16.12.2018 | 11:39
Djuro genijalac kaže:
Sad si temeljito izokrenul tezu. Kak može potrošač biti kriv za to kaj poslodavac svojem djelatniku ne plaća prekovremene?!
Ooo, dapače, čak vrlo jednostavno. Tako da kupuje kod trgovca koji ne plaća prekovremene i na drugi način zlorabi svoj položaj nad zaposlenicima. Ja se slažem s Tinom.
Stvar je vrlo jednostavna: da se uvede centralni registar djelatnika (recimo, slično kao fiskalizacija) u koji se radnici prijavljuju sa svojim OIB-om, karticom, palcem, retinom, qurcem-palcem itd, i da onda na kraju mjeseca lijepo piše
Kao što je jednostavno zajebat fiskalizaciju, još je jednostavnije zajebat takav sustav. Da sad ne dajem recepte ovdje kako se to radi, mogu ti uživo jednom objasniti kako se to radi, nažalost.
Recimo, ja nedjeljom ne idem u dućan nikad. Pa imaš 5 i pol dana u tjednu da kupiš sve kaj ti treba.
Recimo, mi ne idemo nedjeljom u trgovačke centre i velike hipermarkete. Ali nije neobično da nam nečeg usfali u nedjelju (jbg supruga ima kompliciran raspored u dvije škole, ja sam 3-4 dana u tjednu po gradilištima, ne stignemo se sabrati i napraviti popis čega sve fali pa kupujemo ad hoc) i onda kupimo to u lokalnoj trgovini preko ceste. Cijene su u pravilu nešto više (iako ne uvijek), ali eto...
A ovo ciganjenje gdje ljudi rade nedjeljom pa imaju slobodan dan u tjednu je da prostiš drek na šibici. Kaj će ti slobodan dan u tjednu kad nikog nema doma i svi prijatelji su na poslovima?
Kuhari i konobari cijeli život rade nedjeljom i odmaraju ponedjeljkom ili utorkom.
Taksisti, vozači autobusa, strojovođe, piloti, stjuardese... Mornari na trajektima.
Osoblje u industrijskim pogonima (elektranama, rafinerijama, farmaceutskoj industriji...) rade i noću, i nedjeljom.
Liječnici i medicinske sestre. Vozači hitne pomoći. Vatrogasci. Policija.
(EDIT: i kršćanski svećenici rade nedjeljom!
)
Ja ne mislim da je problem u radu nedjeljom, nego samo u pristojnoj i primjerenog (i pravednoj!) valorizaciji tog rada u odnosu na rad redovnim tjednom. Tu u toj našoj lokalnoj trgovini uvijek jedna te ista gospođa radi nedjeljom. Jednom smo u razgovoru došli na to i ona kaže da njoj to dobro odgovara jer za rad nedjeljom dobije duple slobodne sate koje koristi kad joj suprug pomorac dođe s broda. Djeca su joj već velika i ne trebaju je svakodnevno i eto.
I ne mislim da su poslodavci darivatelji koji nama OMOGUĆUJU da idemo u dućane nedjeljom, zato jer su oni u duši fini ljudi, nego to rade zato da SEBI priskrbe veću zaradu.
Naravno. Ovo je kapitalizam. Profit je temeljni motiv. Ali to ne znači automatski da je svaki kapitalist zlikovac i izrabljivač. Naprotiv. Oni koji dugoročno razmišljaju, svjesni su vrijednosti motiviranih i lojalnih zaposlenika. Evo ti DM za primjer.