i područje. Mi nemamo ništa.
A druga stvar koja me još više rekao bih, straši.
Veli da je svaki imam koji je u tim zemljama bio osuđen za širenje radikalizma danas u nekoj džamiji u EU. A Unija ih na osnovu da su imami, ljudi od vjere, valjda propušta bez većih provjera - dok oni u istim tim zemljama na službama otvoreno pozivaju na nasilje jer žive u zemlji nevjernika.
Da se razumijemo, ne pričam o svim imamima svih džamija. Pričam o tim optuženicima kojima je zabranjeno propovijedati vjeru doma, kako su mudro završili u Europi.
A da čovjek ne izmišljava, dovoljno je sjetiti se Jihadi Johna, nekadašnjeg Londonskog klinca kojeg je netko radikalizirao do nepopravljive mjere. Za to znamo kako je završilo...
EDIT 2:
Da još dodam posljednju stvar kako bi malo skinuli nogu s papučice gasa. Oni koji razumiju muslimansku vjeru, znaju da propovijeda mir. Kuran nigdje ne spominje sveti rat (jihad) ili 40 djevica kada vjernik umre u borbi protiv nevjernika. To propovijeda ta druga knjiga, za koju svi inteligentniji ljudi znaju da je pola fikcija, a pola - ako i toliko - neka religijska istina (što je prorok Muhamed zaista možda i rekao). Od tolike količine informacija ne znam kako se ta knjiga zove, ali navodno je ta knjiga druga po redu kraj Kurana, no nema ni približno njegovu vrijednost.
Može se iščupati na netu kako se zove, neda mi se.
Uglavnom, kako u Judeizmu postoji Talmud i Tora, tako u muslimanskoj vjeri postoje te dvije knjige.
Zaključno, citati iz te druge knjige služe za širenje radikalizma, a ne iz Kurana.
Kuran spominje Isusa ali ga naziva prorokom a ne mesijom, kao i anđela Gabrijela, ali ga naziva nekako drugačije...
Hoću reći, Kuran ima dosta sličnosti s Biblijom.
Čak previše da bi čovjek sa sigurnošću mogao zaključiti da su Biblija i Kuran izmišljotine (neka se nitko ne uvrijedi, samo napominjem kako jedna
podržava drugu, tako nekako)...
Više verzije (vjerske) povijesti ispričane iz dva kuta...
Dosta od mene.